Gramatica Gindului

Wednesday, 08 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

gramatica-gindului

Sa ne lamurim : o data este un moment in timp. E de aceeasi natura lexicala cu expresia "5 Mai 2005" sau "de ziua mea". De aceea spunem "o data de nastere" sau "pe data de 5 Mai". Sunt date. Daca-i una si-i singura atunci este o data, ca-i feminin. Daca-s mai multe sunt niste dati, doua dati, patru dati. Se numara, ca orice substantiv.

Odata in schimb e un adverb. De timp, ceea ce incurca, dar e adverb, nu substantiv, cum e data. Odata e un fel de atunci, sau cindva, sau uneori sau niciodata. Cind a fost ? A fost odata.

Exercitiu practic : Odata am iubit-o pe Dana o data si pe sora ei Oana de doua ori. Altadata am iubit-o pe Oana o data si pe Dana de doua ori.

Oricine poate gresi. Se intimpla, suntem oameni, e ok. Totusi, gresala se deosebeste de reaua cunoastere prin aceea ca nu se repeta predictibil. E un eveniment, are loc intimplator, nu-i sistematic, tocmai de-aia e si asa dificil de evitat. Sau cu alte cuvinte, oricine poate gresi cite-odata, daca n-o face decit o data.

Daca nu-i un eveniment intimplator, ci apare repetat sistematic nu mai vorbim de greseli, ci ne intrebam oare ce se verifica la Bacalaureat ? Ce rost mai are el, daca in pofida cheltuielilor ocazionate cu organizarea lui cetatenii tot nu stiu scrie ? Ne intrebam oare ce rost mai are un ziar, daca oricum nu-l citeste nimeni, nici macar propriul departament de corectura ?

Ne intrebam chestii.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. si sa dea naibilor justify si sa nu mai puna ghilimele de engleza la un text in romana, ce-i asa de greu de priceput

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    And then, the anal sex!

  3. bai cu gramatica asta. uite ce s-a ales de generatia rosie a poporului.

    nimeni numai stie sa-i spuna pe nume. ba e generatia calculatoarelor, ba a strainatatii, ba a nebunilii, ba a homalailor, ba a punkerilor, ba emo, ba drogati, ba etnobotanice, ba 2.0, ba engleza, ba democrata.

    cei si cu libertatea asta de exprimare d'le.

  4. Departamantele de corectura au fost desfintate la mai toate ziarele. La EVz chiar recent. Ar putea sa se bazeze pe departamantul de corectura al microsoft dar si ala a fost ultima oara platit prin 1995 ...

    Cum majoritatea cititorilor de ziare sunt online nu trebuie uitatca erorile gramaticale sunt una din optimizarile SEO de baza ce se pot realiza cu cost minim.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Pai deci stai, ei cautau cuvintul cheie foarte banos "odata" ?

  6. ba sa stii ca eu articolul acela l-am citit azi. e o prostie mai mare decat greselile de gramatica. jurnalismul de investigatie in cautare de senzational de la gandul m-a facut sa nu mai vreau a deschide vreun link gandul in curand. si nu ca as fi facut asta recent.

  7. cap tulbure style

  1. [...] Gramatica Gindului [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.