Sa facem shou

Friday, 12 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca tot moare presa scrisa (aia care n-are norocu' sa fie cumparata la kilogram de afaceristii de partid si de stat), sa ajutoram macar presa audiovizuala, pana inca se mai poate, nu carecumva sa ramanem cu totul vaduvi de mizerie zilnica.

In cadrul acestui vast program, am sa-mi aduc contributia oferind posturilor de TV un format de emisiune cu succes garantat. Cel putin la fel de garantat ca si valutele si obligatiunile emise de diversele state membre ale UE, si cu siguranta mai garantat decat pensiile pe care le veti primi dumneavoastra peste 2-30 de ani de la statul roman, ca recunoastere a contributiilor pe care le deversati luna de luna. Si pentru ca stiu halul in care a ajuns "industria", il ofer pe gratis, ca nu-mi renteaza sa tai chitanta pentru cat isi pot permite ei sarmanii sa plateasca (la 90 de zile de la livrare, cel devreme).

Premiza shoului este ca angajatul-star are puteri paranormale, putand comunica cu spiritele. Persoanele interesate se pot inscrie pentru a participa in audienta din cadrul emisiunii, avand sansa ca, daca vre-unul din mortii cunoscuti lor se simte in dispozitie si e in trecere prin Bucuresti, sa poata comunica.

Pentru desfasurare vom avea nevoie de o scena circulara, ca la 5 metri in diametru si scaune etajate inconjurand-o din toate partile pentru audienta. Tot esafodajul ar trebui sa incapa lejer in aproape oricare dintre studiourile din Buftea, chiar daca garsoniera lui Diaconescu s-ar putea dovedi neincapatoare.

Pe aceasta scena, starul isi face intrarea. Angajatul pe post de star trebuie sa aiba o atitudine vioaie, agresiva, sa ii faca placere sa se miste si sa comunice cu oamenii. Nu exista o limita de varsta, dar probabil ca un star de sex masculin ar fi preferabil unuia de sex feminin, si o persoana subtire uneia obeze desi, functie de talentul inascut al persoanelor aplicante aceste recomadari pot fi neglijate.

Pe intreaga durata a shoului, care poate fluctua intre 20 si 50 de minute dupa nevoile producatorilor (cu un un optim undeva in jur de 40), starul va interactiona limitat cu publicul in baza urmatorului script :

Faza I - Cold.

    Starul face afirmatii generice, precum "Un Gheorghe [sau alt nume comun] incearca sa ia legatura cu mine" sau "Numele Marin va spune ceva ?". In sprijin se pot folosi tehnicile comune de cold reading, daca angajatul le cunoaste (se recomanda, dupa angajare, un modul de training de cateva sedinte in ce priveste tehnicile respective).

    Odata ce un membru al audientei raspunde suficient de convingator, se trece in faza urmatoare

Faza II - Warm.

    Starul isi focalizeaza atentia pe membrul audientei care a raspuns, si ii raspunde prin alte afirmatii generice, deschise, cu buna probabilitate de a fi adevarate. Daca o femeie tanara si inlacrimata recunoaste numele, angajatul va propune "Era sotul dumneavoastra ? Fratele ?" Pastrarea deschiderii e un element foarte important, in toate fazele scriptului, dar mai ales in aceasta. Daca femeia raspunde, se continua pe linia respectiva, "Simt ca a suferit o moarte timpurie" scl.

Faza III - Hot (finalizare).

    In baza informatiilor deduse in cadrul fazei II, starul face o afirmatie definitiva care inchide linia. "Gheorghe iti transmite sa nu-ti faci griji cu banii" sau "Sanatatea e mai importanta decat toate" etc.
    Dupa finalizare, starul revine in faza I. In cazul in care membrii ai audientei se adreseaza starului in afara acestui format, el ii va ignora, sau le va atrage atentia ca "nu merge asa", fara insa a-i privi sau a le valida in orice fel existenta.

Dinamica audientei functioneaza in directia dorita pe baza unor binecunoscute principii de psihologie, in a caror discutie aprofundata nu vom intra, multumindu-ne sa enumeram selectia prin recompensare (cu oferirea atentiei), tendinta de-a umple goluri si gasi sensuri, disparitatea evaluarii potrivirii si nepotrivirii etc.

