Cred ca pe alocuri se exagereaza

Sunday, 08 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

anghel-adrian

Vorbeam cu Răzvan mai acu ceva timp pe messenger şi ziceam că eu vreau în primul rând ca cititorii mei să-mi cunoască părerea legată de ceva, nu să vin în mod neapărat cu un lucru nou. Contextul era faptul că eu nu scrisesem nimic nou la articolul cu Bin Laden, ci pur şi simplu mi-am zis părerea. Nu ştiu dacă trebuia ceva nou, nu prea am înţeles chestia asta. El mi-a zis atunci : nu le mai spune cititori. Aveam în gând de mult timp acest articol, iar acum a venit momentul să vi-l împărtăşesc.

Care credeţi voi că este diferenţa între un cititor şi un nebun după trafic ? fiindcă eu aici mă blochez puţin. Am oameni care îmi citesc blogul zilnic, fără să aibe vreun site / blog din care să câştige atenţia celorlalţi vizitatori. Consider aşadar că ei sunt cititori adevăraţi, însă cei cu blog care vin ori zilnic la fel ca cititorii sau din când în când şi îmi lasă un comentariu, după care dacă văd că nu returnez favorul, nu se mai întorc – ei ce sunt ?

Căutători de cititori ? – de trafic ? – vor comentarii ?

Mi-e puţin greu de înţeles treaba asta. Ştiu de faptul că în blogosferă linsul în cur şi schimbul de favoruri e în trend, dar eu nu sunt de acord cu el. Orice om care mă comentează, vreau să ştiu c-o face argumentat şi că are la ce s-o facă. Îmi citesc tot blogroll-ul constant, nu ezit să ajung şi pe alte bloguri, iar unde simt că părerea mea trebuie spusă, o spun. Poţi tu să-mi dai 1000 de comentarii, blogul nu este dofollow, deci degeaba, iar dacă eu nu găsesc nimic interesant la tine pe blog, îmi pare rău amice, dar trebuie să mai lucrezi la subiecte.

Voi ce părere aveţi şi ce metode folosiţi la moderarea comentariilor ?

Pustiul din imagine, Anghel Adrian pre numele sau, pe care l-am citat in integrum ca sa nu aveti cumva impresia ca-l manipulez prin forfecare, scrie un articol unde isi expune parerile si ideile despre chestii.

Asta nu-i un lucru rau in sine, dar mi se pare ca se exagereaza pe alocuri in pozitionarea subiectiva. Ca sa fim bine intelesi : parerile lui Anghel Adrian nu intereseaza, in filiera directa, pe absolut nimeni. Cu atit mai putin ideile lui, daca putem abuza astfel posesivul in raport cu ideile, zicind adica despre bietele c-ar fi "ale lui". Hai sa fim seriosi, nu-s. Copilandrul mediu nu are de unde sa aiba idei "ale lui" tot asa cum calatorul mediu cu autobuzul nu are de unde sa aiba "casa lui" : sunt mult prea multi copilandri si mult prea multi calatori cu autobuzul pe lumea asta fata cu relativ putine idei. Ca sa nu mai discutam de dificultatea relativa de-a obtine asa ceva, care la rindul ei le depaseste cu mult firavele puteri.

A face inca un pas si-a vorbi la posesiv despre cititori e deja absurd. Mircea Badea are, poate, citiva auditori "ai lui". Trilema are, poate, niste cititori "ai ei". Anghel Adrian nu are nici un fel de cititori. Are, poate, niste parinti si alte rubedenii care-l si citesc. Ei nu sunt cititorii lui care-i sunt si parinti, ei sunt parintii lui care-i sunt si cititori. Are niste prieteni si niste cunostiinte care-l si citesc. Ei nu sunt cititorii lui care intimplator ii sunt si cunoscuti, sunt prietenii si cunostiintele lui care intimplator il si citesc. Daca miine nu l-or mai citi tot aia or fi*.

Sigur, de la Seth Godin citire toata lumea vrea sa gindesca in termeni de "tribul sau". Totusi, nu putem avea mai multi lideri de trib decit populatie, nu pot fi 100 de triburi intr-un sat pescaresc cu 50 de suflete. Asa ceva e imposibil. Cea mai mare parte a internautilor vor fi cititorii altcuiva. Si sigur, toti vor avea un blog, unde-i vor citi in special familia si cunoscutii, si eventual, din cind in cind, cititorii altora. La zile mari. Ca de exemplu acum.

E foarte bine sa tii un blog, ca exercitiu de autoperfectionare. Similar, e foarte bine sa alergi in fiecare zi, mentine singele in miscare si adauga din ce-am inteles vreo zece ani la viata activa a individului (si nu la viata in general, ca nu vad pe cine incalzeste ideea sa i se adauge zece ani la final, ideal ti se adauga zece ani intre douazeci si treizeci). Dar de-aici si pina la a iti inchipui ca vezi pe marginea drumeagului prafuit de tara, aleii marginase din oraselul in care alergi tu politie calare, jandarmi si bariere care tin cu greu un imens public la distanta e cale lunga. Cale foarte, foarte lunga. Cam la fel de lunga ca intre sanatate mintala si psihoza, mi se pare mie.

