Doua probleme de autoreprezentare

Monday, 19 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mie Otilia Coman (aka Ana Blandiana) nu mi-e cine stie ce simpatica. Autoare de poezii cu parintii, cu motanu' Arpagic, cu moasa-sa pe gheata, agitatii majore pentru simtiri minore, o percep drept inca o mita vaitata intre atitea altele. Singura diferenta ar fi ca ea-i grav supraapreciata, in timp ce alelalte se simt grav subapreciate fata de justa lor valoare. Minora diferenta.

Mai are si veleitati de comentator/analist/opinioman pe teme politice, in care zona imi pare perfect necalificata. Inteleg ca in anii `50 nu se facea la facultate sociologie, politilogie, drept, istorie scl, da' asta nu inseamna ca orice filoloaga e de-acum acceptabila ca analist politic, mai ales cind nu da nici o dovada de cultura-n materie (cum de exemplu Mungiu-Pippidi da, chiar daca mai calca si-n strachini). Sigur, a fost dizidenta-n anii `80, a militat pe baricadele corecte in anii `90. Chestiile astea nu mai conteaza-n 2011, alte criterii ierarhizeaza acum societatea, precum de exemplu competenta livresca si abilitatile culturale.i

Va spun toate astea ca exercitiu de onestitate, sa nu va inchipuiti ca oi avea ceva de impartit cu femeia : n-am, imi pare perfect respectabila istoric si perfect neglijabila curent (in mod ingrijorator o opinie foarte larg acceptata-n societatea curenta, cel putin la prima vedere) si asta-i tot.

Citindu-i insa un articol (rau paginat) din Romania Literara, intitulat Băşcălia la români de la salvare la sinucidereii simt nevoia sa corectez doua greseli si ridicole si raspindite. Cu citate :

Dacă aş aparţine unui popor mare şi triumfător, unul dintre acele popoare care au marcat cu o asemenea forţă viaţa planetei, încât noţiunile morale nu mai îndrăznesc să li se aplice, aş fi tot atât de preocupată de caracteristicile şi destinul poporului meu? - mă întreb de fiecare dată. Evident, nu. Şi mă simt umilită şi responsabilă ca un tânăr sărac obligat să-şi ajute părinţii şi fraţii mai mici în timp ce alţii de vârsta sa sunt liberi nu numai să dispună de averea părinţilor, ci chiar şi să nu dispună de ea, pur şi simplu liber de a nu se insera în şirul unor generaţii supuse nenorocului, nici pentru a le salva, nici pentru a le înţelege. Iar analizarea malformaţiilor produse de istorie pe un suflet şi un destin pe care - indiferent dacă vreau sau nu - îl continui, îmi trezeşte în egală măsură spiritul critic, revolta şi o sfâşietoare milă.

Discutam chestia asta cu un strain, care-a ramas oarecum socat de idee. "Despre ce vorbeste asta, Romania e cea mai mare putere din zona, uita-te pe-o harta!" Pai... mai este si Polonia, am incercat eu timid. "Polonia nu-i toata mlastina si saratura ? Despre ce vorbim ?". Intr-adevar. Singura chestie comparabila ca dimensiune a fost binecuvintata cu mari cantitati de sare, la suprafata. Cam ce-au facut romanii in Cartagina ca sa delenda est, doar ca pe suprafete ceva mai mari. Deci, despre ce vorbim ?

Andorra ce-i, mai frate, daca noi am trait unde se bat muntii in cap atunci Andorra ce-i ? Olanda ce-i, Tara Galilor ce-i, Letonia ce-i, Finlanda ce-i, Turinul ce-i ? Unde nu s-au batut muntii in cap, in Europa asta a unor oameni ciudati "dispusi sa se bata cu tunurile pentru o palma de pamint", cum isi notau uimirea sudamericanii ? Scotia ce-i, si cind zice unu'iii ca

It's SHITE being Scottish! We're the lowest of the low. The scum of the fucking Earth! The most wretched, miserable, servile, pathetic trash that was ever shat into civilization. Some hate the English. I don't. They're just wankers. We, on the other hand, are COLONIZED by wankers. Can't even find a decent culture to be colonized BY. We're ruled by effete assholes. It's a SHITE state of affairs to be in, Tommy, and ALL the fresh air in the world won't make any fucking difference!

oare la ce se refera ?

