Reforma invatamantului

Thursday, 22 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O doamna de care cel mai probabil ca n-ati auzit a reusit sa scrie asa articol pe blogu-i propriu de-am ajuns sa scriu carti intregi pe la comentarii pe-acolo.

Tema este aiureala de reforma a invatamantului, editia dracu'-mai-stie-cat, pentru ca invatamantul nostru cel romanesc se reformeaza tot la sase luni odata de douazeci de ani fara contenire.

De ce se reformeaza fara contenire ? Pentru ca are o problema. Care-i problema ? Nu-i dificil de explicat :

Un individ cultivat si inteligent, suficient de cultivat si suficient de inteligent cat sa aiba ce-i invata pe altii, castiga fara probleme, de cand cu lumea asta globalizata, 20 pana la 50 de dolari pe ora, in fiecare ora, ca prag minim. Da, aceasta afirmatie este adevarata in mod absolut, nu veniti sa-mi spuneti ca dvs, desi va considerati cultivat si inteligent nu castigati atata. Problema in cazul ala sunt asumptiile dumneavoastra despre sine.

Dat fiind acest nivel al competitiei, un sistem care-si propune sa angajeze oameni are a oferi acelasi nivel de salarizare. Fara discutii posibile. Daca in medie pentru fiecare 30 de copii avem un profesor, rezulta de-aici ca educatia fiecarui copil costa intre 5 si 15 dolari in fiecare zi, cheltuieli cu munca profesorilor. Adica intre 300 si 1000 de lei pe luna, sa zicem in medie 600.

La nivelul intregii tari, 5 milioane de copii costa vreo 35 miliarde de lei in fiecare an. La care putem adauga un 10-20% cheltuieli administrative si in plus ce cheltuieli cu intretinerea mijloacelor fixe, de la construit scoli la cumparat harti si mese si reparat ficusi din sali de clasa s-or mai fi inregistrand. Sa zicem ca in principiu intr-o lume normala totalul cheltuielilor cu educatia ar trebui sa se inscrie undeva intre 60 si 70 de miliarde.

Stiti cat a cheltuit Ministerul Educatiei pentru educatie, in 2009 ? Vreo 55 de miliarde. Deci pe-acolo. Cand ati intalnit ultima oara un profesor incepator platit cu 60 de lei / ora (10,000 lei/luna) ? Dar un profesor grad I cu toate disctinctiile posibile si 20 de ani vechime cu 25,000 lei salar la luna ?

A, n-ati intalnit ? Nici eu. Stiti de ce ? Pentru ca in Romania cheltuielile cu administrarea bugetului sunt cam de-aceeasi dimensiune cu bugetul insusi. Ce mai scapa din mana functionarimii sa ajunga pana la profesori si pana la investitii de-abia acopera eterna carpeala. Asa incat avem scoli insalubre care stau sa se darame, profesori incompetenti adunati de pe drumuri si copii tot mai prost educati. Si-o gaura in buget din care o alta tara, cu alti oameni, ar face treaba. Nu noi, zic. Altii.

Ce face in aceste conditii onor ministerul ? Pai, se reformeaza. Merita sa te tot reformezi douazeci de ani, merita sa te reformezi si doua sute pentru 40, 50, 55, 57, 59.5 miliarde de lei in fiecare an. Si eu m-as reforma, si dumneavoastra v-ati reforma, oricine s-ar reforma, am tine-o tot intr-o reforma, la banii aia, ca sa nu se prinda fraierii ca uite ba la astia, de cheltuit cheltuie, si de vazut bas nu se vede nimica.

Si-am mai face un lucru, daca tot ne-am apucat : am aplica sistemul americanesc. Stiti care-i sistemul americanesc ? Privatizarea beneficiilor si nationalizarea pagubelor. Am impinge incet incet inspre fraierii de platitori toate responsabilitatile. Asta-i sensul normal al reformei. La ce sa mai facem noi examene centralizate de bacalaureat, sa se vada cat de prost am cheltuit zecile de miliarde si anu' asta ? Lasa, mai bine sa fie descentralizate, sa-si scoata ochii fraierii ei intre ei. La ce sa organizam examene de titularizare pentru profesori, sa se vada ca dintr-o suta de mii de candidati, doua procente nu-si stiu scrie numele si inca trei sferturi nu stiu cele mai elementare chestiuni din domeniul care se presupune ca-i meseria lor ? Lasa, sa si-i aleaga directorii, se descurca ei.

