Voi nu meritati respect

Wednesday, 12 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Luna asta nu s-au platit salariile in pseudo-trustul Realitatea Falimentatea. Se vor plati, poate, cu intarziere. Ca si luna trecuta. Ca si acum doua luni. Ca si acum trei luni. Ca si acum patru luni. Ca si acum cinci luni. Ca si acum sase luni. Ca si acum sapte luni. V-ati plictisit ? Da' prapaditii aia care lucreaza pe 3 cifre-n euro, cu o saptamana de concediu si doua zile de medical pe an, fara suplimentare, da' cu proiecte speciale moca ? Aia nu s-or fi plictisit ?

Nu. Ei nu s-au plictisit. Pentru ca ei nu sunt de fapt angajati, si ei nu sunt de fapt profesionisti. Ei sunt niste vite, ca si parintii lor. Aceleasi vite, in alt staul, se comporta tot ca niste vite. Circulati, nimic uimitor.

Se trezesc dimineata. Pentru ca asa au vazut in filme ca se face. Merg la servici. Pe drum creaza ambuteiaje (trafic! avem in sfarsit trafic!) chiar daca n-ar fi nici cazul nici nevoie, dar asa au vazut ei ca se face. Cum unde se face ? La Lumea Ideala, pe care-o numesc "America", si-o descriu cu priviri fixe si miscari mecanice de exemplu americanilor sadea, care nu-si revin din socul cultural de-a nu putea recunoaste nimic, doua bucati legate din descrierea sigura pe sine pe care-un tip ce n-a fost niciodata acolo o face tarii lor. America din filme, america din carti. America din script.

La servici au sefi, sefii se comporta ca niste sefi. Partea aia n-au prins-o, ca avea si televizorul receptie proasta si mai baga purici. Asa ca sefii se comporta cum pot si ei, cum au apucat si ei. Sefi sa fie. Arunca cu obiecte dupa angajati, de exemplu. Urla, ca niste gorile. Odata ce-am stabilit ca-s sefi, si joaca cum pot ei mai bine rolul de sefi, putem zice ca s-au achitat admirabil de sarcina de-a fi sefi. Pot pleca acasa si deschide, in tihna, o bere.

Cum adica, ce-au rezolvat ei ? Nu i-ati vazut ce bine joaca rolul de sefi ? Ce costum de sefi au ? Ce birou de sefi au ? Ce masina de sefi au ? Ce altceva le mai puteti cere ? Ati vazut altceva in douazeci de ani de telenovele c-ar face un sef ? Nu. El umbla in costum, din masina spre niste cladiri. De sticla. Neaparat de sticla. Se agita prin birouri. Cu mocheta din plastic si pereti si tavane false. Neaparat pereti si tavane false. Aia este firma. Asa recunoasteti o firma, dupa mocheta de plastic si tavanul fals. Si in firma, seful merge-vine, si da din gura. Atat. Asa era la televizor, asa executam cu mandrie.

Si angajatul se supune. Cum adica ce face ? Se supune. Cum adica, ce munca ? Se supune.

Ati vazut in telenovele angajati muncind ? Nu. Poate in fabrica, daca era o telenovela mai exotica. Da' rar. In general, intr-o telenovela normala, cu firme normale, angajatii poarta si ei costume, si se supun. Sefilor. Asa ca nu vad ce aveti sa le reprosati ? Se gasesc in cutiute de rigips, imbracati frumos si supusi ca-n telenovela. Ce altceva mai puteti cere ?

N-am auzit inca de oameni care, profesionisti fiind, adulti fiind, sanatosi la cap fiind, sa persiste in a pretinde ca sunt angajatii unei "firme" care de fapt a dat faliment. Sa persiste in a pretinde ca sunt angajatii unei firme care de fapt nu le plateste salarii. E psihotic comportamentul, disociativ fata de realitate, e bun de scene de groaza in care realizezi brusc ca personajul principal e tacnit. (Nici in suferinta oamenii astia gaunosi nu scapa de-a fi, de fapt, actori intr-un film, nu oameni intr-o viata. Ce trist.)