Da' sa lasam asta si sa trecem la cealalta problema :

Ceea ce nu trebuie să ne facă să uităm că, paralel cu aceste ironii, batjocuri, zeflemele, luări în râs, se desfăşoară istoria pe care rareori am încercat s-o schimbăm. Că, ironică sau nu, este vorba de o privire de pe malul istoriei, din afara ei. Şi, dacă încercăm să găsim în toate acestea un sens mai profund decât simpla descărcare psihologică ("Suntem osândiţi la sens", spune Merleau Ponty), vom descoperi că noţiunea de băşcălie, nelipsită din nici o epocă a istoriei noastre, îşi schimbă modul de întrebuinţare de la o epocă la alta.

Ridicola confuzie a Romaniei cu cea mai irelevanta bucata a ei, partea aia de la est de Arges si sud de Carpati pe care nu s-au obosit s-o cucereasca decit turcii. Sigur ca mahalalele Bucurestiului nu constituie istorie, nu importa cultural si n-au produs alt decit mistocareala ieftina in scurta si irelevanta lor existenta. Stim asta, si nici nu prea are de ce sa ne mire : Bucurestiul e o inventie recenta si-un loc deliberat construit pentru a fi o hazna. Romania insa nu este bucurestiul, si nu este bucurestenii. Romania e Ardealul, Romania e Moldova, Romania e Oltenia, astea-s parti de lume cu o istorie cam la fel de veche ca lumea insasi. Sunt parti de lume care-au creat chiar trunchiul din care si-a tras seva istoria lumii respective.

Evident ca Baraganul n-a produs decit ciulini si praf, si locuitorii lui inca mai traiesc si azi in bordeie de balega uscata. Ce legatura are asta cu Romania ? A-ti inchipui tara redusa la cea mai putin interesanta, nedemna de atentie si pina in final trista si inutila parte a ei e echivalent cu a-ti inchipui ca Whitechapel, NJ e masura New York-ului, inseamna a considera toata Germania drept un fel de Mecklenburg-Vorpommern, inseamna a lua Sicilia drept Italia. Ridicole abordari, ridicole abordari care-ar trezi risul si-n SU, si-n Germania, si-n Italia, da' iote ca la noi se profereaza de catre echivalentul dintre "ai nostri" al lui Ion Cristoiu.

Deci, dragilor, hai sa ne revenim in simtiri, cu ajutorul a patru idei sumarizate pentru convenienta :

 1. Romania este de departe cea mai importanta putere a zonei. Demografic, cultural, economic, social, cum doriti dumneavoastra, intre Bulgaria, Albania, Iugoslavia, Ucraina, Polonia scl n-ai ce-alege.
 2. Compozitia Romaniei in toate sensurile dinsus este cam jumatate Ardeal, cam o treime Moldova, cam o sesime Oltenia si inca o sesime Banatul. Ce mai ramine e partea aceea zisa propriu miticie, unde se produc ciulini, balega si matreata.
 3. Problemele mistocarelii sunt niste probleme strict legate de saracia, indolenta si prostia locuitorilor din dreapta-jos cum te uiti pe harta. A se slabi, ca nu conteaza si nu intereseaza, psihologizari aiuristice si deliruri universalizante ale unor caracteristici neglijabile ale unor subgrupuri neglijabile nu pot da decit ridicol.
 4. Cetatenii necalificati isi fac un deserviciu oferind opinii de larga respiratie planetara. Acest deserviciu a fost sumarizat de Samuel Clemens intr-o fraza celebra pe care n-am s-o reproduc, pentru a le stimula zisilor saraci, indolenti si prosti studiul individual, singura cale prin care pot si ei ajunge macar vag asemanatori cu ardelenii, moldovenii, banatenii sau oltenii, adica oamenii care chair conteaza si despre care se vorbeste cind spune cineva Romania.

Sper ca-i evident pentru toata lumea ca regionalizarea-i o certitudine inevitabila pe de-o parte, si ca singurii care nu-s pregatiti pentru asta traiesc si azi in bordeie de balegar si cultiva ciulini. Doar zic.