Concluzia este destul de simpla : Daca sunteti profesor incepator, domnul Funeriu impreuna cu Ministerul Educatiei v-au furat luna asta cam noua mii de lei, din buzunar. Daca sunteti profesor cu vechime, domnul Funeriu impreuna cu Ministerul Educatiei v-au furat luna asta cam douazeci de mii de lei din buzunar, aproximativ. Ce-ati fi facut cu banii aia ? A, performanta in profesiune ? Voi sa fiti sanatosi.

Daca sunteti parinte, domnul Funeriu impreuna cu Ministerul Educatiei v-au furat cate sase sute de lei din buzunar pentru fiecare copil, in fiecare luna.

Cine-i de vina ca scolile stau sa cada, ca profesorii buni pleaca si loazele le iau locul, ca in loc sa invete copiii bat mingea si trag pe nas ? Domnul Funeriu, si Ministerul Educatiei. Nu Parlamentul Romaniei, care le-a dat jde miliarde de lei, nu oamenii de afaceri, care au platit impozite, nu profesorii, si nu elevii.

Funeriu, Andronescu, Miclea, Anton, Adomnitei, Hardau, Athanasiu, un pomelnic intreg, basca tot restul de trepadusi, de la functionarimea de trei rahati din inspectoratele scolare pana la ministrii secretari de stat.

Mai ramane sa anunt pe aceasta cale ca prima oara cand ajung in Bucuresti ma duc la ministrul educatiei sa-mi lustruiasca pantofii cu cravata, imediat dupa ce trec pe la ministrul infrastructurii sa-mi faca pedichiura. Cu limba. Macar atata beneficiu in contul impozitelor pe anul trecut.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Bine ca vad ca vorbesti si tu casa te afli in treaba. Carei faza cu sistemu american cu nationalizarea pagubelor si mai nu stiu ce draci beti pe pereti. Ce vrei sa zici ca plateste guvernul federal dela Washingon de la buget scoala in nu stiu ce satuc din Idaho? Asa sti tu? Sau ce nationalizare iti trece tie prin cap? Nu mey, satucu ala din Idaho isi plateste scoala singur. Din taxele locale. Si tot asa pana la liceu. Taxe locale. Cand vine vorba de facultati e drept case dau ceva bani de la bugetul federal dar majoritatea se dau pe tot felul de prosti care nare nicio legatura cu scoala si aia care are ceva legatura cu scoala vine dela stat si dela fundati filantropice si din taxele de scoala. Ca nui chiar totu gratis in America unele lucruri se si plateste.

  2. Pe aici se incerca atingerea nivelului de 1 prof la 10 studenti. acum e 1 la 14.
    Un prof univ. are 140 -160 ore pe an. la 20$ pe ora cat ii dai tu ia oricum mai mult chiar si in romania.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    @dadatroll Esti in urma cu noutatile. Din dolarii cheltuiti de o scoala aleasa la intamplare, intre o treime si jumatate vin din fonduri federale.

    Tu ce crezi, ca din 0% sales tax se platesc scolile, sau esti pe vremea lu' Fiorello la Guardia sau ce fras ?

    @Dr.A Cum zici, ca n-am priceput ?

    Oricum, eu vorbesc de invatamatul scolar aici, nu de universitati.

  4. Da cate din districtele scolare alese la intamplare au 0% sales tax? Ha? 0%? Si nu numai din sales tax. Cea mai importanta e property tax. Si fondurile alea federale sunt intra devar ceva nou. Da dece le mai multe ori nu merg pe invatat. Sa zicem ca da guvernu federal ceva lege ca trebuie sa aibe scoala terenuri de tenis casa sa se faca si minte sanatoasa in corp sanatos. De cele mai multe ori da si ceva fonduri la bugetu scolilor caltfel alea nu fac nici un teren de tenis. Mai baga flori de plastic si dansuri populare si iese o treime. Dar e gresit sa spui ca bani aia se duc pe educatie, se duc pe prosti care numa guvernul e interesat si numa guvernu si plateste. Educatia tot din bani locali se finanteaza.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    Apoi daca impartim arbitrar cheltuielile in doua si nu luam in considerare decat una din cele doua parti, sigur ca putem demonstra absolut orice prostie. Si chiar si cateva lucruri inteligente, amestecate pe-acolo sa se pastreze impredictibilitatea.

    Majoritatea statelor au 0% sales tax.

  6. Vorbind de prosti:

    "Currently, 45 of the 50 U.S. states levy a sales and use tax against purchases. Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire, and Oregon are the exceptions." Asta de pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/US_sales_tax

    La tinen Timisoara altceva scrie pe Wikipedia?

    In plus mai sunt si sales tax locale. In plus sunt si property taxes.