E foarte bine sa tii un blog tocmai pentru ca e foarte bine sa-ti confrunti, cu onestitate, platitudinea intelectuala, lipsa de fler, de intuitie, incapacitatea funciara de-a crea un text care sa merite citit. Pentru ca aceasta confruntare onesta este de-abia primul pas din foarte, foarte lunga cale inspre a scrie o bucatica de text care cit de cit sa merite citita. Ceea ce-i de-abia primul pas din foarte, foarte lunga cale inspre a avea niste cititori.

Pina una-alta, parerile lui Anghel Adrian despre Bin Laden nu intereseaza pe absolut nimeni. Pentru ca n-au de ce. Il cunoaste el pe Bin Laden intr-un mod particular, care sa-l puna inaintea celorlalti nspe miliarde de blogari care au un blog si-o imaginatie si deci pot sa-si "imagineze" "realitati" ? Ii cunoaste el pe americani intr-un mod particular, cunoaste momentul respectiv intr-un mod deosebit de direct ? Ce-l recomanda pe el sa scrie pe tema Bin Laden mai bine decit pot eu programa un script sa scrie despre orice ?

Odata cu raspunsul la intrebarile astea poate veni si-al doilea pas. Succes!

UPDATE, 10 Mai : Pentru ca in receptia acestui articol in rindurile tineretului revolutionar se pune mare accent pe problematica discutata in articolul despre Blogeri vechi si blogeri noi, varianta primavara 2011, dar in acelasi timp respectivii tineri revolutionari (foarte inteligenti, bineinteles, si foarte capabili in principiu sa contribuie nestemate valori la discursul public de limba romana) nu par a avea si capacitatea de-a gasi prin ei insisi un articol de-acum trei saptamini, zic ca nu strica sa le dau eu... ma rog, mura direct in gura, printr-o legatura aici. Sa fie primita.

---------
* Chestie care explica destul de clar, pentru cine are urechi de auzit, de ce aiureala cu "socializarea" nu functioneaza ca "aducatoare de trafic" : nu-ti aduce cititori, iti aduce prieteni, daca ai nevoie de ei. Daca ai deja suficienti prieteni nu face decit sa-ti piarda timpul.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

70 Responses

  1. frumos...mai ales p.s.-ul..dar si restul postului e tot o frumusete de citit...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Citez de pe twitter :

    @Mircea_Popescu incep sa inteleg , datorita ultimului tau articol, de ce nu te sufera lumea

    Per total, zic ca-i bine.

  3. Critic`s avatar
    3
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    ca de obicei, hater si invidios pe talentul altora.

    chiar asa, ce suflet urat, mahnit si negru ai.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Nu poate fi totul alb. Nu-i destul c-am facut tema alba ?!

  5. Critic`s avatar
    5
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    mnoa.

    1. Botez rit musulman
    2. Casatorie cu 4 neveste
    -> Allah te iarta
    3. ???
    4. Profit

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Astept intii sa ajung de nu mai pot face patru gagici, pe urma fac cum zici tu.

  7. Ciolanus`s avatar
    7
    Ciolanus 
    Sunday, 8 May 2011

    Si eu sunt unul dintre cei care citesc blogurile, dar nu postez mereu cateun cometariu. Se intampla sa nu am ce spune, se intampla sa fiu de acord, sa intampla sa mi se para stupid articolul, se intampla sa nu am timp, sau, pur si simplu, sa nu am chef,
    Si eu sunt unul care am un site, e pe o platforma free, nu castig niciun ban din el, nu se omoara lumea sa-l citeasca, doar mai scriu si eu ceva ce mi se pare interesant. Eu nu castig nimic daca dau zece comentarii pe zece bloguri intr-o zi, sa spunem. Maxim 3-4 vizitatori si atat.
    Incerc si eu sa scriu acea bucatica de text care sa merite a fi citita, cateodata imi iese, altadata nu.

  8. din categoria, criticati CONTINUTUL, NU COPERTA, de ce i-ai pus POZA MARE, in articol ?

    daca ar fi sa criticam persoana in sine ca aspect fizic, adrian prezinta cateva avantaje. e tanar si frumusel. nu barbos, chel, cu aspect de popa!

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @Ciolanus Asa am auzit ca de ce incerci mai cu osirdie de-aia iese mai bine. Per total si pe termene mai lungi vorbind.

    @TED Abordarea ta sufera de urmatoarea problema fundamentala : eu n-am zis nici o vorba despre aspectul fizic al nimanui. Inteleg ca ai ceva dificultati pe tema asta, da' zic ca-i nesanatos sa le proiectezi asupra mea.

