Patronul, cel mai bun prieten al angajatului

Thursday, 02 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Prin August am primit vizita unei domnisoare, cu scopul de-a ne edifica (eu) daca ar fi bine, interesant si de dorit sa o adaugam (eu) la hmm... cum sa numesc chestia asa incat sa nu agresez urechiusele mainstream ? La Club, sa zicem. Clubul Fetelor Bisexuale Care-L Asteapta Pe Mircea Popescu, sau pe scurt CFBCLAPMP. Cam lung. Enfin.

Si-a stat o saptamana, si ne-am distrat, am mai plans, am mai ras, dupa care a plecat acasa. Initial aveam de gind sa iau o decizie pe loc, da' n-am reusit. Grele si imponderabile adancimile in care asemenea rationamente se desfasora, si nu ingaduie sa le bata nimeni ceasul. Asa incit, fata a plecat acasa asteptind sa primeasca o decizie.

Dupa citeva zile a si primit-o, in termenii ca i se va permite cu gratie sa participe un an de zile ca servitoare, incepind cu 15 septembrie, ca tot incepe scoala. Care-i diferenta intre o sclava si-o servitoare ? Dincolo de sonoritatile termenilor, la nivel practic vorbind singura diferenta-i ca a doua are un termen limitat, dupa care inceteaza. Da-n rest diferente nu exista, de supus tot te supui, tot ce ti se spune faci, tot a altuia esti.

Asa incit tinara aspiranta la servitute s-a apucat sa-si puna afacerile in ordine, sa vinda/deie/arunce din calabalicuri, sa impacheteze, e, totusi, o rupere. Si astazi...

servitoare : hello?
Stapin : hai

servitoare : huston, i have a problem
Stapin : mm ?

servitoare :

Buna,

Datorita faptului ca doresc sa plec din Bucuresti, si ca trebuie sa fiu in Timisoara pe data de 15 septembrie, as dori sa demisionez. As dori sa fac acest lucru cu acordul partilor, iar ultima zi de lucru as dori sa fie 7 septembrie.

Imi pare rau ca anunt atat de tarziu, dar decizia mea de a pleca nu are nici macar 48 de ore, iar dupa 7 septembrie am nevoie de timp sa imi pregatesc plecarea.

Multumesc,
[nume sters]

servitoare : asta e mailul trimis de mine

Buna [nume sters],

Ne pare rau ca ai luat aceasta decizie si iti uram mult succes in continuare. Din pacate, in acest moment cerintele proiectului nu ne permit scurtarea preavizului la data ceruta de tine si, astfel, acest preaviz va incepe maine, 2 Septembrie si se va termina pe 16 Septembrie.

Te astept sa semnam si actele aferente deciziei tale.

Multumesc,
__________________________________________________
[nume sters]

servitoare : si asta e mailul de la ei
Stapin : si ?

servitoare : pai tu vezi ce mi-au raspuns? nu ma lasa sa plec mai devreme
Stapin : da. raspunde-le atunci :

In acest caz, puteti considera demisia mea cu efect imediat.

Cele bune,

Stapin : si nu te mai duci deloc.

servitoare : pai au inceput cu amenintari ca daca nu respect perioada de preaviz imi incheie nashpa cartea de munca
Stapin : poa' sa. daca iti incheie naspa cartea de munca ii dai in judecata. aia e salvata pentru nr2. vor raspunde ceva amenintari, si tu le vei raspunde cu o lista de chestii pentru care ii vei reclama la itm in caz ca fac asa ceva, si fara indoiala ca urmeaza sa-i dai si-n judecata. nerespectarea concediului, neplata corecta a orelor suplimentare, scl etc.

servitoare : de sub aripa ta, presupun
Stapin : clar.

servitoare : pai nu-s convinsa de plata incorecta a orelor suplimentare
Stapin : nici nu trebe sa fii lmao. practic e asa : ei nu castiga nimic daca iti fut tie cm-ul. in schimb pe chestia asta pierd masiv, ca vor trebui sa se apere. mai ales reclamatia la itm ii poate fute urat in caz ca mai au altele sau mai fac si altii mai tarziu. asa ca nu le va merita. iar daca chiar o fac, foarte bine, mie-mi place futaiul cu firme. aia pe de-o parte. si pe de cealalta, oricum singura chestie la asa ceva e pentru angajatorul urmator. pot sa ti-o acopar eu si sanatate buna, oricum tie ti se rupe de ce-ti scriu ei in cm

servitoare : aia e salvata pentru nr2 - care nr 2?
Stapin : adica dupa ce raspund la asta prima.

