Ticalosul si libertatea.

Tuesday, 19 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu, mamă, nu, mă, Doruleţ ! Dar cum să lucreze salariaţii, cărora le dau să mănânce, împotriva intereselor mele ? Asta-i noaptea minţii ! Pe banii mei ! Asta este noaptea minţii ! Ei luându-şi o şpagă de doi bani sau aranjându-şi vreun post în viitorul guvern. Nu se poate aşa ceva. Si dacă am fost cu menajamente, cu mănuşi, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe faţă totul. Si aşa e normal în toată lumea asta. Ce, am fost eu puţin legat la ochi, dar lucrurile s-au terminat. Deci construieşte organizaţia în acest sens, bătrâne ! Nu mai există de-acuma când discutăm: Domnule. Vasile Ionescu este atacat la noi. Păi din momentul ăla, Vasile Ionescu s-a terminat cu el! El nu mai există în paginile Academiei Caţavencu.

Ei, asta este ticalosul.

Sa fim bine intelesi, Sorin Ovidiu Vintu o fi fiind inteligent, o fi fiind important, puternic, competent, capabil, poate sa fie orice doriti dumneavoastra si poate chiar orice isi doreste el. Dar este un ticalos. Nu pentru ca a furat banii pensionarilor prea timpi sa si-i pazeasca mai bine, atunci, cu FNI.

La nivelul ala se poate spune ca defapt a facut un serviciu, demonstrind unor oameni calpi ca statul nu poate sa-i apere, dinamitind niste sperante si niste idei fixe. Ei, tocmai aceasta spunere este ticalosia. Nu-i ticalos ca a furat atunci, nu din fapta cit din intentie survine ticalosia. E ticalos pentru ca stia preabine ce face, cit se intinde, si-a masurat cutitul si-a lovit discret, pe la spate. Aia-i ticalosia. Ca si-a facut "trust de presa" strict ca sa spele bani si sa murdareasca oameni e caracteristic si reprezentativ pentru acelasi mod de-a gindi.

Cam asta inseamna sa fii ticalos. Vintu e un model aproape perfect al unei notiuni. Rara chestie in societatea cea amorfa de la noi, modelele de intelectuali nu sunt nici pe departe atit de modele precit reuseste sa fie Vintu model de ticalosie. De-aia, in caz ca va intrebati, se simte tineretul mai degraba atras de modelele rele decit de modelele bune pe la noi : tineretul urmeaza intotdeauna ceea ce simte ca-i binele mai mare, si simtamintele tineretului nu se inseala niciodata. Ei intuiesc corect ca Vintu e mai aproape de perfectiunea categorica a categoriei lui decit este Plesu, sau Liiceanu, decit a fost Paler sau Coposu (ei da, iata!), decit vor ajunge vre-odata Dinescu sau Patapievici. Si isi doresc ca atare mai degraba sa fie Vintu decit sa fie Plesu. Tout simple.

Dincolo de aceasta problema a autenticitatii modeliative se gaseste o inca si mai importanta caracteristica a unei societati libere : ea are nevoie absoluta de ticalosi. Ticalosii sunt cei in raport cu care se defineste si se masoara societatea. Ineficienta ticalosiei lor este si definitia, si masura unei societati functionale.

Iar intr-o societate disfunctionala, asa cum este societatea romaneasca, alaturi de majoritatea celorlalte societati din toate timpurile si din toate locurile, ticalosii au un rol vital : ei sunt garantii si pastratorii libertatii.

Suna cel putin absurd, este ? Cum adica, asta, ticalosul asta care spune oamenilor ca "ori ca mine ori plecati acasa" sa fie garantul si pastratorul libertatii ? Absurd!

O fi parind absurd, dar nu este. Pentru ca in lipsa unui Vintu care sa spuna clar si raspicat ori ca mine ori plecati acasa, toata lumea va spune... ca Basescu. Va inchipuiti voi ca Vintu minte cind vorbeste de "o spaga mica, un post in guvern" ? Nu minte.

Motivul pentru care societatile disfunctionale au nevoie de ticalosi este ca ele sunt si vor fi intotdeauna conduse de ticalosi. Pentru a avea o contrapondere la ticalosia lui Traian Basescu, si-a sistemului lui ticalosit, cu ticaloasa de Udrea si ticalosul de Berceanu si ticalosul de Videanu si ticaloasa de Elena si restul de ticalosi avem nevoie... de inca si mai multi ticalosi. De ticalosul de Vintu si de ticalosul de Voiculescu si de ticalosul de Patriciu si asa mai departe. Pentru ca din neintelegerile lor, din coliziunea sistemelor ticaloase de pupincuristi, argati si rindasi pe care le arunca fiecare in lupta sa rezulte libertatea noastra, a celor ce nu suntem nici ticalosi nici lachei.