  10. tanta`s avatar
    10
    tanta 
    Sunday, 8 May 2011

    deci...chiar nu pot sa imi dau seama...ori esti invidios ori esti suparat ca ti-a luat subiectul de discutie:))? nu cred ca e corect ce faci acum ...adica il arati cu degetul pe el ...care poate nu e asa cum spui tu poate nu are familia sau numai prietenii apropiati care ii citesc blogul...iar cei care o fac o fac cu placere ;) acum am o intrebare...si cei care scriu in presa despre acest Bin Laden crezi ca au stat la cafea cu el sau i-au tinut lumanarea la moarte :))?

  11. mitzaabiciclista`s avatar
    11
    mitzaabiciclista 
    Sunday, 8 May 2011

    Este adevărat că sunt şi indivizi care intră să îţi arunce un coment acolo în speranţa că vei răspunde englezeşte intorcând astfel vizita. Însă asta ţine mai mult de calitatea cititorului în sine. Dar acesta este un lucru mai greu de observat, deoarece sunt cititori care îţi intră şi îţi comentează la fiecare post fiindcă aşa e felul lor de a fi, sunt vorbăreţi, ori asta nu înseamnă că doresc neapărat sau se supără neapărat că tu nu te duci pe la ei.
    Sunt cititori care intră şi îţi citesc articolele, dar nu comentează chiar la toate, ori fiindcă nu au înţeles ce vrei să spui, ori fiindcă nu consideră că trebuie neapărat să-ţi lase vreun coment. Tu oricum ştii din statcounterul tău că ei au trecut pe acolo. Dar nici asta nu înseamnă că neapărat vor ca tu să intri la ei, sau au nevoie de accesările tale la ei pe blog.
    Sunt şi cititori care intră o perioadă şi apoi dispar un timp, nici măcar asta nu e dovadă neapărat că ei nu mai vin fiindcă nu ai trecut şi tu pe la ei, ci pur şi simplu ori nu au avut chef, ori au fost realmente ocupaţi cu altceva.
    Cred că de un cititor îţi dai seama că îţi este fidel sau nu dacă, mai degrabă, se reîntoarce după un timp. Fiindcă abia atunci realizezi importanţa pe care o ai tu în ochii lui şi asta este într-adevăr mai mult decât îşi poate dori oricine care scrie. Fidelitatea şi mai ales înţelegerea celui care citeşte.
    Este adevărat că toţi ne dorim un anume trafic, unii o fac strict pentru bani ( şi la ei mă refeream când spuneam că ce-şi ghicesc în urina de dimineaţă, aia scriu la ei pe blog. Căci ce poţi gândi despre indivizi care postează articole ce nu conţin mai mult de 3 fraze, şi acelea cu greu stoarse din creierul mult prea neted, au paginile încărcate de reclame şi de liste interminabile cu bloguri pe care pretind că le citesc, başca au si nişte liste cu linkexchange,în schimb le sare muştarul dacă vii şi îţi dai cu părerea ce nu se potriveşte cu a lor)
    Dar ideea este că tuturor ne place să fim citiţi. Ne place să ne dezbatem ideile, ne place să ni se acorde importanţă. Şi este firesc aşa. Este cât se poate de normal. Nici unul din noi nu scriem doar pentru noi înşine. Scriem odată pentru a ne elibera mintea de nişte gânduri, scriem pentru că ne place să dezbatem anume idei şi scriem pentru că este şi asta o formă de socializare. Şi indiferent cum am fi noi alcătuiţi sau educaţi simţim nevoia să socializăm. De aici încolo, cum vede fiecare din noi diferenţa între vizitator şi cititor ţine strict de educaţie, clasă şi rasă.

  12. Critic`s avatar
    12
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    tl;dr ?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @tanta E foarte simplu, ca principiu : daca n-ai nimic de adaugat de ce-ar interesa pe cineva ce debitezi tu ? Se aplica si-n presa la fel de bine, de ce crezi ca dau ei faliment ?

    Hai sa nu luam drept exemplu infrintii istoriei.

    @mitzabiciclista Mai ales daca "dupa un timp" ala se masoara in ordinul anilor.

    Stiu la ce ziceai cu urina mo, da' mie-mi place sa trag fetili de codite, n-ai remarcat ?

    @Critic fr.

  14. nu . dar ai pus MARE, poza tipului. ca si cum ar fi un argument. cum ca nu ar avea voie sa isi dea cu parerea.

    apreciez si ca ai nu ai aprobat primul comentariu. esti zeul meu. o sa te pun in feedreader. (NOT)

  15. Vlad`s avatar
    15
    Vlad 
    Sunday, 8 May 2011

    Nu te contrazic, chiar tind sa te aprob. De fapt, in timpul in care am scris prima propozitie, m-am decis, sunt de acord cu ce zici.

    Totusi, simt ca daca elaboram, ajungem iarasi la o discutie cu critici si limite asa ca in schimb o sa pun o intrebare.

    Iti alegi exemplele aleatoriu sau ai vreun rationament in spate? Nu de alta, dar mi-a atras atentia si mesajul de twitter pe care l-ai pus in comentarii si cum vezi, o parte din comentatori te intreaba daca ai ceva cu individul.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @TED Am aprobat toate comentariile, totdeauna. Despre ce prim comentariu vorbesti ?

