Ghiveci - prima portie

Thursday, 10 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cartofii. Sedeam si ma gindeam eu ce chestie faina ca-i vara de-aia indiana. Straluceste soarele, e cald afara de suedeza-mi face plaja nuda-n iarba, ce conteaza ca-i 10 Noiembrie ? Zboara gizele-n toate partile, hreanu' (ca mi-am pus niste radacini de hrean in juru' lu' Mr. Gomer Pyle) face frunze intr-o veselie, leusteanul deja e la al treilea rind de vegetatie pe anu' asta, stam bine.

Si ce bine ca s-o gindit dom'le statul sa dea legi care sa ne protejeze. Uite de exemplu asta cu anvelopele de iarna : esti obligat sa le ai instalate incepind din 1 Noiembrie. Azi e 10. In Timisoara n-a nins, si nici nu va ninge, n-a fost polei si nici nu va fi, nu este gheata ca n-are de unde. E cald, e placut, suedeza ati inteles, nu mai repet. Daca nu era lege sa puna toti prapaditii anvelope de iarna de la 1 Noiembrie ce ne faceam ? Unde ne salvam de nenorocirea si catastrofa care-ar fi urmat ?

A, n-ar fi urmat ? Statu' mai mult incurca ? Ei, si voi acum.

Ciupercile. Citeam nu mai retin pe unde despre "noua metoda de fraudare a bugetului public". Pasamite s-au modificat legile : de-acum se pot majora "in conditii exceptionale" costurile unui proiect de inginerie civila, recte strazi, pe parcursul executarii. Asa ca "noua metoda" e ca "baronu' asfaltului" vine si face un pret mic, cistigind astfel licitatia in fata competitorilor mai seriosi. Pe urma mareste pretul cu un 50% acolo si gata, ies si bani pentru el si spagi pentru partidu' care-a inlesnit minaria si tot ce tre'.

Si ma gindeam in sinea mea... dom'le, ce fraieri is baronii astia. Ei chiar is dobitoci. Nu realizeaza, sarmanii, cam care-i strategia de insertie sociala a statului roman, fixata dupa criza cu minerii si urmarita neabatut si fara exceptii de-atunci incolo : intr-o prima faza, iti "da" ceva in schimbul mutarii afacerii tale in controlul lui. Iar in a doua faza, nu-ti mai da. Deci, azi te bucuri ca uite, participi la lictiatii "ca le cistigi oricum", dupa care ei iti dau voie sa maresti pretu' ? Foarte bine, fraier cu pene. Miine nu iti vor mai da voie sa maresti pretul, si tu nu te vei mai putea muta inapoi la chestia fara licitatii. Avantaj ei. Parca-i vad pe romani angajati in civilizarea galilor, sa mor io. Trist sa nu cunosti istoria, bre dacomanule, neam de trac, neam de prost.

Da' ce-mi pasa mie, vorba ceea, decit sa fie o tara compusa din oieri independenti mai bine sa fie o tara compusa din statu' lu' peste prajit. Macar birocratii inteleg din vorbe, nu tre' batuti fiecare in parte si lunar, sa nu-si uite, ca oierii. Dacii. Tracii.

Morcovii. Discutam ieri cu ceva domnita, eram mai multi la baut, si ca sa impresioneze astea mai tinere or dat-o pe muzica, mentionind diverse nume, intre care si unu' pe care... mnoa, io pe asta-l stiu! Cind am ajuns acasa, m-am apucat de-am cautat pe google, si iata ca l-am gasit pe cetatean in ziar. Se zice acolo cu emfaza ca domnul X e proprietarul magazinului Y.

Hehe, imi zic eu in gindu' meu, bun asa. S-o chiaburit Lennon, c-asa-i zicea intr-o vreme. Dau un email de pe adresa mea pe adresa firmei zisului magazin, sa interoghez daca intr-adevar acolo lucreaza domnul X, ca uite ce zice-n ziar. Aflu ca da, intr-adevar lucreaza, dar nu, nu-i proprietarul magazinului. Nici n-ar prea avea cum, da-n fine.

