Ghid de argutie internauta (cu exemple)

Wednesday, 17 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Fara introducere, pentru ca ne adresam unor oameni cu deficit de atentie.

I. Hiperbolizare-meiosisificare.
Descriere teoretica : Fata de orice sustinere construita adversativ (X dar Y, X desi Y, cu toate ca X totusi Y etc), metoda HiMe reduce elementul pozitiv din perechea X, Y si amplifica elementul negativ. In formele subtile balanta originala X > Y sau Y < X ramine neafectata. Subtilitatea nu isi are locul in argutia internauta.

Exemple :

Internaut : Cum mergeam pe strada am scapat intr-un canal o hirtie de un leu. Ceva mai jos am gasit linga un stilp o hirtie de zece lei. Profit!
Poponaut : Hahaha, ce prost tre' sa fii sa iti arunci banii in canal pentru ca e clar ca i-ai aruncat intentionat pentru ca esti tu prost in afara de cazul in care i-ai scapat pentru ca te fugareau niste poponari care te-au si ajuns mai incolo. De fapt de la ei si ai zece lei. Hahaha ce fraieri rupt in cur esti tu!

Observatii : Metoda este specifica Internetului, si survine din doua cauze conjugate : in primul rind faptul ca participantii la conversatie nu se afla in proximitatea fizica imediata, ceea ce ii izoleaza de un binemeritat sut in coaie precum si alte manifestari ale asa-numitei comunicari nonverbale, si in al doilea rind faptul ca ei ar putea fi in principiu oricine, imprejurare care face imposibila pentru un tert evaluarea veracitatii oricarei afirmatii, oricit de absurde ar parea la prima vedere. Pula mea, poate ca pe ala chiar il fugaresc poponarii prin oras, nu-i imposibil.

II. Lupta cu omul de paie.
Descriere teoretica : Un internaut spune o chestie, un poponaut grabit ia chestia respectiva, o taie in felii de diferite dimensiuni si orientari aleatorii-n corpul original (procedura numita ciomificare in limbaj de specialitate), pe care apoi le scapa pe jos, culege in loc niste guma de mestecat lipita de cineva sub un scaun si niste nisip dintr-un colt, baga astea in gura si se apuca sa le mestece ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat.

Exemple : Chiar recent, un chestor de politie a observat ca ori se adecveaza probele pentru angajarea politistilor la realitatea din teren, ori se limiteaza accesul femeilor in politie, pentru ca altminteri vom sfirsi cu o politie compusa din angajati care politioneaza strict dintr-o perspectiva teoretica. Presa a raportat cu incredere ca respectivul "spune STOP intrării femeilor în Poliţie".

Observatii : Metoda nu este proprie Internetului, fiind folosita din cele mai vechi timpuri, mai cu precadere in disputatiile scolastice, politice si asa mai departe. Totusi, in lumea cea veche ea apare in general din rea intentie, si-n putine cazuri din prostie simpla si nemijlocita manifestata plenar ca o incapacitate de a deosebi intre mincarea din farfurie si glodul de pe jos. In lumea cea noua in schimb, datorita sinonimiei, abuzului de metafore, supradozajului de "sarcasm" si altor boli specifice mediului isi gaseste suficiente aplicatii neintentionate, in mina internautilor mai neexperimentati.

III. Premiza ascunsa.
Descriere teoretica : Poponautul va face niste afirmatii care nu au absolut nici un sens in afara de cazul in care acceptam drept adevarata o premiza anumita, care este in primul rind falsa si in al doilea rind ascunsa, in sensul ca nu se regaseste explicit nicaieri in text.

Exemple :

Poponaut : Am cel mai citit blog din Romania!!!1
P.A. : Depinde ce intelegem prin "citit", cine "masoara" chestia asta si asa mai departe.

Poponaut : Am trei ani de experienta!!!eleven
P.A. : In frecat duda.

Poponaut : Am cistigat bani din bloging! Am vindut proiectul realizat de mine pe bani! Am facut succes!
P.A. : You might just as well say that "I see what I eat" is the same thing as "I eat what I see"!*

Observatii : Metoda se intilneste si in afara Internetului, dar nu-si atinge adevaratul potential decit aici. Cum reteaua nu te face mai timpit, dar iti face timpenia mult mai accesibila celorlalti, si cum pe Internet costurile de deplasare sunt zero si abundenta de participanti infinita, metoda asta are avantajul ca selecteaza implicit indivizi care impartasesc aceleasi premise ascunse. Deci, tu te crezi un om de afaceri de succes, in pofida faptului ca nu esti, si insisti sa vorbesti ca si cum ai fi ? Foarte bine. Din miliardul de idioti cu diverse convingeri bizare de pe Internet se vor bate de parerile tale citiva. Dintre ei, majoritatea nu vor pricepe nimic, dar o minoritate se vor simti adinc stimulati de epifania descoperirii unui suflet pereche. Si uite cum incet-incet se contureaza o noua comunitate. De idioti, ce-i drept, dar de idioti cu premise ascunse comune. Fata de asa fericire, ce mai conteaza faptu' ca ei nu si le pot pune in cuvinte ?

Cred ca trei bucati sunt suficiente pentru moment. Si-acum, exercitiu practic :

  1. Alegeti un set de afirmatii false cit de cit generale, care sa va constituie premisele ascunse si apucati-va sa scrieti ca si cum.
  2. Apucati-va de "discutii" cu diversi pe Internet, da' mare grija sa nu discutati ce zic ei, ci altceva, eventual ales aleator.
  3. Alegeti-va un set de "inamici" virtuali (eventual dintre aia care fac misto de rezultatele aplicarii punctelor precedente) si apucati-va de HiMe la greu pe ei.
  4. ???
  5. Succes!

Asa sa v-ajute Trompizau.

---------
* Va place Lewis Caroll ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. http://www.sharenator.com/w/polimedia.us

  2. deci arguţia e un fel de argumentaţie şchioapă şi scălâmbă?

    iniţial era să te corectez c-ai scris greşit.. then I dex'd it

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 August 2011

    @Freud Lolz. Prepare yourself Pinky! Tonight WE SHALL TAKE OVER THE WORLD!!!

    @dAImon Argutia e in sens propriu o argumentatie prea complexa pentru puterile intelectuale ale propunatorului. Atunci cind cetatenii picati la bac se apuca de sofisme de-ale scolasticilor (in general fara sa stie ce-s alea sofisme sau ce-s aia scolastici) se cheama ca se tin de argutie. In sens figurat, e orice agitatie cu pretentie de dezbatere, critica, argumentatie intre oameni care n-au pregatirea, experienta sau inteligenta sa sustina asa ceva, rezultind un concert de cate.

  1. Ghid de argutie internauta -cu exemple- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Foaia de drum a succesului internaut....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.