Obligatia de-a citi

Monday, 03 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Uneori ma intalnesc cu oameni care-mi spun, suav si parca un pic rusinati ca stii, n-am apucat sa citesc chiar tot ce-ai scris, de parca intre noi ar exista asa ca o conventie, eventual tacita, prin care stimabilului ii revine obligatia sa citeasca tot ce mai scriu eu si sa-mi prezinte notite de lectura la urmatoarea intalnire. Nu exista.

"N-am avut timp", se mai scuza din cand in cand cu ochii-n pamant. Dom'le, da' nu-i nici o rusine. Ii normal. Rationalitatea dupa care exista Trilema ca instrument public este tocmai aia, cine are timp si interes citeste, cine n-are timp, sau cine n-are interes, noa, asta este. Logic atunci ca unii oameni fiind de exemplu someri, altii lucrand doua joburi, unii studenti, altele proaspete mamici nu toata lumea poate sa citeasca tot ce mi se nazare mie sa scriu la un anumit moment. Ca au si ei treburile lor. Cel putin io asa sper, ca altfel dam faliment cu totii citind Trilema la zi.

Contraponderea libertatii mele de-a scrie cat si cand vrea inima mea - ca doar ii blogu' meu - e libertatea cititorului de-a citi cat si cand ii vine lui bine, dimineata la cafea, in autobuz pana ajunge la scoala, asteptand dupa clienti sau seara de relaxare pana-l ia somnul, fiecare cum doreste el.

E drept ca uneori intrebat de chestii spun ca "am scris pe blog" si inchei acolo discutia. Dar nu ca sa stimulez eu oamenii sa-mi citeasca blogul, nu asta-i subtextul, si nici ca repros, vai, dar cum poti tu sa nu fii la curent cu toate chestiile pe care le scriu eu pe blog ?! Nici vorba de-asa ceva. Pur si simplu urasc sa ma repet, asta fiind unul dintre motivele principale pentru care si scriu - ca scriind e scris o data pentru toti oamenii si toate timpurile, iti bati capul sa scrii bine data aia si-n rest liber la program. Pe cand spunand ti se intampla (sau cel putin mi se intampla mie) sa te enervezi pe la jumatate ca n-ai spus asa de bine ca data X catre Y, si o iei de la capat ca un apucat ? Sau ce faci, inveti toate discursurile pe de rost si le reciti, in forma lor perfecta ? Cam nesanatoase alternative. Mai bine scrii si pe urma zici, dom'le, se gaseste scris, vezi acolo. Zic eu.

Sigur, exista o exceptie, si anume, daca te apuci sa comentezi pe undeva, atunci ai intr-o masura variabila obligatia de-a citi. Variabila, si anume, dupa cum urmeaza : daca ai in cap a polemiza cu textul, iti revine sa citesti atat textul (ca sa ai obiect) cat si comentariile (ca sa te asiguri ca nu ma pui pe vre-o banda Moebius), in timp ce daca ai in cap pur si simplu a adauga vre-un turnulet sau anecdota proprie scl, ai a citi doar textul (ca sa nu adaugi ceva aiurea-n tramvai).

Stiati apropo, ca o paranteza (pentru ca-s obligat prin contract sa divaghez, stiati, apropo ?) ca exista in limba romana pesoana a 2-a impersonala ? Uite de exemplu asa cum e folosita mai sus, nu e personala, "Tu, Gheorghe, ai obligatia", ci e impersonala, "daca esti fata maritata nu primesti destula ...". Cam ca si-n sintagma "Ploua". Cine ploua ? Pai cine ploua, ala ploua. Tot la fel, "cine are obligatia ?" "Pai ala care satsiface conditiile, cine-o fi el". Dar sa revenim.

Contraponderea la exceptie exista si ea, si anume ca nimeni nu-i obligat sa comenteze, daca n-are chef sa citeasca. Si de altfel, exista si niste ratiune aici, anume, daca n-ai atata interes cat sa vrei si sa-ti vina, din proprie initiativa, sa citesti chestia, e improbabil sa ai ceva valoros de adaugat la speta, si ca atare mai bine lasa. (Exista bineinteles si exceptia la contrapondere la exceptie, anume de exemplu in texte asa mai experimentale, precum seria cu Eliza, sau in locuri care se bazeaza pe interactiune, precum criptogramele, unde-i chiar frumos sa mai comentezi din cand in cand ca sa stiu ca interesu-i prezent).

