Putin despre invatare

Saturday, 24 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Uite ce mi s-a intamplat mie asta noapte : mi-a venit ideea acestui articol, m-am trezit si-am notat doua randuri pe-o foaie.

Randurile sunt absolut ilizibile, am intrebat mai multa lume din pura curiozitate, si consensul pare sa fie ca textul "Salami. Salami. Baloney." se afla nemurit acolo de augusta mea mana. Definitely. Chestie care nu prea ar avea sens, cine se trezeste noaptea sa noteze ca salam ?! Si-n plus, diverse alte interpretari divergente data de diverse persoane in a caror judecata eu am o deosebita incredere, precum "Fetch me a waddle ?" si "Don't-mess-with-Johnny". Pai care Johnny ?! Si-n plus, stiu sigur c-am notat in romaneste, nu-n engleza.

Toate chestiile astea sunt oricum irelevante, pentru ca eu stiu perfect ce-am notat acolo, si anume, exact articolul de fata, in totul lui. Minus partea introductiva, care nu era notata neintamplandu-se inca, dar asta nu-i ceva grav, partile introductive de pe-aici rar intamplandu-se decat cu mari eforturi si-n cele din urma.

Motivul pentru care m-am trezit noaptea si am chiar si notat acest articol este urmatorul : in mod frecvent mi se intampla sa am idei stralucite de articole in timp ce dorm. Partea cerebelului care se ocupa cu creat idei are, se pare, insomnie. Pe deasupra, ca sa amplifice lucrurile, in organizarea mai degraba klingoniana a partii administrative a mintii umane, ea, partea cu ideile, are o pozitie inferioara de tot. Am putea spune ca-i cea mai de jos casta, dispretuita si neglijata de toata lumea : diversii razboinicii reptilieni, inca mai numerosii birocrati mamalieni, toti se afla deasupra ei.

De exemplu, unul dintre razboinicii cei mai stimati este cel ce se ocupa cu urmaritul atmosferei sa se asigure ca nu se aud diferite sunete. Precum de exemplu sunetul unui ventilator. Daca se aude si numai o vaga impresie a unui ventilator, acest vajnic razboinic da indata alarma in creier, tipand din toti rarunchii, si trezind pe toata lumea. Asta de respectat se afla datorita inaltei sale pozitii reptiliene ca lumea nici macar nu se supara, ci sta linistita numarandu-si dendritele pana tace ventilatoru'. Si asta e doar unul dintre razboinici, mai sunt, cel al luminii, cel al sfarcurilor pe spinare, cel al, ma rog, sunt diversi.

Birocratii mamalieni n-au chiar asa mare trecere, dar totusi, pot si ei da desteptarea, dupa indelungi insistente, de exemplu in cazul in care vezica mai are putin si crapa, sau in cazul in care suna ceasul! ba! alo! Ceasul! intarzii! ai de mers! trezirea! ceasul! suna! hei! ma aude cineva?! Ceeeeaaaasullllll!!!!, cunoasteti.

Ei, eu am reusit dupa indelungi eforturi sa-mi reformez capatana, asa incat e destul de departe de sistemul feudal cu care se multumeste majoritatea lumii, si e mult mai aproape de o republica legalista, in care orice voce are ceva de spus va fi ascultata. Dezavantajul fiind, bineinteles, ca ma trezesc foarte usor, iar celalalt dezavantaj fiind ca ma trezesc si pentru ca imi vin idei. Avantaje nu sunt.

Si-am observat eu in practica de pana acum ca degeaba ma trezesc. Pentru ca ma trezesc asa, oarecum, mi se comunica stralucita idee pentru care am fost trezit, sunt de acord ca e stralucita si adorm la loc. Dupa care, dimineata, am clar pe inventar o idee stralucita, da' pe dansa ia-o de unde nu-i. Adio. Nici urma.

Dar, ca aici e marele dar, daca incerc s-o si notez, nu conteaza daca se poate citi ce-am notat a doua zi sau nu, pentru ca voi avea ideea clara si proaspata-n cap de la bun inceput! cum ma trezesc dimineata, problema nu se pune "hmm, n-aveam eu o idee ?" ci "ai avut ideea x, asa si pe dincolo".

Chestie pe care eu mi-o explic in urmatorul mod simplist : dat fiind ca in interiorul creerului exista zone specializate, e probabil ca ele isi vad de treaba lor, fiecare ocupandu-se cu anumite chestiuni, si intretinand relatii de grup si mai putin in afara grupului. Cam ca niste corporatisti, care cunosc lumea din "departamentul" lor, dar nu prea pe cei din alte departamente, desi atat functional cat si morfo-patologic sunt niste indivizi practic identici cu totii.

Daca omul inspirat forteaza doua departamente sa lucreze impreuna, acest fapt creeaza urme, asa ca e pur si simplu imposibil ca obiectul respectiv sa se piarda, pentru ca e improbabil ca ambele departamente sa rataceasca exact aceleasi bucati de informatie. Pe acelasi principiu e organizat si ADN-ul, fiind doua copii ale fundamental acelorasi informatii.

Bun, si-acum sa incercam o aplicatie practica : daca metoda fortarii interactiunii intre departamente ne permite sa trecem peste valul uitarii ce desparte somnul de veghe, e posibil ca aceeasi metoda sa ne ingaduie sa trecem peste valul uitarii ce chinuie invatarea.

