Oda taximetristului necunoscut

Tuesday, 18 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ia hai sa fim impreuna dimineata asta (la mine, ca tocmai ce-am facut ochi, pentru ca da, imi permit sa dorm cate 14 ore cand am chef, uite num-asa, de ciuda) taximetristi.

Sa trecem in viteza peste faptul ca trebuie totusi sa stii sa conduci. Bine. Nu sa stii sa conduci la nivelul de toparlan cu dacia lui de curse acoperita de decaluri, frana-ambreiaj-aceleratie, ci sa stii sa conduci bine. Sa folosesti frana de trei ori intr-o zi, de-un exemplu, ca soferii de tir, pentru ca-i scumpa. Nu chiar asa de scumpa ca cea de pe tir, dar mai scumpa decat iti poti tu permite. Dar sa trecem peste asta cu condusul, ca doara oricine stie, nu ?

Sa trecem si peste faptul ca trebuie sa stii totusi macar rudimentar cate ceva despre intretinerea masinii, sa poti la o nevoie sa-ti montezi singur o planetara daca ai planetare (apropo, masina dvs are planetare ?). Da si-asta stie oricine, nu ? Atat ca n-ai vreme sa stai cu precenii la o bere in jurul butucului pe care-i roata masinii. In primul rand pentru ca nu prea poti bea bere, ca tre' sa lucrezi, si-n al doilea pentru ca noa, n-ai prieteni. Ca lucreaza. Da-n fine, asta-i viata.

Chiar daca astea-s chestii destul de serioase, si mi-as permite sa zic o meserie de-a dreptul si intreaga, sa trecem zic si sa venim la chestia cu banii.

Deci, taximetrist fiind, castigi niste bani. Din care, platesti niste dari. C-asa-i normal, nu ? Din prima, TVA, 19%. Apoi impozit pe profit, 16%. Benzina n-ai voie sa ti-o deduci si alte cheltuieli nici atat (pentru ca daca-ti repari masina preferi oricum s-o repari la negru, decat sa astepti 2 ani dupa TVA-ul statului), deci ce ramane din TVA mai primeste un 16%.

Din ce-ti ramane, cumperi benzina, cam intre o jumatate si o treime din banii ramasi acolo merg. In care benzina platesti un 5% costul benzinei, un 5% alte smecherii (transport, profitul pompei etc) si-n rest, 90% accize pentru stat. Deci statul ia, asa, estimativ, din fiecare leu pe care-l incasezi clientului, cam 19 bani + 16 bani + 35 bani = 70 de bani. Da, dragilor, statul ia 70% impozit. Asta, procentual, din orice incasari.

Pe langa care, mai percepe si niste taxe fixe. De exemplu, daca Primaria a hotarat ca masinile de taxi sa fie roz, infolierea mai costa si ea 8-900 de lei. Ca-i mai ieftina ca vopsirea. Si refacerea actelor pe masina, de la talon la orice altceva, mai taie o mie-doua. Apoi e nevoie de autorizatii, permis, tidula, adeverinta si basca. Per total vre-o 30-40 de itemi, aranjati frumos intr-un dosar gros cam de 3 degete. Intrebati-va taximetristul, de curiozitate, daca nu ma credeti pe mine.

Toate astea costa bani. Pe langa care se mai plateste si taxa de gropi, dar de doua ori : una pentru inlauntrul orasului, si a doua in afara orasului. Si daca se intampla ca in 2009 sa "se gate banii" cei bine administrati de stat, mai platesti odata ce-ai platit deja. S-a intamplat, pe bune. In schimbul acestor bani, primaria bombardeaza strazile din interiorul orasului, cu niste mortiere special construite, iar guvernul/consiliul judetean pe cele din afara orasului, cu alte mortiere, de calibru mai mare.

Ca bonus peste toate astea, orice prost cu sapca se trezeste-n drum, de la politia circulatiei la politia parcurilor, politia comunitara si asa mai departe are atributii sa te controleze. Ceea ce nu inseamna altceva decat da si mie cincizeci de lei, sa moara copilasii mei. Pai sa moara, zic.