    In rest, "ca si cum" asta e un fel de n-ar mai fi. De exemplu, si tu scrii, litere, ca si cum ai gindi cu capul.

    @Vlad Mei, de cite ori scriu despre cineva se gasesc cite unul-doi cetateni, in general proaspat aterizati pe-aici sa "se intrebe" daca n-am ceva cu tipul.

    Faptul ca-s proaspat aterizati se vede din tendinta de-a crede ca stiu chestii pe care nu le, ca de exemplu ca Trilema-i fix blogul de-a introdus ideea asta cu libertatea comentariilor intr-o blogosfera la vremea aia dominata de "blogul meu fac ce vreau pe el". Faptul ca intrebarea nu-i propriu zis o intrebare, ci o convingere deghizata e o ghiceala de-a mea.

    Indiferent de astea, am scris si de Petcu si de Perfu si de Antonescu si de Cernea si de jde mii de tipi (un comentator mai rabduriu a compliat mai demult o lista cvasi-completa, in sensul ca macar jumatate-s trecuti acolo).

    Totusi, nu pot spune ca procedez exact aleatoriu, in ideea ca scot nume dintr-o palarie. Ci in general, cind mai dau peste cite-o chestie plimbindu-ma pe marginea Information Superhighway asta o ridic de jos, o frec de pulpana nadragului si-o pun la colectie.

  17. Salih`s avatar
    17
    Salih 
    Sunday, 8 May 2011

    Dumneavoastra sustineti ca ce scrie Anghel Adrian nu intereseaza pe nimeni,dar sincer intereseaza pe cineva care chiar are ceva deasupra umerilor ce sustineti voi sau ce ganditi.Spuneti ca este un copilandru care nu are cum sa aiba idei sa fie ale lui.Dvs. sunteti la 35-40 de ani,trecut prin viata si credeti ca scrieti ceva interesant cand il criticati pe acest baiat?El are toata viata inainte si are tot timpul din lume pentru a-si face idei care sa fie ale lui.Si apropo in opinia mea,ca fidel cititor al lui Anghel Adrian,el nu discuta idei noi ci isi spune parerea despre lumea cotidiana si evenimentele ce apar in fiecare zi.Oricum el are sanse sa ajunga undeva in viata,dar dupa mine dvs nu mai aveti sperante daca la anii dvs stati sa criticati ce scriu alti adolescenti;)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Tanti mama lui Adi, n-am vrut sa zic ca ati facut un copil prost. Am vrut sa zic ca ati facut un copil. Pina sa ajunga sa conteze in lumea asta mai are de trecut, prin ciur si prin dirmon. Locuri unde augusta dumneavoastra mina n-are cum sa-l ajute, mbine ?

  19. pletzalcoatl`s avatar
    19
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 8 May 2011

    http://trilema.com/2011/educarea-adolescentilor-miopi/

    Numai zic.

  20. ZeceDeZero`s avatar
    20
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    Mie imi pareti cam increzut asa.
    Am impresia ca incerci sa critici un blog asa cum ai critica o carte a unui autor celebru si intre astea doua sunt niste diferente. Poate pe alocuri ai exagerat in ce ai zis aici. Dar hei, eu sunt un alt pusti de pe net, nu ma baga in seama.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @pletzalcoatl Oare e coincidenta sau a planuit Popescu totul ?!

    @ZeceDeZero Pe mine ma amuza cetatenii care pornesc avintat la plural si-n fraza urmatoare regasesc singularul. Denota coerenta, semn al unui intelect puternic.

  22. anonimosu`s avatar
    22
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 8 May 2011

    Asta e noul Perfu?

  23. pletzalcoatl`s avatar
    23
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 8 May 2011

    I think a lot of the world would like to believe it has evolved beyond the need for formality, and that its embrace of diversity has transformed it into something greater...but I think a great many people take this to mean that they can ignore the structure and meaning of the world in order to concentrate on how interesting and suddenly of public note has become its fringe, which would seem to naturally result in some dork in oversized glasses and plaid expecting to be heard in the forum.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @anonimosu Neah, insuficient panache.

    @pletzalcoatl Word.

  25. ZeceDeZero`s avatar
    25
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    @Mircea Popescu: Din pacate sunt om pe care e mai bine sa-l auzi decat sa-l citesti. "Imi pareti cam increzut" suna mai bine decat "Imi pari cam increzut". Pronunta-le cu voce tare daca nu iti dai seama.
    Daca te referi la altceva poti spune ca-s doar un alt copil lipsit de orice simt al limbii romane.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Ce cauta un om pe care e mai bine sa-l auzi decit sa-l citesti pe bloguri ? Si cum de e posibila asa dihotomie, ma intreb ?

  27. Critic`s avatar
    27
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    Gee, 10 de 0 = trollsalih?

    Devine aberant sa tot intru aici.

    Cert e ca articolul e o realitate rautate. Cred ca Houllebecq, King si Palahniuk sunt si mai si.

