Importanta parintilor pentru copiii lor
Chestia de-o vedeti in poza de proasta calitate dinsus este, cum fara indoiala v-ati prins daca sunteti de prin partile locului (iara daca nu mai mergeti in pula mea pe la voi pe la bloc, hai, caramba), zacusca. Pentru c-o fost maica-mea pe la mine cum va ziceam, si ce s-aduci in calitate de mama odorului la vremea asta daca nu zacusca (bai apropo o fost excelenta, asa ceva pfoai, deci le pun pe astea sa-mi faca si dracu' le puna sa nu le iasa idem ca le leg de crepla) ? Iara chestia cealalta care se vede-n poza este carne de porc in untura (astia-s cirnati, da' merge perfect si cu o fleica facuta jumari, de exemplu).
Si halind eu cu mare drag pe pita integrala de buna calitate continutul colorat al borcanasului incolor mi-am amintit de cind eram copil. Cind eram noi copii nu se inventasera astea cu laptele si cornul, dat fiind ca oamenii erau inca independenti si pe cale de consecinta liberi, si-si rezolvau ei problemele lor si-alor lor, n-asteptau sa le rezolve (prost) statul. Idem cind eram noi copii nu se inventasera chioscurile de unde sa-si cumpere copiii toate porcariile, chupachups si alte zaharuri colorate (asta o fost mai tirziu, in vremea lu' soru-mea), mai cu precadere pentru ca pe-atunci copiii n-aveau bani. Pe cale de consecinta, toti copiii aveau ceva mincare-ntr-o punga pusa de-acasa. In acest scop cele mai eficiente erau pungile de cafea, fiind si rezistente si stralucitoare si refolosibile (ca pe-atunci se refolosea, draga).
Ei, si in pauza de la prinz toata lumea isi desfacea punguta cu de-ale gurii si minca. Si privea cu jind la mine. Si minca. Si mai privea cu jind la mine. Si tot asa. Dat fiind ca eu aveam bai frate pita cu zacusca facuta de maica-mea, sarmana, dind la manivela cocotata pe bufet pina la trei dimineata in ditamai vailingul, ca asa se produce. Si cum statea ea acolo doua-trei ceasuri intre doua felii de piine penetra ca cerneala aceasta creta, creind un fel de excelenta sui generis. Asta primavara, cind erau toate anemice si toti lihoziti din lipsa de vitamine. Iar iarna aveam pita cu untura si porcarii, din borcanul cu untura de-l vedeti dinsus. Pe-atunci erau mai mari, ca eram si eu mai tinar.
Mnoa, si celorlalti copii le puneau parintii toate cacaturile, pita cu margarina si asa mai departe, care-n jumatate din cazuri sfirseau aruncate de ciuda, mai ales ale baietilor. A, si Toblerone. Si apropo de care chestie, pe cind eram tot copil si mergeam la olimpiade imi luam cu mine fara exceptie un Mars, si dupa un ceas, un ceas si ceva indiferent de absolut orice imi scoteam tacticos ciocolata si o haleam, ca alea cinci minute oricum nu conteaza intr-un examen-concurs de doua ore. Plus ca sa va spun un secret : momentul ala de relaxare mi-a rezolvat probleme insolvabile in macar jumatate din cazuri. Da' de un' sa stie ceilalti copii de-astea ? Daca lor nu le-or spus parintii ?
Si-atunci suntem in masura sa venim la tema indicata de titlu. Importanta parintilor pentru copiii lor este sinergia. Un fel de serendipitate emulata-n soft. Uite mie de exemplu nu mi-a displacut niciodata sa ma duc la scoala : oricum stiam raspunsul la orice intrebari ar fi putut pune profesoara, temele mi le faceam, de intirziat nu intirziam, ajungeam acolo relaxat, dupa doua ceasuri ma astepta cu drag o punga cu bunatati, dupa inca vreo doua porneam la plimbare spre casa, unde tot asa. Nu-i foarte greu sa-ti placa sa mergi la scoala in conditiile astea, si daca-ti place sa mergi la scoala nu-i foarte greu nici sa inveti nici sa-ti faci temele, si daca inveti si-ti faci temele nu-i foarte greu sa-ti placa la scoala si uite tot asa, un cerc virtuos.