Altfel, rezistenta prin cultura a lui Doru Buscu cu "Un adevărat patron de presă. Vrei să te încadrezi în statura de mogul, în definiţia de mogul." este exact egala cu rezistenta prin cultura a lui Gabriel Liiceanu, acum 30 de ani. Unul nu-si ducea masina de batut la Militie pentru inregistrare, celalalt isi calca cu masina cardul de acces in cladire. Fura pixuri si mizgalea cu ele prin buda, Dumnezeu stie.

E trista situatia, dar adevarul merita privit in ochi : Romania e o tara compusa inca in majoritate din pupincuristi, argati si rindasi. Prin structura, prin chemare, prin vocatie si prin inclinatie. Asa sunt oamenii, si pentru nevoile celor zece sau douazeci de milioane de lachei din tara asta se vor gasi intotdeauna niste ticalosi. Mai luminati sau mai putin luminati, dupa cum se percepe fiecare.

Si atita vreme cit majoritatea concetatenilor sunt lachei, vom avea o nevoie disperata de cit mai multi ticalosi, cit mai ambitiosi si cit mai caposi.

Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Vantu e un om de afaceri... El face bani. Ce e asa de greu de inteles? Bine ca nu a ajuns in postura lui Berlusconi acuma.
    Am mai zis ca Vantu e foarte greu de dat jos deoarece el e intr-o pozitie delicata. Marea lui prostie a fost ca s-a luat de Basescu (nu el ca exista si un transcript despre asta dar Realitatile si deci ...) de dragul audientei. Ori una e sa te iei de om pe motiv si alta e sa dai cu cacat 24/24 si a belit-o rau de tot ca Basescu nu are cum sa il ierte fara sa piarda el din imagine.
    Vantu ar trebui sa stea la puscarie vo 2 ani (a mai stat deci nu cred sa fie mare problema pt el) si sa scrie o carte din puscarie despre cum intelege el Romania.
    Pentru ca este unul din putinii oameni care o intelege asa cum e ea, si in mod absurd pentru natafleti, fraieri si labagii o iubeste.

    A gresit? Evident. de ce? De foame! si poate sa il intrebe oricine.
    Macar a tinut banii in tara, de atata lucru sa tinem cont inainte sa turnam mormanul de cacat deasupra lui.
    Nu ca nu ar merita...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Nu stiu daca o iubeste neaparat, dar putem fi fara probleme de acord c-o intelege mult mai aproape de "asa cum e" decit aproape oricine. Si numai abilitatea de-a citi corect doi pustani pe care nu i-ai vazut decit o data in viata cinci minute intre doua chestii mult mai importante deja vorbeste foarte mult in favoarea lui, tipul le-ar fi putut fi tata daca erau ei mult mai norocosi. Ori abilitatea tatalui de-asi intelege fii dintr-o ochire e lucru rar intre oameni, mai ales daca i-o vazut in total cinci minute.

    N-as pune prea mare pariu pe teoria cu tinutul banilor in tara. Sa nu fim naivi.

  1. [...] wasn't much different from the one where that overgrown industry was sold for nothing to little pretend-businessmen who broke it into little pieces and sold it for [...]

  2. [...] echipa de "vedete" de televizor, exact scopurile si exact mecanismele dupa care isi dorea si Sorin Ovidiu Vintu sa-si foloseasca trupa de gaozari pe-o [...]

  3. [...] si exact modul de lucru al unor paralitici jegosi precum, de exemplu, sponsorul intregii mascarade, Sorin Ovidiu Vintu. Care nu, nu cu banii rusilor face toata chestia, sunt simple speculatii, bine [...]

  4. [...] posibila despre suprematia Ingsoc ala. Dat fiind ca oricit de dificil de digerat ar fi conceptul, crima organizata are un rol esential in garantarea libertatii unui popor : ei sunt statul alternativ, guvernul din umbra dar de-adevaratelea, nu 'arfe de politicieni [...]

  5. [...] Hossuxxv want ? Money. What does SPP wantxxvi ? Money. What do Hrebenciuc or Voicu or Voiculescu or Vantu want ? Money. How do they plan to reach this money ? By building a crowbar, as large as possible, [...]

  6. [...] effort, in context. [↩]More, really, but notably Realitatea Media, run by dubious businessman Sorin Ovidiu Vintu (currently in jail) and Antena, run by dubious businessman Dan Voiculescu aka Varanul (the [...]

  7. [...] Fred Wilson and Dan Voiculescu, between Mark Cuban and Dragos Stanca, between Warren Buffett and Sorin Ovidiu Vantu etcetera etcetera etcetera. They're all exactly the same and identical cargo cult [...]

  8. [...] of the world, it's been almost a decade, it's high time. Right ? At least once every decade, like wanna-be yous go to the big house (or even further), you go on world [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.