Varietate si calitate

Friday, 28 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In principiu, pana esti tanar te intereseaza orice. Te seduce noul. Muzica noua, colega cea noua, telefonul nou si masina noua iti capteaza cam toata atentia.

Pe de alta parte, cand esti batran nu te mai intereseaza, aparent, nimic. Nu-ti mai vine nici sa razi la bancuri, le stii. Muzica noua e o zdranganeala infecta, colega cea noua iti aminteste de ma-sa, pe care-o stii si, mai grav, care-arata mai bine ca asta mica la vremea ei. Nu te intereseaza ce are nimeni de zis intr-atata cat sa-ti cumperi telefon, si masina, noua sau veche, e un fel de storcator de fructe : "bine, si ?"

Cred ca am o explicatie a acestei diviziuni. Ea curge pe filiera "fools are easily amused" : pana esti tanar esti cu necesitate nestiutor. Nu ne nastem invatati, si ca rezultat ne nastem cu necesitate naivi. Nu-i nevoie de foarte multa complexitate, si nici de foarte multa inteligenta pentru a te seduce, la tinerete. In nici un domeniu.

Copiii in etate de cateva luni petrec o perioada fascinati de propriile maini. Le privesc cu abandon ore in sir, si le misca in fata ochilor si le invart pe toate partile. Fundamental, au dreptate : mana omului este fascinanta. Doar ca nu poate fi fascinanta pentru omul adult, care are o relatie indelungata si fericita cu mana sa, la munca, la distractie. Poate fi fascinanta exclusiv pentru copii si extraterestri. Si uneori pentru omul indragostit, mana celuilalt. Iubirea este, nu-i asa, o regresie mentala.

Pe masura ce inaintam in experienta, cunoasterea se structureaza. Cam ca o suprafata pe care torni nisip. Incet-incet se vor forma movile, si pe masura ce torni vor fi tot mai inalte. Cateva dintre ele vor fi inalte de tot, domeniile de interes profesional, de exemplu, dar e putin probabil sa ramana zone complet neacoperite de nisip.

Ca atare, nivelul de rafinament al oricarei chestii anume trebuie sa fie tot mai mare pentru a te putea cat de cat interesa. Gasesti motive pentru a refuza care tinerilor le par absolut ridicole, asta in cazul fericit in care reusesc sa le inteleaga cat sa le chiar poata reprezenta. In cele mai multe cazuri nici nu inteleg ca-i de fapt un motiv in discutie, si le trec la categoria "excentricitati inexplicabile ale senectutii".

De-aia unui rocker batran muzica noua nu-i mai spune aproape nimic. Been there, done that, got the t-shirt zice americanu', adica am fost acolo, am facut aia, am si tricoul. Am mai auzit experimentele care seduc pustimea azi, acu 10 ani, sau 20 sau 30 sau 50. Le-am explorat toate posibilitatile, care s-au dovedit semnificativ mai restranse si mai sarace decat promiteau la inceput, si-am trecut mai departe. Nu ne mai intereseaza.

Aceasta abordare este naturala, dar ascunde in ea un risc. Dac-am pierdut din vedere ceva ? O crapatura relevanta, peste care am trecut cu privirea, un diamant in colb pe care nu l-am observat si nu l-am ridicat... Nu este doar posibil, este chiar probabil. Statistic vorbind, e o certitudine.

Si de-aici incolo, drumul spre o uriasa gresala e perfect deschis : faptul ca pe masura ce imbatranesti stii tot mai multe si te surprind tot mai putine n-are nimic de-a face cu noul, de fapt. Nu-i un defect al noutatii de care sufera, cumva, brusc lumea, nu-i o problema universala care ti se releva in timp. Si vechiul sufera, de fapt, de exact aceeasi problema, atata doar ca memoria il prezinta selectat : ceea ce-a meritat retinut, ai retinut. Restul, s-a uitat.

Daca tragi concluzia gresita ca noul e cumva defect, din principiu, ca nu poate, structural, sa mai corespunda asteptarilor ori sa mai satisfaca nevoile tale iti condamni spiritul la moarte prin infometare : nimic din ce urmeaza nu poate fi altfel decat nou. Vechiul nu mai vine. Si chiar daca ar veni, nu ar veni asa cum il prezinta digestia memoriei, ci asa cum a fost el de fapt. Daca ai avea norocul sa-ti retraiesti propria istorie, ai putea intelege alaturi de mine ce groaznic blestem e norocul asta. Pentru ca nimic pe lume nu-i mai plicticos decat vechiul-asa-cum-a-fost-el-de-fapt. Nici macar noul. De fapt, prin comparatie cu categoria corecta, si nu cea imaginata, noul e parfum.

