Branduri : Studiu de caz
Intrucit noi suntem de doua ori mai buni decit concurenta (tm), vom face doua studii de caz in loc de unul.
Studiul de caz 1, sau asa da : Stau in Timisoara de vreo trei ani si mai bine, si ori de cite ori am a vinde ori cumpara ceva ma indrept ca omu' spre chioscul de ziare. Pentru ca la chioscul de ziare se pune in vinzare Piata [de la A la Z], saptaminal de mica publicitate.
Cunoasteti fara indoiala modelul, ziarul contine un talon pe care daca-l completati si-l depuneti la chioscurile de ziare veti putea citi anuntul in editia saptaminii urmatoare. Exista in cam toate orasele mai rasarite, fiind inventat in Cluj (ar fi cazul apropo sa scriem cindva lista chestiilor inventate in Cluj, pentru ca am impresia ca nu sunteti la curent de exemplu cu imprejurarea ca prima banca romaneasca a fost inventata tot la Cluj, precum si primul Caritas, precum si asa mai departe).
Intimplarea face insa ca restul tarii e compus din ciorditori care nu dau link, si asa Caritasul adus la bucuresti nu s-a numit Caritas ci FMOA (Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, in caz ca va intrebati de unde a aparut averea lui Viorel Catarama) si respectiv FNI, pentru care banuiesc ca nu-i nevoie sa dau detalii. Ca atare, nici Piata de la A la Z din Timisoara nu se numeste Piata de la A la Z, ci altcumva. Nu prea conteaza cum, da' pun pariu ca-i ceva cu Tim in ea, ca asa functioneaza onomastica de afaceri in patrie, servcomimpextim gen.
Cred ca asta-i exemplul definitiv de branding bine facut : daca a) iesi primul pe piata cu b) un produs util pe care c) il mentii la acelasi standard de calitate in timp, vei obtine singura pozitie care cu adevarat conteaza, adica numele nisei respective. Produsul nu trebuie sa fie nici ieftin nici scump, si nu conteaza daca-i ieftin sau scump. Nu tre' sa fie nici bun nici prost, si nu conteaza daca-i bun sau daca-i prost. Ce se cere aveti dinsus, a-b-c, si aia-i tot.
Studiul de caz 2, sau asa nu : Cineva s-a gindit sa faca inca un post de televiziune in Bucuresti. Intrucit absolut toate celelalte variante erau deja luate, s-a gindit sa-l numeasca B. De la Bucuresti. Si pentru ca B era prea simplu si prin simplitate ar fi socat si asa ceva ar fi fost o idee buna, retardatii respectivi l-au "imbunatatit" spunindu-i B1.
De fapt motivul era ca existind deja un competitor puternic pe piata care isi zice Antena1, prescurtat curent ca A in efortul de marcom (de exemplu, promoveaza un site de web numit a3), s-au gindit ca B pur si simplu ar fi prea clara indicatie a locului secund. Si-atunci adaugindu-i un 1 la coada se repara ceva.
Asa s-au gindit ei. Vedeti, de-asta nu-i o idee buna sa angajezi oameni care n-au fost pe la scoala : au impresii in cap in loc de cunostiinte, iara cunostiintele despre cum sorteaza mintea omului si cit de important e inceputul relativ la sfirsit zac acolo neatinse-n manualele de psihologie aplicata comunicarii cu piata, sa le manince cariile.
Problema cu adevarat mare insa abia incepe. In limba romana, particula locativa este "la", verbalizarea literei B este "be", si ca atare orice indicatie de loc, ca de exemplu "veniti sa ma vedeti in locul cutare" se traduce prin indicatia "labe". Care, cu totul intimplator este si pluralul de la laba, care inseamna in sens direct partea pe care se paseste a piciorului la oameni, oricare dintre membrele unui animal, si actul masturbarii. Intr-o limba atit de inclinata spre sugestie sexuala asa cum este limba romana, acest din urma sens este evident si de departe cel mai important, asa ca bietul brand nu se poate naste sarmanul din cauza suprapunerii cu o constanta sugestie masturbatorie.
Chestia-i o durere nestinsa a oricarei reporterite care te invita sa o urmaresti in premiera labe-1, oricarei fete zimbitoare care incearca sa faca reclama labe-1 fara sa rida si in general oricarui angajat acolo, pentru ca unde lucrezi ? Pai... labe. Cite ? 1.
Astfel nenorocit, acel brand nu se mai poate naste decit eventual ca un semn al umorului involuntar pritocit de incompetentii, idiotii si vitele incaltate care nu doar ca nu-si cunosc meseria (pentru ca nu au fost la scoala), dar sunt suficient de incompetenti, idioti si vite incaltate cit sa nu realizeze ca sunt incompetenti, idioti si vite incaltate (tot pentru ca nu au fost la scoala). Si da, daca reuseste sa identifice cineva incompetentii, idiotii si vitele incaltate care au dat numele respectiv unui biet post TV fara vina, as vrea sa-i aflu, sa-i pot injura si cu nume, direct si personal, mama lor de idioti, incompetenti &c.
Si ca sa ne lamurim : brand nu inseamna numarul 1 decit in sensul foarte strins al timpului, cuprins in sintagma iesi primul in piata. Brand nu inseama valoare, minunatie, importanta, sinequanonitate ori alte magarii decit in sensul foarte restrins al utilitatii, cuprins in sintagma un produs util. Brand nu inseamna calitate, nu inseamna pret si nu inseamna raport pret-calitate decit in sensul foarte restrins al stabilitatii, cuprins in sintagma il mentii la acelasi standard de calitate in timp. Asta e tot.
Asta e absolut tot. Daca cineva spune ca-i mai mult, e ori din cauza ca n-a fost la scoala, ori din cauza ca s-a dus degeaba.
Wednesday, 20 April 2011
Ziarul s-a numit o (buna bucata de) vreme PubliTIM, dupa care si-a schimbat numele in Publi24. Cre' ca se extind ... inainte de schimbarea numelui incepusera sa bage anunturi si din alte judete.
Wednesday, 20 April 2011
Corect.
Wednesday, 20 April 2011
Am vazut o firma de curierat: SameDay Delivery. Le-as fura din notorietate cu firma mea SomeDay Delivery :D
Wednesday, 20 April 2011
Aia-i marca inregistrata a RA Posta Romana.
Wednesday, 20 April 2011
|||-lemalemalema strikes again (in sibiu ii zice detoatepentrutoti) ((punct ro))
Wednesday, 20 April 2011
"Care, cu totul intimplator este si pluralul de la laba, care inseamna in sens direct partea pe care se paseste a piciorului la oameni, oricare dintre membrele unui animal, si actul masturbarii."
ba sa stii ca, de exemplu, la strut le numim picioroange. ;)
Thursday, 21 April 2011
@F Deci se poate.
@Mihai B Pai aia da. Da' de alt exemplu, pe strut nu-l numim animal, el nici nefiind. Ci pasare. Sau daca preferi, oratanie.
Thursday, 21 April 2011
doar ca nu-i despre cum il numim noi, ci chiar despre ce e. ;)
Wednesday, 1 May 2013
Nu ai mai postat de ceva timp...ce se intampla?!
Wednesday, 1 May 2013
Apai esti tu prost, atita tot.