Tehnocratii

Thursday, 11 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este o chestie de-i zice chaff in limba engleza, sau Duppel in nemteste. Ma rog, initial englejii i-au zis Window, dar s-au prins cat de stupid suna si-au schimbat.

Chaff asta e un fel de confetti, bucatele mici de aluminiu, plastic metalizat sau ce-o mai fi. Un radar nu poate deosebi intre un avion sau un vapor si-un nor de Duppel de-aceeasi dimensiune. Privind cu ochiul liber diferenta e evidenta, dar privind cu radarul se vede aceeasi chestie, un volum care straluceste.

Ar putea parea ceva neinsemnat, un amanunt pana la urma irelevant, sortit interesului celui mai ingust pentru duzina de persoane care se preocupa de istoria tacticilor militare. Si asta-i foarte bine, in fond asta-i chiar rolul lui in viata : sa confuzeze privitorii.

Se intampla ca o lupta-i viata, pe toate fronturile si-n toate locurile, de la politica pana la economie si din piata publica pana la reflectarea ei in media. Peste tot unde se intalnesc oameni in sfera publica interactiunea se rezuma la o mare si nesfarsita paruiala, dusa cu unele mijloace sau cu altele, dar dusa intotdeauna. O lupta-i viata, deci te lupta.

Si se mai intampla ca chaff-ul, duppel-ul e fundamental oricarei lupte. El isi schimba formele concrete, modurile de implementare, dar esenta ramane mereu aceeasi : niste bucatele mici si stralucitoare, care orbesc privitorul.

Sutu incepe sa se prinda cam cum sta treaba. Asa cum exista avioane, portavioane, crucisatoare si submarine, tot asa exista si specialisti. Specialisti adevarati, nu specialisti de televiziune, oameni al caror nume nu-l cunoasteti - de fapt, oameni al caror nume deja constituie un fel de parola, prin simpla cunoastere - isi duc viata lor monotona, construind zi de zi ceea ce va deveni istoria Romaniei, exact la fel cum miscarile avioanelor, portavioanelor, crucisatoarelor si submarinelor creeaza materia din care se va alege mai apoi, peste ani, istoria razboiului. Tehnocrati.

Si pe langa ei, in jurul lor, zumzaind cu mare zgomot, fluturand cu mare fala, scaparand cu multe raze, intre sase girofare si 85 de reflectoare se afla, la loc de cinste, sus pe podium, cat mai vizibil, chaff-ul. Duppel-ul. Nimicul.

Ma intreba Valentin Hornicar mai demult "cine-i in spatele lui Crin Antonescu". Eu i-am raspuns ca nu stie, el n-a fost convins. Raman la aceeasi opinie. Nu stie, pentru ca n-are de unde sti. Oricat s-ar umfla in pene si-n bataia vantului o bucatica de duppel ca ea-i ditamai submarinu', propunerea tot n-are nici o treaba cu realitatea. Asta si este, la rigoare, rolul si menirea ei pe lume : sa pretinda c-ar fi substanta. Fara sa fie. Sa pretinda doar, fara sa fie, ca sa atraga focul inamic, sa deruteze rachetele, sa orbeasca radarele.

De-asta exista Mircea Badea cum exista si Valentin Petcu, asta-i rolul lui Gadea cum e si rolul lui Stanca, la asta servesc toti oamenii astia care par sa nu serveasca la nimic. Sunt chaff, sunt duppel, preiau lumina ca sa nu le intre in ochi tehnocratilor, absorb zgomotul ca sa nu-i deranjeze nimeni pe cei care conteaza, in timp ce ei isi fac meseria lor. Cea care chiar conteaza.

Am urmarit mai demult si cu gura pana la urechi "disputa" intre Balthazar si ceva tangau de la ING, Chizdesiuc sau asa ceva pre numele de i-l dadu mamicuta lui (poza face toti banii). Pai cum sa nu te distrezi ?

Cand iese Isarescu sa dea o declaratie ? Cand doreste el. De ce ? Pentru ca esafodajul intreg exista, este construit si mentinut pentru convenienta lui. Oamenii stau cu bateriile incarcate, cu microfoanele pregatite si cu camerele ruland pentru cazul in care asta vrea sa spune ceva. Atata cat dureaza. Cine-i Anca Ilinoiu ? Nimeni nu stie, iar cei care stiu nu tin sa spuna, dupa cum puteti observa din comentariile lui Dan Mihalache.

Pe de cealalta parte, in cealalta categorie, cand are Vadim Tudor ceva de declarat ? Ori de cate ori exista o camera prin zona. Cand are Nati Meir ceva de spus ? De indata ce asculta cineva. O intreaga pleiada de starlete, analisti, experti, vedete si ce-or mai fi ori s-or fi crezand dansii si dansele care exista ei pentru esafodaj, si nu invers. Chaff. Duppel.

