Vlogging
Am zis de mai multe ori ca blogul nu-i un mediu video. (Am zis si despre internet, de asemenea. Aici lucrurile sunt mai nuantate putin, e adevarat ca internetul face bune oficii de video delivery, dar asta nu inseamna ca ar fi un mediu video, tot asa cum o buna conducta nu-i neaparat si motor. Ca atare eu raman la opinia ca nici internetul nu este, dar sa ne multumim a discuta blogul, deocamdata.)
Observatia asta absolut corecta se loveste in practica de incapatanarea oamenilor care gandesc pe sistemul "daca se poate atunci trebuie". Am mai vorbit de razatoarea cu lustruitor de pantofi, ideea cu vlogging-ul (adica, realizati, video si blogging) cam asta este, are tapetul ascutitoare ? Nu ? Sa-i punem!
Pentru a intelege mai bine problema, hai sa consideram videotelefonul. Din cele mai vechi timpuri obiectul asta magic, un telefon la care sa-l poti si vedea pe preopinent, nu doar auzi a dat fiori pe sira spinarii visatorilor din epoca. Ce fain ar fi! Ce exceptional, ce mare reusita daca am putea cumva adauga niste camere si monitoare batranului aparat inventat de Bell. Ce progres!
Ei bine, uite ca videotelefoane exista de cel putin zece ani, si uite ca nu le foloseste nimeni. De ce ? Pentru ca sunt inutile. In general vorbind, sunt inutile. In practica, sunt inutile. Sigur ca in teorie poate parea ca o tura de cybersex merge mai bine daca poti vedea fata. Dar de fapt depinde de fata. Logic vorbind sansele sunt sa nu mearga mai bine, sansele sunt sa mearga mai prost, afara de cateva cazuri particulare bazate pe niste scenarii al naibii de elaborate (familie iubitoare si fidela, totusi cumva despartita, in pofida iubirii si fidelitatii, pe termen lung, totusi cumva dispusa la perversitati de-astea, in ciuda incapatanarii habotnice de-a nu rezolva problema normal etc etc).
Care-i problema cu videotelefonul ? Ca-i prea scump. La telefonul obisnuit poti vorbi si in timp ce te caci. Poti sedea cu capul in jos si cracii agatati in pat. La fel si cu vlogingg-ul. E prea scump, cere prea mult de la om. Amintiti-va numai de atrocitatile produse de saltimbancul de Cetin.
Pentru a produce un articol bun tot ce se cere e sa gandesti si sa scrii. Pentru a produce un video bun se cere sa gandesti, sa scrii, sa citesti, decoruri, costume... O carte este indeobste scrisa de o persoana, autorul ei, ajutata de-o secretara si-un editor. Asta-i tot, un tip full time, si inca unul sau doi part time. Un film este realizat de o echipa : un scenarist sau mai multi, un regizor, niste actori, un director de fotografie, niste cameramani, niste ingineri de sunet, niste ingineri de montaj, plus cei de la postprocesare. Si nici n-am intrat in discutia costumelor, arhitectului de la decoruri, muncitorilor la construit si deconstruit scenele, o groaza de oameni. Ca rezultat, o carte costa ceva de ordinul zecilor de mii de dolari si-un film ceva de ordinul milioanelor. Sigur, diferenta asta poate fi suplinita prin geniu, dar noi nu ne bazam pe geniu cand facem socoteli economice, ca suntem sanatosi la cap.
Mai trist si mai grav, in pofida faptului ca la o carte lucreaza un om si la un film o suta, adesea privind strict din prisma ideii cartea bate filmul. Se pare ca in tot efortul de-a aduce gladiole si-a masura lumina si-a construi decoruri si-a pozitiona actorii in fata camerelor se pierde ceva. Se pierde exact ce conteaza : mesajul. Ce ai tu de spus, pana la urma, mai Gheorghe, prin efortul asta ?
A, nimic de fapt ? Da' uite ce frumoase-s gladiolele din cadru ? Pai ala nu mai e bloging, mai Gheorghita, ca la bloging ne ocupam cu a comunica, nu cu a ne pierde vremea asa, aiurea, privind la gladiole.