    Acuma, dis is for the lulz. Un mini experiment social. Cel putin asa il vad eu.

  28. ZeceDeZero`s avatar
    28
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    @Mircea: suferi de un complex de superioritate? daca la capacitatea ta intelectuala suprema nu esti in stare sa intelegi ironia ma intreb daca mai exista speranta pentru lumea asta.
    @Critic: trollsalih? nu, dar am un troll ascuns in mine care lupta sa ajunga la suprafata. am impresia ca ne stim de undeva.

  29. Critic`s avatar
    29
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    da, am auzit de tine acum 5 minute.

    gee, faptul ca bani banii intr-un domeniu sau hosting nu inseamna implicit ca au o valoare sau efectiv ai ce posta acolo.

    e ca si cum ai printa o carte concentrandu-te atat de mult pe coperta, ca ai lasat paginile albe.
    teoretic e cam invers procesul.

    dis is gettin funny shit. ▲

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @Critic Nu prea cred.

    @ZeceDeZero E un obicei prost al oamenilor prosti cu pretentii nejustificate de "comici" sa spuna un banc prost, dupa care sa se plinga de lipsurile intelectuale ale audientei. Stai linistit, risul nu cere inteligenta, daca zici ceva hazliu se va ride. Daca nu se ride, n-ai zis ceva hazliu. E chiar atit de simplu.

    In loc de PS : Stii ce i-a zis chelul barbos aspirantului la stand-up comedy care s-a trezit intr-o buna zi sa se creada psiholog ? "Keep your day job."

  31. ZeceDeZero`s avatar
    31
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    @Mircea: tu ai fost doar putin rautacios deoarece sunt convins ca ai inteles din prima de ce am pornit de la plural si am ajuns la singular, dar trebuia sa intepi putin.
    @Critic: inseamna ca te-am mai vazut eu pe undeva

  32. Critic`s avatar
    32
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    *bagi

    si whatever...

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Mbine, sa revenim la tema : un copil prefera sa se joace intr-o realitate cit mai apropiata de realitatea adultilor. Asta pentru ca mintea copilului functioneaza inca la parametri, nefiind perverita de prostelile care intuneca mintea majoritatii adultilor.

    Ce propui tu, adica sa criticam blogurile legati la ochi chiar daca la carti privim cu microscopul e exact opusul abordarii rationale, un fel de "hai sa construim un nisipar in care sa tinem blogurile, acest gen minor".

    Teoria e falsa, blogurile nefiind un gen minor (cartile sunt un gen minor) si contraproductiva.

  34. ZeceDeZero`s avatar
    34
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    Nu. Doar ziceam ca ai cam exagerat in ce ai zis aici. Articolul tau imi lasa impresia ca incerci sa-i demonstrezi cuiva ca nu detine adevarul suprem cand el crede ca il detine. Doar datorita faptului ca o parere s-ar putea sa nu intereseze pe nimeni nu inseamna ca ea nu trebuie expusa. Daca nu o expui de unde iti dai seama daca intereseaza sau nu pe cineva?
    Am uitat mai sus: nu ma consider si nu ma vreau neaparat amuzant, desi uneori mi s-a spus ca sunt.

  35. Critic`s avatar
    35
    Critic 
    Sunday, 8 May 2011

    @mp : daca aia era catre mine, well, mda. eu le echivalasem ipotetic. era vorba de valoare intelectuala, nu productivitate-cititori-bani, in fine.

    @10Articolul tau imi lasa impresia ca incerci sa-i demonstrezi cuiva ca nu detine adevarul suprem cand el crede ca il detine.

    asa, si? eu vad chiar pozitiv asta. doar totusi dilema de daca el nu, atunci cine.

  36. ZeceDeZero`s avatar
    36
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    Pur si simplu mi se pare un pic rautacios. Si uitandu-ma pe aici nu inteleg ce cauta articolul asta aici.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    @ZeceDeZero

    Pur si simplu mi se pare un pic rautacios. Si uitandu-ma pe aici nu inteleg ce cauta articolul asta aici.

    Esti, mi se pare, al treilea. Antecesorii tai, let me introduce tham : primul ; al doilea.

    De fapt te-am mintit, nu esti al treilea. Sunteti legiune. Zic sa citesti mai cu aplicatiune textul, bagind de seama ce zice si ce nu zice el, ca sa n-ajungi in pozitia lui Lotus din discutia cu iubirea. Sau a lui TED, dinsus.

    @Critic Mnu, era catre 0000000000.

