Gregory Peckerhead

Tuesday, 01 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am insarcinat o domnita sa-mi faca o selectie de filme, sarcina de care s-a si achitat admirabil, rezultind vreo cinci sute de bucati sau cam asa. Da, asta inseamna PIRATATE.

In SUA aveam abonament la NetFlix, in 2005. Foarte convenabil, primeam cd-urile prin posta, cu plic cu tot, le puneam inapoi la posta, un deliciu. In Romania am asteptat trei ani de zile sa-mi pot face abonament la NetFlix. Tot nu pot. In 2011. Ajunsi in acest punct, imi face o deosebita placere sa anunt public ca mi se rupe mie la fix doi metri-n directia aproximativa a organului genital masculin de ce isi inchipuie diversi ca-s drepturile lor. Drepturile lor se intind pina fix acolo unde incalca drepturile mele, si atitudinea imbecila tocmai i-a costat niste royalties, pe care altfel eu li le-as fi platit cu draga inima.

Ca atare, pregatiti-va de discutii aprofundate pe filme numeroase, pe masura ce revad clasicii cinematografiei. Astazi ne vom opri putin la Spellbound, un film din anii '40 deosebit de neinspirat botezat. Trebuia sa-i zica Gregory Peckerhead, sau eventual Gregory Peckerhead the Tiniest, dat fiind ca Gregory Peck (tinar, apropo, brunetel, dragutel) are un cap atit de socant de mic incit nu intelegi ce s-a intimplat pur si simplu. Ingrid Bergman are sinii cam de-aceeasi dimensiune cu capul lui Gregory Peck, in conditiile in care precum preabine stiti Ingrid Bergman nu are sini.

Scenariul este stupid pina la greata, o femeie-psihiatru se indragosteste de noul director al clinicii unde lucreaza, (Mr. Peckerhead the Tiny), care cel putin aparent e cam palit si de fapt a si omorit pe cineva. Atita doar ca de fapt n-a omorit pe nimeni recent, ci doar pe fratele lui mai mic prin tragere-n teapa (in fierul forjat al gardului) cind era mic da' aia-i ok ca o fost un accident, si acuma mai recent n-o mai omorit pe nimeni deci e numa' bun de maritat cu. Si pina in final prin puterea dragostei (tm) reuseste sa-l readuca astfel de pe caile gresite inapoi la normalitate pe iubitul ei (care de fapt totusi nu facuse nimic gresit, dar era amnezic si uitase ca nu facuse nimic gresit, de exemplu neomorind pe nimeni) implinind asteptarile probabil celei mai cretin-pedestre fictiuni despre rolul femeii in societate.

Jocul actoricesc e ceva intre trist si mizerabil, mai ales din cauza zisului Gregory Peckerhead (the Tiny), care joaca cam ca orice fotbalist. De fapt, cum de nu le da cineva ideea astora de la trustul de presa PROstii si Cistigi sa-l angajeze pe Mutu pe post de actor de telenovele ? Ca fotbalist sigur nu-i. Ingrid Bergman e aceeasi idioata nesuferita, "eleganta" ei cu totul imaginara si atit de narcisiaca imi induce vomismente. Pacat c-o murit Bacall inainte sa i se pise pe mormint.

Situatia trista e salvata de M. A. Cehov, care face un savant exceptional. Exceptional. Filmul merita vazut strict pentru intervalul care incepe cu tinarul sot al fostei lui asistente coboarind noaptea sa-l taie cu lama si se sfirseste cu Cehov recomandindu-i tinarului Peckerhead sa-i zica tati. Altminteri incercarea de-a privi filmul a trecut rapid intr-un Mystery Science Theater sui generis, am ris de ne-am capiat.

Tratamentul cinematic al psihanalizei oscileaza intre scandalos si acceptabil, dar macar nu se folosesc cliseele de-a dreptul obscene prin stupiditate in mare voga astazi. Sau cel putin nu toate, sau cel putin nu in exact aceeasi forma. Sau in fine. Hitchcock manifesta aceeasi pricepere regizorala, in sensul in care intelege el meseria asta (adica dirijeaza camerele de luat vederi si cabina de montaj, nu actorii), da' per total cam degeaba.

Un film deosebit de prost, da' daca aveti cu cine-l vedea, de ce nu ?

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. Nu găseşti/găsişi în toată ţara o firmă de închirieri care să aibă suficient de multe filme vechi şi care să fie de acord să facă şi servicii poştale?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Zi-mi cum o cheama. Ca in sensu' asta... nu gasisi tu in toata tara o fata de treaba care sa fie de acord sa se insoare cu tine ?

  3. Parca conteaza capu' ... 011111111111111111111111111111111111

  4. Scuze, cand esti femeie mai folosesti si ruj si diverse chestii aterizeaza pe taste :D

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Ruj la patru dimineata ? Tu pe ce te rujezi, pe sfircuri ?!

  6. Da' tu ce vezi ce fac eu? :D

    Nu dormi la 4 dimineata dar ce faci? OooooOOOOoooo.

  7. E 5.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Made you look made you look!

    O fi acum 5, da' cind ti-ai scapat ruju' era patru. Iar eu ce sa fac, uite bine.

  9. Ntz! Nu e necesar.

    Mergem la o cafea? Ca nu mi somn.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Pai hai.

  11. Intr-o ora ajung, ce sa-ti aduc din Bucale?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Lol bag-o pe Alinutza la pachet.

  13. Cantareste greu si ma pun astia sa platesc pentru ea, plus ca or s-o bage in cala.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Pai poate ii place in cala.

  15. Ma indoiesc, totusi am chinuit Alinutza destul de ceva ani lol

  16. D-apoi n-am căutat de însurătoare, mo.

    Tu eşti ăl' cu firmă, angajaţi şi sclave. Mă gândesc că găseşti pe cineva să te .. ajute.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    @Luka D Pofta vine chinuind.

    @dAImon Bun, da' numa zic, e normala pozitia asta, io consumatoru' sa stau sa caut dupa ei ? Ei ce pazasc ? Suntem tot in comunism, sa ma duc eventual de la 6 dimineata sa-i ajut sa descarce camioanele ?

  18. io credeam ca netflix o trecut de la posta la streaming. poate ca-i mai usor sa le descarci cu un proxy ?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 March 2011

    Da' nici nu prea vreau streaming, sincer sa fiu.

  1. [...] permis pina acum sa vorbesc despre. Cel putin asa sper, tot asa cum sper ca nu confundati actrita Ingrid Bergman cu regizorul Ernest Ingmar Bergman. Cel care-a fost, in opinia lui Woody Allen, "probabil cel mai [...]

  2. [...] My Lovelyi formeaza alaturi de Spellbound si On the Beach o interesanta trilogie a nebuniei. Ca si in cadrul celui dintii relatiile [...]

  3. [...] Gregory Peckerhead still can't act, but at least the diminutive size of his head in Spellbound seems to have caught up with the rest of his body, fifty years later. There's a moral in this, and it goes something like "there's not much worse to be said about someone than to observe that the passage of time has actually helped them". [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.