In rest Primaria nu simte nici o nevoie sa te bage-n seama, dincolo de faptul ca uite de exemplu in Timisoara lucreaza la taxi vreo 2000 de oameni, care-s mai multi decat absolut orice fabrica, uzina, platforma industriala sau ce-o mai fi avand orasul. Da' asta mai putin conteaza, da-i in pula de fraieri, si in tot cazul n-o sa le cerem parerea si n-o sa le urmam indicatiile in ce priveste, de exemplu, fluidizarea traficului. Sau instalarea semnelor de circulatie. Mama lor de tonti, ce stiu ei ?

Mai bine stie un prost care face fundul lat intr-un birou, sezand pe scaun 6 ore pe zi (program de bugetar, deh) decat un taximetrist, care baga minim 70 de ore intr-o saptamana. Chiar, de curiozitate, gasiti un taximetrist care lucreaza sub 70 pe saptamana, 300 pe luna. Sa-l vad si eu.

Si pana la urma, ce pagube aduce lumii si societatii omul asta ? A, pai in primul rand, ca ducand zece, douazeci, o suta de clienti intr-o zi acolo unde au ei treaba asta inseamna ca nu mai e nevoie de zece, douazeci, o suta de masini in oras. Care sa astepte la stopuri, sa caute spatii de parcare si sa emita gaz de esapament. Asa cum fac de exemplu corporatistii moderni, merg ei la servici singuri in masina bancii si injurand in gand societatea care uite cum ii chinuie!

Nu stiti voi ce-i ala chin, bre. Dac-ajungeti vre-odata taximetristi, poate aflati. Da' sincer, nu doresc : eu folosesc des taxiurile si fix aia mi-ar mai lipsi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

48 Responses

  1. Cum, bre, n-ai masina si carnet ? Ce chestie dom`ne, ce chestie ...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Nici n-am, nici n-am avut niciodata.

  3. Aiurea, cred ca ai carnet d`ala luat la americani. Am auzit io ca astia sunt mai periculosi chiar decit cei de la Pitesti, parol !
    Cum se da examen auto in America; I=instructorul, E=elevul (eleva) :
    I = ai 16 ani ?
    E = am.
    I = ok, bag-o in D (drive) si mergi 15 picioare in linie dreapta.
    E = sorry, ati zis 15 linii drepte in picioare ?
    I = nu, tuta dracului, mergi drept pina iti zic eu.
    E = ok
    Dupa alte 20 de minute, instructorul, fericit ca a scapat teafar:
    I = stii ce inseamna R (reverse) ?
    E - se repede cu mana la maneta ...
    I = nuuuu, n-o pune in R, spune doar ce inseamna !
    ...............................
    Noroc ca au sosele late ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Marianeeee, daca conducatorul auto mediu din Romania ar conduce cam la nivelul celei mai proaste tute de 16 ani din California, cu bubbleguma-n obrajori si fusta-n curea, viteza medie a traficului in tara ar creste macar cu o treime.

    Nu fa gat, ca nu-i pe ce, soferii romani sunt unii dintre cei mai prosti soferi din lume, chiar mai slabi decat egiptenii, aproape la fel de slabi ca guatemalezii, mult sub turci. Si sa vezi straini veniti in vizita cum se stramba de ras vazand o linie de masini cica "parcate" dupa mintea localnicilor nu-i usor, mai ales cand faza se repeta de fiecare data cu fiecare persoana.

  5. Cind ai zis ``Nici n-am, nici n-am avut niciodata`` vorbeai de masina sau carnet ?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Masini am avut, inclusiv la taxi acu 10 ani. Carnet, nu.

  7. Ei, vezi, aici voiam sa ajung.

  8. eu unul nu inteleg de ce nu lasa Primaria mai mult de 2000 de masini taxi in oras, chestie care ar duce preturile in jos si numarul masinilor disponibile in sus, laolalta cu taxele; a, probabil nu-s în stare sa faca noi statii pentru taxi, prin urmare isi ascund incompetenta.

    dac-ai incercat vreodata sa obtii o masina sambata noaptea la 1 stii de ce am probleme cu parcul actual :D

    in alta ordine de idei, Comisia de Circulatie merita dusa pe Rebreanu si calcata de tiruri in mod repetat; nu cred ca as putea sa numesc o singura decizie buna a lor de cand exista, maxim decizii cu efect neutru.

    in alta ordine de idei, despre cum oras ar putea fi intrebati si soferii de autobuz, se tot strang sugestii pe forumul RAT, Culita Chis se scarpina in cur cu ideile.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    @Marian S Unde anume ai ajuns ?

