Trecutul si viitorul online.ro

Friday, 03 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sunteti gata ? Sa-i dam drumul.

I. Decada 2000-2010. Vestul Salbatic. La inceput nu era nimic pe "ogorul" internetului romanesc. Scaieti si maracini. Niste tipi mai degraba nespalati, nedoriti niciunde altundeva, inutili oricarei activitati productive in societate, exilati aici din motive pe care ei prefera sa le faca uitate si pe noi nu ne prea intereseaza s-au apucat de-au pus glod pe glod si-au construit din noroi amestecat cu balegar un fel de cocioabe.

Servicii web ciordite dupa serviciile web funtionale de afara, pe principiul au aia ? Sa facem si noi! Totusi, okazii nu e amazon, neogen nu e facebook. Cu sedimentarea noroaielor si perfectionarea tehnicilor de amestecat mocirla cu balegarul au inceput sa apara incercari mai spalatele, site-uri ale ziarelor facute cu picioarele, "agregatoare" compuse din furat continutul de peste tot, companii de "advertising" care sa gestioneze frauda prin frauda si apoi sa dea in mod convenabil faliment, un intreg ecosistem. Ce-i drept, cam de zona umeda, pe substrat de turba nu de antracit, populat de nematode si reptile mai degraba decit de mamifere. E adevarat, dar la fel de adevarat este ca viata incepe prin tiritoare peste tot. Mersul apare mai tarziu.

In aceasta perioada, sa-i zicem eroica desi mai propriu ar fi sa-i zicem pur si simplu jegoasa orgoliile persoanelor sunt mai importante decit orice. Uneori cu sensul productiv, "am sa-i arat eu lui ala, alora", alteori cu sensul destructiv, "sa vezi ce le fac eu alora, lu' ala". E normal, pana la urma, intr-un peisaj populat de oameni si noroi de ce sa se lege afectul, de noroi ?! Asa incit, X il acuza pe Y de furt (necredibil pentru motivul simplu ca nu exista in tot universul online.ro la ora aia atita banet cit e prejudiciul reclamat, si nici nu vazusera in viata lor asa ceva), Y isi aminteste cum duiosie cum il tepuia pe Z (ridicol prin atitudine dar mai ales prin faptul ca uita sa mentioneze suma, cit a fost, 300 de dolari ?), chestii de-astea.

“Nu poti sa ignori ilie…nu poti nici sa respiri si nici sa dormi si nici sa inchizi ochii la gindul ca sunt prea multi cei care stiu. De fapt de aceea scrii cu indarjire – ca sa nu se vada!

Hai sa vedem daca poti! Poate ne spui care iti sunt standardele morale in chestiunea cu spam-urile? – de ce nu o spui? Incearca! Sau chestia cu 50-50 cu Val nu o spui si lui Sirbu? Hai posteaza! Ai curaj! Cu siguranta ai o motivatie. Am vazut chestia cu “EU Creatorul de Internet” deci ai matz ilie – posteaza ilie!”

Deci, posteaza, Ilie!

Incet-incet in colibele si cocioabele astfel produse, cu titanice eforturi de aceasta echipa de pionieri au inceput sa se mute utilizatori. Nu foarte multi, si nu tocmai oameni respectabili, dar cu siguranta ceva mai parfumati decit desperazii "creatori" de internet. Ultima suta de romani ramasi cumva fara facultate intr-o perioada in care lumea isi inscria animalele de companie la studii universitare, singurii zece tipi care n-au reusit nicicum sa invete limba engleza, lumpenii din internet cafe-ul amenajat intr-un garaj au preferat din motive necunoscute si oarecum aleatorii site-urile romanesti. Nu pentru a le folosi in scopul in care au fost create, bineinteles (in cazurile mai rare in care acest scop chiar exista si putea fi identificat), ci pur si simplu pentru a sta pe net.