servitoare : aaa. pai nush daca mi se rupe. as prefera sa nu scrie urat la cm
Stapin : pai in principiu, da. chestia e asa : ei se gindesc, e criza, fata nu se va putea angaja la un nou angajator daca de la ultimu' scriem noi naspa. dar in fapt situatia reala este ca tu esti deja "angajata", in primu' rind, ca mi se rupe mie de ce scriu ei acolo, si deci nici tie, aia primo si secundo, ca pot sa te angajez eu de forma, si aia acopera, ca dupa angajatoru' vede ca mnoa, ai lucrat la o firma, ok, si inainte la alta firma, si n-o fost ok. te intreaba si tu zici ca erau niste naspeti care faceau ilegalitati si or incercat sa te santajeze sa nu depui reclamatie la itm si gata.

servitoare : ok. mircea, daca as fi on my own as pune capu jos si as sta
Stapin : pai clar. nici n-ai avea incotro, de fapt. ce fac ei ii logic, da' nu stiu cu cine au de-a face.

servitoare : dar stiu ca am sustinerea ta, da tre sa zici foarte bine si clar si raspicat si cu de-amanuntu ce sa fac, ca altfel n-o scot la capat
Stapin : pai iti zic. raspunzi la meil cum ti-am spus si nu te mai duci la serviciu. te vor suna la telefon, le spui clar, nu ma mai intereseaza. daca reduceti preavizul vin, daca nu, va descurcati voi. si asta-i tot ce spui. daca te ameninta cu cm, ii ameninti si tu, si gata. tu esti in pozitia de superioritate in relatie, chiar daca nu stii.

servitoare : da. ideea e ca ar trebui sa-mi pun la adapost toate mailurile,
Stapin : adica ?

servitoare : ca la noi se fac faze gen iti intra in mailuri si le sterg. de ex, un coleg a dat nush cite telefoane sa se roage de diversi colegi sa-i acopere tura intr-o zi, pe bucatele, cum se putea, ca nu avea cum sa ajunga la serviciu, si a dat mail in care explica cum i se acoperea tura, a fost sanctionat, sau nush ce dracu, de team leaderi, pe motiv ca nu au primit mailul
Stapin : si ? i do not get this.

servitoare : si cind a ajuns la serviciu, tot folderul de sent era sters. pai, daca ar fi sa-i dau in judecata, una din chestiile cu care pot sa-i reclam la itm e programul
Stapin : pai pisi, sa aduca ei inboxu', doara e a lor. daca-l aduc si e gol, conspiracy!!! nu-i problema aia. chiar fb daca fac asa ceva lol. iar dat in judecata =/= itm. oricum aia se probeaza cu martori. nu-i problema partea asta cu stersu, nu c onteaza.

servitoare : scrie pe la codul muncii, ca dupa program de noapte e obligatoriu sa ai nush cite ore libere, si programul e de asa natura, ca uneori nu sunt suficiente ore libere
Stapin : de la cit ai avea in mod normal program ?

servitoare : azi?
Stapin : da, azi.

servitoare : de la 8 seara, m-am invoit 2 ore, ca azi am yoga deci ma duc de la 10.
Stapin : perfect. raspunde-le la mail, te vor suna pe la pranz sa te ameninte, urli la ei, te vor mai suna sa te roage pe la 5-6-8. daca is de acord, te duci da' numa cu conditia sa semnati intai actele cum vrei tu. aia primu' lucru. daca nu, pleci.

servitoare : mircea, io ma culc amu, si-mi pun telefonu pe silent
Stapin : nah. nu e bine.

servitoare : ma trezesc la 5
Stapin : nu.

servitoare : pai tre sa dorm si eu cindva in 24 de ore
Stapin : io te inteleg da' situatia e de asa natura. culca-te, daca ti-e somn, da' nu-=l pune pe silent. tre' sa paota vorbi cu tine ca altfel panicheaza.

servitoare : si daca panicheaza?
Stapin : pai noi acu' negociem. eu zic ca ai cam 60-70% sanse sa scoti preaviz cum vrei tu pentru ca nu vor avea cum sa te acopere.

servitoare : si daca nu?
Stapin : daca nu, ai castigat niste zile libere.