Mnoa, presa, mai incurca borcanele ? Sigur ca da, de altceva nu-i buna.

Sosul Cam asta deocamdata, va las ca mi se coace mincarea-n cuptor si miroase de nu poci pentru ca sa-mi opresc salivatia.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Uite de exemplu asta cu anvelopele de iarna : esti obligat sa le ai instalate incepind din 1 Noiembrie. Azi e 10.

    Zici car fi fost mai bine daca statu lasa toti boii sa decida ei cand sasi puna cauciucurile adecvate?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 November 2011

    Io zic ca ar fi fost mai bine daca nu existau boi. Inteleg, aia e o lume ideala, in lumea practica-n care traim s-ar putea sa fie mai bine asa, e o subtilitate aici, acum ii obliga sa le cumpere ca sa le aiba, pe urma le au si deci le vor folosi, pricep, sunt de acord. Da' totusi : as fi preferat sa nu fie boi.

  3. Mnoa eu credeam ca trebuie schimbate cand se uzeaza.
    Asteptam o lege care sa prezizeze ziua de schimbat sosetele.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 November 2011

    Si apoi manualele de "Barbatii sunt de pe Alfa Centauri, Femeile de pe Polaris" in care sa se explice lamurit ce tre' sa raspunzi la nemuritorul "cum adica imi put picioarele, inca nu-i ziua legala de schimbat sosete, cum poti sa spui asa ceva!!!1"

  5. Io ma refeream la schimbat sosetele de iarna cu cele de vara. Si picioarele nu put daca nu-ti dai jos bocancii (chestie pe care tineretul studios pe vremea cand stia carte o invata de la Sven Hassel).

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 November 2011

    Cine este acest Husserl de care n-am auzit ?

  7. Lol

  8. a ps, de ce mircea citeste numa' evrei? (husserl, wittgenstein)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 November 2011

    Pentru ca dacii nu stiu scrie.

  10. Si picioarele nu put daca nu-ti dai jos bocancii

    Put prin bocanci dupa o vreme. Ma rog, in timp bocancii incep si ei sa puta deci ala devine mirosul lor normal.

    Da' apropo, birocratii pulii trebuie batuti. Nu inteleg din vorbe, nu-si cunosc procedurile, niciodata cu cunosc procedurile modificate recent - e efectiv criminal sa trebuiasca sa corelezi tu intrarile si iesirile de la 3 ghisee diferite care-ti transmit 3 chestii diferite. #doarzic

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 November 2011

    Bine, io ziceam cumva si de niste birocrati teoretici sau macar vestici, nu neaparat de niste romani jucindu-se ei de-a birocratii, cum or vazut la tembelizaur.

    Ca altfel este si ce zici tu.

  12. Mnoa, un autor de romane "umoristice" despre aventurile unor soldati dintr-un batalion disciplinar german in ww2. Nemira l-o publicat pe vremea cand mai contau cartile.
    Ma indoiesc ca n-ai auzit macar vorbindu-se despre el acum vreo 15 de ani cand se vindea ca painea calda si se schimba ca pif-urile pe vremea lui ceasca.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 November 2011

    E ala cu ceva tanc pe coperta si numele aurit imprimat in relief pe paperback ?

  14. e o serie de vreo 14-17 romane ..
    in general cu tancuri ca erau regiment de blindate..

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 November 2011

    Regiment disciplinar de blindate ?!

    Suna destul de bine, zic. Io credeam ca alea se fac in general la geniu.

  16. In fapt cred ca principiul era sa-i trimiti in linia intai.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 November 2011

    A, ps ca uitasem :

    [00:11] -RichiH:$$*- [Global Notice] Hi all. We wish you a very verily merry merrily 11:11:11 11.11.11-11! Crank it up to eleven and here's to hoping the world will not end in 2012; as always, thanks for flying freenode air!

  1. [...] incercind sa te imbraci nustiucum in conditiile in care majoritatea barbatilor nu se pot obosi nici sa-si schimbe sosetele la vreme ?) ajungind sa-si intilneasca propriul fiu care-l accepta asa cum este si fara dificultati. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.