Inteligenta artificiala, studiu de caz

Saturday, 13 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiti probabil de fain@polimedia.us. Daca nu stiti, sa notam in treacat ca-i de departe cea mai buna ocazie pentru blogeri de a-si face putina publicitate, si in acelasi timp de-a promova articole bune de prin blogosfera. Dupa cum Andrei Dobra a demonstrat recent (1 vs 2), 5 zile de expunere pe fain@polimedia sunt semnificativ mai valoroase decat 12 in blogroll-ul lui Vali Petcu. Sunt de asemenea mult mai usor de obtinut, avand in vedere ca polimedia publica zilnic zeci de articole.

Chestia de-o vom discuta astazi are de-a face cu metoda de calculare a karmei pe fain@polimedia. Ce este "karma" ? Pur si simplu un numar, un fel de scor, pe care scriptul il calculeaza pentru fiecare utilizator pe baza activitatii lui pe site. Detalii interesante gasiti aici.

Ei, sa examinam putin viata unui bloger oarecare, pe care se intampla ca-l cheama zoso. Zoso scrie un articol bun, sau chiar excelent, in tot cazul, un articol de care-i mandru. Dupa doua zile, constata ca l-au citit 18 persoane, daca intr-adevar asta inseamna "18 unici", adica 10 si 8. Desi, a doua zi avea un new visits % de doar 50%, deci s-ar putea foarte bine ca doar 4 din cei 8 sa fi recitit articolul si-a doua zi, de bun ce era. Naspa, isi zice zoso, si se hotaraste sa-l promoveze.

Admitand ca nu se apuca de mass-uri pe mess, lasat link-ul aiurea-n tramvai prin comentarii ca baiatul prostut si alte genialitati tipice incepatorului, ce-i mai ramane ? Se inscrie pe fain@polimedia. Un pas mic pentru polimedia, un pas urias inainte pentru blogerul zoso.

Ajuns aici, descopera ca are karma=0.00 si sistemul ii atrage politicos atentia ca ar face bine sa citeasca din articolele deja introduse, sa le voteze pe cele care-i plac, si sa discute cu utilizatorii mai vechi (care, deocamdata, sunt toti ceilalti) intainte de-a se apuca sa adauge propriile contributii. Uneori proaspatul zoso n-are suficienta rabdare sau disciplina pentru asa ceva, si se duce in treaba lui. Asta-i un pas mic pentru zoso, dar un pas urias pentru polimedia : inca un irelevant de care ne-am scapat. Comunitatea respira fericita.

Altii citesc in viteza regulamentul, al carui link se gaseste dinjosul fiecarei pagini si totusi majoritatea zosilor il neglijeaza, dupa care raman cu nelamuriri

@Mircea_Popescu „I.1. Introducerea de articole care vor
ajunge publicate.” serios? nu pot adăuga articol pt că n-am karma!!! :))

sau

@Mircea_Popescu și unde văd articolele nepublicate încă?
mi se pare că ai o exprimare destul de abiguă. ori eu sunt mai... special :|

Sigur, indicatia de-a citi articolul despre karma de mai sus, care a si provocat prima intrebare, nu echivaleaza cu un raspuns la ea. Iar faptul ca scrie mare in varful paginii "published" nu echivaleaza neaparat cu un raspuns la cea de-a doua. Dar trecand peste aceste dificultati, eventual cu doua pastile de Ritalin, sau cateva respiratii adanci, zoso reuseste sa acumuleze cele 25 puncte karma necesare, si de-aici incolo are drumul deschis spre a-si introduce propriile articole in sistem. Atata timp cat mentine karma peste 25, sa fim intelesi.

In prima zi a existentei sale pe fain in calitate de membru plin, zoso introduce 4 articole. Doua sunt productii proprii, doua sunt de pe la prieteni. Privindu-si statisticile a doua zi, mai sa dea pe spate : traficul i s-a triplat, se apropie fulminant de suta de unici zilnici, acest Sfant Graal a jumatate din blogosfera, si offline il asteapta mesaje de multumire de la cei doi prieteni. Viata lui zoso se schimba brusc. Chiuleste de la scoala, isi ia liber de la Kentucky Fried, se desparte de iubita, comanda pizza si se apuca serios de treaba.