Respect ? Voi vreti respect ? Si pentru ce anume vreti voi respect, lamuriti-ma si pe mine ca-s mai greu de cap. Pentru ca va jucati rolurile, ca niste masinarii stricate ? N-am auzit de nimeni care sa respecte un robot. Niciodata, de la facerea lumii. Poate aveti noroc si se incepe cu voi. Poate nu. Nu prea cred, da' cine stie.

In lipsa de bani, "managementul" le serveste scandal. Macar paine, daca nu este si circ. Adica pardon. Paine nu este. In schimb sunt scrisorele si contra-scrisorele, chestii care se numesc in limbaj de specialitate trolling si flaming. High drama.

Dar ei vor respect. Problema este ca nu stiu ce-i ala, nu stiu cum arata, nu l-ar recunoaste daca le-ar cadea, cumva, spontan, contondent, in cap. De fapt, daca le-ar cadea ceva contondent in cap singura reactie ar fi, probabil, un "Da, sefu'!"

Nu poti sa vrei, si nu poti sa meriti, chestii pe care nu reusesti sa le intelegi.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. N-ai cu cine, dom'ne!
    Nişte neţărani!

  2. Ai tu dreptate pe ici pe colo in punctele esentiale. Nu am eu treaba cu tembelizorul prea mult dar cu televiziunile am tot timpul de a face.
    Nu stiu ce e la realitatea dar in general cam asa e pe la televiziunile facute de oameni care nu au avut treaba cu televiziunea inainte. Unde se baga specificati tehnice de fox news si oameni cu pregatire tehnica deosebiti, dar can vine vb de prezentatori, reporteri, sau in general tot ce tre sa dea pe ecran baga numa modele si tot felul de panarame care ar suge pina si lambriul de pe biroul sefilor.
    Acuma sefii e pe pile, normal, oameni noi si de incredere. Yes manii cum ar veni, rude, vecini, cunostin
    Acuma ca au masa de oameni le trebuie si ceva oameni cu experienta in domeniu. Asa ca se uita in CV-urile pe care le-au primit. Evident ca un om de media ocupat cu munca nu prea trimite cv-uri, majoritatea sunt aia carora l cam fuge scaunul de sub cur si se pregatesc sa dispara inainte sa fie dati afara. Si din galeata de cv-uri vin profesionisti la interviu. Oamenii daca nu au treaba cu media... il cred pe ala care minte mai tare(cum zici si tu cacaumca tre sa fie pizdos)
    Bruma de profesionisti care intra in haita asta, peste 2-3 luni se urca pe pereti ca maistrul cu 4 ingineri in echipa de pe vremea lui ceasca:" astia nu stiu nic, is platiti mai bine ca mine, eu muncesc de imi sar capacele si mai tre sa-i si invat si mai tre sa ii si respect." si de obicei se evapora din cauza problemelor de atitudine (?!?!?!) sau deoarece au gasit alta oportunitate pentru cariera lor (:P).
    Jdupaia se duce tot dracu, patronu nu e multumit de gafe, incepe sa se bage, angajeaza alti fraieri cu gura mare, si gata.
    In final se ia scheletul, se face rebranding si vin adevaratii profesionisti sa faca bani pe structura aia.

    Evident asta e un alt caz din alta tara, dar presupun ca multe se aplica.

  3. apropo de titlul articolului: interesant

  4. http://tinypic.com/r/v5z58m/5

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    @Morom3t3 Lol ?

    @cipslim Aia-i chestia. Nicaieri in lumea asta sanatoasa la cap nu se angajeaza oameni de presa prin aia ca trimit ei cv-uri. Toti sunt angajati prin head-hunting. Oamenii foarte foarte tineri - adica absolventii anului in curs, si cei foarte foarte slabi, trimit cv-uri.

    Faptul e ca socialismul se construieste greu, dar capitalismul foarte greu. Ca de-aia, de fapt, o ales Ceasca sa-l construiasca pe primu' si nu pe-al doilea. Ca nici de ala n-o fost in stare, asta-i viata.

    @F :p Unii.