Cati tehnocrati exista oare, prin ambasade si ministere, in subsolurile BNR, prin camerele antifonate CSAT, in bunkerele Comandamentelor Teritoriale si-n casele conspirative ale serviciilor secrete romanesti ? O suta ? O mie ? O suta de mii ? Nu stim, sau ma rog, nu stiti dumneavoastra, sau nu stiu eu, sau nu stie nimeni, poate nici ei. Nu-i strategic util sa stie. Nu ii ajuta la indeplinirea treburilor lor.

E usor, privind la nori de confetti, sa tragi concluzia ca "Romania e asa si pe dincolo". Usor si putin naiv, de fapt oarecum asemanator cu a trage concluzii despre productia de grane de la toamna in urma unei baterii de interviuri cu mustele la arat. Ca de obicei, realitatea este in alta parte.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. Si oricum la cum sti tu sa numeri poate sa fie orice numar real sau chiar imaginar.

  2. ce articol conspirativ :D :))

  3. De unde stim ca tu nu faci la fel? :)) Ca nu esti doar un Chaff...Glumesc, dar intrebarea ramane.Ai dreptate, dar cred ca acest lucru este normal.Mai ales cu Isarescu.

  4. io creca nu ne-ai spus nimic senzational. iar nimicu asta e valabil pentru tot globul pamantesc.

  5. eu cand jucam LHX se numeau flares... CTRL+L (launch flares)

  6. Marian S.`s avatar
    6
    Marian S. 
    Friday, 12 March 2010

    Cica unii se numesc ``troll``. Da, da, troll !

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 March 2010

    @dadatroll Plus sase.

    @fcbl Sa stim o treaba, am zis.

    @dyde Pai nu stim, noi. Stim eu, in zilele mele bune. Cat despre normal, doara ca-i normal. Foarte normal, si foarte indicat.

    @Petrov Si banalitatea are importanta ei, mai ales daca-i indeobste ignorata. Ce, sa-i spui omului ca-i o idee proasta sa ia credite aiurea e senzational, sau nu se aplica pe tot blogul pamantesc ? Ei.

    @fcbl LHX pana mea... erau dispute in cartier, daca un F19 bate un LHX sau nu, fiecare cu fanii lui. Ce joc ar fi fost ala, F19LHX Mortal Combat.

    Da' flares e un pic diferit - ca principiu functioneaza exact la fel, dar in practica emit caldura prin surse proprii, pentru a confuza rachetele orientate dupa gradient de caldura, sau in infrarosu, in timp ce chaff reflecta radiatie in frecvente radar.

    @Marian S. Bietu' dada, iata-l integrat sistemului, cu japca si fara voia lui. Trista, trista soarta.

  8. da... asa-i! acum am vazut ca erau altceva, de fapt. si erau pe tasta "R" :D

  9. Anonimosu`s avatar
    9
    Anonimosu 
    Friday, 12 March 2010

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/C-130_Hercules_10.jpg
    Angel flares ftw

  10. Am spus stim in sensul de noi cititorii...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 March 2010

    @fcbl Vezi cate-nveti ?

    @Anonimosu Amin.

    @dyde Lasciate'ogni speranza.

  12. Valentin`s avatar
    12
    Valentin 
    Friday, 12 March 2010

    Mi-amintesc, prin debutul lui '90, de un eminent profesor universitar din Timisoara, care reusise decenii la rand sa fie cunoscut si recunoscut ca profesor la nustiucefacultate, fiind de fapt seful securitatii Banat ..

    Pentru cineva (poate chiar pentru el insusi) el era chaff-ul ..

    Asa cum este si nenea Lilium-candidum. Care este, chaff dar nu tehnocrat.

    quote
    Ca de obicei, realitatea este in alta parte.
    end quote

    Neah. Realitatea este aici. Doar ca e inodora, incolora si insipida. Adicatelea tre sa sti unde sa te uiti ca s-o vezi asa, vag, ca o umbra ..
    Vorba poetului: The truth (reality) is out there ...

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 March 2010

    Hehe. In alta parte, mei. Nu in sensul de fizic, in alt loc, ca atunci ziceam in alt loc. In alta parte, in alt buzunar al Fiintei.