Acelasi argument se poate aplica si la comentariile video care-l preocupa pe Marius Patrascu. Problema la ora actuala cu comentariile astea obisnuite, text, este ca sunt prea scumpe. Asa simple si fara pretentii cum se afla ele, o casuta in care introduci text, totusi sunt prea scumpe pentru utilizatorul de internet : multi nu spun nimic, ca li-e prea lene. Daca le facem si mai scumpe ce alt rezultat asteptati decat si mai putini dintre cei ce au ceva de spus sa se oboseasca ? Cata lume credeti ca-i dispusa sa treaca prin asa ceva pentru a lasa un prapadit de comentariu ? A, trolii, dementii, apucatii ? Ssssigur ca da.
Am lasat pe final dezavantajele specifice mediului video. Eu citesc o mie de cuvinte in treizeci de secunde daca-mi pun mintea. vi gaseste ce vreau eu intr-un gigabit de text intr-o fractiune de secunda. Daca mia aia de cuvinte e video, citita de-o toanta la 35 de cuvinte pe minut, mai frate, am pierdut o jumatate de ora. Nu am timp. Daca vreau sa fac analiza pe textul din video ce fac ? vi nu numara cuvinte in film, doar in text.
Ce sanse de viitor are o solutie mai scumpa si mai proasta, care rezolva niste probleme care nu se pun si impiedica tocmai rezolvarea problemelor pe care pretinde ca le trateaza ? Pai, ma gandesc ca mai depinde si cat de ciudata e lumea.
Da' eu unul zic ca n-are sanse.
Wednesday, 14 July 2010
Tu ai ideea ta :) Dar vezi tu, video-urile sunt probabil cele mai accesate resurse de pe internet. De altfel un video intitulat "Marius Patrascu abereaza" are sanse mai mari sa fie gasit pe Youtube decat pe Rw de exemplu, nu? Deci nu putem sa intoarcem spatele video-ului, pentru ca vbloggingul este viitorul, fie ca nu ne convine fie ca ne incanta ideea.
De vazut : Equals 3 http://www.youtube.com/raywilliamjohnson
si o sa spui ca este un show...da, dar mai are si
http://www.youtube.com/user/BreakingNYC
care este 100% un vblogging...omul e blogger, doar ca un blogger video...
Daca arunci o privire ce trafic are...ramai masca!
Hai, contrazice-ma ... nu mai intrasem de mult noi doi in polemici :D
Wednesday, 14 July 2010
Nu stiu ca ar fi "cele mai accesate" resurse de pe internet. Cu siguranta DNS-urile sunt cele mai accesate resurse de pe internet, cel putin din 1980 incoace, si daca nu se schimba RFC-ul semnificativ asa vor si ramane. :P
Apropo de gasit : singurul motiv pentru care-i mai usor de gasit este ca nu exista asa de multe. Inca. Marea idee de afaceri de succes a anului 2011, ( sau 2021, functie si de cat de bine le merge mintea spamerilor) vor fi video-spamuri cu Marius Patrascu, si cu tot restul lumii, folosindu-se de faptul ca video-ul e o cutie opaca : nu poti stii ce-i inauntru pana cand n-ai deschis-o. Noteaza de asemenea ca daca spui "intitulat" de referi, de fapt, la un text. Pana in final, tot textul decide, este ? ;)
Chiar n-am rabdare sa ma uit la videouri. N-am, nu pot, rezist 15 secunde maximum. Asta tradeaza, ma tem, o diferenta fundamentala de obicei de consum al informatiei. Badea Gheo din sat de la el n-ar manca sufleu si nici pui de balta, fie pe pustii locuri. Eu n-as putea trai cu mamaliga si ceapa, chiar daca uneori, rareori, imi fac, de pofta.
Oamenii obisnuiti sa stea cu gura palnie si sa le infunde televiziunea pe gatlej probabil ca tolereaza mediul video, si ii deranjeaza internetul. Ei nu sunt, insa, internauti, sunt niste telespectatori rataciti pe-aici. Eu, obisnuit sa imi aleg singur informatia, nu pot suferi sa mi-o toarne cineva pe gat. Eu sunt un internaut, si nu tolerez televiziunea.
Mi se pare ca evolutia va fi net in favoarea mea si in defavoarea telespectatorilor, din complicate motive care se pot reduce la un singur cuvant : eficienta. Ca atare, mi se pare ca video-ul este o aberatie momentana, care in 10 sau 20 de ani va fi privita ca o ciudatenie in istoria internetului.