Astfel, in a doua zi zoso introduce inca 20 de articole, 16 ale lui si inca 4 de pe la prieteni, sa nu exageram nici cu prietenia asta, ce pana mea. Nevazut pentru ochii lui zoso, pentru ca se afla undeva in Georgia (statul, nu tara), un script zumzaie linistit in matele unui server dintr-un rack. Scriptul numara contributiile lui zoso, si constata ca din cele 4 articole introduse, unul intruneste numarul de voturi pentru a fi publicat, si-i adauga tanarului bonificatiile corespunzatoare. De asemenea numara comentarii, voturi, scl, si ajunge la concluzia ca zoso a adus contributii in valoare de 650 karma. Pe langa astea, cele 18 articole personale adaugate, minus 4 care-s, dupa cum zice la lege, permise, inseamna 14 bucati, care ii aduc un minus pe la 600 de puncte. Deci, hotaraste script-ul, zoso merita 50 de puncte karma.

Zoso n-are habar de toate astea, el vede ca a mers de la 25 la 50 de puncte, si-si zice ca-i de bine. Pana la sfarsitul saptamanii el mai adauga inca 50 de articole, din care 25 de-ale lui (ca incep sa i se termine productiile) si 25 de-ale prietenilor, mai ales de-ale alora care i-au promis bere, favoruri sexuale, alea. Scriptul zumzaie ora de ora, socotind si adunand. Mai da puncte pentru voturi, mai da puncte pentru articolele ajunse publicate, dar, si aici e un mare dar, da minusuri exponentiale pentru aritcolele proprii introduse. Cum zice si la lege, 14 de pe acelasi domeniu sunt cam de 2 ori mai aspru pedepsite decat 10.

Cum zoso a ajuns deja pe la 40 de articole introduse de pe domeniul propriu, si karma sufera un minus semnificativ, binisor peste doua mii. Si daca ar fi atins 50 de articole proprii, trecea de minus trei mii. Pe scurt, devine incet-incet imposibil sa te lupti liniar cu o functie exponentiala, si mai devreme sau mai tarziu zoso se va trezi cu karma negativa. Ceea ce-s vesti proaste, pentru ca nu mai poate introduce articole noi, care sa fie votate si sa ajunga publicate, ceea ce este, asa cum scrie la lege, metoda numarul 1 de-a obtine puncte karma. Sigur, este si metoda #1 de-a le pierde, daca spamezi. Amanunt pe care zoso nu s-a obosit sa-l inteleaga, pentru ca ce rost ar avea sa-ti pierzi vremea citind ?

Ajuns in acest punct, zoso este pierdut, dintr-un efect interesant : toate punctajele expira in 30 de zile. Intrucat sistemul te obliga sa castigi punctele inainte de-a putea sa le pierzi, e clar ca actiunile care ti-au adus puncte vin in timp inaintea celor care te-au costat puncte. Asta inseamna si ca expira intaintea lor. Pe scurt, pe masura ce trece timpul, articolele publicate, alea care aduceau +urile, expira inainte ca articolele self, alea care aduceau -urile, sa expire. Si cum zoso nu mai are abilitatea sa introduca link-uri noi, care sa ajunga publicate, va zace cu punctajul negativ o vreme. Cel mai adesea in jur de 3 saptamani.

Ei bine, acesta este un exemplu de inteligenta artificiala, zic eu. Scriptul nu intelege, deloc, daca ceea ce zoso a introdus in sistem sunt spam sau nu. El nu poate citi, si nici nu poate pricepe ce-ar citi, daca ar incerca.

Totusi, numarand chestii pana la urma irelevante, poate ajunge la o concluzie, care in mod fascinant este in practica foarte adesea corecta. Ce inseamna sa fii spamer, pana la urma ? Inseamna sa introduci intr-o conversatie elemente nu functie de context, ci functie de un interes extern. Cum se poate descoperi daca intr-adevar urmaresti contextul sau un interes extern ? Pai simplu, verificand distributiile. Daca tot al 5-lea cuvant rostit este Tnuva, e destul de clar ca tu nu te indeletnicesti cu conversatia, ci cu spamul. Tnuva nu este, in limbajul comun, folosit cu o frecventa de 25%.

Cam asta este inteligenta artificiala, cel putin la nivelul la care o putem produce noi, astazi. Nu intelege absolut nimic, ce sentimente si alte probleme demne de Star Trek. Si totusi, desi nu intelege absolut nimic, face predictii care sunt semnificativ mai bune decat alegerea aleatorie.