———
 1. O drama foarte similara cu nenorocirea tovarasilor de alta revolutie, de prin anii `40 - `50, care s-au trezit inlocuiti dupa succesul zisei revolutii cu indivizi alesi mai degraba dupa alte criterii decit trecutul lor revolutionar. Asta-i blestemul, revolutiile se fac de catre revolutionari da' inspre beneficiul burghejilor. []
 2. Si nu pot sa trec peste faptu' ca intr-o ciudata intorsatura a bascaliei universale, url-ul articolului noteaza bclia_la_romni, de parca Trompi insusi s-a hotarit sa transmita un mesaj. []
 3. Irvine Welsh, Trainspotting []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

76 Responses

 1. La anu, sper, sa puna iara mazare taxa la intrarea in mamaia ca tu meriti.
  Mai bine nu veni in dobrogea si bronzeaza-te pe acoperis, e mai sic si iti da si putin spirit de superioritatea zonala.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  Bre, ultima oara cind am fost in Constanta nici nu m-am dus pina la mare, pentru motivu' simplu ca daca vreau sa stau intr-o buda jegoasa pot sa apelez cu incredere la cea mai apropiata bomba, nu-i nevoie sa merg pina la Mamaia.

 3. Hater
  sau descriai timisoara si n-am inteles eu bine?
  constanta este buricul romaniei chiar daca va convine chiar daca nu. restu e hetareala ieftina sau trolaj cum mai nou se numeste orice scriere pe internet

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  Mei, nu te certa cu mine, meri si fa-ti-o buricul lumii. Scrie tu marele roman al zilelor noastre-n Constanta si gata, si-asa zisa "literatura" n-are proza, dupa cincizeci de incercari incununate de insucces. Inca un mare proiect pe care comunismul l-a ratat, apropo, tot n-avem proza.

 5. Da ma scuzi dar nu-mi permit sa ma cert cu tine, mi-as bate singur cuie in coaie.
  Nu stiu sa scriu si daca as scrie un roman l-as plasa in thailanda sau madagascar pentru ca nu stiu nimic despre ele.
  Constanta este buricu romaniei pentru ca aici avem machidoni multi, care-s mai tari ca evrei.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  Ce folos daca n-au i-uri ?

  Machidoni auzi.

 7. Iarăși e criză de i-uri?

 8. da mai mircea, dar tu vrei doar sa pun, da tu cand mai pui? Avem o relatie normala sau tu vrei bani fara sa lucrezi deloc. mai un i mai o virgula, face parte din munca aia mizera dar trebuie sa o faci si pe asta
  cat despre subiectul de sus: e bulangeala sa scupi mana care te-a hranit.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  @Cristian Crjza e vejnjca.

  @cristi Pai tocmai pentru ca-i bulangeala sa scuipi mina care te-a hranit si inca te hraneste nu pricep ce obiectii ridici, e ?

 10. Deci o jumate ardealul, o treime moldova si doua sasimi adica inca o treime banatul si oltenia. O jumatate + doua treimi la care se dauga baraganul .. lolz

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  Evident procentele nu sunt chiar exacte.

 12. @cristi Lol si ce-au facut machidonii astia asa de bine? De-asta-s pe cale de disparitie? Eu cred ca evreii nu aproba afirmatia.

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 September 2011

  Io cred ca evreii lolintacere.

 14. Unde am ma insigna galbena? Lilly mi-ai furat insigna?
  Acest coment este de verficare ca lilly zice ca am insigna aici.....daca nu-mi apare insigna cand public comentariu asta, o sa fiu dezamagit. Oricum, aici e gol ca-s toti pe fain sa-i dea la buci lu freud.

 15. Hater ce iesti tu mei cristijane!
  Si daca iti furam insigna mi-o puneam la loc de cinste, sa se vaza!

 16. Si iera verdii muica!

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  @cristi Taci evreule!

  @Lilly N-am nimic sa-ti zic da' cum imi face placere sa mai vorbim primeste acest comentariu lipsit de continut ca un semn al pretuirii de ti-o port.

 18. Vezi ca ai sa-mi dai insigna la postul cu Fututul, dragule:))

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Ce insigna ? Ca nu exisista inca insigna de "fututul de Popescu". Sper.

 20. =)) you so funny:-j
  Mdeci, vreau insigna. Poate chiar sa fie insigna de nimic. Asa sa-i zici ,,insigna de nimic'' :d da sa arate misto!