    In ce priveste cat la suta din cheltuieli vine de la bugetul federal, uitate aici mai ales la punctele 3 si 4:

    "In 1990-91, the federal share of total K-12 spending in the United States was just 5.7 percent. Since that time, it has risen by more than one-third and is now 8.3 percent of the total." Depe:

    http://www2.ed.gov/about/overview/fed/10facts/index.html

    Ete na, ce mie 8 procente ce mie 33.3 in perioada. Tot una cas procente. Obama egal cu Hitler, cas oameni si amandoi au mustata. Ma rog, daca Obama nu sar rade.

    Ce sa zic. Nui nici o problema daca mai spui si tampeni. Ca pana chiar si eu mai spun din cand in cand cate o prostie acolo.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    Hehehe. Bine ma. S-o schimbat lumea, ce sa zic, io saracu' am ramas cu capu' in urma. SC / NC au sales tax mai nou ?! Ce sa mai discutam, ma gasesc depasit de evenimente-n ce priveste fiscalitatea.

    Cat despre cheltuielile federale pe K12, recunosc c-am spus din burta, da' insist ca nu dau mai multe parale pe afirmatiile guvernului decat pe ce zic eu din burta. Pentru ca daca-i crezi pe federali, nici somaju' nu-i numa fo' 4-5%, cand el trece bine de 12, si nici homeless nu au, ce 10-15% din populatie. De-un exemplu, ce fractie din alea 790 de miliarde stimulus au de facto intrat in bugetele scolilor ? Si cat din asta s-a socotit in ala 8% din 500 de miliarde de care vorbesc ei ? Nu te mai retin cu alte exemple.

    Da-mi place dadatroll 2.0 mult mai mult decat vechiul model.

  8. Mircea Popescu, mulţumesc :) Sunt acum chiar mai faimoasă decât your zoso friend.

    Şi pentru rigoarea exprimării "domnişoară" e cam mult spus, deşi nu neg că ar suna mai bine şi mai măgulitor. Pe de altă parte asta arată că ai picat ca musca-n lapte pe un blog, la un articol cu care nu eşti de acord fără să mai fi citit şi altele pe-acolo care, poate, te-ar fi ajutat să te luminezi mai bine să nu fii nevoit să scrii comentarii atât de lungi, fără substanţă.
    E bine însă şi aşa. I'm famous, that's important :))) I'll start living from advertising and live a long and happy life ....

  9. 1. "ca in loc sa invete copii bat mingea si trag pe nas" - criptograma xerox
    2. eu n-am rezistat in invatamant mai mult de 6 luni. am zis ca poate va intereseaza :)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    @ananti Hehe ok, sa corectez deci.

    Blogurile indeobste rezista sau mor prin articolele lor. Stiu c-ar fi frumos sa citim bloguri integral pentru a ne face o idee despre persoana autorului. Frumos, pentru autor, zic. Dar in afara de vre-un interes anumit pentru persoana respectiva, articolul conteaza singur.

    Comentariile mele au intotdeauna substanta. Ce variaza e capacitatea cititorului de-a o extrage.

    @MILF Ma intreb de ce oare ?

  11. pentru ca sunt perseverenta si puternica. altfel as fi renuntat dupa 1 luna =))

  12. ah, si aveam si bani in perioada aia, asa ca mi-am permis

  13. Mircea Popescu, în mintea fiecăruia ceea ce spune el însuşi e relevant şi are substanţă ;) De aia, cum am zis, cel mai probabil eu n-am priceput şi din cauza bretonului care-mi înceţoşează privirea şi nu văd bine literele :D

  14. Nu putem noi sa-i f. in g. pe americani si sa ne intoarcem la faliţii noştri ?
    Par egzampl sa citam copios:
    ``Daca in medie pentru fiecare 30 de copii avem un profesor, rezulta de-aici ca educatia fiecarui copil costa intre 5 si 15 dolari in fiecare zi, cheltuieli cu munca profesorilor.``
    Pai mie nu prea imi iese socoteala, zau asa. Dupa parerea onor matale e de ajuns un profesor la o clasa de 30 copii. Ai dracu` profesorii astia, s-au specializat in: istorie, geografie, matematica, romana, limbi, chestii, trestii ... unul singur le face pe toate, parol.
    Pe de alta parte sa pui doar 20% cheltuieli cu tehnica si accesoriile e chiar o gluma proasta.
    Sa nu fiu inteles gresit, nu iau apararea tampitilor de prin minister, mai ales ca am copil de 12 ani gata zapacit de toate aceste schimbari.
    Hai sa facem altceva: sa studiem bugetul ministerului, ala oficial, o fi el publicat pe undeva. Daca nu e atunci sa-l cerem, in virtutea legii accesului la informatiile de interes general (ceva de genul). Ia sa te vad !