    @dAImon Problema la ora actuala nu mai tine de primarie, in TM. Am un amic care si-o facut mai demult atelier, initial de service dar incet incet s-a specializat pe infolieri, ca se cereau. Si mi-o povestit recent cum intr-o vreme infolia cate 10-12 masini pe zi, si astazi desfoliaza 10-12 pe zi, din iarna fara oprire.

    In 2007 sau 2008 chiar poate c-ar fi fost nevoie de mai multe masini, dar la ora actuala nu prea mai este cerere care sa tina mai mult de fo 1800. Problema cu sambata noaptea la 1 nu e a taxiurilor, e a irationalitatii generalizate din tara : jumate spre trei sferturi din bautorii se inchid deodata, si ca rezultat plin de pustani ametiti care duc pustoaicele cu taxiu' singura data in viata lor. Solutia care mi-ar place pe tema ar fi obligatia pentru toti cei ce tin deschis in weekend dupa apusul soarelui sa tina deschis pana la rasarit. Ar fi una dintre primele mele masuri.

    Subscriu la povestea cu comisia lui peste, nu cred ca exista exemplu mai clar de incompetenta institutionala. Si subscriu si la ideea cu soferii de autobuz. Faceti in asa fel incat sa fie lucrurile pe placul oamenilor astora, si sigur vor fi optime. Ca ei au si interesu' sa fie bine, si motivatia, si pe deasupra si stiinta si experienta.

  10. @ dAImon, @ tot poporu`:
    Atit la voi cit si la noi si probabil (sau mai degraba sigur) in toata tara asta primariile nu accepta licentierea mai multor masini dintr-un motiv foarte simplu: scad profiturile firmelor care se ocupa cu asa ceva.
    SI OAMENII ACEIA FAC SCANDAL. SI OAMENII ACEIA AU INFLUENTA.
    Trebuie sa fie cit mai putine pentru a dicta preturile. Daca s-ar lasa la liber (numarul de licente zic, nu activitatea in sine) s-ar rezolva, intr-adevar, multe din problemele de trafic din marile orase. Iar piata s-ar regla singura, dupa adevarate principii LIBERALE !
    Acum de-abia devine interesant: sa ne explice domnul Mircea Popescu, liberal convins, cum e mai bine: cu numar restrins de licente sau la liber ?
    Ca daca prind o idee buna ma duc sa i-o spun si primarelui Oprescu.

  11. Comentariul nr. 9 a aparut in timp ce eu scriam la nr. 10, sa fim intelesi.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    A ok. Ce spui tu suna teoretic valid, dar practic eu constat ca la un leu 30-40-50 de bani per kilometru in Timisoara, costurile sunt cam tot acolo unde sunt ele si-n Istambul sau New York, si-mi par rezonabile. Asta per kilometru.

    Sigur ca data fiind cursa medie de 2-3 km in Timisoara si de 8-12 in New York descoperim ca de fapt per cursa, sau per ora, americanul castiga mult mai mult decat localnicul. Dar in fapt, preturile sunt acolo unde ar trebui sa fie, sau chiar sub la noi, dat fiind costul benzinei (care, apropo, e de doua ori mai scumpa in Romania decat e in SUA).

    Eu sunt de parere, ca politica, ca orice persoana doritoare si care indeplineste niste cerinte rezonabile (vechime 3 ani de exemplu) trebuie sa fie autorizata pentru taximetrie. Pe de alta parte, as fi si de parere ca persoanele angajate intr-un accident grav din culpa (ori sub influenta alcoolului) sa nu mai aiba dreptul de-a fi taximetristi (sau instructori auto, sau soferi de autobuze etc).