 21. Nici măcar „Futută de Popescu”? De fapt aia n-ar fi insignă, ar fi copil :-)))

  @Lilly: ce post e ăla cu futut? Eu știam că în timpul postului te abții de la dintr-astea.

 22. Da nea mirshea are stock de prezervative tiu minte dintr-un post.. doar nu le lasa sa mucegaiasca!
  Asa se numea postul cristijane, Fututul cu repetitie

 23. Auzi muica da unde sunt io, hop si tu? Si ma refer la conversatie ca nu stau sa tin condica care comenteaza primu la posturi

 24. iLol'd

 25. Ce-i muica Froid, te-au exilat fainistii?

 26. Mircea Popescu`s avatar
  26
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  @Lilly Pai aia de nimic o ai deja, e alba.

  @Cristian Io ce fut nu face copii. Ci vinatai.

 27. deah, acuma sunt apatrid in patria.polimedia.us

  fac acuma acte de cetatenie.

 28. Da io o vreau colorata! si sa n-aud dume cu negrii, va stiu mintea perversilor!

 29. Lilly, te pomenești că tu oi fi vreo fecioară neprihănită care n-are habar ce-i aia pulă ăla penis. Poftim, ai avea ceva împotrivă să ... îți punem o insignă cu un penis de negru? Sau poate preferi unul de asiatic că e și ăla tot colorat.

 30. @Lilly: asta de exemplu. Dacă o să citești comentariile cu atenție o să vezi că Alinuța, prietena Lukăi, poftea la așa ceva.

 31. Io ce-am zis de ,,fara dume cu negrii?''.

 32. Daia nu mai pot io de Alinuta si de bancurile cu ea

 33. Ce dume visezi măi? Crezi că e trucaj penisul ăla? L-ai văzut măcar? Zi aici în public că nu-ți place ăla, eventual și de ce și terminăm cu penisurile negre. Iar Alinuța am dubii că e scoasă din bancuri.

 34. Vad ca pe tine te incanta foarte tare. Mai potrivit ar fi la tine o insigna ca o pula neagra.

 35. Mircea Popescu`s avatar
  35
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Alinuta este o persoana reala, blonda. Doar zic.

 36. Atat ai de comentat? Ma abandonezi mai Mircea?

 37. are grija cristinel de tine.

 38. Oy vey

 39. Mircea Popescu`s avatar
  39
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Evreico!

  Nu te abandonez, doar ca te las sa te descurci. Pai ce-i aici, fata tre' sa munceasca, nu te joci.

 40. Ma duc sa ma culc, m-ai supalat:(

 41. @Lilly: nu m-ar deranja un penis dintr-ăla, poate cel mult la mers și când îmi iau pantaloni.

  @Freud: o să-i asigur porția zilnică de fructoză, minerale și vitamine.

 42. :))). nici nu era nevoie sa dai link.

 43. De ce măi? Poate că are fata dubii și atunci se poate documenta, mai ales că sunt și bogat ilustrate explicațiile de acolo. Măcar la poze se poate uita dacă de citit nu are chef.

 44. Mircea Popescu`s avatar
  44
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  @Lilly Nu vorbi cu chestii-n gura ca-ti strici dantura.

  @Cristian Crezi c-o exciti prin referinte culte ?

 45. Dacă n-a excitat-o cucul negrului, ce speranțe să mai am de la niște referințe amărâte? Mai ales că nici nu dă bacul la biologie, ci la fizică.

 46. a lol, deci poolitehnista. interesant.

 47. Mircea Popescu`s avatar
  47
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  @Cristian Sa stii ca mataringi de-alea nu excita fetele tinere.

 48. Eu știam că din contră, că alea mai mature știu că valorea nu e în dimensiune, ci în iscusință. Oricum eu am fost băiat finuț și am întrebat-o dacă nu-i place și de ce în încercarea de a-i oferi ceva pe măsură.

 49. Lasa cristian, nu-i nevoie sa te obosesti pentru mine, esti un dragut oricum

 50. Și eu care credeam că-s un, citez, bagabont.

 51. De parca nu poti fi amandoua..

 52. Doar sunt ♊, orice e posibil.

 53. Esti gaoaza?:-/

 54. si zicea Diana ca nu i se par ok insignele. LUMEA VREA INSIGNE !!! deci sa fie discriminata.