Tineti minte perioada verii lui 1990, cind ne uitam la televizor la reclame cu acelasi drag cu care ne uitam la programe ? Ei. Colorat sa fie, animat sa fie, sunet sa aiba, e bun, e de-asta, cum ii zice, interactiv! Chiar si astazi, zece ani mai tarziu, o felie insemnata din "campaniile" de "advertising" vorbesc, sau incearca sa vorbeasca acestui tip de utilizator.

Din fericire situatia este totusi de asa natura incit prin simpla osmoza, prin difuzie, calitatea medie a utilizatorilor creste. Astia de pe internetul romanesc in 2000 avind o hmm... salinitate ridicata, sa ne exprimam astfel, e improbabil ca adaugind romani sa creasca jegul, mai ales pentru ca cei mai jegosi romani fusesera deja autoselectati sa se adune acolo, greu mai gasesti altii noi. In plus, varfurile sunt rare in orice populatie umana, indiferent de criteriul dupa care ii alegem tot pe-un clopot de-al lui Gauss se aseaza, si pe masura ce mergem dinspre o margine inspre centru creste mediocritatea, si deci scade pregnanta calitatii dupa care i-am ales noi. In cazul de fata, cit de jegosi sunt.

Asa stind situatia iata ca sunt date premizele pentru o rasturnare de situatie. Pe masura ce numarul de utilizatori creste, si datorita faptului ca in acelasi timp creste pasiv si calitatea lor medie, valoarea utilizatorului creste exponential, ca produsul a doua variabile in crestere. Ca atare, undeva spre finalul perioadei incepe sa apara in online.ro o noua categorie de oameni. Al dumneavoastra preaplecat a aparut devreme, 2009, si-a avut de indurat, tot eroic, duhorile emise de o intreaga menajerie de cioflingari. Si a fost, precit pot sa-mi dau seama, cam primul (dare de seama care va fi sigur contestata si la care nu tin cine stie ce). Vor mai aparea incet incet si altii. Ca rezultat, vom trece in

II. Decada 2010-2020. Execute! Execute! Execute! Serviciile copiate dupa servicii din .com, sau cu alte cuvinte facute sa fie nu mai servesc nici nevoile nici interesele unei comunitati de utilizatori online tot mai mari, tot mai spalatele, si ca rezultat tot mai pretentioase pe de-o parte, si tot mai capabila sa plateasca pentru a-i fi satisfacute pretentiile, pe de cealalta.

Cocioabele si colibele din trecut au acum nevoie de imbunatatiri, care se bazeaza nu pe inventii si inovatii, ci pe aplicare corecta si sistematica. Trecem la case pe fundatii din beton cu stalpi din beton armat si ziduri de caramida, executate conform unor standarde, care standarde chiar daca se afla gata scrise si liber disponibile totusi constituie un mister pentru desperazii decadei precedente, mai ales pentru ca ei... nu stiu sa citeasca. (Nu, nu stiu sa citeasca, copiile pe care le-au facut la vremea lor sunt pur vizuale, urmariti cu atentie si veti observa diferenta, ba chiar va veti putea scrie o interesanta teza de doctorat daca va intereseaza chestiunea).

Aceasta a doua decada (nu stiu sigur ca va fi zece ani, zic si eu, estimativ-burtologic) va fi deci a managerilor, dupa ce prima a fost a hotilor hmm, sa le spunem "frumosii rebeli ai marilor orase" ? Parca suna mai romantic asa, fie. Calitatea executiei va ingropa proiecte si va ridica proiecte, chiar daca cel putin in prima faza se va urla cu disperare pe teme de "originalitate". E fals, nu-i momentul originalitatii inca. Nu avem cu ce sa fim originali, nu avem structurile mentale si abilitatile cognitive care sa ne permita sa fim originali (contrar asteptarilor, un ginditor original nu poate fi o persoana care nu-i la curent cu ce s-a gindit inaintea lui, de exemplu), si mai grav un avem structurile de selectie, sortare, alegere si ordonare ale originalitatilor. Mergeti pana la un pseudo-seedmoney de-asta local si vedeti acolo ce se intampla, nu exista stand-up comedy la ora actuala nicaieri in lume care sa se compare.