servitoare : sa ma acopere? adica?
Stapin : pai au nevoie de om lol. lor cine le raspunde la telefoane ? 5 zile ? lmao

servitoare : pai ideea ca au mai lecat oameni, mai sunt in preaviz si au nevoie disperata de oameni, de aia nu vor sa ma lase
Stapin : muie. ideea e ca au nevoie disperata de oameni si de aia au sa faca fix , da' fix, si exact da' exact cum zici tu. acu intreaba-ma daca am sa te invat chestii.

servitoare : da, you're the god. deci, stai sa mai zic si io o data, sa vad daca am priceput

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Patronul, cel mai bun prieten al angajatului
    September 02nd, 2010 | Author: Mircea Popescu

    Prin August am primit vizita unei domnisoare, cu scopul de-a ne edifica (eu) daca ar fi bine, interesant si de dorit sa o adaugam (eu) la hmm… cum sa numesc chestia asa incat sa nu agresez urechiusele mainstream ? La Club, sa zicem. Clubul Fetelor Bisexuale Care-L Asteapta Pe Mircea Popescu, sau pe scurt CFBCAPMP. Cam lung. Enfin.

    Etc, etc, etc.

    Bai frate, cite chelie ai in capul cela al tau… ia sa vedem, te enervezi si azi ?

    Pardon, am gresit articolul.

    Si daca tot am revenit: stimata domnisoara, mai ai timp sa mergi la vechiul patron si sa-ti ceri iertare ? Poate o obtii, cine stie ! Mergi si cauta un consultant de resurse umane, daca tot nu stii sa citesti o lege.

    Dar te rog eu, te implor, nu asculta ideile unui om care amesteca in capul cela al lui legislatie americana, boliviana, pakistaneza si din Insulele Capului Verde. Intreaba-l macar pe Gugle, ca e baiat bun si o sa-ti raspunda corect.

  2. Sau si mai bine, pe Marian :)))

  3. @Marian S
    Preavizul la care te gandesti tu e la concediere nu la demisie. Cu exceptia posturilor de conducere nu exista obligatie de preaviz in cazul demisiei. Orice scrie in contract limitand dreptul angajatului (la demisie imediata) e nul de drept conform legii.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    @lexy229 Hmm, who is this Marian you speak of ?

    @Dr.A Nu exista ?! Esti sigur ?

  5. Haha I see your point. Nobody, really.
    /me wanders off whistlin

  6. Am trecut prin treaba asta. Daca e la nivel de corporate cam asa se actioneaza, faci ca noi sau faci ca noi ... in general un CM pocit nu se poate decat pe baza unor judecati inregistrate cu acordul ambelor parti.

  7. Marian's faci sevrajul dulce?! Ca nu am prins-o ...

    One for the money, two for the show, three to get ready and four to go, go, go ...

  8. Dr.A, exista, atat ca, pentru functiile de conducere perioada de preaviz poate sa fie de 30 de zile, in timp ce pentru functiile de executie merge doar pana la 15 zile, si daca bine imi aduc aminte, ii prevazuta treaba in codul muncii, iar CCM-ul stabileste durata de preaviz care poate sa fie egala sau mai mica cu ce-i prevazut in codul muncii.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    @Florin Exista demisia fara preaviz "in cazul in care angajatorul nu-si respecta toate obligatiile".

  10. Luka D, si io am trecut prin treaba asta, am plecat si din functie de conducere - unde preavizul era de 30 de zile si directorul mare d'abia astepta sa-mi faca ferfenita borcanul cu gem - de pe azi pe maine, din functie de executie, tot de pe azi pe maine, asta pentru ca daca daca vrei sa vezi si sa intelegi lucruri care nu 'trebuie' vazute sau intelese, lucruri care trebuie sa ramana nestiute, poti sa le vezi si in baza lor sa-ti negociezi plecarea dupa bunul plac. Deci mnup, nu-s de acord cu 'faci ca noi', sunt de acord fie cu 'facem ca la tadula, fie negociem'. Si cine o lucrat cu adevarat intr-o firma, ar trebui sa aiba ce sa negocieze ;)
    Cu angajatorii omenosi, nu-i cazul sa se ajunga in situatia asta, aia iti dau drumul fie cand ai nevoie, fie nu-ti doresti sa pleci de la ei.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    Si cine o lucrat cu adevarat intr-o firma, ar trebui sa aiba ce sa negocieze ;)

    Cu angajatorii omenosi, nu-i cazul sa se ajunga in situatia asta, aia iti dau drumul fie cand ai nevoie, fie nu-ti doresti sa pleci de la ei.