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    @MILF Lol bon.

    @anatati Chestiunea se poate rezolva destul de simplu : pune o intrebare.

    @Marian S La prima parte, copii mai fac si schimb de profesori, stii ? Luati-l voi pe asta de geografie o ora si dati-l pe ala de matematica o ora etc. La a doua parte, citeste cu atentie. 10-20% am pus cheltuieli administrative, restul pana la 100%, adica inca fo' 30 de miliarde erau pentru mijloace fixe.

    Cutuma pe internet este cam asa : cine traseaza sarcina o si executa. Deci, ia sa te vad eu pe tine. Si te rog mai cu atentie decat mi-ai citit mie procentele, sa nu iasa ceva minuni.

  16. citit. si postul asta, si cel al domnisoarei. si comentariile de acolo si cele de aici, mai putin linkurile lui dadatroll, ca engleza e obositoare.

    mno, nu stiu cum sa ma pronunt. in mare parte de vina sunt banii. in alta mare parte de vina sunt oamenii. deci, in opinia mea, daca vrem sa corectam sistemul si sa il reformam intr-unul(pardon intrunul, ca asa este corect mai nou) ideal, ma gandesc ca trebuie sa scoatem din ecuatie banii si oamenii.

    dincolo de solutii absurde pentru probleme absurde, pe mine ma amuza faptul ca ii auzeam azi la cantina pe studenti, laudandu-se ca ei fac greva. insa, nu am stat sa le explic diferenta dintre protest si greva, ca nu erau gagici prin grupul care purta polemica... :D

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    Te-ai orientat bine, zic.

  18. Diferenta dintre noi doi e urmatoarea: eu am ``umblat`` cu doua profesoare, dintre care una a ajuns ulterior directoare de liceu si evident ca m-a uitat, tu ... nu stiu, probabil.
    Crede-ma ca stiu destule despre norme didactice, ore per cap de profesor, ore per cap de elev si asa mai departe. Mi-au facut capu` mare la vremea respectiva. Deci nu ies calculele cum le-ai facut tu, ce sa mai.
    Cit despre accesul liber la informatii: cred ca intr-un fel se trateaza o cerere de la un pulifrici mitic si altfel una venind de la un membru de vaza PNL.
    De-aia am zis.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    Mei, din experienta mea n-am prea observat sa conteze vaza asta. E un exercitiu de auto-educatie, pana la urma, cum sa fii tu cetatean si sa nu fi solicitat informatii veci neam pururi ? E asa, ca un fel de virginitate.

    Si-n rest te cred ce vrei tu, atata ca o clasa are in medie 30 de elevi, si in medie in fiecare ora cate-un profesor. Daca copii petrec cam 5.5 ore/zi la scoala (4 in ciclul primar, 6-7 in liceu) revine-n medie ca intr-o zi normata de 8 ore un profesor face 5.5 la clasa si in rest ce mai face el, corectat lucrari.

    Poate ca trebuia sa asculti si tu fetele alea mai cu atentie cand iti vorbeau, cine stie.

  20. Vezi cai scris varza gresit.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    Ahahaha. Bine ma, asta-i al doilea epocal.

    La trei te-nsori.

  22. Norma didactica în preuniversitar e de 18 ore de predare pe săptămână. La liceu elevii au cam dublu pe săptămână. Daca au oarecare funcții, norma se reduce.

  23. @ Mircea: ele vorbeau şi eu mă străduiam să le închid gura.
    Da` nu vă desenez.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 April 2010

    @Dr.A Acolo zici ? Sau aici ? Aici parca poate urca pana la 100 pe luna, da' nu pot zice ca-s la zi. Oricum, discutam de-o medie pe intregul interval, toate trei ciclurile nu doar liceul.

  25. anatati`s avatar
    25
    anatati 
    Friday, 23 April 2010

    Mihai, eu te felicit că ai răbdare să citeşti şi comentariile alea :)

  26. In romania.

  27. lexy229`s avatar
    27
    lexy229 
    Friday, 23 April 2010

    @mihai nici eu nu stau sa-ti explic de ce dupa insa nu e nevoie de virgula,ca nu esti fata:D

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    @@Dr.A Recitind astazi realizez de unde vine de fapt problema : tu vorbesti de ore de la clasa, eu vorbesc de ore normate, dintr-o perspectiva teoretica, 8/8/8 scl.

  1. [...] Decit sa-si vada copiii in acelasi cacat imund in care se zbat toti ceilalti copii pentru ca statul are bani de facut reforme da' n-are bani de platit pe nimeni sa faca ceva util, oamenii bogati prefera sa-si aleaga citeva [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.