Continua modificare a legii electorale
Sub acest generic generos va oferim astazi al tspelea episod, cel cu alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin (afara de cazurile de balotaj). Legea a trecut ieri de Camera cu 170 la 110, chit ca pe site-ul respectivei institutii nu apare*.
Apare, in schimb, pe ordinea de zi, precum urmeaza
3. Pl-x 334/2011 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.48 din Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali
- lege organică -
Adoptat de Senat în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată
Raport comun - Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică
Cameră decizională
Se dezbate, sub rezerva primirii raportului
Contrar celor afirmate de presa, respectiva lege a fost trimisa de Senat spre dezbatere si adoptare (aveti aici adresa, paragraful 5). Textul legii adoptate de catre Senat este si el instructiv, si-l aveti aici.
Punctele de interes sunt 3), in care se precizeaza ca redistribuirea mandatelor se va face intr-un singur pas, la nivelul colegiilor uninominale si respectiv a fiecarei circumscriptii electorale si 4), care dispune organizarea de tururi suplimentare de scrutin doar pentru cazurile de balotaj. Totul semnat de Mircea Geoana, vedeti dinsus ca-i acolo imortalizat.
Mbun, si care-i problema ? Pai, ca sa va scutesc de-o lunga predoslovie, pe care-o puteti citi interpretata la sapte sute de viori daca va intereseaza, ideea ar fi ca aceasta simplificare dauneaza spiritului democratic.
Dauneaza spiritului democratic. Ce inseamna asta in termeni practici ? Pai, intr-un sistem cu doua tururi de scrutin, o puzderie de partide mici pot trai fericite, pentru ca isi imagineaza ca iau in posesie electoratul, dupa care vin la televizor cu ciocoisme a la Crin Antonescu care "dadea electoratul lui" nustiucui. Se fac si se desfac aliante, si ca atare o negociere de culise poate sa rastoarne oricind problema, sau altfel spus cel cu 40% e mereu tinut in sah de o posibila aglutinare a doua treimi si-o frunza din ceilalti.
Teoria asta are pina la un punct un merit : daca stii de la bun inceput ca oricum primul tur "nu conteaza", iti poti permite fantezii. Sa votezi cu verzii, sau cu Cernea, sau cu Isus Hristo Botev. Chestii care n-au cum sa iasa, sau care nici macar nu candideaza (mai ales pentru ca nu exista ca atare), da' tu votezi cu el, ca e dreptul tau democratic, sa faci ce vrei tu sa faci, si daca-i bal pai bal sa fie. Din asa un comportament sa-i zicem fantezist rezulta apoi niste ierarhii, mai mult sau mai putin imaginare. Partidul X a luat la scrutinul care nu conteaza 18%, si impreuna cu partidul Z care-a luat tot la scrutinul care nu conteaza 19% si alianta K care-a luat tot acolo 14% formeaza o majoritate, si deci ei vor cistiga alegerile.
Dupa care surpriza, top-top pe calciie, ca de fapt cind vine scrutinul cel care conteaza oamenii nu mai voteaza la fantezii, si alegerile le cistiga Y. Vai, dar frauda! Vai, dar se incalca democratia.
Mie sa-mi spuneti o chestie limpede : de ce-i mai democratic sa se impauneze un broscoi cu votul meu, pe care sa-l vinda excomunistilor ca pe orice marfa (mai nou sa i-l vinda motanului Felix de-a dreptul, deci eu nu ma intilnesc cu Voiculescu, ca n-am nevoie de piscoturile lui, da' Antonescu ii vinde el votu' meu, si deci nu-s probleme) decit sa se voteze intr-un singur tur ? Aia doresc eu sa stiu.
Si nu ma luati cu abureli si viori ca stimatul Daniel Bejan (de altfel un tip simpatic), ca democratia, ca alea. Mie sa-mi spuneti clar ce cistigam din organizarea marelui parc de amuzament tematic "votarea in gluma", ca exercitiu pregatitor pentru adevarata votare, in-serios-pe-tinute-de-chiar. Ce nevoie am eu, si ce nevoie are democratia, de emfatici umflati cu abur care sa-si tot adune procentele la televiziune ?
Ati vazut un copil scotind miezul dintr-o bucatica de piine si jucindu-se framintind-o intre degete ? Eventual o mai scapa si pe jos de doua - trei ori... aia-i democratia, coca aia framintata din toate rahatelele disponibile ? Chiar am eu nevoie sa vad un PUNR cu 3% sau un PRM cu 2% pe scena politica ? E cumva nevoie de Cernea, de Antonescu, de Ciuhandru, de ala anonimu' de la Partidu' pseudo-Conservator al foarte realului informator ? De ce ? Pentru ce ?
Qui prodest, mai fratilor, da' luati-ma usor si pe inteles ca eu n-am antrenament televizionistic de privit la televizor si nu pot urmari produse media. Mie tre' sa-mi explicati logic, daca se poate. Bine ?
---------
* Si daca tot suntem la acest capitol, observam ca www.cdep.ro functioneaza dar cdep.ro nu functioneaza, desi www e o conventie demultisor depasita.