Wednesday, 14 July 2010
in general prefer un skype call cu video unuia fara. Comunicarea nonverbala (+80%) se pierde daca pasrtrezi doar audio. Ce e scumpa e banda / serviciul si uneori si tampenia cu incompatibilitatea la terminale.
Wednesday, 14 July 2010
Hm. Mie imi displace video ceva de speriat.
Wednesday, 14 July 2010
Mircea ce-ti place tie sa incerci upercutt-uri pe mine, noroc ca-mi esti simpatic {chill, sunt str8 100%}:))
Hai sa-ti mai dau un exemplu, sa vedem ce mai incerci :)
Sa zicem ca esti noob rau de tot in scripturi web si vrei sa-ti faci site folosind Wordpress. Dar habar n-ai cum. Ce te va ajuta mai mult, un tutorial video step-by-step sau unul text? Una e cand vezi pe ce face click ala, ce adauga la fiecare pas si alta e cand citesti si te blochezi "aa...da la mine is doua dintrastea"...
Oricum, mai multe transmiti fata in fata decat printr-un mail, nu? La fel e si la vlogging...
http://www.youtube.com/t/fact_sheet
Wednesday, 14 July 2010
PS: au trecut ani de cand m-am uitat la TV la mine acasa, si meciurile le vad pe internet :P Deci nici eu nu-s deloc pasionat de televiziune, dar recunosc ca ma uit la video-uri, urmaresc emarketeri pe Youtube pentru ca sunt oameni de la care pot invata ceva...si de multe ori prefer sa-i vad, decat sa-i citesc, chiar daca dupa cateva secunde schimb si eu tab-ul, audio-ul ramane...
Wednesday, 14 July 2010
Mda.
Exemplul de baza acolo ar fi ca "ce preferi, sa citesti despre cum o ia sub coada Charlize Theron sau sa privesti cum o ia sub coada Charlize Theron" ? Uite minune ca desi toti privitorii se declara ce incepatori, mari experti in dat sub coada, totusi nimeni nu da inapoi de la a privi inca un video instructional pe tema.
Nu neg ca isi are si aia locul ei in viata. Dar de-aici si pana la a crede ca vlog-ul e viitorul blogului e cale lunga. Foarte, foarte lunga.
Wednesday, 14 July 2010
:)) Hai c-o dam in XXX.
Vom vedea ce va fi, acum 3-4 ani nu concepeam sa lasam Hi5-ul pentru Facebook.
Wednesday, 14 July 2010
Domnu` Marius, lasa-l dom`ne in pace ! Nu poate sa se uite el la o emisiune cu marele vulpoi, in interes profesional, zic, si v-ati gasit voi sa-l convingeti sa asimileze video-blogging ?
Ideea e simpla si e cam urmatoarea: daca ai ce sa arati, faci videoblogging. Cititi blogul vreunei vedete feminine ? Nu ? Dar daca ar face video in costum de baie, este ca o veti urmari cu mare atentie ? Barbatii astia...
Thursday, 15 July 2010
@Marian S Da mei, ai ghicit, asta e fix ce-mi lipseste, una in costum de baie. Ca io n-am, si nici n-am mai vazut pana acu', si chiar e foarte mult de vazut.
Nici macar cainele nu se uita la bec non stop.
Thursday, 15 July 2010
Stai bre, ce te superi, eu vorbeam cu Marius ...
Thursday, 15 July 2010
:)) Pariu ca multi care au citit pe aici si-au pus intrebarea scurta "Ce drq o fi ala vlogging?"
Thursday, 15 July 2010
Ce drq e ala vlogging?
Thursday, 15 July 2010
@ calmogen: Uite, de exemplu, cind o tipa bine discuta despre probleme sexuale inaintea camerei de luat vederi se cheama ca face vlogging. Unii ar zice ca face show erotic la webcam. Iar altii, mai de pe maidan, se exprima astfel: curva dracului, se fute la vedere.
Thursday, 15 July 2010
Hmm, ce zice Marianu' are o oarecare demonstrabilitate prin succesul tipei de la HotForWords.
Thursday, 15 July 2010
@dAImon rusoaica aia blonda e criminala :))
Thursday, 15 July 2010
@Marius Patrascu Nu stiu daca multi, da' sigur au fost cativa.
@calmogen Lmao troll!
@Marian S Mei, tu ar trebui sa te apuci de BSDM, ai niste probleme foarte de-ale violentei.
@dAImon Marian nu e nici pe departe singur[ul], doar ca nu stiu cat e de lauda chestia asta.
@Marius Patrascu Ai tu o umezeala pentru slavone, hmm ?
Thursday, 15 July 2010
Doar stau cu o rusoaica :D
Oricum..are ce arata http://www.hotforwords.com/
Thursday, 15 July 2010
Nu stiu, pe mine ma oboseste accentul ceva ingrozitor. Dupa milioane de voci incercand a vorbi engleza cu accent de Minks mintea mea cea obosita o da in "O not again ffs!". (Si printre milioanele de voci erau cateva care ieseau din bucatele mai gustoase ca asta).
Thursday, 15 July 2010
Deci sa admiram vlogging-ul, zic.
Thursday, 15 July 2010
@Mircea ... pai exista "mute" :))
Thursday, 15 July 2010
Hai sa va mai dau un exemplu. Va rog mult sa acordati credit acestor domnisoare care ne fac apologia suflatului in vuvuzele.
Domnu` Popescu, merita TREI minute din timpul dumneavoastra pretios !!!
http://www.youtube.com/watch?v=-wXC7xFrdIE
Thursday, 15 July 2010
Hai, baga si mie acel comment care awaiting moderation. Merita vazut.
Thursday, 15 July 2010
Deci bre, ce sa-ti spun...
Daca-ti spun ca intr-o vreme aveam si io participatii la cluburi, finantam concerte scl si-am vazut copile dand din cur cat sa-mi ajunga toata viata zici ca-s anti.
Da-i adevarul. Poate pe la 70 de ani sa imi treaca si sa incep sa ma uit iara la programe de fitness cu bosorogii in rand.
Thursday, 15 July 2010
N-ai inteles nimic, textul melodiei e de baza.
Thursday, 15 July 2010
Lol eram pe mute. La recomandarea nu mai retin cui.
Friday, 16 July 2010
Bimo Daily worms Mirror!
Sunday, 18 July 2010
Asta e parerea ta. In 8 luni dupa 480 de articole scrise pe blog(am stors creierii sa le scriu) am reusit sa aduc in jur de 200 de vizitatori pe zii pe blog. m-am enervat am sters tot blogul wordpress si am facut un video blog cu peste 2700 de video pe blog .acum am in jur de 500 de vizitatori pe zii.
Sunday, 18 July 2010
@calmogen N-am priceput.
@xorah E posibil ca explicatia sa vina din aia ca i-ul dublu in "zii" nu se aude la fel de clar oral precum se vede in scris.
Sunday, 18 July 2010
Tare gagiul acesta !
Tuesday, 20 July 2010
Cam așa e în principiu, motiv pentru care ceva asemănător cu vlogging-ul o să rămână pentru cei care-și permit toată târla de infrastructură. Uite, College Humour reușesc într-o anumită măsură, la fel și TED. Nu-i chiar vlogging, dar e pe undeva pe acolo, iar materialul nu se compară cu ce-i pe youtube.
Pe mine mă mai irită aspectul tehnic al problemei. Orice pagină cu jdemii de embed-uri flash este fără discuții o abominație a Internetului. Poate HTML5 o să mai calmeze lucrurile, dar până atunci eu fug de blog-urile video ca de naiba.
Tuesday, 20 July 2010
@spyked Ca tot veni vorba, cel mai reusit video din toata tarla de video produsa de CH mi se pare asta :
http://www.youtube.com/watch?v=_QyYaPWasos
Care nu-i, de fapt, vlogging. Stilul asta de video-papier mache, facut practic din imagini statice cu sunet are bune sanse la perenitate, in zona umoristica mai ales.
Stilul TED, de interviuri filmate iarasi zic ca are sanse, in toate manifestarile lui, de la sesiuni "live and unplugged" cu diverse trupe de muzica pana la prezentari de produs sau ce sfrant. Pana si eu, cat de taliban oi suna in articol, am vre-o doua trei de-astea publicate.
Deci iata deja doua forme video care au sanse sa supravietuiasca - dar care nu-s vlogging, nici una, nici cealalta. Vlogging, logic vorbind, e echivalentul a ceea ce in TV se numeste talking head. Si pe internet n-are sens.