Pana in final, intreaga poveste revine la a spune ca ideile preconcepute sunt inamicul ratiunii. Si sa nu-ndrazneasca nimeni a-mi spune ca avand in vedere ca se bazeaza pe un oarecare demers cognitiv, ideea numita "mare gresala" in aceasta discutie nu-i de fapt preconceputa. In raport cu noul orice asteptari sunt, de fapt, idei preconcepute.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 May 2010

    când te aud asa de blazat îmi pare ca ai 80 de ani, ol' man! :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    Pai am.

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 May 2010

    ani câinești? la mine-i invers

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    Tu, stii cum se zice la Biblie ca Dumnezo o facut aia si ailalta ?

    Mnoa, inainte sa se apuce m-o tocmit pe mine sa-i spun ce nu-i bine. De-aia se si zice ca lumea-i fapta dracului.

  5. kokofifi`s avatar
    5
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 May 2010

    tu ai fost versiunea beta :)))))))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    Mnu, ca io eram dinainte.

    Ce-i drept pe-atunci eram schiop.

  7. kokofifi`s avatar
    7
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 May 2010

    te alinti.
    se stie doar ca nici un barbat nu depaseste vârsta de 17 ani

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    Pai nici atunci n-aveam mai mult.

  9. kokofifi`s avatar
    9
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 May 2010

    tuma!
    ca nici acuma n-ai

  10. ``Pana in final, intreaga poveste revine la a spune ca ideile preconcepute sunt inamicul ratiunii.``
    Pai vezi cum imi dai dreptate ? Si partizanatul politic tot de la idei preconcepute porneste !

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    @kokofifi Nici n-am.

    @Marian S Nici vorba.

  12. Aici mai intervine si factorul psihologic. Omu' isi fixeaza oarecum, oareşcât sistemul de valori/asteptari pe la 45 de ani. Ca sa te intereseze noul trebuie sa fii structural capabil sa il si accepti, ceea ce multor oameni in varsta le este peste mana.

    Sigur, ideal ar fi ca nucul de 90 de ani sa fie la fel de flexibil in fata furtunii ca puietul de cateva luni, avand in el insusi puterea sa infrunte noutatea vantului tare. In realitate, nucul se frange.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 May 2010

    Nu cred ca-i de fapt o problema de structura.

    Comparatia convenabila imi pare idealul casnic al anilor 80. Gaseste-ti, mama, o fata/un baiat de treaba si asezati-va "la casa voastra". Mdea. E o tampenie, dar o tampenie comisa in masa de foarte multi oameni, pentru ca aia "au apucat", adica aia era ideologia.

    Imi pare ca batranii n-au o problema structurala cu noul, cat au o problema ideologica, si-mi pare ca survine cam pe linia pe care-o descriu : e pur si simplu o gresala usor de facut.

  14. Ukavra`s avatar
    14
    Ukavrainsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 30 May 2010

    Cam asa evolueaza si o relatie ... hmmm ...

  15. Cred că cel mai simplu îţi dai seama de felul în care cineva acceptă noul după entuziasmul cu care face/vorbeste/termina, ceva. De aici şi până la plictiseală e un pas mic.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    Acu' mai depinde si cat de veche e chestia aia noua pentru acel cineva.

  17. acu offtopic
    cum vad si eu postarile recente? dau click pe home si apare nu stiu ce articol de prin martie 2009. Mai dau un click, cautam un articol citit pe fuga si nu mai stiu cum se cheama. Cand sa revin, nu mai e.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    In sidebar in partea dreapta pe la mijloc ai arhiva pe luni, de exemplu http://trilema.com/2010/06/ pentru iunie curent, http://trilema.com/2010/05/ pe mai etc.

  19. nu mai stiu din ce luna/zi era articolul, observ ca la fiecare refresh se incarca ceva de prin 2009. Era vorba despre o crasma din Tm :)

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    http://trilema.com/2009/nsfw-meet-trilema-editia-ii/ ?

  21. Nici asta. Ma dau batuta, e o adevarata plimbare ametitoare de la un link la altul. Pe pegina nu exista nici caseta cu "search".

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    http://trilema.com/2009/cautare-pe-blog/ :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.