Cum va pare ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

 1. Problema ta e ca 7 din 10 cititori de Trilema nu sunt in stare sa parcurga asa articol lung pe net. You should learn this from zoso ;)

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  Da' tu de unde stii mei, sau e un caz de-ala cu 7 din 10 statistici sunt inventate pe loc ?

 3. Fa un poll ;)

 4. Explicat ca la prosti .. mura-n gura! Imi place! :D

 5. excelent articolul. de luat aminte! excelenta descrierea, dar mai ales "compunerea" balaurului. e un sistem bine pus la punct, foarte inteligent, desi mult cam intransigent pentru statiul carpato-danubiano-pontic. romani suntem, orice are pretul lui, orice sistem poate fi corupt. predictibilitatea cibernitica evalueaza fara compromis si evidentiaza valoarea fiecaruia. eu am fost in top, cum mi/a scazut interesul s/a dus naibii si karma. totusi am o propunere: pentru a recompensa devotamentul, celor cu cel putin sase luni de vechime in polimedia balaurul sa nu scada sub pragul 0, sa nu inregistreze valori negative, e umilitor si descurajant.

 6. Ce inseamna "interes extern" ? Poate sa fie (si) asta ...
  http://fleurdulys.wordpress.com/2010/02/07/mna-de-duminica/

  Ce-ai mei cu Tnuva, tre sa munce si gura lor ceva, ca sa citez din clasici :P
  Una peste alta, zic, ca inteligenta artificiala poate sa se intalneasca oricand cu acelasi utilizator care isi face mai multe conturi. Atunci, se duce iute karma ceea cu liniuta in fata.
  soxo pe fain ... wai :P

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  @Ionut :p

  @Mikael Eon Nu ai cum sa ajungi sub 0 daca nu esti activ. Sa zicem ca ai scor karma 2000, dupa care pleci in concediu 6 luni, sa traiesti cu bastinasii in Anzi sau ceva. Pe masura ce trec primele 30 de zile, scorul va scadea incet incet. Azi pierzi 1 link publicat, maine 2, punctele se tot duc. Minusurile, daca le ai, se duc incet-incet si ele, in acelasi ritm. Dupa 30 de zile, esti la 0, si acolo ramai ca scor pana cand te intorci.

  Ramane totusi o urma a contributiei fiecaruia, chiar daca scorul poate ajunge la 0 : totalurile, uite de exemplu cazul lui zoly, care a fost un contribuitor foarte activ inainte sa inceapa scoala :
  .........introduse.........publicate.....comentarii......voturi.....prepublicare........karma
  Zoly..........700..........95 (13%)..........102...........1644..........239 (14%)..........0.00

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  @Florin Ia incearca tu sa-ti faci mai multe conturi, vezi ce iese ? :)

  Interes extern inseamna, ceva ce nu-i interesant pentru oamenii veniti acolo sa vada articole interesante. Tocmai asta-i valoarea, ca nu ai a defini intai precis termenii vagi, si pe urma a construi precis un sistem la fel de complex. Termenii pot ramane oricat de vagi, si ai-ul se descurca cu ei. Genius, iti zic.

 9. Cum adica, sa vad ce iese ? Ca am doo, asta pen' ca uitasem cum ii primul.
  Iara cu interesul extern, asa-i precum spui, numai ca ma gandeam ca-i nuantat (pentru noi) in functie de intentii. Cam asa ... cu pentru pretini si pentru sine. Una ii sa-si dea Misu lu' Misu vuoate, si alta ii sa-i suie, propuna si voteze Gicu lui Misu articulele.
  Pentru ai nu-i cu nuante, da ma gandeam daca ar trebui sa conteze ca Misu pe Misu ori Misu pe Gicu.

 10. No așa mai merge că tot nu aveam răbdarea necesară să citesc termeni&condiții. Un rezumat nuanțat este mult mai plăcut și am priceput și cum stă treaba. ;)

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  @Florin Pai ai doua, da' nu folosesti decat unul, ceea ce nu ridica nici un fel de probleme (si as zice ca-i un bun exemplu de aia cu ambiguitatea de mai sus). Dar incearca sa folosesti doua conturi simultan zic. Si nu ca amenintare, ca adica, vezi tu ce patesti ca te banez. Stiintific, fa experienta sa vezi di si nu se poate.

