Formalitatea pura
Nu cred ca exista metafora reprezentare mai buna pentru viata interioara a autorului. Dificila, atroce, penibila, dar privind-o inapoi... pai ce mare lucru. Din focul zbaterilor pare ca lumea, cerul, fizica, natura, totul se naruie-n capatina unui biet muritor (tocmai pentru ca pina la urma asta e autorul, persoana care-i dispusa sa observe in caz ca i se apuca de naruit in cap diverse abstractiuni concrete), din afara ce mare chestie, ne-am jucat si noi putin de-a diverse jocuri de societate.
Una pura formalitai e un film definitiv, care spune complet si exhaustiv povestea unei situatii anumite. Autorul nu-i capabil sa explice care i-s relatiile cu fosta nevasta. Autorul singur e capabil sa foloseasca corect aspectele ei (editoare curenta, fosta nevasta) in conversatie, da' pentru mintea comuna ele sunt uzuri contradictorii neintimplatoare, ci menite sa ascunda ceva! Ele-s de fapt menite sa divulge, doar ca altceva decit il preocupa pe inspectorul de politie, recte in cine-a dormit implintat autorul.
Teoretic manifestarile deviante fata de asteptari, fata de banal, sunt semnul unei defectiuni, pe care orice inspector de politie cit de cit competent o presupune din oficiu ca fiind echivalenta cu vina (dupa o straveche observatie greceasca, vina ca disfunctie sociala, iata cit de traditionalisti sunt inspectorii de politie in postmodernism : ultimii platonicieni). Practic autorul e divortat fundamental de banal, nu in sensul cautarii, ci in sensul fiintei. Nu-i ca prostiile lui nu au sens pentru un om sanatos si echilibrat, ci pur si simplu prostiile lui nu pot sa aiba sens. Ele pot fi facute sa para ca ar avea sens dar numai in anumite conditii, atent controlate de catre autorul insusi. De-aia e cartea, volumul, romanul un mediu atit de puternic (si tot de-aia Internetul i-a luat locul fara drept de apel, de altfel).
Gerard Depardieu face un mare rol, e excelent spre exceptional, nici nu stiam ce actor bun e el de fapt, nu-l vazusem decit in cacaturi glumete. Roman Polanski e de asemenea foarte bun. Nu-i loc de ierarhii, si mai mult de-atit n-ai ce spune, actori ambii in adevaratul si cel mai plin sens al cuvintului. Sergio Rubini promite, tot asa cum un foarte simpatic pui de cocker spaniel promite. Tano Cimarosa si Paolo Lombardi isi fac fiecare treaba convingator. Bravo lor.
Cred ca filmul trebuie vazut, si nu doar pentru ca Tornatore trebuie vazut integral.
———- 1994, de Giuseppe Tornatore, cu Gerard Depardieu, Roman Polanski [↩]
Thursday, 20 October 2011
ce ma enerveaza titlurile tale si dupaia vorbesti de filme.
tag-ul la postare e in footer. pune plm ceva mai sus sau un [film] in titlu sa stiu si eu ce sa citesc.
nu stii caconsumatorii ie selectivi?!
Thursday, 20 October 2011
N-am stiut, marturisesc.
Nu atit caconsumatorii e selectivi, citcatu ejti consumator.
Friday, 21 October 2011
Alt rol neglumeț al lui Gérard Depardieu e cel al lui Columb din „1492: Conquest of Paradise”. Pe mine nu m-a dat pe spate (eu nici nu prea mă uit la aspectele astea), dar am citit un comentariu care spunea că în varianta dublată în franceză și-a arătat adevărata valoare.
Friday, 21 October 2011
Pai cum adica dublata in franceza ? El vorbeste in engleza acolo ?
Aici vorbeste in italiana, si e convingator.
Friday, 21 October 2011
Da, eu vorbește în engleză. Ce am văzut eu era 100% în engleză.
Apropo de dublatul filmelor, citez din pagina Wikipedia pentru „Das Boot”: