Statu' si mafiotu'

Saturday, 19 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

jamesgallanteCetateanul din imagine (courtesy WIPR Public Radio) se numeste James dupa ma-sa si Galante dupa ta-su, daca obiceiul ala stravechi ca mamele aleg numele copchiilor se mai pastreaza. Iar daca nu, nu. Dar tot pe-acolo.

Ziarele zic c-ar fi, ori macar ar fi fost la un momen dat il capo al familiei mafiote Bonanno, una dintre cele cinci. Numele ei vine adanc din istorie, de la Giuseppe "Joe Bananas" Bonanno, un tip ajuns in Brooklyn din notoriul Castellammare del Golfo din Sicilia.

Pe-atunci erau vremuri bune, si dupa eliminarea lui Masseria, Maranzano, recent promovat capo di tutti capi si-a lasat organizatia proprie pe mainile tanarului Joe, care a ajuns astfel unul dintre cei mai tineri capi din istorie, la frageda 26 de anisori. Cica ii mergea mintea.

Anii au trecut, istoria a curs, lucrurile s-au schimbat, familia a decazut, si-a ajuns sa fie un jucator minor spre sfarsitul mileniului, depinzand de "muschii" familiei Genovese, cu care formasera un fel de alianta-simbioza-tre' sa manance si gura mea ceva. Bonanno se ocupau mai ales cu gunoiul, o afacere relativ rentabila chiar daca murdara. Pana la urma, si murdarul asta, are grade.

Ei, si iata ca intr-un final federalii au ajuns si la ei, l-au pus sub acuzare pe James, si-au negociat un "plea bargain", notiune cvasi-inexistenta in sistemul juridic romanesc dar amplu folosita in SU. Detaliile (1, 2) pot fi interesante pentru pasionati sau istorici, altfel nu prea trec de liga secunda, un fel de juniori 2.

Negocierea respectiva a durat aproape un an, ceea ce-i din capul locului bizar. Ce-i si mai interesant este ca in urma intelegerii, Galante renunta la a mai lucra in domeniul procesarii gunoiului, si a cedat guvernului federal participatiile in douazeci si cinci de firme diferite in domeniu, estimate la un total ceva peste o suta de milioane de dolari.

Bun asa, sa-i fie rusine, cum a supt el sangele poporului, bravo fezilor pentru c-au recuperat avutia nationala, da ? Bine. Da' hmm... parca nu-i totusi ceva in regula. Si anume. Dupa ce guvernul va vinde respectivele participatii, ii va plati mafiotului 10,75 milioane de dolari. Adica... practic guvernul SUA devine un fel de agent de lichidare al mafiotilor care vor sa iasa din treaba ? Ca bonus, Galante pastreaza Enviro, Inc, care este... un procesator de gunoi cu activitate in Virginia, Maryland, New Jersey, West Virginia si Kentucky. Deci cum ?! Parca omul se lasa de treaba, asa i-o zis judecatorului la change-of-plea hearing, "withdraw from involvement with any segment of the trash industry in the United States." Adica, se va retrage din activitate in orice segment al industriei gunoiului din Statele Unite". Pai ?

Chestia si mai interesanta e ca omul era destul de cunoscut si iubit in comunitate, construise un stadion din banii lui - ma rog, discutabil ai cui, dar stadionul se construise, alaturi de alte diverse activitati caritabile. Free Gigi, gen.

Ei, ca sa va expun ce ma roade, sa mai adaugam un singur exemplu in discutie. Intelegerea, consfintita prin lege, prevedea clar ca responsabilitatea British Petroleum in caz de dezastru in cadrul operatiunilor sale din Golful Mexic e limitata la un miliard de dolari. Acum recent, oficialii BP au anuntat niste chestii interesante : 1) ca nu vor plati dividende actionarilor anul asta ; 2) ca vor dona 20 de miliarde guvernului federal ; 3) ca vor mai dona 100 de miliarde pentru a compensa pagubele cauzate de decizia lui Obama de-a opri toate lucrarile de foraj in ape americane.

Mnoa, si-acum avand in vedere ca inspre sfarsitul imperiului roman una dintre metodele favorite ale diversilor imparati "rai" de-a-si umple tezaurul era sa se scrie in testamentul diversilor cetateni mai bogati, dupa care sa le ia alora gatul, intrebarea care ma framanta este urmatoarea : e cazul James Galante un exemplu de aplicare bona fide a legii si impiedicare a unor mafioti sa suga sangele poporului, sau e cazul James Galante un prim exemplu de aplicare, in mic si experimental, a politicii de trecere a proprietatii private in proprietate publica ?

Ca exemple s-ar cam gasi, "To protect the coast for 11 million outweighs the property rights of one person". Voi ce parere aveti ?

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Imi place despre el! :D Un fel de prigoana jr?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 June 2010

    Prigonit ca Prigoana, care este cacare este, si-n rest un fel de Becali. Printre ele.

  3. we're so fucked :D B-)

  4. Mi-e lene sa ma uit prin referinte, dar ca sa intelegem corect problema: in ce an zici ca s-a petrecut intelegerea dintre mafiot si statul american ?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 June 2010

    @F Zici ?

    @Marian S Apai daca ti-e lene sa te uiti prin referinte, n-ai dreptul sa pui intrebari, ca inseamna ca nu te intereseaza.

    Sau ai impresia ca esti ceva meneger in chestie ?

  6. Nu, Doamne fereste, dar se vede treaba ca vrei sa ramii cu doar 6 comentarii la acest articol, in loc sa relansezi discutia.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 June 2010

    Lol da' mi-e indiferent mei.

  8. -tre’ sa manance si gura mea ceva. Bonanno se ocupau mai ales cu gunoiul

    E regula generala la ei?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.