    Pe de cealalta parte sunt destul de convins ca criza a cam lasat fara obiect discutia asta - care era foarte importanta acum 2 ani. Pe scurt, sunt pentru ce zici tu dar nu cred ca-i o prioritate acum. Firobuzele cumparate la 380,000 de euro bucata (fara a socoti costurile de finantare), adica bani din care cumperi o scara de bloc, 10 apartamente, sunt problema majora, si alte chestii similare din lungul cortegiu de coruptii ale primarului.

  13. Adinc prinos odiosului, ca ne-a facut metrou !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Mei, acu, fara suparare : crezi tu ca daca nu-l facea odiosul, il facea Berceanu ? Sau Orban, sa nu zici ca-s partinic. Aud ?

  15. acu' între noi fie vorba, cam astea-s preţurile la firo-auto-buze, pentru detaliile semnalate în presă nu (cred că) se obţinea o reducere de costuri semnificativă, poate 20k euro la bucată; e ceva, dar e departe de restul învârtelilor care s-au făcut pe-aici.

    mai degrabă le-aş interzice celor de la Mercedes să vină să mai facă "afaceri" în stilul pe care l-au făcut, cu mituirea tuturor.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Mei, sigur ca discutia asta nu poate fi transata definitiv, din ce parte incepi sa stingi focul. Da' orisicat, atata vreme cat l-am observat si ne punem problema a-l stinge e bine.

  17. Vai de mine, nici nu ma gandeam ! Berceanu, Orban sa faca metrou ? Pfu !
    Avea dreptate saracu fiu-sau: bai, voi nu zugraviti in 20 de ani ce a construit tata in 2 !
    Ce marca sunt TROLEIBUZELE alea ? P`aici prin Bucale erau unele FOARTE BUNE facute la Astra in colaborare cu ungurii si incep sa le duc dorul, ca sunt pe terminate si altele noi nu au adus. Le-au inlocuit cu unele mult mai slabe, dar am uitat acum cum le zice. Maine insa tre` sa circul cu unu` din astea si va zic.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Aia de la Astra aveau initial contractu', da' a descoperit primarele ca existau ceva nereguli, zice el, asa ca licitatia ceea fu anulata si s-a organizat una noua, dupa ceva destituiri la compania de transport a orasului, pe care-au castigat-o niste cehi pare-mi-se.

    Inca nu m-am lamurit complet ce-o fost de fapt acolo, asa ca nu pot spune ca am o opinie pe tema.

  19. Pai o varianta ar putea fi urmatoarea: astea de la Astra erau niste troleibuze de oameni normali, cu niste scari pe care urcai si coborai foarte usor si comod la oricare dintre cele trei usi. Niste handicapati mai handicapati decit toti handicapatii de pe lumea asta au considerat ca noi suntem un popor de handicapati care se plimba in carucioare de handicapati iar astea noi au platforma joasa, ca sa intre carucioarele pentru handicapati.
    De cind le-au bagat eu nu am vazut MACAR UNUL !!!

    Diferenta majora e ca unii sunt handicapati mintal.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Hmm, acu' n-am idee cat de joasa-i platforma sau cum merge treaba cu ele, mi se pare ca macara de-aia pentru carucioare n-au.

    Da' pe de cealalta parte, cat priveste mobilitatea persoanelor cu handicap, stam destul de prost spre foarte prost.

  21. daca tot e offtopic, RATu' are si un microbuz sau ce-o fi ala destinat special transportului persoanelor cu handicap, care sta la dispozitia oricui are nevoie de ea. discutabil cat acces are un om singur si nu un grup organizat la chestiune.

    marian : sa stii ca vehiculele low-floor nu's bune doar celor cu handicap, ci si persoanelor varstnice .. comparatia o vezi la tramvaie unde cu o plasa care le ocupa o mana trebuie sa faca echilibristica pe trepte ca sa impinga bariera SI sa se tina. Plus ca tot restul lumii poate urca/cobori mai rapid, facand doar un pas pana pe bordura.

    anyway, these are details :D

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    Subscriu. In anii 70, dupa lupte seculare asociatiile handicapatilor au reusit sa introduca low curb si rampe in constructia trotuarelor din State. Dupa care toata lumea a observat ca nu tre' sa fii in carucior ca sa-ti convina chestia, si de atunci toate asa se fac.

    Ergonomia conteaza.