Pe masura ce clonele facute vizual, adica fara intelegerea profunzimii functionarii lor se inmultesc, discriminarea utilizatorilor creste, iar piata de clone se satureaza. Utilizatorii se impart ca intotdeauna pe internet dupa o distributie Zipf, si curba va fi ordonata dupa calitatea executiei ca prim, singur si unic criteriu. Daca vorbele lui Adrian Sarbu despre televiziune sunt aplicabile (si eu banuiesc ca sunt), fiecare piata va fi capabil sa-l sustina doar pe primul, care va face ceva bani. Locurile 2-3-5-10 vor investi, in masura in care vor gasi investitori, in speranta ca vor ajunge ei numarul 1. Unii vor ajunge, cei mai multi vor da gres si vor pierde bani, functie de cit de clar inteleg investitorii ca executia e singura chestie care conteaza. Daca isi vor alege manageri mai competenti decit ai tintei vor reusi fara greturi si fara frica. Daca vor miza pe vizionari, initiativi, creativi si alti visatori... not so much.

Evident, nici piata executiei nu reclama niste abilitati unice, oricine poate fi manager bun, disciplina se invata, standardele se invata, toate rechizitele sunt abilitati dobindite, nu calitati inascute. Asa incit, functie de caposenia localnicilor si cit de capabili si doritori vor fi sa invete meserie piata se va satura incet-incet si de executie.

Odata ce acest miracol s-a petrecut, si piata se gaseste saturata de manageri competenti si capabili sa execute un plan, atunci si abia atunci vom trece la faza urmatoare.

III. Decada 2020-3030. Dream a little dream... Spuneam ca nu-s sigur ca va dura decada II 10 ani. In sensul ca s-ar putea sa dureze mai putin. Ei, acum privind din partea asta am iarasi dubii, dar de semn contrar. Daca reusim sa incepem III in 2020 eu sunt de parere ca am facut performanta frate, nu gluma!

In tot cazul, cind s-o petrece momentul miracol, in 2020 sau in 2120, la un moment dat tot se va intampla ca vom avea si noi executie comodizata cum au strainii, pe care baza se poate trece la urmatoarea, si ultima faza, si anume creativitatea. Adevarata, autentica, originala, asa cum este la altii si cum ar trebui sa fie peste tot.

Cam asta a fost, si cam asta va fi. Sa ne vedem sanatosi prin ea.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Nu stiu, eu zic ca Vestul Salbatic s-a cam incheiat de vreo 2 ani. Etapa ''Execute, execute..'' are si ea stralucirea ei si de ce nu, inovatia. E totusi o etapa in care exista standarde, deci o etapa sanatoasa. Acum, in legatura cu etapele ''ulterioare'', eu vad cum internetul se contracta si conglomereaza, deci pana trecem noi la creativitate pura...s-ar putea sa avem doua optiuni : facem pe sistem X sau pe sistem Y.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 September 2010

    E perfect posibil ce zici tu, eu n-am luat in considerare nici un fel de variatii externe, prea multe variabile. Dar e perfect posibil.

  3. Starea natiunii webistice, de la presedintele internetului. :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 September 2010

    Lol sa nu exageram, presedintii se aleg.

  5. Citat: Aceasta a doua decada (nu stiu sigur ca va fi zece ani, zic si eu, estimativ-burtologic) va fi deci a managerilor...

    Cei mai de succes manageri vor fi de genul: Eu comand, eu scriu, eu comentez, eu am mult timp liber, eu deleg sarcinile unor salariati straini (ca romanii nu sunt buni), eu va cer cite 5 euroi ca sa cititi. Halal viitor, m-am cam speriat deja.

  6. Amin.

  7. http://finance.yahoo.com/banking-budgeting/article/110550/tips-from-frugal-billionaires

    Pe vremea lui Ceasca se spunea: ai mancat iaurt cu paine si ti-ai luat Dacia.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.