 55. ahahahahaha @lillly

 56. @Lilly: ce tu n-ai găoază? Ești invidioasă pe a mea?
  Poți să pui și astronomialogia pe lista materiilor la care să nu dai bacul.

 57. Mda ce-i drept nu o am ca a ta.. vad ca e in colturi sau ceva. esti unic cristijane! me so jelly

 58. @cristian : fetele nu se caca si nu trag basini. ordinarule.

 59. Pentru Lilly și alții care probabil n-au habar despre ce vorbește dAImon: Avem nevoie de insigne pe bloguri?

 60. @Lilly: e adevărat ce spune Freud?

 61. De fapt dacă e să mă gândesc la toate reclamele la Danone și Tranzactiv, da, femeile nu se cacă și nici nu trag bășini.

 62. Stiam ca era cu ,,donsoarele'' ,da cica asa e.. mama zicea asa,, domnisoarele nu se caca.. ele fac caca. domnisoarele nu se pisa, ele fac pisu. domnisoarele nu se bas.'' nu toate deodata,desigur

 63. @cristiana : numa' alea urate, grase si balonate.

 64. lol fara sa vreau i did h4x.

 65. ce-i aia Froid?:-/

 66. Mircea Popescu`s avatar
  66
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Esti gaoaza?:-/

  Aaaahahahaha. Bai deci... lol. Fata promite, pe bune-acuma.

  @dAImon Cre' ca Diana tocmai de-aia nu era de-acord.

  @Cristian Femeile chiar nu se caca si nici nu trag basini 4-6 ore dupa o partida de sex anal viguros. Probabil ca la aia se refera legenda.

  @Lilly Deci mama draga, eu am constatat faza urmatoare : dupa niste practici murdare oarecare o domnisoara s-a dus la buda bae unde cica facea pisu. Si cum facea ea asa pisu numa' dintr-o data se base. Anume, pe pizda, queef in limba engleza. Dupa care si pe cur. Da' intrucit inceputu' basinii normale, colonice s-a suprapus sonor cu sfirsitul ceva mai flatulent, umed, al basinii de origine vaginala, si pisu a durat neintrerupt tot acest interval deducem ca ba da, toate deodata, desigur.

  Parerea mea.

 67. Merit o insigna?;;)
  Mircea, tu esti bun sa scrii un manual de biologie sau ceva.. Sau ,,sexologie cu Mirshea''

 68. @Mircea Popescu: ce promite, o partidă de sex anal pe cinste? :-) Sau că o să ia bacul pe sub masă?

  Uite așa strivești tu corola de minuni și strici legendele cu incontinențe anale după partide de sex dorsal. Mai ai puțin și ajungi bărbatul nesuferit :-)

 69. Mircea Popescu`s avatar
  69
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  @Lilly Da.

  Doar ca eu scriu exclusiv pe vellum, care precum fara indoiala stii e piele de vitalus.

  Sau in cazul nostru vitalusa.

  @Cristian Alea cu incontinenta nu-s tocmai povesti, dat fiind ca si colonul se invata cu pula, ca si alte parti ale femeii. De fapt ca tot vorbim de chestie, eu constat o tendinta perfect psihanalizabila la cumparatorii/producatorii de masini, de-a le face cit mai feminizate. Curbe tot mai moi, de cur si buci, scaune cu memorie ca sa emuleze functiile normale ale pizdei... e grav, zic.

 70. Da-ul acela il iau ca pe un ,,te incoronez cu o insigna!'' si in rest non capisco..

 71. Mircea Popescu`s avatar
  71
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Pai f rau, ca era la "esti bun sa scrii". Is bun sa scriu.

  GIE

 72. Hater ci esti tu mei!

 73. Lasă colonul, toți pe care i-am văzut plângându-se (fabulând) de incontinență spun că anusul se lărgește șamd.
  Mie mașinile de epocă de până prin anii '60 mi se par tare "rotunde". De exemplu Mercedes-Benz 300SL, Citroën DS și chiar și Lincoln Continental.

 74. Mircea Popescu`s avatar
  74
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 September 2011

  Ejti nebun ? Alea n-arata de parca le-a fatat ceva.

 75. Taică!!!! Nici nu știu dacă să spun mersi că e doar un concept sau să mă bucur pentru designul avangardist, futurist, lin(s) șamd.

 1. Doua probleme de autoreprezentare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Blandiana, oistea si gardul....

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.