  23. lol, nu le purta tu de grija la taximetristi. castiga ei foarte bine... uita de teoriile tale de balta de mai sus.

    statul nu este sustinut, de categoriile sociale de la noi. nici de taximetristi, nici de pfa, nici de imm-uri, nici de altii asemenea. singurii care il mai sustin, sunt corporatiile straine. si ne plangem ca o ducem asa rau...

  24. @ tot poporu`: Nu am nimic impotriva vehiculelor ``low-floor`` insa nu sunt de acord cu ignorarea oricaror alte conditii de calitate doar pentru ca respecta acest lucru.
    Apropo de trotuare: in Bucuresti e alta moda, se inlocuieste asfalt bun, turnat acum unu-doi ani, cu piatra cubica. In general in parcuri si pe citeva trotuare. Acuma eu ma gandesc ca masura are rolul de a limita viteza pe care o iau bikerii si rollerii pe asfalt si de a proteja pensionarii, nici prin cap nu-mi trece ca ar cistiga unii din importul de piatra cubica si borduri tocmai din China !

    Dar noi vorbeam de taximetristi aici, scuzati off-topicul.

  25. Asta cam depinde si de oras/administratia locala dar in mare nu te pot contrazice. Celor din Bucuresti le promisese Oprescu masuri de reglementare (voiau sa scape definitiv de pirati si Taxi Pelican si sa li se poata acorda o licenta individuala de lucru corecta, intre anumiti parametri). Evident ca nu s-a intamplat asta iar taximetristii nici la o greva nu prea pot iesi. Ca na, orice ora pierduta inseamna un covrig mai putin pe masa.

  26. Ciolanus`s avatar
    26
    Ciolanus 
    Wednesday, 19 May 2010

    Ce treaba au taximetristii cu fluidizarea traficului? Ei iti iau prioritatea, nu semnalizeaza, opresc si stationeaza unde au chef, etc.
    Sunt destul de utili oamenii astia, dar te cam ard la buzunar. In bucuresti pentru a-l traversa poti plati peste 30ron, iar cu masina personala te-ai scoate la 10ron.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    @Mihai Eu cred ca-s intr-o pozitie foarte buna sa stiu destul de exact cat castiga, avand in vedere si ca imi aduceau vre-o duzina de oameni zeturi, si ca am destui prieteni in aceeasi situatie. Despre tine nu mi-i chiar asa de clar de unde-ai sti, dac-ai sti.

    @Marian S Aia da. Si nu, sa nu te gandesti ca-i vorba de vre-un castig, nimeni nu face afaceri cu statul ca sa castige, astea-s povesti pe care ti le spun dusmanii poporului.

    @krossfire Ca bine zici. Situatia in Bucuresti e trista cu taxiurile, ma rog, nu chiar in halul din anii '90, dar e trista.

    Dar ma rog, acolo e trista situatia in toate aspectele, ultima oara cand am fost, prin 2008 parca, am facut 1 ora juma' cu avionu' din Timisoara si patru ore de la aeroport pana-n Victoriei, cu taxiul (100 RON, pe ceas).

    @Ciolanus Ca sunt mai putine masini in oras, odata, si ca nu prea fac tampenii a la blonda cu masina sponsorului. De Bucuresti nu raspund, dar in TM, si-n Cluj, si-n restul tarii civilizate se comporta bine in trafic, peste media participantilor cu siguranta.

  28. fii sigur ca daca nu le-ar conveni cat castiga, ori de ce facilitati dispun, s-ar face securisti(security)! ;)

    nu-ti pune nimeni lacat in viata ca si taximetrist.

    asa pot face si eu studiu de caz cu transportatorii, vezi transportatorii de persoane, unde sa zicem stiu, cam cel putin cat zici ca stii si dumneata cu taxiurile. pot sa stau sa explic ca in medie un 20 de lei pe drum, de pasager la 17-19 locuri nu este suficient cat sa acopere: amortizarea, rovineta, licenta de traseu, licenta de vehicul de transport, salariul soferului, costurile de reparatii, imprumuturi, alte cheltuieli ocazionale. se fac transporturi de persoane? uite ca se fac. :D

    se angajeaza taximetristi? uite ca se angajeaza...