Spre deosebire de cercul vicios in care isi traiesc viata majoritatea celorlalti oameni, de la nastere practic pentru totdeauna. E diferenta intre a avea economii si a avea datorii, e diferenta intre a trai pe credit si-a trai din dobinzi, e diferenta intre a nu reusi sa-ti platesti facturile si a nu reusi sa-ti cheltuiesti veniturile. E o diferenta. E o diferenta, ca nu-i totuna sa te afli-n pozitia in care daca n-ai habar ce tre' raspuns la o intrebare de-a profesorului asta scutura din cap si-o considera o exceptie irelevanta, ca tu in general stii sau sa te afli-n pozitia in care tot ce mai ai nevoie ca sa-ti zbori media, sa ramii repetent si sa dormi in strada e atita, sa nu stii raspunsu' la o singura intrebare, una pe care se intimpla sa ti-o puna profesoru' dintr-o mare de intrebari similare, carora idem nu le stii raspunsul.
Si-atunci, iata : ce pot face parintii pentru copiii lor e sa-i mentina cit de mult timp posibil in cercuri virtuoase. Ca viata e curva si mai devreme sau mai tirziu e perfect posibil sa-i futa fara ulei e drept, da' chestia asta devine cu atit mai improbabila cu cit trece mai mult timp in pozitia constructiva.
Friday, 30 December 2011
Apetisant. Articolul!
Stiu despre ce spui, o parte din aceste mici fericiri le-am gustat si eu in copilarie si adolescenta, gratie grijii si devotamentului nemasurabil al parintilor mei fata de noi, copiii. Si mi-e dor de nu-i adevarat de acele zile, mi-e dor sa il am pe tata pregatindu-mi ca odinioara pachetelul.
Ferice de tine, mama ta e una din sfintele lumii acestea.
Friday, 30 December 2011
Si nici n-ai ghici s-o vezi, stii ?
Friday, 30 December 2011
Am zacusca acasa. Un dulap intreg, sau ma rog, mancat intreg. Am si bulion. Servim si vinete, salata de icre, un spanac, o urzica, o loboda, o chestie. Hatere.
Bine, muncea maicata si etc nu stiu ce, da' de unde scoteai tu banii de atatea kg de rosii, vinete si ce se mai toaca la zacusca?
Friday, 30 December 2011
Pai foarte bine faceti, care-i baiu' ?
Cu banii ie simplu, ei cresc prin gradina in tufe. Si daca n-ajung poti oricind sa dezgropi oala cu bani de la capatul curcubeului.
Friday, 30 December 2011
Ma rog la misto ca ziceai tu vai cu fastfood, magazine, copii fara mancare gatita si etc.
Mbine. Daca nu vad poza cu elful nu te cred.
Saturday, 31 December 2011
E elfa.
Saturday, 31 December 2011
baaa... m-ai facut sa lacrimez, generachia chupachups, auzi?! :D
la multi ani mircea! fieca! :D
Monday, 19 March 2012
Aia sigur e zacuscă? Că mie mi se pare că e gem de caise mai degrabă.
Monday, 19 March 2012
Batran mai esti tati popescu la 32 de ani cat are tu.
Ce-i in borcanul ala alb? Piftie?
Monday, 19 March 2012
@Mihai B Noi sa fim plingaciosi.
@Cristian Pai asa zacusca am io ca altora li se pare gem de caise.
@A Se taie fleica bucatele, se pune-n tigaie pina se face jumari, se toarna tot rezultatul intr-un borcan. Se maninca peste iarna.
Monday, 19 March 2012
Mda, ma gandeam si la jumari da plm, in fine.
Deci zacusca aia e cam slaba-n vinete.
Monday, 19 March 2012
Pai mai mult gogosari, mai putin vinete.
Monday, 19 March 2012
Eu aș zice mai degrabă că așa aparat foto ai tu. Smegma sau cum îi zice?
Monday, 19 March 2012
Haters gonna haet.