  38. ZeceDeZero`s avatar
    38
    ZeceDeZero 
    Sunday, 8 May 2011

    Nu ma incadrez in categoria de hater. Daca citesc ceva si o sa am o parere pozitiva care mi se pare suficient de inteligenta cat sa merite lasata intr-un comentariu o sa apara. Nu ma inrolez in legiunea anti trilema. Nu o sa ma vezi marsaluind pe strazi si strigand "jos Mircea!". Dar asa cum ai hateri ai si oameni care te pupa sub coada doar ca sa se aibe bine cu tine. Nici in categoria asta n-o sa ma vezi.
    Ca sa revenim putin: Din ce ai scris aici + comentarii mai pot ajunge si la concluzia ca anumite pareri vor fi considerate mai bune decat altele doar datorita faptului ca sunt spuse de o anumita persoana care e mai cunoscuta, desi tu nu ai spus asta nicaieti in articol. Daca o parere va interesa sau nu pe cineva nu mi se pare interesant.
    Tu ai scris un articol despre asta pornind de la un text scris de cineva ale caroui pareri nu conteaza.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 May 2011

    Sa ne intelegem : "parerile" in discutie nu au valoare pe puterea lor. Fix zero conteaza, ca sa-ti citez textual,

    Hai acum pe bune, să stăm puţin şi să ne gândim .. oare chiar a murit acest Bin Laden ?

    Ei bine, ce-au zis autorităţile din USA ?

    America este locul tuturor posibilităţilor sau cel puţin aşa credem noi românii. Este locul unde noi sau majoritatea dintre noi vrem să ajungem. Este DROGUL la care visăm să-l testăm.

    De ce conteaza fix zero ? Nu pentru ca emitatorul este asa sau pe dincolo, ci pentru ca ele insele sunt niste aiureli irelevante. In sine.

    De ce sunt niste aiureli irelevante ? Pentru ca opereaza cu niste simboluri nedefinite (si adesea contradictorii in moduri mai mult sau mai putin subtile). Ce inseamna "acest Bin Laden" in textul citat ? Nu-i o notiune, e o vaga impresie, formata privind la televizor. Ce inseama "autoritatile", ce inseamna "locul tuturor posibilitatilor" si asa mai departe ? Nimic, sunt un soi de vise, lipsite de contururi definite si ca atare nepretabile unei abordarii rationale. Am discutat in mai multe locuri labareala asta practicata pe post de rationament, ca de exemplu aici.

    De ce sufera discursul unui tinar altfel "frumusel" si care "prezinta cateva avantaje" de aceste grave carente care-l reduc la irelevanta ? Pai, pentru ca nu are experienta (care i-ar permite sa isi defineasca termenii in ceva recognoscibil, cu corespondent in realitate, sau macar sa-si puna problema ca asa un demers ar fi util ba chiar necesar) si pentru ca nu are exercitiul uzului ratiunii (fie pentru ca nu i s-a mai intimplat pina acum sa se gaseasca intr-un mediu in care se cere sa-ti folosesti capul, fie pentru ca nu are ce cap folosi).

    Din care paranteza iti rezulta si importanta demersului critic : da ocazia unui tinar frumusel si avantajat, batut de soarta sa zaca in compania unor prosti (ca de exemplu, toti aia cu care-a interactionat pina acum si nu i-au explicat ce-i o definitie sau ce-i un silogism, in principal proasta de ma-sa, prostu' de tac-su, toti prostalaii de profesori din toate ciclurile scolare + toti prietenii, iubitele, parintii lor, soferii de taxi intilniti intimplator, oamenii de la televizor, vecinii scl etc) sa priveasca, pentru prima oara poate, realitatea. Si eventual sa chiar si ia masuri. Nu-i putin lucru.

    Sigur, demersul critic nu serveste oricui. Da' nu-i suparare, ca oricum aia carora nu le serveste nu conteaza.

  40. Vlad`s avatar
    40
    Vlad 
    Monday, 9 May 2011

    Zecedezero. Eu in scurta mea istorie pe Trilema am observat ca standardele lui Mircea Popescu sunt destul de ridicate si in acest sens, critica loveste mai dur cand cade de sus.

    Asta poate sa fie un lucru negativ pentru emotiile individului criticat si drept urmare poate sa rezulte intr-o refulare la adresa lui Mircea Popescu sau poate sa fie un lucru pozitiv, in sensul ca individul poate sa citeasca si sa inteleaga cam unde se afla si sa vada ce are de facut ca sa ajunga mai sus.

    Din cate am vazut, Trilema nu prea incurajeaza mediocritatea si cam despre asta cred ca era si vorba in articol.

  41. ZeceDeZero`s avatar
    41
    ZeceDeZero 
    Monday, 9 May 2011

    Da, dar daca el (am zis de la inceput ca nu ma refer neaparat la o persoana anume, ci am generalizat totul, dar acum mi-e mai usor sa nu vorbesc la general) nu si-ar fi exprimat parerea nu putea nimeni sa-i spuna ca-i o parere proasta, sau o parere exprimata prost, n-ar fi putut nimeni sa o critice. Si daca nu iti zice nimeni ca gresesti atunci o sa tot gresesti. Exprimarea ideilor e buna, daca intereseaza pe cineva ideile alea e irelevant.
    Cat despre Osama: O discutie despre moartea lui Osama cere o documentare destul de serioasa. O parere nu cere si nu costa nimic. "Din ce am auzit si inteles eu cred ca..." Cand parerea asta e argumentata si documentata bine e deja altceva si poate porni o discutie serioasa de oameni care stiu ce vorbesc.