  29. @MP@Ciolanus

    am un amic bun, care a facut 6-7 accidente de oras in ultimii ani si in mai putin de un caz, toate au fost din vina neacordarii de prioritate din partea taximetristilor. exceptia s-a datorat unei doamne care nu a vazut ca stationeaza coloana. si ghici unde? taman in cluj.

    normal ca pe tine nu te deranjeaza faptul ca taximetristii nu respecta regulile de circulatie si ca fac intelegeri intre ei, din moment ce nu conduci. altfel ai privi situatia daca ai avea carnet, masina si ai circula cu ea. ;)

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    @Mihai Pai clar ca iau mai bine decat aia cu 400 de lei pe luna in fabrica, de exemplu. Dar pe teoria asta, toata lumea ia mai bine decat un somalez care-i platit in boabe de orez, si cu asta ce-am facut ?!

    Tot transportul de persoane e in criza, ceea ce nu-i un lucru bun, social vorbind. Iar de angajat se angajeaza tineri slab calificati si ies tipi cu experienta si cunostinte.

    Acu, tu poate ca ai intalnit omu' de care zici, dar eu pot sa-ti spun altceva : la numarul de ore petrecute in trafic (care-s cu usurinta x4 sau x5 media per total conducatori auto) taximetristii au cam jumatate din accidentele pe care le ia media. Ceea ce indica ca-s ori cu un ordin de marime mai atenti, ori cu un ordin de marime mai norocosi. Ori ceva intre ele, statistic vorbind.

    Nu neg ca-i perfect posibil sa am alta perspectiva, avand o alta perspectiva, da' nu-mi pare neaparat un lucru rau, atata timp cat intelegem care i-s limitele (de-aia am si declarat). De ce intelegeri zici ?

  31. e adevarat si verificat faptul ca cu cat conduci mai mult, cu atat creste riscul de a fi actor in cadrul unui eveniment rutier. si eu am un amic ce era sofer cu experienta de la taica-sau, s-a angajat la cumpana(firma ce asigura livrare de bidoane de apa plata, printre altele). nu avuse niciun accident la activ pana in acel moment, iar in 3 luni de munca, avea deja 3 accidente la activ.

    inteleg sistemul, dupa cum il intelegi si tu, toata lumea il intelege, dar de aici si pana a tine cu o singura parte e cale lunga. sigur ca toti vrem beneficii cat mai mari si implicare cat mai putina, dar trebuie sa facem un compromis pana la urma. nu cred ca taximetristii sunt cei mai compromisi dintre categoriile sociale.

    problema in fond, e ca rechini nu-s multi, majoritatea lucreaza la antreprenori, care au masini luate in lesa. e si greu sa rezisti pe piata ca si rechin, ca doar nu ii sta in fire sa iti cumperi masina pentru taximetrie, sa platesti benzina/motorina, sa raspunzi la telefon pentru comenzi, etc. desigur, exista si pelicanie, e tolerata, dar aia pentru mosii pensionari.

    no, dar ma intind. ziceam asa, patronul raspunde in fata statului pentru taxe, dari si alte chestii. toti suntem nemultumiti ca statul ne impovara cu taxe, ca nu face nimic, ca se fura, ca e manarie, etc. dar cati patroni isi platesc firesc darile catre stat? nu se face treaba la stat? pai, statul nu are dreptul sa faca mai nimic, doar sa scoata la licitatie proiecte. cine liciteaza? patronii? de ce nu se face nimic?

    si atunci, zic eu, in loc sa aratam statul si functionarul public, de ce sa nu aratam patronul? daca patronul ar fi corect, poate ar fi si statul corect. eu sustin ca statul roman nu face altceva, decat sa il reprezinte pe patronul roman. ma contrazice cineva?

    __________
    ziceam de intelegerile in trafic. cum au si soferii de autobuse, camionagii, etc.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    @Mihai E o cale foarte scurta. Cine munceste ? A, x ? Bine, tinem cu el. Simplu. Daca vad niste tipi bagand 10-12-14 ore ca regula, imi vor fi simpatici. Daca vad niste alti tipi frecand duda, imi vor fi antipatici. E destul de simplu, pana la urma (cu conditia sa intelegem si ca munca nu-i simpla sudoare, ca altfel ne pierdem).