Daca de exemplu invatam intai ceva teoretic, si apoi incercam practic, fortand deci birocratii mamalieni sa interactioneze cu astia creativii umani, sansele sa uitam ce-am invatat scad. Si daca, precum un adevarat karatist, fortam atat de mult practica pana cand ea trece de-a dreptul intre reptilieni, avem sansa sa rupem chiar si bariera timpului, devenind capabili sa reactionam in milisecunde, ca si ei.

Principiul este cel putin teoretic util, acu' sa vedem daca va si foloseste la ceva.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Fenomenul se observă și în starea de veghe. Spre exemplu, dacă profesorul de la curs spune ceva cvasi-important, am două variante: îmi spun „las' că îmi aduc eu aminte când o fi cazul” (și în cele din urmă uit) sau îmi notez (eventual pe două foi, cu tot cu reminder pe telefon and so on), dar degeaba fiindcă oricum îmi voi aduce aminte.

    Deși sună oleacă a legile lui Murphy, presupun că mintea are în spate un mecanism motivațional prin care ia deciziile astea. Cam ca o operație explicită de sincronizare la scriere din sistemul de operare.

  2. Salam. Salam. Parizer. N-o mai auzisem de multa vreme pe asta...

  3. mie cele mai bune idei imi vin pe buda (chiar inainte sa ma ridic). cum explici asta? ca nu zic doar eu, mai zis si altii, deci tre sa existe o concordanta a faptului cu teoria ta.

  4. @ F: pai e normal, la fel e si la mine. Ideea e ca odata evacuat surplusul se oxigeneaza creierul. Zic.

  5. Io ştiam ca inşpiraţiunea te păleşte aspru şi crunt taman atunci când eşti mai relaxat. Pe unii ii păleşte relascarea asta sub dus ori în cadă (Trilemoi parcă ashea povestea) , alţii işi găsecs relascarea dupa ce-or facut ochii ca melcii, mnoa, după putirinţe ori preferinţe, însă imi pare ca un sâmbure de logică ar fi: cu cât neurolul ii mai liber pe parte fisică, cu atât se poate ocupa mai bine de partea pisică. Asheadar, inşpiraţiunea, in accepţiunea mea, ar trebui să fie legată de relascare.

  6. ar trebui sa-ti procuri un reportofon, ai afla si mai mult despre luptele nocturne dintre emisfera dreapta si cea stânga :D chinul creatiei, in stereo

    bine ca n-ai scris 'here comes Johnny!!', ca mureai de râs dimineata!

  7. adică tu zici că e o idee să înveți prima dată gramatică și apoi cuvinte reale?

  8. S-a mai trezit unul asa de dimineata, dupa niste vise, si ce crezi ca a scos pe gura la teveu ? ``Don`t fuck with me, Condoleezza`` !!!

  9. uite ca-i bun si random'u pe trilema. deci: zici ca daca notezi pe ceva, iti si amintesti; contradictie flagranta cu ce ziceai aici, prin urmare ia si fa-ti morala singur ca ai mintit poporu.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 April 2010

    @spyked Eu nu cred ca-i decizie, pur si simplu excitatie. Sansele unei idei de-a fi rememorate dupa x interval de timp depind de suprafata din creier pe care-a excitat-o. Asa ceva.

    @factor :p

    @F Probabil de la relaxare. Sau daca nu, teoria lui Marian&Florin cu oxigenarea, cine stie.

    @Florin Auzi, da' tu de ce scrii ca talambii ?

    @kokofifi Omlette du fromage.

    @dAImon De ce ? Ca nu-s sigur ca am prins rationamentu'.

    @Marian S Asta mi-o scapat.

    @dAImin Iara nu-s sigur c-am prins rationamentu'. Deci cum ?!

  11. Ţi-a scăpat aia cu Condoleezza ? Intreabă-l pe cotrobăitoru` default cine e Hugo Chavez.

  12. Barbosu Eugen`s avatar
    12
    Barbosu Eugen 
    Sunday, 25 April 2010

    auzi da nu poti sa schimbi sectiunea cu straic asa
    gandesc deci gandesc

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 April 2010

    @Marian S Lol, trollu' ala ?

    @Barbosu Eugen Mai da' ce unic si special si neinteles si deosebit esti tu, nu stiu daca am apucat sa-ti remarc ?

    Esti frate, asa ceva mai rar, pur si simplu nu pricep cum nu da lumea-n branci cand treci tu pe-acolo. Si da cand trec altii.

    E nedrept, sa stii.

  14. Barbosu Eugen`s avatar
    14
    Barbosu Eugen 
    Monday, 26 April 2010

    auzi da cu alea sase urechi deci nedrept e deci sa fii divizibil doar cu trei

    ia-o p-asta: orice balaure care se respecta are sapte capete

  15. ai noroc ca te trezesti usor, eu imi pun ceasul cu o ora inainte de trezire sa fiu sigura ca nu intarzii :)

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 October 2012

    Apai cind te culci cind poftesti si te trezesti cind te trezesti e foarte usor sa stii.

  17. Teoretic suna foarte bine. Practic banuiesc ca iti trebuie ceva timp, si nu vorbesc de zile sau saptamani.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 February 2013

    Apai noa. Ca-n viata.

  19. Ai puteri zeule.

    Sculat din somn si notat chestii sau chiar discutat cu mine insumi.. aveam 16 ani gen. Tu ai facut antrenament, lol.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.