  Problema cu intentiile e ca ele... nu exista. Nu poti stabili ce intentii au omii nici vorba ceea, cu ala de langa tine din pat. tocmai de-aia-s asa sedus de rezultate predictive mediocre spre acceptabile. E chiar mai bine decat filosoful mediu reuseste in viata lui de zi cu zi. Da'n tot cazul, nu conteaza daca misu pe misu si gicu pe gicu sau se inteleg ei sa faca schimb, si misu pe gicu iara gicu pe misu. Masina e mai desteapta de-atat :D

  @cristian Noa, vezi ce lucruri minunate pe Trilema asta ? :P

 12. Pai cum poti tu sa stii ca am io doo ? Ca daca lucru cu mai mult IP-uri si mai multe emailuri, cum ma afli ?
  Asta uno, apoi, suntem 5 omi pe un ruter, tati 5 care iesim prin ruterul cela, aparem cum ca avem acelasi IP (cel putin asa ne ara cu IP finder, asta intelegand ca ne arata de fapt IP-ul ruterului, ca nu aparem cu IP-urile noastre de la computere). Cum poate cineva sa stie ca io-s unu din 5 care folosesc doo emailuri (nick-uri) ori ca-s chiar 2 din 5 omi cu acelasi IP ?

  La treba cu intentiile ma gandesc ca-i asa cum spui, nu-i cum.

 13. Ptiu, ni tu mo la fain, am incercat sa votez de pe celalat user si-mi zice ca am votat deja, desi votasem ca fiind alt user. Mnoa, fain :D

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  Da' incearca si fa un raport, s-asa n-ai treaba la munca sau servici sau alea :D

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  Mnoa vazusi ? :p

 16. Nu poti face niste scripturi sa conduca Romania ? Sau chiar lumea, eventual ? Ca sa scapam si noi de politicienii astia cu votarea lor cu tot. Da' nu sunt de acord cu serveru' in Georgia, eu zic sa facem niste alegeri sa ne votam reprezentantii care sa voteze pentru amplasarea serverului. Ma autocandidez.

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  Acum stii prea multe asa ca va trebui sa te omor :D

 18. Mda.. interesant! Fiind mai noua pe www chiar nu auzisem. Stii ce ma gandeam? Cu cit vb mai mult despre zoso, cu atat ii faci mai multa reclama. Si reclama negativa e tot reclama. Oare nu mai bine il ignori? Parerea mea.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  Este posibil sa confunzi zosii.

 20. Aha.. deci nu e vorba de acel zoso.. ci de unul.. oarecare! :D La intamplare!

 21. Porcul de York`s avatar
  21
  Porcul de York 
  Saturday, 13 February 2010

  @ Alex Velea eu l-am parcurs. Hai oameni...hey ruuuup...hey ruuuup.

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Saturday, 13 February 2010

  @Luisa Pai e plina lumea de zosi, ce rost are sa individualizam si sa discriminam acu ?

  @Porcul de York Da' ce vreti voi sa rupeti oameni buni ?!

 23. Mda, alta ii treaba cu alt IP. Iar cei cu IP dinamic, pot face cum doresc. Dar, pana la urma, nu-mi pare foarte important, ca daca or facut odata de o ajuns cu minus, trebuie sa priceapa ceva ca sa nu sfarsesca tot cu minus, asta in cazul in care reincep sub alta denumire.

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Monday, 15 February 2010

  Acu solutii perfecte n-au sa existe, da' sa nu crezi pe de cealalta parte ca eu nu observ ce se intampla pe-acolo. Cea mai faina faza cu calculatoarele e ca poti sa le pui sa numere, si-apoi eu nu-s omul care sa nu foloseasca o oportunitate daca-i e data. Stii sigur cum zic.

 1. 25
  Despre Polimedia.us/fain | BadPisi.ro (via Pingback)
  Wednesday, 21 April 2010

  [...] Pt cei care nu stiati, http://polimedia.us/fain este un site unde fiecare blogger isi poate promova articolele. Tot ce trebuie este sa va faceti cont si sa strangeti 25 puncte karma pt a putea adauga un articol. Punctele le strangeti foarte repede daca votati articolele deja publicate sau in curs de publicare si dand comentarii. Mai multe detalii despre punctele karma gasiti aici.. [...]

 2. Inteligenta artificiala- studiu de caz pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  "Cam asta este inteligenta artificiala, cel putin la nivelul la care o putem produce noi, astazi. Nu intelege absolut nimic, ce sentimente si alte probleme demne de Star Trek. Si totusi, desi nu intelege absolut nimic, face predictii care sunt semnifi...

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.