Condamnarea comunismului in Romania
Condamnarea comunismului in Romania nu vine de la un fost comunist, convertit intre timp in expert pe probleme, acolo in turnul lui de fildes unde caviarul e ieftin si zborurile cu avionul gratuite. Sigur, "e nevoie" (ce-o fi aia ?) si de condamnarile pretioase ale turnului de fildes.
Condamnarea comunismului in Romania nu vine de la un alt fost comunist, convertit intre timp in stindard al libertatii, pe care-o apara pentru grup in raport cu celelalte grupuri dar n-o intelege in interiorul grupului. Ce-i drept, e "un oarecare progres", dar condamnarile lui baloase nu conving. De ce-ar convinge ?
Condamnarea comunismului in Romania nu vine de la fosti legionari, fosti anonimi si fosti incompetenti, convertiti intre timp in "partide istorice", si amplu angajati in prosteli dintre cele mai ridicole, cu imaginare "case regale" si asa mai departe.
Condamnarea comunismului in Romania vine, completa, rotunda si totala, de la abjectu. Condamnare nu doar a comunismului nostru, ci a tuturor comunismelor, de la noi si de-aiurea, de ieri si din veac. Definitiva, irevocabila, perfecta. Vesnica.
Abjectu scrie rar, dar gasesc fara putinta de tagada ca scrie bine. Ar trebui, poate, legat de-un calorifer cu o tastatura wireless la dispozitie si hranit doar cind scrie. Ar trebui poate insfacat de urgenta si relocat in pivnita, jos, sub BNR.
- Hai, intervine Codrut cu blãndete, ce-ai vrea tu de sãrbãtori? Ce ti-ai dori?
Copilul dã sã spuna ceva, apoi se opreste, isi inghite cuvintele si priveste cu ochi tristi in camerã. Codrut il intreabã iar:
- Hai, spune-mi. Imi spui? Ce ti-ai dori?
- Sã…
- Sã?… il incurajeazã Codrut.
Copilul rãspunde incet, incet de tot…
- Sã… sã nu uit…
Se asterne tãcerea. Pesemne Codrut e surprins si el, ca si mine, de rãspunsu ãsta.
- Sã nu… uiti?? Ce sã nu uiti?
- Vocea… povestea. Vocea… Sã nu uit…
- Iar vorbeste tâmpenii – rupe tãcerea ingrijitoarea -, i-auzi, i-auzi ce prostii spune, pãi asta se vrea de sãrbãtori? Pãi ce vorbe-s astea? Da’ un tractor mare-asa, nu vrei?
Voi ce vreti draga, de sarbatori ? Da, stiu ca nu-s sarbatori azi.
Ghici de ce nu-s sarbatori, azi ?
Da, stiu, nu-i pentru oricine. Nu functioneaza citita cu orice ochi si interpretata de orice minte. N-are aderenta pentru aia care nu pot citi o jumatate de metafora adaugindu-i jumatatea lipsa din capul lor. Nu are sens pentru cititorul incapabil sa remarce ca da ba, aia zice prostu', ca fulgii vin sa acopere jegul, mizeria, infectia, DISPERAREA SI-N GENERAL VAI FUT-O S-O FUT DE LUME.
Functioneaza doar pentru elite, doar pentru aia suficient de educati cit sa poata descifra un text, suficient de experimentati cit sa poata recunoaste idealul in real, suficient de rabdatori cit sa faca toate astea. Functioneaza doar pentru cei suficient de sanatosi cit sa poata urmari semnele. Functioneaza doar pentru elite.
Asta e. Realitatea trista este ca nu se poate condamna comunismul, cum nu se poate condamna stupiditatea, rautatea, absurditatea si-n general raul decit de catre elite. Asta fiind, pina la urma, chiar rolul si functia elitelor intr-o societate. Da' sa nu ne pierdem in abstractiuni.
Textul merita citit si de catre cei incapabili sa-l inteleaga. Pentru ca poate, cine stie, peste ani, prin jocul memoriei si-al experientei, prin sedimentare lenta, poate... cine stie...
Saturday, 16 April 2011
Doamne fute-l, cine m-a pus să citesc chestia asta într-o sâmbătă care se prevedea a fi optimistă? :D
Saturday, 16 April 2011
Pai bag seama ca io. Sorry, mnoa.
Saturday, 16 April 2011
A, da? Si cam cat de capitalist-de-dreapta-sa-se-descurce-legi-naturale mai poti sa fii, Popescule? Da-l in pula de defectat genetic, cu ma-sa tuberculoasa, nijte saraci, Popescule?
