Spatiu personal

Sunday, 17 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cele doua cuvinte nu se incheaga intr-un simbol in limba romana, asa cum se intimpla cu echivalentul lor in limba engleza, "personal space".

Ideea din spatele simbolului este ca orice fiinta umana are in jurul ei un spatiu rezervat excluziv uzului propriu, si nerespectarea lui este un abuz in contra persoanei. Dimensiunea lui exacta variaza de la cultura la cultura, si de asemenea functie de loc (in aer liber bula este mai larga decit intre patru pereti) dar in principiu daca va ginditi la desenul lui Da Vinci va puteti forma macar aproximativ o idee a extensiunii maximale.

Daca nu va place arta Renasterii va puteti folosi de masura simpla ca oamenii (cel putin in partea asta de lume) tind sa stea in public cam atit de aproape cit sa-si poata stringe fara dificultati miinile. Asta-i de fapt si utilitatea reala a acestui gest de salut, fixeaza usor si comfortabil distanta corecta data de spatiul personal al fiecaruia.

Incalcarea acestui spatiu este cum ziceam un abuz, si e fara exceptii neplacuta pentru individ. Sigur, unii cetateni constientizeaza intr-o mai mare sau mai mica masura acest fapt simplu, existind chiar si cei care se iluzioneaza ca nu li s-ar aplica lor personal o caracteristica uniform manifestata de intreaga umanitate de la facerea ei.

Eu unul sunt tentat sa presupun de exemplu ca exista o legatura oarecare intre perpetua "frustrare" a tineretului modern si incapacitatea lui neta de a-si recunoaste si onora spatiul personal in intilnirile sociale, dar nu insist, sa cerceteze chestiunea cei pe care-i chiar intereseaza soarta tineretului.

In tot cazul, de-aia nu-i voie sa te imbrincesti, si de-aia-i o problema calatoria cu metroul, autobuzul sau prezenta la concerte de "muzica" de-asta pe unde merge pustimea : lumea uita de spatiul personal, si dintr-un mijloc placut de-a umple o ora orice activitate se transforma intr-un infern de stress. Dupa care oamenii nu stiu de ce sunt stresati, de ce fac accidente cardiovasculare la virste tot mai fragede si de ce se ingrasa ca niste sobolani timorati. De ce ? Pai... si de-aia.

Spuneam la inceput ca expresia nu se incheaga in limba romana intr-un simbol. Din pacate romanii, oricit de primitori, iubitori, poeti si cum se mai cred ei s-or fi gasind, totusi se intimpla ca sunt la nivel agregat unul dintre cele mai putin civilizate popoare ale Europei, la mare concurenta cu triburi africane din Egipt si alte oratanii. Pentru ilustrare, dincolo de dificultatea lingvistica, am sa va ofer doua fotografii ale interactiunilor sociale ale unui cimpanzeu cumva numarat in rindul blogerilor :

maimutica-zoso1s

maimutica-zoso2s

Vedeti dumneavoastra... e problema serioasa. Dar privind pe cealalta parte, e o problema mult mai usor de rezolvat decit celelalte probleme care ne apasa spiritul national. Nu necesita cheltuiala cumpararii unui sapun si nici efortul citirii unui minim de instructiuni despre functionarea sistemului electoral.

Ajunge putintica atentie.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. pfff, Mircea, din cat te-am citit, ori de cate ori te-a atacat Zoso, i-ai intors-o la serva argumentata ca la carte, de ce insisti sa-l stropesti de fiecare data? Eu zic ca ti-ai demonstrat punctul de vedere si stai deasupra lui la scorul lui de pe tabela. Nu zic ca nu-s interesante combinatiile tale de paralele, incepand cu titlul, dar ai asa o pofta de a te lua de sarmanul om de fiecare data cand prinzi ocazia. Chiar asa de urat te-a agresat la inceputuri?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 October 2010

    Apai io ce sa zic acuma... cine-i de vina ca-i un exemplu asa de bun ? Io ca-l folosesc ? El ca este ?

    E o problema dificila asta, in ala de ce dai ca-i mic si anonim saracu', in alalalt de ce dai ca toata lumea stie ca-i prost, in al treilea de ce dai cind se vede clar ca nu-i vina lui ci a naturii... bun, io inteleg, da' acuma ce sa fac, sa nu mai dau nici un exemplu ?

    Nu pot, si nici nu vreau.

  3. :)) buna trimiterea din link, apropo pe Arhi il scuipi la pachet, ca simpatizeaza cu Zoso si te-o fi atins si el cu ceva, sau doar ca il concepi tot ca blogger prea plin de el cu tot cu cacatul aferent, pe baza de pseudo-popularitate?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 October 2010

    Bun deci hai sa numaram, doar articolele care se vad pe dreapta la recente, deci de luni pina astazi. Esti gata ?