    Quoted for absolute truth.

  12. ntz ntz... cum distrugi tu vietile oamenilor... vai vai

  13. Mircea Popescu, cam ala o fost motivul pentru care mi-am putut negocia incheierea contractului cu acordul partilor, de pe azi pe maine :)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    @F Daca nu eu, atunci cine ?

    @Florin Ca sa vezi chestie :D

  15. Florin corect, nici eu am fost de acord ca urmare am actionat ca atare, mai intai s-a amenintat cu comitetul de disciplina iar apoi s-a trecut la negocieri, negocieri inregistrate in sistem, adica via mail cu cc/bcc, sau hartii peste hartii scrise/semnate/stampilate de nspe mii de departamente.

  16. @Mircea Popescu

    conform art. 79 alin. (8) din codul muncii:
    "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
    coroborat cu art. 79 alin. (3) : "Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia."

    Rezulta ca poti sa-ti dai demisia fara preaviz "pentru neindeplinirea obligatiilor" fara sa trebuiasca sa o justifici.

    In cultura populara tehnica este cunoscuta sub forma "Las ca stie ea de ce"

    @Florin
    Termenele sunt "maxime". Preavizul depinde ce e semnat pe ramura si ce ai semnat individual.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    @Dr.A Hehe, pai aia ziceam si noi, 9, 10. Tu ai formulat ceva mai dur, practic e acelasi lucru, teoretic e o oarecare diferenta.

  18. @ Dr.A dreptul de a nu motiva demisia fata de angajator sau asa in general fata de oricine, inclusiv un judecator? daca e doar primul caz, si te da in judecata angajatorul si nu poti demonstra vreo incalcare a obligatiilor asumate, cum e?

  19. @F
    Logica ne spune ca e datoria lor sa demonstreze respectarea tuturor obligatiilor daca vor sa te dea pe tine in judecata si nu invers, avand in vedere ca tu nu trebuie sa o justifici conform legii. Judecatorii vegheaza doar la respectarea legii.

  20. @Dr.A bun, si daca angajatorul demonstreaza ca si-a respectat obligatiile (gen au o camera de filmat la locul de munca, au toate actele in regula, etc.) atunci esti obligat ca angajat sa-ti motivezi demisia in fata judecatorului?

  21. @F
    NU.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 September 2010

    @Dr.A Ce spui tu nu se foloseste in practica din ce-am vazut eu, poate fi un argument interesant de adus, dar nu l-as folosi decit intr-o situatie disperata, dat fiind ca practic ar construi procedura.

    @F Nu mai poti, la momentul la care se desfasoara procesul actiunile-s date si incheiate. Probabil va decide in favoarea angajatorului.

  23. Deci da. Dupa cum ziceam, mai aveti de citit. Dupa aia mai aveti de intrebat. E bine sa intrebati avocati specializati in dreptul muncii. Nu care cumva sa va luati dupa consultantii de la ITM ! (majoritatea dintre ei).

    Cum bine zice lexy229 la nr. 2 : puteti intreba si oameni cu experienta. A, nu, nu pe mine.

    Domnu` Popescu, am si eu o rugaminte generala la matale: incearca sa faci mai bine diferenta dintre ``cum este`` si ``cum vreau eu, MP, sa fie``. Atit in acest domeniu cit si in multe altele. Iti va fi mai usor in viata, pe bune.

  24. Acum că a expirat anul ce s-a întâmplat cu ea? A plecat din Club?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    @Cristian Lmao, e haios sa-l recitesti pe Marian Stavaroiu, cel mai prost dintre paminteni. Oare si Lotus va fi la fel de amuzant peste ani ? A, de fapt este la fel de amuzant si astazi. Cool :D

    Cit despre ce intrebi tu... pai ce-ai tu de-acolo ? Aici e cantina nu restaurant, se infuleca ce este pe meniu si se multumeste frumos, cum am mai explicat.

  26. Bine, atunci zi măcar de demisie că-s curios dacă a mers strategia au ba.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    A, pai aia a mers de-atunci.

  1. [...] de observat, apropo de discutia cu welfare capitalismu' lui Johnson si-n general apropo de ajutat servitoarele sa scape de la iobagie ca sa poata deveni sclave-n sensul propriu al termenului este ca totusi, pretentia proprietarului [...]

  2. [...] but quite concretely a something in dollars and cents. Who doesn't love feeling wanted ? [↩]Right ? [↩]We can surmise she likes this one a lot better than the other one from the circumstance [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.