    Degeaba o dai pe langa piersic. Eu ti-am facut o socoteala clara, care scoate 70% din banii munciti de niste oameni si-i baga in buzunarul statului. Nu-mi veni sa-mi povestesti generalitati cu toti intelegem, sistemu', oare cati fac si alte retorisme. Nu ma intereseaza. Iti spun de pe-acuma ca n-as plati niciodata nimanui 50% sau peste din ce incasez. Nu ma intereseaza cine-i si cine se crede, mai bine cumpar arme si trec la insurectie decat sa-i dau oricui jumate din ce-am facut eu. Punct.

    Deci, de-aia sa aratam statul si functionarul public. Nu din vrajeli si generalitati aiuristice, pe tiparul "nu se face nimic".

  33. sa stii ca sunt multi functionari publici, mai ales din' cei tineri, care chiar fac treaba. tot asa cum taximetristul munceste, treaba aia pica pe umerii lor. si cunosc cateva cazuri, de oameni foarte profesionisti, si la nivel teoretic, dar si practic. unde? la stat. fix, acolo.

    tot asa muncesc si aia, precum taximetristii. iar asa cum taximetristii muncesc, unii patroni stau. iar cand nu stau, se invart cu hartii, plicuri si pachete fix pe la acei functionari publici care nu muncesc. oare de ce?

    stii, zice o vorba din batrani... prost ii cine da, nu cine cere?

    daca toata lumea ar fi corecta, nu ti-ar cere nimeni 50% din profit sau din incasari, ori din ce vrei tu. problema e ca lumea nu e corecta, nici pe de o parte, nici pe din cealalta, nu ca statul pune biciul pe taximetristi. eu despre asta vorbesc aici.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    Mei, nu neg ca sunt. Si nu neg chestia ca "lumea nu-i corecta", atata zic, ca discutii la nivelul ala de generalitate nu-s practic utile. Ce facem aici, versuri de hip-hop, lumea e cruda si rea dintotdeauna ?

  35. mnoa bun, dar nici discutia particulara nu-i relevanta. ce ai vrea sa facem aici? sa le lingem ranile taximetristilor? :D

    inteleg, sunt multe dezavantaje sa fii taximetrist, dupa cum sunt si unele avantaje. cerere-oferta, punct de echilibru, post adjudecat. :D

    e o meserie ca oricare alta, utilitatea ei variaza in timp. cine stie, poate intr-o buna zi, oi la volan si iti voi da dreptate in timp ce te-oi duce la parcarea din polus pentru concertul maiden. apropo, vii?

  36. *oi fi

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    Nu merge asa, e o falsa idee sa-ti inchipui ca taxarea disproportionata "echilibreaza" cine stie ce avantaje imaginare, ca de exemplu ca munca ta se traduce direct in profit, adica, ca e un loc unde libera initiativa conteaza (spre deosebire de munca la birou, rotita intr-un angrenaj mare, unde nu se vede). Asa mod de-a gandi nu e doar stupid, e si antisocial.

    NU e o meserie ca oricare alta. E singura ocupatie impozitata de statul roman la trei sferturi. Ceea ce nu-i tolerabil si n-ar trebui sa fie tolerat.

    Nu prea ma atrag concertele, prefer sa ascult confortabil.

  38. la faza cu impozitul iti dau dreptate. nu ar trebui sa ii impoziteze asa, dupa cum nici preturile la tigari nu ar trebui urcate atat de sus, dupa cum autobusele vechi din cluj ar trebui schimbate cu din alea noi, fiindca ploua in ele, dupa cum, etc...

    hai sa ii lasam pe ei sa isi ia soarta in propriile lor maini. nu vad de ce nu ii lasi sa se revolte daca slujba lor e atat neconfortabila. ca-s prinsi in sistem, de aia?!

    parerea mea este ca atat cat persevereaza in a munci ca taximetristi, taxele nu vor scadea. si acestea fiind zise, le las cuvantul si altora in cadrul postului, ca am cam acaparat scena.
    ___

    nu pentru concert m-am gandit ca vii, ci pentru ca, ma gandesc, ai o gramada de prieteni fani maiden, fiind din generatia aia. ar fi o ocazie buna pentru a va intalni.