  14. Adinel`s avatar
    14
    Adinel 
    Friday, 12 March 2010

    Se putea mai bine :) Ai expus un trick de fizica si l-ai transplantat insocietatea romaneasca, ceea ce in limba celui care a zis prima data "chaff" este A bit far fetched. Ceea ce expui tu e o problema de perceptie, una pe care masinile nu o pot distinge pana la acest moment. La nivel de definire a perceptie ma opresc aici. Ar fi mult prea plictisitor.
    Sunt oameni care trec de la politic la tehnocrat cu usurinta unui fulg iar greutatea log in istoria generala e la fel de mare (mai putin de un gram la quintal :) )si se aplica atat publicului cat si motoarelor de cautare.
    Sa luam un exemplu: Napoleon Pop. La nivel de motor de cautare: 2.980.000 rezultate. Ei bine, tocmai l-a batut pe Guta,... there's you go, you just got your first fallacy. Soarta i-a dat acestui roman un nume mai sonor in WWW, avand alaturi si Napoleon si POP :)) In plus, in timp, educatia, caracterul, i-au dat acele trasaturi care nu-l pliaza pe sablonul unui "Nimicului" (hot air) desi a fost politician si acum e tehnocrat intrun for important. Acum pentru celelalt plan, al societatii in general. Oare numirea lui la BNR a facut pamantul sa se cutremure sau altceva mai putin important a fost in acea perioada in prim plan. Hmmm te las sa ghicesti...
    Concluzia ar fi ca vine momentul in care liderii inceteaza sa fie produsul media, inceteaza sa exagereze albul si negrul, sa arunce fake-ul de la unul la altul... Atunci se produce Governing Dynamics, asta ca sa fiu la fel de constant in idei, indiferent de blog, iar rolul principal e preluat de persoane precum Ileana Ilinoiu, Napoleon Pop, Dinu Delia, Donciu Irina sau cine vrei tu. Iar afirmatia "nimeni nu stie" e muult prea exagerata :)). N-am nevoie de informatiile lui Dan Mihalache :)). Probabil ar mai stufoase si mai plictisitoare decat simplul fapt ca Ilinoiu lucreaza bine, pentru mine(noi) si ma face sa simt ca n-am platit taxe degeaba. In plus, in loc sa deschizi televizorul si sa razi cu lacrimi de cine stie ce natarau mai bine zambesti si inveti ceva care iti va prinde bine in viitor.

  15. Adinel`s avatar
    15
    Adinel 
    Friday, 12 March 2010

    Daca nu iti place Nash la Yale poti alege Dante la Yale. Un curs mult mai in ton cu comentariul tau de mai sus. :))

  16. Adinel`s avatar
    16
    Adinel 
    Friday, 12 March 2010

    Ups! Link - Dante in Translation, curs la Yale: http://www.youtube.com/watch?v=679FGDpZBew

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 March 2010

    @Adinel Pe de-o parte, zic ca ai dreptate. Pe de cealalta, simplul fapt ca-mi scrii tu aici e, intr-un mod pervers, o confirmare a tezei.

    Da, bine, recunosc, asta inseamna ca am comis o teza de fapt nefalsificabila, si deci in principiu neinteresanta.

    PS. Ai remarcat ce bine sunt reprezentate, daca nu de-a dreptul suprareprezentate, femeile intre ei ? Poate-i o observatie utila tanarului aspirant, asa, in treacat.

  18. Adinel`s avatar
    18
    Adinel 
    Friday, 12 March 2010

    =)) Cred ca o sa imi fac un tricou cu "Confirm, in mod pervers, TEZE" asta ca sa fie in ton cu meseria mea, (QA Lead la mogul de UK http://www.peterjones.tv/ ). Politica si teoria despre ea e doar hobby, desi am primit pregatire destula in anii facultatii. De exemplu acum ma uit la noul curs a lui Malan de la Harvard - asta ca invat ceva de la el in fiecare an - si apoi somn :)) Cat despre intrebare... Habar n-am, e meritul regizorului si al departamentului de efecte speciale... Daca e vorba de alti "e"i cu atat mai nebuloasa e intrebarea si raspunsul e acelasi: Habar n-am!
    Promit de acum inainte ca rad si trec mai departe. :)

  1. [...] au de fapt bombe nucleare. Asa ca ei ziceau ca nu au, toata lumea (ma rog, nu prostimea, zic astia specialistii) stiau ca au da' ei ziceau ca nu si [...]

  2. [...] conteaza. Rezultatul nu este, zice presedintele, o "varianta a cuiva anume". Este. Este varianta tehnocratilor. Ei nu sunt, bineinteles, nimeni anume, si deci formal expresia nu-i [...]

  3. [...] lumea si-si vad tot de ale lor, fara "sa fie" experti, homosexuali, staruri sau ce fras mai "este" pleava cea [...]

  4. [...] E o fictiune absoluta asta, ca adica o jumatate a clasei de jos e cumva deasupra altei jumatati a clasei de jos. Nu sunteti draga, cu nimic diferiti, sunteti niste oameni la fel de saraci, la fel de captivi, la fel de fara viitor, la fel de fara sperante si asa mai departe. Adica, la fel de inculti, la fel de lipsiti de importanta, intr-un cuvint exact la fel de prosti. Ca daca n-ati fi prosti nu v-ati gasi acolo, v-ati gasi in alte pozitii, in alte locuri. [...]

  5. [...] shit, still without "being" experts, homosexuals, stars or whatever else it is that the irrelevant chaff [...]

  6. [...] a good idea to go out strong when the party with the drop deployed any chaff (here, the flashlight). [↩]Not bad, actually. [↩]She's married, isn't she ? [...]

  7. [...] though that, for being the job of a hundred "World Leaders" (that none of the declaratively present duppel somehow manage to even come close to doing), is never seemingly worth the mention. Who knows, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.