Pentru imbunatatirea si rafinarea rezultatelor, se pot folosi mici trucuri precum oferirea de bauturi alcolice slabe participantilor, instalarea de microfoane in cadrul audientei prin care sa se urmareasca discutiile inaintea inceperii emisiunii, instalarea de actori platiti in cadrul audientei pentru a sustine prestatia starului si alte masuri comune in astfel de situatii, la latitudinea producatorilor.

Intr-o tara in care flacara violeta ajunge fara dificultate subiect de discutii, nu doar in media, ci intre amici la o bere si cu socrii la masa, unde catedrala neamului va ajunge sa coste mai mult decat tot sistemul rutier, si moastele sunt mozolite in grupuri de sute de mii de "credinciosi", aceasta emisiune nu poate sa nu aiba un succes monstru.

Faptul ca acest articol se afla aici, si va si ramane, deschis oricui doreste sa-l citeasca nu poate avea vre-un impact semnificativ asupra succesului respectivei emisiuni, asa cum nici dictionarele, manualele de fizica si logica, scolile si universitatile preexistente in toate partile lumii n-au nici un fel de efect, masurabil ori vizibil, asupra misticismului, naivitatii si ignorantei populare.

Poftiti cu incredere, sunt chiar curios care-l implementeaza primul.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. mircea badea? am un déjà-vu :D

  2. I'd invest in that. OTV nu e listat la bursa cumva? :D

  3. Porcul de York`s avatar
    3
    Porcul de York 
    Friday, 12 February 2010

    Ce zici de urmatorul format de emisiune? Asa...pe scurt..5 cupluri sunt introduse intr-o casa gen BB sau Nora pentru ma-sa. Pe sume cu adevarat mari li se dau tot felul de comenzi din partea unei VOCI MefistoFalice. Vocea va baga zazanie si astfel, ei vor fi pusi permanent in situatia de a face alegeri si atat, intre bani si orice altceva. Li se vor intortochea sentimentele, creierii si vor iesi de acolo aproape oameni si in cu totul alte configuratii decat la intrare. Noah, v-ati mai uita la ProTV daca m-ar lasa pe mine sa le fac scenariile? :)) noah..zic si eu .. multi s-ar speria.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 February 2010

    @kokofifi Mircea Badea ar fi numa' bun pentru chestie.

    @dAImon N-am idee, da' de ce conteaza ?

    @Porcul de York Ce spui tu e retata emisiunii de nesucces. Anti-reteta de emisiune, gen. Pentru ca cere inteligenta si atentie pentru a fi produsa, si in aceeasi masura inteligenta si atentie pentru a fi urmarita. You fail at tv. Permanently.

  5. Mikael Eon`s avatar
    5
    Mikael Eon 
    Friday, 12 February 2010

    te plictiseai tare cand ai scris asta? iti spun eu, chiar nu merita efortul. vreun "creier" deja s/o fi gandit la ea, urmeaza sa apara la tv. Doamne ajuta!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 February 2010

    Pai logic, daca tot e pe gratis, sunt sigur ca va fi cineva care cu totul intamplator se gandise deja la chestie, inainte s-o citeasca la mine. Le lol.

  7. exista deja afara. si s-a facut si la nou sub forma mai rudimentara numita "iliuta numerologie".

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 February 2010

    Clar ca exista pe-afara. Da' asta de la noi, pe ce post ? E online undeva ?

  9. Porcul de York`s avatar
    9
    Porcul de York 
    Saturday, 13 February 2010

    Ufff... s-a mai spuelberat un vis. Multumesc...Sfarma Piatra !

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 February 2010

    Podul de piatra
    S-a daramat
    A venit apa
    Si l-a luat...

  11. a fost asta in arabia saudita, acuma is condamnati la moarte pentru vrajitorie.
    dar a fost!

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 February 2010

    Incepe sa-mi placa Arabia Saudita tot mai mult pe zi ce trece.

  13. http://www.ziare.com/actual/eveniment/02-05-2010/cinci-vrajitoare-fac-un-ritual-ca-sa-scape-parlamentul-de-flacara-violet-video-993135

    Nu e nevoie de nici o emisiune de shou. Romania e un shou prin ea insasi, auto-suficienta si cred ca putem organiza seminarii pe teme politice si pentru restul europei. Ca cine-a mai vazut sa rezolvi problemele cu descantece ?! Mai ramane sa se stropeasca cu apa sfintita prezidentiabilii din Ucraina, zic.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 February 2010

    Ca sa nu pateasca ca bietul ala de acum cativa ani, daca-ti mai amintesti.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.