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 May 2011

    @ZeceDeZero Daca el nu s-ar fi exprimat, sau daca eu nu ma gaseam astfel inclinat, ar fi pagubit ocazia de-a avea niste rinduri scrise despre sine, si odata cu ea ocazia de-a folosi rindurile celea la imbunatatire.

    Nu-i ca si cum a fost omorit, nu-i ca si cum ceva viitoare doamna Anghel se va uita la el lung si-i va refuza avansurile pe motiv c-o citit despre el in Trilema. De fapt, abordarea asta complet decerebrata dar in acelasi timp destul de specifica Romaniei (asa cum este specifica tuturor tarilor lipsite de un obicei indelungat al libertatii in viata publica) prin care expunerea scaderilor si lipsurilor cuiva e tratata drept cel putin echivalenta cu uciderea avatarului persoanei respective e o aiureala de care am face bine sa ne scapam.

    N-o murit nimeni, n-o pagubit nimeni nimic. Dimpotriva, toti participantii au cistigat, si societatea in intregul ei a cistigat cu atit mai mult, o data direct, prin beneficiile membrilor, si-a doua oara sistematic, prin dizolvarea abordarii celei decerebrate. Daca ne tinem de critica inca 100-200 de ani, serios, cu acribie si aplicatiune, mai-mai c-avem sanse sa ajungem din urma Europa sub aspectul microsocial al culturii.

    O parere nu cere nimic, sigur ca da, putem avea tot soiul de pareri care mai de care mai nastrusnice. Totusi, e un semn de... lipsa de exercitiu, ca sa ne exprimam asa, mai minimalist, sa emiti opinii de-astea plutitoare. Cind ai auzit ultima oara un om respectabil dindu-si cu parerea aiurea ?

    @Vlad Mi se pare ca ti s-a intimplat chiar tie si chiar recent sa n-o nimeresti tocmai bine in ceva chestiune economica. Iote ca n-ai murit. Pesemne ca se poate.

  43. Eu raman la parerea ca fiecare dintre noi are dreptul la opinie si isi poate da cu parerea intr-un mod constructiv chiar daca nu e asa de "trecut prin viata" In cazul in care ti-a scapat, multi tineri din ziua de azi au niste idei si conceptii surprinzator de mature spre deosebire de altii care chiar se bucurau de copilarie la 13 ani acu ceva vreme.

  44. mitzaabiciclista`s avatar
    44
    mitzaabiciclista 
    Monday, 9 May 2011

    Acum înţeleg ce ai vrut să spui când ai făcut referire la "după un timp" să nu fie de ordinul anilor. Pfoaiiiii, dacă de ieri de după amiază şi pâna azi de dimineaţă s-a umplut pagina aşa, ce se întâmplă după ceva ani?
    Deşi, prefer să citesc articole şi nu comentarii totuşi, nu mă pot abţine să nu mă amuz copios observând câte drame provoci. :D Hmmm, asta te face dramarturg sau dramatic?! :P:P:P

  45. Vlad`s avatar
    45
    Vlad 
    Monday, 9 May 2011

    Am simtit un junghi in zona lombara, dar mi-a trecut. Dar lasand gluma la o parte, daca ai blog, te expui opiniilor altora. Daca n-ai vrea sa te citeasca lumea si sa-si dea cu parerea, ai folosi optiunea de privat si atunci te-ar citi cine vrei tu.

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 May 2011

    @Alexander Ce zici tu acolo e in mare adevarat, multi tineri chiar au idei si conceptii suprinzator de mature in zilele noastre.

    Motivul fiind in general ca multi adulti au idei si conceptii socant de infantile, creind astfel fondul pe care pseudo maturitatea tineretului sa iasa mai bine in evidenta.

    E lumea cu fundul in sus, ce sa mai.

    @mitzaabiciclista Io sa stii ca ziceam direct, pe bune, de-adevaratelea. Ala, de ordinul anilor, ala conteaza.

    Si-n rest fii pe pace, de-aia scriu eu cite o suta de articole in toata lumea, ca sa se poata disipa comentariile pe ele. Daca as scrie unul pe saptamina iti dai seama ce-ar fi acolo ?!

    Tehnic vorbind, cred ca ma face trol. Totusi, insist sa cred ca-i o diferenta, si ca eu imi vad de treaba mea iar dramele se creeaza singure din nimic, ceea ce ma face un fel de Stan Patitul asa.

    @Vlad Pai cum optiunea de privat ? Si "cititorii mei, cititorii mei" ?!