  39. p.s. banii sunt un etelano in valorii. daca am gandi doar in bani, totul s-ar traduce in verzisori, precum in the matrix.

    nu e vorba doar de bani, dupa cum nici viata nu e compusa doar dintr-un lucru. e una sa ai o masina, pe care sa o poti folosi cand vrei, sa mai faci un drum cu batranul la spital, unu' cu copilu' la scoala, sa ajuti un prieten care are de transportat niste chestii.

    plus ca iti faci experienta ca transportator. iar un transportator cu experienta se poate angaja pentru un castig mai mult decat binisor, asta ca tot ziceai de bani.

  40. *etalon al valorii(e aiurea tastaura asta :D )

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    @Mihai Ba io mereu ii intreb, bre da' fraieri sunteti voi ?! Ce nu va faceti o asociatie profesionala, dati fiecare doi lei pe luna, de banii aia luati un tip avocat sa nu faca altceva toata ziua decat sa va reprezinte ? Tot ar rupe, ca n-are nimeni de unde sa scoata resurse sa-i tina piept. Da' ei sarmanii... mnoa. Nu stiu ce-i aia capitalism, democratie, lupta etc.

  42. si am zis ca nu mai scriu, dar, ocupatia de taximetrist e o parghie spre ceva mai bun. ai vazut vreun taximetrist de cariera? e o meserie prea stresanta ca sa faci cariera in ea.

    in taximetrism ajung de regula cei fara experienta, sau cei cu experienta care nu se mai cere.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    Am vazut multi taximetristi de cariera. Inclusiv oameni ramasi de pe vremea Getax-ului.

  44. offtopic #1 : La recitire, tin sa precizez ca Flextronics/Continental in vremurile bune treceau de 2000 de angajati. Sigur, 2000 de oi intr-o cladire n-au aceeasi importanta ca 2000 de oi care bat orasul, dar asta e alta discutie.

    offtopic #2 : Tot citezi din BUG Mafia. Fan?

    offtopic #3 : Tu ai adunat scalar taxele alea? Sau cum?

  45. @dAimon

    lasa-l sa adune taxele cum vrea el... mergem pe mana lui, ca doara e articolul lui! ;))

    @MP

    poi sa se puna sa isi faca. daca-s asa multi. pe termen lung li se merita.

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 May 2010

    @dAImon Pai in vremurile bune si taximetristii erau fo' 3000. Clar peste 2, indiferent ce credea sau vroia primaria.

    Fan hm, nu neaparat. La un moment reprezentau ceva. Demult.

    19% + 16% x .81 + 90% x .5 = 76.96%. E doar o aproximatie.

    @Mihai De meritat li se merita, dar romanul intelege foarte greu activismul.

  47. criss266`s avatar
    47
    criss266 
    Saturday, 6 October 2012

    Ehe, ar trebui sa faci un update, cu 24 % TVA, caci statul a modernizat darile.

    Si pentru cei care nu fac taximetrie, e mai dezastruos, care da doar 16% impozit pe profit. Eu la patronat, trebuie sa produc si bani care ii da firma la stat pentru mine ca salariat, adica daca brutul il am de 1500 ron.

    La 1500 ron taxe:
    eu - 419 ron
    firma - 421 ron
    total taxe salariu la stat din munca mea - 840 ron

    Mai imi raman 1081 ron din care mai dau 24% tva, caci la tot ce cumpar dau TVA. Asa ca peste 250 ron

    840 + 250 = 1090 preia statul din munca mea, iar eu nu am mai ramas decat cu 831 ron.

    Deci din munca mea statul preia 1081 ron, iar eu 831 ron, mai are rost sa mai adaug si restul de taxe normale (tampenie) impozit pe casa, etc...

    Sincer am un gand foarte rau celor din politica cifrelor, precum si a celora care influenteaza aceasta politica si la naiba multa lume intra in aceasta arie, dar aceasta arie de oameni prezinta "burghezimea" si nu cred ca gresesc.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 October 2012

    Este ce zici.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.