Test de cultura artistica
Acu vreo zece ani, cand eram si eu student in anul doi faceam Istoria Filosofiei cu Vasile Musca (si Metafizica cu Vasile Frateanu, in caz ca nu intelegeti cum devine chestia cu "Bun ? Bine ?" alea risipite pe ici pe colo).
Eu aveam o reputatie de tip mai dificil, Musca-i cum vreti dumneavoastra numa' ingaduitor nu, asa ca ne-am mai harait noi pe ici pe colo pe la cursuri, dar cu finete, cel putin din partea mea pentru ca prefer sa-mi rezerv energia pentru a ma certa la cutite cu prostii, pe cat posibil. Si vine examenul, si profu' ne anunta ritos ca daca n-am citit bibliografia sa nici nu intram in examen, pentru ca pica pe toata lumea, "si-si va da el seama daca am citit sau nu".
Eu n-am citit anume nici macar lista cu bibliografie la nici un profesor niciodata. Nu ma intereseaza. Teoria mea, de-o colosala aroganta bineinteles, este ca ori am citit cartile ce l-au interesat pe el ca m-au interesat si pe mine, si-atunci suntem in regula, ori nu le-am citit, ceea ce inseamna ca probabil nu m-au interesat, si atunci avem o problema. Daca reuseste sa-mi trezeasca cumva interesul bine, daca reuseste sa reduca sau sa acopere cumva diferenta iarasi bine, iara daca nu asta este, nu avem ce discuta si sanatate buna. Conditii in care e de-a dreptul incredibil ca eu mi-am chiar terminat scoala, este ? Ei, norocul omului, nu te pui.
Asa ca ma duc la examen, cu convingerea neta ca n-am cum sa-l trec, pentru ca cine stie ce chichita stupida are omu' pe-acolo. Sanatos sa fie. Nu mai retin astazi subiectele, dar stiu sigur ca la al treilea, care trata ceva chestie despre contextul mai larg, politic si social al ideilor filosofico-politice ale lui Platon, am inserat un citat care zicea ceva precum "Spre deosebire de orasele latinilor, si dupa ei ale noastre, care cresc prin extindere, ca un cancer, orasele grecesti cresc prin insamantare. O samanta prinde radacini aici sau acolo, se dezvolta, dupa care infloreste si trimite seminte in alte zari, din care unele prind si se reia ciclul." (aproximativ, ca n-am acum cartea la mine, da' asta era ideea).
Se anunta rezultatele, eu zece. Pfff. M-am gandit, sa-i zic omului clar si raspicat ca prostii vorbeste, ca eu nici lista de bibliografie n-am citit-o ? Lasa-l, imi zic, are aproape doua sute de caprite pe cap (pe bune, eram 8 - opt! - grupe de cate douazeci-si in anul ala, si mai toate femei de bine), se descurca si el cum poate.
Ma duc acasa, sed la masa, si citatu' nu-mi da pace. De unde-i dansul totusi ?! Ma intreb si nu-mi amintesc. Il citisem undeva demult, dar unde ? In ceva carte despre arhitectura clasica, sau arta clasica, sau asa ceva...
Dupa doua saptamani de chinuri (pentru ca in tinerete ma chiar enervau chestiile astea) l-am gasit. Era in Biblioteca de Arta (cartile alea cu coperta pian, alb-negru), colectie pe care-o aveam aproape completa intr-un modul de biblioteca din vremuri imemoriale (pentru ca se intamplasera inainte sa ma nasc eu) si-o chiar citisem aproape in intregime, fara scop (ci dintr-o cauza, draga Florine : ca erau acolo :D)
Era intr-o carte de pe lista de bibliografie a stimabilului. Era fix testul lui.
Testul meu este sa-mi spuneti cum se numeste.
Monday, 5 April 2010
Sincer m-as ocupa cu raspunsul la intrebare daca un post care rastoarna complet organizarea SEO si postat pe blogul celor de la GA in ajun de pasti nu mi-ar da insomnii. Tocmai ce am postat chestia si inca tremur. Revin daca nu
Monday, 5 April 2010
Mircea, lol, dara nu trebuie nici un proiect cand ii vorba de lectura, la fel cum nu ne trebuia nici cand coboram la domnitele de la filo', in Hasdeu, aici ne intelegem :D
Monday, 5 April 2010
Dr. Peter Whitfield , Cities of the world ?
The legacy of Greece as a city-builder passed to Rome, but in Rome's case there occurred a unique development in which a single city became a world empire,which extended its power by planting new cities, like seeds of its own culture, throughout Europe and Mediterranean.
sau si stimabilul P.W. l-a citit pe cel din bibliografia profului tau?
Monday, 5 April 2010
Dragoste, daca iti amintesti cineva scria chiar aici un articol despre cum nu conteaza...
Da' ma rog, cine-i el sa stie cu doua saptamani inainte.
Monday, 5 April 2010
'Aventura greacă' sau 'Roma si destinul ei' (de oarece autori frantuji al caror nume mi-l amintesc cam prea aproximativ) - astea le aveam io acasa in copilarie, si citatu' mi se pare tare familiar, dar vorba ta: '...citisem undeva demult, dar unde ? In ceva carte despre arhitectura clasica, sau arta clasica, sau asa ceva…' :D
Monday, 5 April 2010
Mai da ce copil precoc erai tu. Siacuma ai ajuns decat un blogar. Ce ratare ce tragedie.
Monday, 5 April 2010
Am zis ca le aveam acasa in copilarie nu ca leam si citit. ca deaia mam si ratat asa ca daca le si citeam numai ajungeam decit blogar eram si bisnismen ca Marcel Popescu.
Monday, 5 April 2010
Da io la Marcel Popescu iam zis nu tie.
Monday, 5 April 2010
@Dr.A Da' ce treaba ai tu cu SEO si Analytics si avioane de-alea ?! Eu credeam ca tu esti la masini...
@Florin Hehehe da-s ase de surprins... :D
@kokofifi Neah, Whitfield comite si el o pastisa, imi pare.
@Mircea Popescu Haha, only funny.
@Marius Intocmai, asa ceva :)
@dadatroll Iese de-o carte. Macar un roman ceva.
Vaz ca voi doi va intelegeti de minune, da' am si io o intrebare : de unde stii ca nu-s io Marius Popescu ?
Monday, 5 April 2010
Cu insamantare, auzi. Eu stiam ca vine voievodul, descaleca si zice: aici !
(bine, bine, cu exceptia numita Pipera, acolo se face altfel)
Monday, 5 April 2010
E, pai si daca n-ai voievozi ce te faci ?
Monday, 5 April 2010
Atunci erau. Azi poti sa mergi pe sosea si sa scuipi seminte pe geamul gipanului, poate e vreuna intreaga si iese de-un oras.
Monday, 5 April 2010
Nu erau bre, voievozii sunt o inventie cumana, tu nu citesti Djuvara ?
Monday, 5 April 2010
Sa-mi bag, pai eu cum am trecut clasa la istorie ??? Ca am bagat la cap despre voievozi mai ceva ca despre socialism, zau asa !