  6. Head hunting se intampla probabil. Tocma ma ganeam la un troll sa trimit cv-u lui CTP la realitatea :D.

  7. Head hunting se intampla probabil. Tocma ma ganeam la un troll sa trimit cv-u lui CTP la voiculescu :D

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    @cipslim HRTroll ar fi un blog criminal. In .com vreau sa zic :D

  9. Remizatorul`s avatar
    9
    Remizatorul 
    Saturday, 15 May 2010

    Nu vreau decat sa va felicit si deoarece azi am dat de pagina aceasta, am si trecut-o la favorite-favoriti (deja nu mai stiu care este pluralul corect de atita a-gramatical-isme), vreau sa il salut respectuos pe autorul acestui articol, eu nu prea citesc presa, rar pe Mircea Badea, dar cum sunt plecat din 2005 din Romania, m-a socat imediat contrastul izbitor, care de fapt este o asemanare perfecta, din randurile de mai sus cu ce se intampla momentan in Madrid, unde fara sa vreau trebuie sa locuiesc, deoarece nu am servici din cauza faptului ca sunt un om cult si vreau sa munceasc cu capul pentru societate, nu pentru patronii de firme care nici daca se mai nasc o data nu ajung la cunostintele mele, dar deocamdata ei comanda. Ei bine, aveti mare dreptate, si va voi citi cu mare interes, de fapt am si lasat ce faceam doar pentru a rasfoi putin prin site...si nu imi vine in minte decat bravo, fenomenal, fantastic, incredibil...tipul asta (adica dumneata) are perfecta dreptate...oare locuieste in romania (am scris intentionat cu litera mica din cauza ca deja ne-am pierdut statutul de popor, ce e aia ? sclavi...) sau in alta tara...sunt doar curios...si as dori sa putem lua legatura intr-un fel prin mail, dar asta doar in cazul in care aveti timp la dispozitie si nu va enerveaza presenta mea...de spirit...inca o data felicitari si inchei cu o imbratisare simpla, de tanar care doarme 5 ore pe noapte ca sa poata citi (in engleza si spaniola, ca mai nou romanii nu mai pot sa traduca nimic in afara de fotbal si femei in pula goala) doar in speranta de asi pastra statutul de simplu "om cult si informat"...la revedere, si la cat mai multe articole pe aceasta tema...

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Sa ne-auzim sanatosi, deci.

    De locuit locuiesc in Romania, prin alegere, dupa destui ani petrecuti peste lac.

  11. cipslim`s avatar
    11
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 15 May 2010

    mno, miroase a troll

  12. Catalin`s avatar
    12
    Catalin 
    Tuesday, 18 May 2010

    Nu inteleg de ce te iei fix de Realitatea? Chestia cu neplata salariilor da, poate ca li se aplica doar lor, dar celelalte "atribute" sunt valabile in multe alte cazuri. Si nu e vina angajatilor, asta e mentalitatea care s-a format in tara asta, asta se vrea sa fim. Care ies "afara din cutie" sa contempleze "poza intreaga" sunt putini si din pacate nu prea au ce face: ori se integreaza, ori pleaca.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    @cipslim Zici ?

    @Catalin Ma iau de Realitatea in cazul asta pentru ca la ei mi se paru ca-i chiar gogonata chestiunea, adica auzi tu ciocoism, pui oamenii pe liste sa-i "ajuti" pe aia care "au nevoie neaparat" de bani, banii lor de salar, nu altceva. Si-n general, chestii precum aia cu cat "se castiga" la privat si alte rahaturi in acelasi stil mi-i recomanda in mod deosebit.

    Da' nici un moment nu propun teoria ca s-ar aplica ce zic strict si numai in Realitatea, si-n rest totu-i roze. Nici vorba, doar ca astia-s un exemplu clar.

  1. [...] de ani incoace si sunt in continuare niste gunoaie veninoase, ci si pentru ca populatia a fost si ramane o trupa de boi si vite - Romania n-a avut niciodata optiunea aceea la dispozitie. Romania a fost [...]

  2. [...] caruia sunt platiti bani, in timp ce "jurnalistii" merg la "servici", unde nu fac nimic si-n schimb nu sunt platiti. Eventual se mai face misto de ei la nivel de [...]

  3. [...] in elections because he didn't have any money because he sucks as a businessman". And before that, some other similar network did the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.