Si-acuma am uitat cum voiam sa inchei. Daca-mi amintesc, eventual mai scriu o data...

Category: Oda Superbiei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. Porcul de York`s avatar
    1
    Porcul de York 
    Monday, 3 May 2010

    da, da...Eliza ...interesu-i prezent .. devin insa tot mai posac pe masura ce apar elemente noi :)

  2. Ukavra`s avatar
    2
    Ukavrainsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 3 May 2010

    Nu am citit nik din seria Eliza dar intr-o zi ... azi am citit suficient :)
    Ma retrag ...

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 3 May 2010

    ai fost harnic de când n-am mai trecut eu pe-aici, dar eu ma bucur de citit, deci: yay!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 May 2010

    @Porcul de York Am o amica care-i celebra prin aia ca s-o enervat odata privind la nu stiu ce super-extra-bukakke la ceva tip ce-o iubea sincer acasa, si-o exclamat "mnoa si ce mare lucru ?!". Tipa aia o emis teoria ca fundamental vorbind baietii sunt rusinosi si conservatori, chestie peste care eventual braveaza. In timp ce femeile sunt fundamental curve, chestie pe care-o recunosc mai mult sau mai putin, functie de cat de ostil e mediul si cata experienta cu ostilitatea mediului au.

    @Ukavra Spor.

    @kokofifi Am avut diaree la cap.

  5. N-am citit tot asa ca nu-mi permit sa comentez.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 May 2010

    Asa, asa, ca altfel fetele-n costum de politiste iti dau pedepse arabesti.

  7. Mulțumim pt. înțelegere :P

    De multe ori, citind cu întârziere, intervine trilema: să comentăm articolul, comentariile sau autorul?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 May 2010

    Da, da, de trei ori da!

  9. Laura Driha`s avatar
    9
    Laura Driha 
    Wednesday, 5 May 2010

    Eu nu te citesc zilnic, dar cand intru recuperez tot! :)) Ma ierti, nu? Mai ales ca nici tu nu citesti pe toata lumea (de exemplu pe mine!:)) )

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 May 2010

    Ha! Eu citesc pe absolut toata lumea.

  11. Inclusiv pe mine? :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 May 2010

    @Mari Din priviri.

  13. Mă simt onorată ;;)

  14. Nu știu dacă-i întâmplător faptul că am comentat după 15 - 03 = 12 zile, dar algoritmul meu (foarte simplu și extrem de leneș) e următorul: când am timp, citesc următorul post din coadă; asta pe principiul „nu mă poate obliga nimeni să citesc articolul fix când apare”, chiar dacă se întâmplă uneori să citesc după mai multe zile ceva ce ar fi fost de actualitate la momentul postării. Și nici asta nu-i ceva așa grav.

    Până acum a funcționat.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 May 2010

    Principiul cunoscut si sub numele de cod FIFO. Doara vreme este, si mai sunt zile.

  16. Salutare!
    Nu vreau sa iti fac spam deloc pe blogul tau pentru ca urasc asta fiind si eu la randul meu proprietarul unor bloguri.
    Vreau doar sa iti fac cunoscuta o oportunitate sa zic asa pentru tine: http://www..info, doar daca blogul tau este do follow!

    EDIT : Zau asa ?

  17. simpler`s avatar
    17
    simpler 
    Monday, 8 August 2011

    Multi bloggeri romani ar vrea sa stie daca ai avea curajul sa raspunzi la cateva provocari simple si de bun simt. Daca esti interesat/a sa participi la acest joc intre bloggeri intra aici.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 August 2011

    @simpler Mei draga multi blogeri romani, eu sunt prea batrin ca sa mai am curaj. Sau bun simt. Sau ca sa intru aici.

    Da' daca esti interesat sa particip, noteaza tu ce ai de zis frumos in comentarii, ca jde mii de altii inaintea ta, si-om vedea ce se poate face pentru tine. Bine ?

  1. [...] cum am stabilit : asta fiind unul dintre motivele principale pentru care si scriu - ca scriind e scris o data [...]

  2. [...] raspuns sub forma unui articol tocmai aici pe mindrul blog ce cu placere il cititi, dat fiind ca urasc sa ma repet, da' cu asta anumita am to-o-ot ezitat pe motivu' ca metainterpretativi cum se gasesc cititorii, [...]

  3. [...] in the shape of a special article right here, on the proud blog which you enjoy reading, given that I hate repeating myself, but I kept delaying when it came to this particular one because of the meta-consideration that teh [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.