Wednesday, 1 June 2011
Mie cea mai bună demonstraţie a folosului unui tur II este faptul că a ajuns Vadim în aşa ceva în 2000. Dacă nu exista mecanismul acela atunci ar fi ieşit din prima nea' Zâmbărici şi pace bună. Astfel, cu al doilea tur, a existat acea şansă pentru oameni de a vedea că nu doar Ilici o fo' în top ci şi un zărghit. A rămas în memoria colectivă ars cu fier roşu momentul de cumpănă al lui "pe cine pula mea aleg?".
Similar şi cu ce s-a întâmplat în 2009, Băsescu ar fi câştigat din primul tur cu diferenţă de 1%. A trişat? N-am idee, dar şi-n turul II a câştigat.
Dacă ai observat, mulţi români votează pe ideea că "ăla oricum are şanse să-l voteze şi alţii", munca unui candidat fiind printre altele şi să convingă lumea că ceilalţi nu vor fi votaţi. Uite, Ciuhandu trebuia schimbat de 2 mandate. N-a fost, dar măcar a existat de fiecare dată speranţa că poate un contracandidat acceptabil intră în turul II şi există şansa de a-i pune faţă-n faţă. Cu un singur tur de scrutin Ciuhi o să fie primar pe viaţă.
Wednesday, 1 June 2011
O sa fie o laie, 10% daca ia la urmatoarele is curios s-o vad.
Wednesday, 1 June 2011
http://www.opiniatimisoarei.ro/gheorghe-ciuhandu-si-constantin-ostaficiuc-cei-mai-bine-cotati-candidati-timis-intr-un-sondaj-al-pdl/19/05/2011
Eşantionul e mic, ce-i drept. Ai date contradictorii?
Wednesday, 1 June 2011
Pai cam 10% e procentul partidului lui, poate sa aiba noroc sa refaca alianta cu germanii, da' pare improbabil sa-l sustina USL-ul. In tot cazul, Ciuhandru s-a ales in 2008 pe voturile cumparate prin tiganie, alea conteaza doar daca oamenii-s indolenti si stau acasa. Ceea ce nu prea cred ca se va intimpla.
PS. Sondajul lui peste prajit, fara metodologie fara nimic, ma rog. Fac si eu un sondaj aici pe blog si iese probabil Lotus sau careva.
Saturday, 4 June 2011
Noa da' vaz ca nu se inghesuie nici un mare expert pe probleme politice.
Baietii astia is buni de gura numa' cind is ei singuri si eventual cu microfonu', bag seama.
Saturday, 4 June 2011
Asta cu vândutul voturilor e puţin din poveşti.. au fost episoade pe scena politică de la noi când "s-au vândut" voturi degeaba. De fapt mai tot timpul. Sau faze de genul "electoratul meu boicotează alegerile"..yeah right... Doar nu vine Antonescu şi stă cu tine în cabina de vot... Cu toate că la cât de isteţ e alegătorul, îi văd pe unii în stare să voteze cu cine le spune partidul, mă rog...
Cât despre problema în sine, vor mai trece ani buni până ce electoratul va fi pregătit pentru votul dintr-un singur tur sau cel uninominal... Va trece şi mai mult timp până vom avea candidaţi demni de procedurile respective. Când iei o teorie şi nu ţii cont de locul în care o aplici obţii cam ce avem noi în parlament acum după uninominale.. Teoretic, ar trebui să fie mai frumos, mai ieftin, mai uşor... în practică, îi favorizează pe cei care sponsorizează mai mult. Plus că atunci când vine vorba de administraţiile locale mai există şi problema consilierilor... pe ei cum să îi alegem?
Saturday, 4 June 2011
Problema cu "vindutul voturilor" e o nontema de tot risul, care prin insasi ridicolul ei scoate din discutie pe oricine care-o propune, instalindu-l fie in gramada politrucilor (care adica spun prostii stiind ca-s prostii, in speranta ca altii nu stiu) fie in gramada prostilor (care adica nu stiu ca spun prostii).
In realitatea cea de-adevaratelea, daca ceva se cumpara si se vinde, atunci pretul urmeaza oferta. Daca Basescu tre' sa cumpere cinci milioane de voturi ca sa se aleaga, le plateste cu X. Daca miine tre' sa cumpere doar 500,000, bugetul lui tot X ramine, precum si bugetul adversarilor lui tot Y, si se va schimba doar pretul votului. Ca practic asta-i cauza reala a vinzarii de voturi in Ro, faptul ca niste tonti au la dispozitie bani pe care nu-i stiu folosi, asa ca-i folosesc la cumparat voturi. Sa nu stii tu ca ales atita economie te cam descalifica de la a face politica, imi pare mie.
Chestia haioasa este ca reprezentantii PSD sunt deocamdata singurii care au recunoscut oficial ca ei cumpara voturi, asa ca mnoa...
Saturday, 4 June 2011
lasa modificarile, noi cu cine votam e intrebarea.