Saturday, 16 April 2011
Alternativele sunt cele care sunt, tu copila. Nu cele care ai vrea tu sa fie, nu cele care crezi tu ca ar trebui sa fie.
Ci cele care sunt.
Saturday, 16 April 2011
mi se pare ca in capitalismul anarhic promovat de tine situatia e exact invers, si anume supravietuieste doar cel puternic, iar abjectariile de genul lui noni sunt doar un gen de side effect tolerabil.
Saturday, 16 April 2011
Apai intrebarea era [am interpretat eu] ca ce fel de alternativa mi se pare mie pentru copchilu' ala sa traiasca cu ma-sa fara de nici unele si sa moara aia de saracie, fata de alternativa institutionala cu ceva jandarma care sa-i spuna cind sa zimbeasca si sa aiba "de toate". Cu implicatia [nejustificata] ca ar mai fi alte variante.
Saturday, 16 April 2011
alo, evolutia speciei?
sau voi chiar credeti vrajeala asta cu proletari din toate tarile unitiva.
Saturday, 16 April 2011
Nu neaparat c-o credem, doar ca am observat de-a lungul istoriei ca uneori aia schiopi ori surzi sunt mai competenti decit aia teferi. Stii tu, ΜΙLTIAΔES, Beethoven, alea.
Saturday, 16 April 2011
meh, mda, halexandru shiel mare cica era cu scolioza, doi ochi de o culoare si mergea ca strambul da iote ca a fost mare leader.
discutabil.
nu era aia problema, ci nu m-am prins care e ala mai exact de vrea salariu egal, totul la comun si lipsa de propietate privata.
bine, aici vorbim de un comunism intre ghilimele, nu ca statul nu s-ar fi comportat ca o multinationala cand comunismul vorbeste de sindicate si profit impartit intre muncitori.
bla bla bla bla bla bla bla bla.
tehnic vorbind, ceausescu cam a fost singurul conducator roman din istoria romaniei. macar asta e totusi o realizare.
iar sunt offtopic. cred ca am o boala. :))
Saturday, 16 April 2011
Problema nu-i sa ai conducatori romani, problema-i sa ai conducatori competenti. Ca asa, romani, gasim milioane.
Saturday, 16 April 2011
si n-a fost competent?
primul roman competent de a conduce suna bine, presupunand ca nu a fost evreu sau slav ceva, in fine.
am un talent de a ma catara pe ramuri de offtopic incredbil de .. prost.
---
nu poti condamna comunismul. faza funny era ca da domnule, opresiune, foamete cozi. da stai ba asa ca ne-a dat case, munca si atuncea ne ajungeau banii pentru toate.
nu era capitalist. cumparai un frigider,un televizor si daca ala zicea ca tine 20 de ani tinea, nu se futea ca in capitalism.
parerile sunt impartite. aia care s.au simtit bine vor spune ca a fost de bine si aia care nu s-au simtit bine vor spune ca nu.
cum sa condamni comunismul. ori a fost de bine sau de rau.
a da, era caloriferul la 16 grade iarna. pai cum. pai deh, te-ai nascut dupa revolutie. nu avem poze, imagini, e doar pe auzite. tie ti-e frig cu caloriferul la 40, deci e greu de exemplicat.
a da, in secolul 19-20 romania cam nu avea cai ferate. ceva imperiu otoman. a da, a ne-a tinut in foame ca sa faca bani din export. el visa sa faca moneda tare, ca marca, lira, etc. a da, ne-am dat tot aurul la nemti si rusi ca cica ceva industrie. dai fabrici, dai sosele, utilaje. dale la toti taranii de munca.
a da, lagare care nu vroia sistemul. falsi teroristi. executii.
meeeeeeeh.
povestea aia e tampita. eu am inteles ca un frustrat trebuia sa zambeasca pentru sistem. dar el nu credea in sistem, el era futut emotional de zei si morti in familie si o copie nefericita.
yay, aruncam vina pe sistem.
dai in stanga, dai in dreapta. nu poti rationa in extreme. cred.
Saturday, 16 April 2011
@Critic A fost mai competent decit Emil Constantinescu.
In rest aberezi.
Saturday, 16 April 2011
mda, pai un geolog, hidrolog si ceva bancheri s-au gandit ca pot face o revolutie-lovitura de stat.
de facut au facut-o, ce a venit dupa e alta poveste.