  47. mitzaabiciclista`s avatar
    47
    mitzaabiciclista 
    Monday, 9 May 2011

    Mircea, ştiu bine că ziceai pe bune. Dar nah, tu nu ştii că-mi place să te trag de barbă uneori? :P:P:P
    Uite asta înseamnă a trola, nu ce faci tu! :P

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 May 2011

    http://trololololololololololo.com/

  49. mitzaabiciclista`s avatar
    49
    mitzaabiciclista 
    Monday, 9 May 2011

    În viaţa mea nu am văzut ceva mai cretinoid. Tipul face un playback infect. Oh! dar ce perucă are! Pfoaiiiii, ce oribiliciune, iote! m-am tăiat la deget când tăiam feliile de măr din cauza oribiliciunii la care m-ai expus.
    Bad Mircea, bad, bad, bad! (Miţa plânge şi-şi suge degetul) Nu te gândii la prostii că acuş viu peste tine şi te trag de barbă

  50. Mircea Popescu`s avatar
    50
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 May 2011

    Daca esti tinara si nedusa la biserica sfintului internetzi ?

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 May 2011

    &Updated.

  52. Eu te citesc pentru că ești prea plin de tine și-ți place să dai peste nas bieților muritori de rând. Câteodată ai motive, câteodată nu :) Cei care caută bloguri pentru păreri sunt oamenii care au nevoie de mai multe opinii pentru a și le forma pe ale lor.

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 May 2011

    Mi se pare just.

  54. DavidMip`s avatar
    54
    DavidMip 
    Monday, 16 January 2017

    404 Not Found 404 Not Found!

  1. Cred ca pe alocuri se exagereaza pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    "E foarte bine sa tii un blog tocmai pentru ca e foarte bine sa-ti confrunti, cu onestitate, platitudinea intelectuala, lipsa de fler, de intuitie, incapacitatea funciara de-a crea un text care sa merite citit. Pentru ca aceasta confruntare onesta est...

  2. [...] să scrie pentru trafic, așa cum face acest imbecil disperat. Foarte interesant, aș putea spune, aici s-a luat de amicul meu, Anghel Adrian și, ca un rezumat, s-a lăudat încă o dată că el are [...]

  3. [...] ca tineretul asteapta prea mult de la sine (si de fapt nici nu "asteapta", ca tineretul nu are timp [in urma] si prin urmare nici capacitatea [...]

  4. [...] moda. Acum recent a fost ca a murit Steve Jobs. Scrii tu despre cum ie ca a murit Steve Jobs ? Pai cine esti tu sa ai opinii pe asa tema ? A, nimeni. Si ce poti contribui tu original, interesant, sa merite citit [...]

  5. [...] parte ca respectivii-s lenesi la ora actuala, asa ca prefera sa se uite la teveu, parte ca-s idioti la ora actuala, asa ca au impresia ca ei muncesc cind de fapt se uita la teveu, in fine pentru ca au o buna [...]

  6. [...] asta (tocmai pe Standard.ro!) care is opiniile lui pe tema cu euro. Pentru ca el doreste ca in primul rind cititorii sa ii cunoasca opiniile. Pentru ca el are opinii. Care sa le cunoasca. Cititorii. [...]

  7. [...] filme (proaste) in douazeci de cuvinte (din fondul lexical de baza), si putoiul supralicitat, cu "pareri" pe teme. Toti, toti absolut cred despre sine ca produc "continut de calitate", indiferenti la faptul ca [...]

  8. [...] va veni cite cineva. Dar atita timp cit fiecare are impresia ca este un fel de sef de trib, intr-un tribulet cu totul imaginar, colectia respectiva nu are cum sa fie mai mult decit suma partilor. Douazeci de hectare de pamint [...]

  9. [...] sunt interesati de sex cu minore). Cu putina indirjire poti ajunge sa ne amuzi, dar probabil va fi involuntar. Altfel, in blogosfera se cauta pilotii de avioane, expertii in chestii, oamenii cu experienta, cu [...]

  10. [...] din Japonia plin de "noutati" c-o fost cutremur in Japonia alaltaieri. Cind cu Osama, sa va citez Contextul era faptul că eu nu scrisesem nimic nou la articolul cu Bin Laden, ci pur şi simplu [...]

  11. [...] [↩]Ref Responsabilitatea si Serban Huidu [↩]Cum ati zice in romaneste ? [↩]Ref Cred ca pe alocuri se exagereaza. [↩]Asta intimplator e fals, se afla si online. [↩]Adica facind exact ce i se zice-n [...]

  12. [...] ass all day long and opining about how things should be run, and "designing" stuff and giving your most valuabe input on things is not useful. Nobody asked you if you think it's fair, nobody gives a shit how you think [...]

  13. [...] is why the only answer to the "opinions" of anodyne unperson masquerading as a "blogger" is "nobody cares". [↩]Those uppity slaves that aren't merely content with posturing for themselves, but aim to [...]

  14. [...] is the English version of an older Romanian article : Cred ca pe alocuri se exagereaza. I was talking with Razvan somewhat ago on messenger and I was saying that I want first of all for [...]

  15. [...] that one time in game 6 when he scored or whatever it is he did. [↩]That's more like it, ie Are niste prieteni si niste cunostiinte care-l si citesc. Ei nu sunt cititorii lui care intimplator [...]

  16. [...] to the Atlantic's readership ? Or to the Atlantic authoring demographic (for every eight or nine ninnies that send in articles for that midden's consideration with any luck an actual reader could perhaps [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.