Epitaf

Monday, 05 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

La cate articole s-au scris despre "moartea presei" n-o fi suparare daca mai scriu si eu unul.

Hai deci sa ne punem ciubotele de oameni de afaceri si sa examinam chestiunea. Vrem noi, cum s-ar spune, sa ne facem reclama. Dar nu ne-am pus si palaria de "prosti cu bani", si deci nu scoatem un leu din buzunar pana cand nu ne asiguram suficient ca ne va aduce macar un leu si zece-douaji' de bani inapoi. Sa purcedem.

In primul rand, hai sa aflam ce cumparam. Exista un "Birou Roman de Audit al Tirajelor" care face el ceva in domeniu, nu-i clar ce, da' nici nu-i clar de ce n-am incepe de-acolo. Iata ce aflam :

Click MPV Cotidian National platit 313294 216589 declaratie de difuzare
Libertatea Ringier Cotidian National platit 258637 189944 declaratie de difuzare
Adevarul Adevarul Cotidian National platit 129583 112204 declaratie de difuzare
CANCAN Cancan Cotidian National platit 129335 86110 declaratie de difuzare

    Asta-i tot ce este peste o suta de mii. Cam slabut.

    Fapt ce deja ne trage un prim semnal de alarma, pentru ca la America ziarele nu reusesc sa circule chiar asa de bine, The Wall Street Journal si USA Today fiind singurele ce se invart pe la 2 milioane, dar la o populatie de vre-o 300 de milioane in total. La scara Romaniei, ambele ar intra cam pe locul trei. In Anglia situatia e un pic diferita, The Sun si Daily Mail fac 3 si respectiv doua milioane la o populatie de 60 de milioane, deci hai sa zicem ca un englez din 20 (inclusiv copii, detinuti etc) cumpara unul din astea doua. La noi insa e cam ca pe la americani, un roman dintr-o suta cumpara Click si celalalt roman dintr-o suta cumpara Libertatea. Doar ca totusi ceva mai bine, asa incat am si eu dubiile mele. Ma tem, adica, sa nu fie mai degraba ca-n Mozambic sau Nigeria, dar sa trecem.

    Admitand ca declaratiile alea de difuzare nu-s minciuni, ramane sa vedem cam ce putem cumpara. Prima pagina nu ti-o vinde nimeni, si cu asta am pierdut o suta de mii de oameni din Click si 40,000 din CanCan. Sa zicem ca daca am cumpara o reclama de-o pagina intreaga, undeva in interior cam un om din zece o si vede. Sunt generos in estimarea asta, dar asa mi-e firea mea de om de afaceri. Boon.

    Asta inseamna ca pentru full page ad avem intre 10,000 si 4,000 de privitori. Spre deosebire de americanul mediu, caruia ii revine un PIB pe cap de locuitor de 45,000$, si spre deosebire de englezul mediu, caruia ii revine un PIB pe cap de locuitor de 35,000$, romanilor carora ne adresam noi le revine ceva mai putin. Cam 11,500$. Sa nu intram in discutii despre distributia bogatiei pe de-o parte si despre cheltuielile discretionare pe de cealalta, ca ne pierdem cu totul. Ce revine de-aici este ca avem a imparti cam la 3-4, ca sa obtinem numere comparabile.

    Deci, din cele 4 pana la 10 mii de persoane ne mai raman cam 1-3,000 cu totul lui tot. Moment in care descopar cu stupoare ca-i de fapt mai scump sa produc macheta pentru reclama ce-mi va aparea in ziar decat avantajul pe care afisarea ei mi l-ar putea aduce, in totul lui tot. Pentru ca si daca scot cate-un dolar de pe fiecare cititor de ziar, adica inca de doua ori costul ziarului (!?) in urma reclamei mele mestesugite, tot nu am la dispozitie mai mult de una, maximum trei mii de dolari.

    Asta-i tot bugetul, din care eu trebuie sa platesc : partea de creativi, partea de agentie, partea de publisher. Adica intre trei sute si o mie de dolari la fiecare. Atata doara ca e plin vestul de ziare studentesti care ating o mie-doua de pustani prin campusuri, da' nu-i tocmai plin de oameni care-mi pot face o macheta de-o pagina pe trii sute de dolari. Sau ma rog, mi-o fac ceva freelanceri, si arata cum arata ale noastre.

    Practic banii pe care mi i-ar aduce o aparitie in cel mai difuzat ziar romanesc ii beau si-i mananc cu doi-trii prieteni la o masa, daca ne punem mintea. Pai si-atunci la ce sa-mi mai bat eu capul, sa-mi incalt cizme speciale ca sa pot rani prin "industria" romaneasca, ce rost are, exact ? Ca om de afaceri, vreau sa zic.

    Noa vedeti ?

    Category: Trilema Presei
    Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

    13 Responses

    1. Nu s-ar putea tipari ziarele direct pe hartie igienica ? Impuscam doi iepuri dintr-un foc, sigur s-ar vinde asa. Zic si eu.

    2. eu am incercat sa patentez hartia igienica cu fetze de politicieni da n-am avut bani de timbru.

    3. Mircea Popescu`s avatar
      3
      Mircea Popescu 
      Monday, 5 April 2010

      @Marian S Mi se pare ca la japonezi se si practica deja.

      Daca nu pe hartie igienica, macar direct pe hartie de impachetat slanina.

      @Dr. A Ti-or cam luat-o altii inainte... http://images.bidorbuy.co.za/user_images/902/413902_090324110044_toiletpaper_R200_reduced.jpg

    4. Ma indoiesc puternic ca se practica la japonezi. Aia nu se sterg la cur cu hartie, se spala cu apa !!!

    5. Mircea Popescu`s avatar
      5
      Mircea Popescu 
      Monday, 5 April 2010

      Pai pentru turisti.

    6. Daca ajung vreodata pe acolo va spun si voua.

    7. Eu vroiam sa o produc pentru romania. Da cum lumea se sterge cu dosul manecii m-am gandit ca nu-i o investitie rentabila ..

    8. Mircea Popescu`s avatar
      8
      Mircea Popescu 
      Monday, 5 April 2010

      @Dr.A Pai fa si o fabrica de nasturi metalici si galoane langa ea.

    9. kokofifi`s avatar
      9
      kokofifiinsigna de criptograf 
      Tuesday, 6 April 2010

      hahahaha, de aia is nasturii pe mâneca?

    10. Mircea Popescu`s avatar
      10
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 6 April 2010

      N-ai stiut ?

    11. kokofifi`s avatar
      11
      kokofifiinsigna de criptograf 
      Tuesday, 6 April 2010

      nu, chiar nu!

    12. Mircea Popescu`s avatar
      12
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 6 April 2010

      Apoi daca n-ai avut militieni in famelie...

    1. [...] presa libera, fosta presa socialista, fosta, actuala si viitoare presa de cacat sub presiune). [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] daca simtiti nevoia sa recititi [...]

    Add your cents! »
      If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.