Tower Defense, an epic

Sunday, 14 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu panicati, titlul e in limba engleza din lipsa de concept echivalent in romaneste, atit in ce priveste notiunea de aparat turnu' cit si referitor la epice. Dar restul e in limba romana. Mai ales imaginile.

Am sa va delectez deci cu o lista de Tower Defense-n flash, aleasa sa fie a) mitologice, si nu sefe-uri si b) faine, atit sub aspect grafic cit si ca idee etc. Lista nu-i neaparat un top, dar e cu siguranta o metoda eficienta de a pierde ore-n sir in timp ce prietena nuda-n pat se epileaza, fir cu fir, cu penseta. Sa purcedem, deci.

tower-defense-1 Dungeon Defender are niste idei interesante : nu claditi turnuri ci casute in care traiesc diverse unitati, care apoi ies la batalie cu invadatorii. Aveti si niste muncitori angajati cu ziua care se ocupa cu sapatul de santuri si extinsul suprafetelor construibile, precum si cu extractia de minereuri utile.

In plus, aveti si un avatar care da si el la maciuca, capcane, constructii de suport, gasiti artefacte pe care le imbracati, pe scurt, cam totul. Jocul e chiar distractiv, am scos 1866 la freestyle dar probabil ca se mai poate optimiza. Link.

tower-defense-2Gemcraft e o capodopera in domeniu, cel putin dupa parerea mea. Foarte atent echilibrat, a dat mi se pare 3 "nivele", fiecare fiind un joc in sine, complet, cu numeroase misiuni etc. Ginditi-va in termenii de jocuri din aceeasi serie, Diablo I-II, e mai adecvat. In poza aveti Chapter Zero, aici e al doilea.

Nu e dificil in sensul arcadelor din anii 90, Xenon 2 si de-alea, cam orice tolomac e capabil sa-l "termine", (al doilea e chiar semnificativ mai usor decit primul), dar tot ofera spatiu de desfasurare abundent pentru powerplayer-ul din dumneavoastra.

tower-defense-3 Protector IV (pe celelalte 3 nu le-am jucat si nici n-am idee daca exista) aduce citeva elemente interesante : misiuni la care participa cite 3 eroi, fiecare avind la dispozitie doua unitati. Per total deci 6 tipuri de turnuri in fiecare misiune. Eroii pot fi recrutati, cistiga experienta, isi cresc atributele, poarta artefacte gasite, avatarul dvs, care nu participa niciodata la batalii cistiga si el experienta si dezvolta atribute care ajuta eroii, o intreaga strategie multistratificata.

Jocul pare infernal de dificil pina intelegeti ca potrivirea elementelor e cheie, eu am pierdut zece jocuri la inceput si n-am mai pierdut niciunul de-acolo incolo. Atentie la upgrade, e in general mai bine sa cumparati mai multe unitati decit sa le upgradati pe cele prezente (cu citeva exceptii). Link.

tower-defense-4Ravine Tower Defense are o grafica dragutica, aduce inovatia de-a putea construi ziduri in calea inamicilor, pe care ei trebuie sa se chinuie sa le distruga, sub focul turnurilor, si inca inovatia ca inamicii odata ajunsi la castel nu dispar pur si simplu, ci se apuca sa-l demoleze. Deci, contrar obiceiului in domeniu si un singur inamic ajuns la castel in afara bataii turnurilor va poate distruge. In rest, nu-i foarte gindit si nici varietatea alegerilor nu-i prea mare in ce priveste dezvoltarea. Pentru blondele din noi toti. Link.

tower-defense-5 Slice Fortress Defence 2 aduce inovatia cararii cocotate pe turnuri. Noua geometrie ingaduie niste socoteli ceva mai complexe asupra pozitionarii, dar nu-mi pare pina la urma revolutionara. Notabila si metoda ingenioasa de-a controla viteza jocului.

Jocul e destul de dificil, nu prea ingaduie pasi gresiti, asa ca daca nu stiti extrage logaritmi fara rigla de calcul s-ar putea sa va frustreze putin. Nu mi se pare nici ca-i foarte inteligent echilibrat, sincer sa fiu. Link, in tot cazul.

tower-defense-6Temple Guardian 2 implementeaza reusit ideea dificila de-a folosi o harta mai mare decit ecranul. In general rezultatul e de nejucat, dar nu si de data asta.

Destul de complex, foloseste doua resurse (bani si favoare divina, pe care-o acumulati cheltuind bani in timp), aveti de asemenea nevoie de cercetare, multe cladiri de suport (piata e favorita mea), reuseste sa captureze spiritul acela al simultaneitatii care-a facut din Starcraft un joc epic. Link.

Deocamdata atit, poate totusi ca vom mai vizita tema in viitor.

Category: Trolloludens
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

 1. Vezi că la Dungeon Defender doar zici că Link. :D

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  Am corectat. Enjoy :)

 3. Ravine Tower Defense e cel mai mistoux! :D

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  Asa zice si Erwin http://trilema.com/mobilissimo/status/3751144841023488

 5. cel mai tare e gemcraft. iar ne gasim pe aceeasi unda cu preocuparile...
  intr-un fel ma ingrijoreaza faptul...