    • Cu ce ma mai distrez pe online.ro - Ma iau de antreprenorii online.ro ?
    • Incultura, culturi si cultura - Ma iau de poporul roman ?
    • Sunt suparat cu Calin - ma iau de Calin Hera ?
    • Despre Let’s Do It, Romania - se vorbeste de DeMaio vs LDIR, fara bias.
    • Ad nobis praemium peteret… - Ma iau de comisia ce acorda premiile Nobel ?
    • Principala problema a blogosferei romanesti - Ma iau de blogeri.
    • Vietile blogurilor - Ma iau de hmm, blogeri ? Trafic.ro ?
    • Reverse DNS - Ma iau de cine, poate de tarzii de la STS ?
    • Jumatate de intelegere - Ma iau de Plesu.
    • Haosul din sistemul bugetar romanesc - Ma iau de... hmm... electorat ?
    • Cursa inarmarilor, in presa - Ma iau de presa.
    • Menage a trois - nu mai iau de nimeni, sper.
    • Am ris umpic - Ma iau de Diverta.
    • Intre doo nu te ploo - iarasi sper ca nu ma iau de nimeni.
    • Sa-l facem de bascalie pe Krossfire - Ma iau de krossfire ?
    • Dupa Dave Winer citire - Ma iau de organizatorii de conferinte ?
    • M-au ris fetele - Ma iau de mine insumi.

    Precum vezi, daca gindesti in termenii astia cu "ma iau de x", odata ca nu scapa nimeni, si-a doua ca maimutica abia figureaza in discutie.

    Multumit ?

  5. si daca nu stiai cine e ala din poza, ti-ar fi lasat impresia unui tip agresiv verbal si cu tupeu si atitudine si vulgar ... de personalitate puternica sa mai zic? zi tu ca nu pare timid .... ce-ti e si cu masca asta numita internnet! :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 October 2010

    Daca n-ar fi, nu s-ar povesti.

  7. exact asa fac pakistanezii si indienii. Ei nu au spatiu asta, adica l-or fi avand dar e foarte mic probabil. Deasemeni tiganii au o idee diferita despre asta, insa depinde de etnia fiecarui tigan.

    Un toparlan. (sa se noteze punctul final)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 October 2010

    In general in tarile cu clima calda e mai mic decit in tarile cu clima rece (chestie care cel putin la prima vedere pare contraintuitiva).

    Eu folosesc ca prima evaluare dimensiunea medie a familiei, daca vreau sa stiu la ce sa ma astept intr-o tara straina ma uit cam citi copii revin pe femeie. Metoda ofera predictii destul de bune, mai putin in Romania.

  9. Nu-mi pare contraintuitivă chestia. Climă caldă de obicei înseamnă condiţii mai bune de dezvoltare, deci populaţii mai dense. Normal că într-un loc rece populaţia e mai rarefiată şi mai răspândită. Of horse, I might be wrong.

    România de pe la decreţei e un fel de laborator, ongoing experiment .. îţi pare că poate fi folosită statistica asupra unor condiţii inginerite?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 October 2010

    Da' logic vorbind daca e cald ti-e cald, transpiri, ultimul lucru pe care-l vrei e unu aburind linga tine, sa te incalzeasca. In timp ce iarna-n Antarctica ce-i mai bun decit un trup cald linga ?

    Nu vad de ce sa nu poata fi folosita statistica, atita timp cit conditiile exista in fapt. A, ca datele nu vor fi neaparat comparabile cu alte seturi de date, posibil. Da' practica stiintei statisticii are in toate cazurile de-a face cu conditii inginerite, ca nu se poate crea experimentul absolut.

  11. da. respect spatiului personal. pentru ca ne trebuie si-asta pe langa multe altele...

  12. Entre temps maldita.ro a murit, dar miruna inca scrie.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 January 2019

    Sa fie primit.

  14. >In general in tarile cu clima calda e mai mic decit in tarile cu clima rece
    si nu numai. femeile sunt cu mult mai deschise si cu mult mai putin tafnoase.

    ce bine e ca-s boti umani care posteaza cand expira site-uri, asa nu-i nevoie sa angajezi boti kinezesti :D

  1. [...] drept modele intr-o discutie despre jurnalisti, dar numai asa cum poate fi folosit de exemplu Vali Petcu intr-o discutie despre buna crestere elementara. Cei doi sunt modele negative de jurnalism, de la [...]

  2. [...] in treacat ca o anumita domnisoara lipseste din lista, spre amuzamentul colectiv al celor care stiu de ce precum si al celor care n-au [...]

  3. [...] cei mai diversi despre cum se rad ei (mai ales la unii cunoscuti pentru faptu' ca nu se spala, sau le pute gura). Da' vorba ceea, chelului tichie de margaritar si mincinosului advertoriale nemarcate ii fac [...]

  4. [...] putin misto, bine ? [↩]Asta ar fi o buna explicatie alternativa la cea oferita aici apropo de dificultatile de relationare ale fostului bloger #2, fost #1 pina in 2009 cindva. [↩]Apropo de care chestie merita citat [...]

  5. [...] -6saptaministiri la dispozitie. In cazul asta concret problemele psihologice ale cetateanului (1, 2) vor induce cel mai devreme miine si cel mai tirziu pe sfirsitul lunii o criza serioasa-n echipa, [...]

  6. [...] it being that some "Internet expert" (the period equivalent of the "social media influencer") with serious socialization issues (and all the rest of the... difficulties, let's say, stereotipically perceived as attendant in such [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.