 6. pfoai cât mi-a luat să termin Chapter 0 ... prima dată începusem să joc pe Kongregate, şi acolo avea nişte skills blocate, n-am trecut de al doilea gardian; când l-am făcut acasă la el a fost ok, enervant de calculat finalul, cu mult reveniri să joc şi pe Heroic (&restul) pentru XP.

  spre deosebire, primul GemCraft mi s-a părut mult mai puţin balanced.

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  @cipslim Dadice sa te ingrijoreze buey ?

  @dAImon Pai Chapter 0 e primul, nu ?

  In tot cazul, celalalt e mult mai usor, zic eu.

  Apropo, stii ca poti arunca geme pe lista cu monstrii, ceea ce ii face mai tari ? Bonus hp, armor, unitati etc ?

 8. Don't worry cipslim, you're not gay. Srsly.

  PS. http://www.gay-test.com/

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  De ce-mi trolati trollu' mey ppl ? Voi nu stiti oare ca-i om si el si ca il doare ?

 10. Ch1 e originalul iar Ch0 a aparut dupa el, desi ca poveste e prequel. O fi cum zici da' in Ch1 ma blocasem la un moment dat si n-am mai avut rabdare sa incerc alternative.

  Stiu - e una din tehnicile pentru a obtine la final bonusul de "killed X monsters in a row", especially useful pe modurile de joc cu 3x XP.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  A, asa deci ? Mie mi-a parut si dupa grafica si dupa mecanica ca-i o versiune mai primitiva.

  In tot cazul, o buna metoda de-a "pierde" timpul. Fara investitie :)

 12. @lexy229 cine zice ala e!

 13. Eu chiar sunt umpic.

 14. troll? stiam.

 15. Cine zice ala e!

 16. ok, apparently suntem la gradi .. cum preferi, trasa de codite sau inchisa in toaleta? :D

 17. Nenea Mircea sa stiti ca daimon nu-mi da paceeee!!!

 18. Mircea Popescu`s avatar
  18
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  Vad ca va distrati de minune mai copiii mosului.

 19. dAImon and lexy229, che diferenta :)

  http://trilema.com/2010/locul-pedepsirii/#comment-14686

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  Hahaha la fel ca-n prima zi!

 21. Merci, dar anul ăsta în nici un caz n-am vreme... poate anul care vine, de prin martie încolo...

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Sunday, 14 November 2010

  De ce, ti-ai planificat ceva concediu de maternitate ?

 23. Lol.

 24. Nu-i asa greu gemcraft, e foarte lung. Si tre' sa revii la anumite nivele, ca sa iei scor triplu in nu'sh-ce-mod etc. etc.

  Am citit si eu pe net despre mana farming. Bine, faceam asta, dar cu cristale pure, nu mana-splash care fura nesimtit de multa mana. Apoi am facut nu stiu cate sute de milioane la scor la un nivel, respectiv mai multa experienta intr-un singur joc decat in cele aproape 100 de pana la momentul respectiv. Asta mi-a mancat vreo 8 ore, as mai fi putut continua, cu riscul sa-mi crape browserul, pentru cateva milioane amarate la scor..
  Devenise obositor sa fac supergeming fara niciun script si imi lua jumatate de ora sa mai cresc damage-ul total cu 10%.
  Si am zis ca e cazul sa iau o pauza. Si am luat o pauza. :)

 25. Ok, am mai descoperit un joc în seria Gemcraft!
  http://armorgames.com/play/10317/gemcraft-labyrinth

 26. Mircea Popescu`s avatar
  26
  Mircea Popescu 
  Sunday, 8 May 2011

  Ahh, deci am ce face pe cind termin IceWind Dale.

 27. warzone - http://www.madcowinteractive.com/
  si http://www.madcowinteractive.com/warzone_original/

  Mie parca mi-a placut mai mult originalul, versiunea a doua nu prea are nimic in afara de chestii disponibile doar in versiunea premium

 28. Mircea Popescu`s avatar
  28
  Mircea Popescu 
  Sunday, 8 May 2011

  Voi cerceta.

 29. Catalin Stelica`s avatar
  29
  Catalin Stelica 
  Saturday, 26 January 2013

  Salutare ! Din punctul meu de vedere , cel mai tare este gemcraft, restul am impresia ca nu se compara cu el. Super postare .Felicitari .

 1. [...] Având în vedere că ideea acestui articol nu-mi aparține, voi începe prin a vă trimite la Trilemă, unde vă puteți delecta cu câteva variațiuni pe tema Tower Defense. Apoi ia să vă zic despre [...]

 2. [...] fuarte mumos. Foloseste sistemul introdus de Gemcraft cu multiple criterii de cistig per scenariu (o data normal, a doua oara fara upgrade la turnuri, a [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.