Obiceiuri de lectura

Monday, 07 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Adevarul este ca desi avem numerosi antreprenori, inca si mai multi experti, si-o cantitate apreciabila de blogeri pe internetul romanesc, totusi avem destul de putine cunostiinte si inca si mai putine rezultate de masuratori. Pur si simplu plutim pe Marea Ghiceala, luptandu-ne inca impotriva aritmeticii elementare. E si asta o faza.

Pe de cealalta parte, avantajul principal in a avea un website vizitat de-o suta de mii de oameni intr-o luna, de-a avea mii de urmaritori si sute de prieteni pe twitter si asa mai departe este ca te bucuri de atentia unui numar mare de oameni.

La ce foloseste asta ? Pai, depinde si ce vrei pe lume. Daca vrei bani, probabil ca poti expune un numar de reclame atentiei respective, obtinand un numar de comenzi, de pe care eventual niste comisioane. Din nefericire, oricum o intorci, majoritatea privitorilor nu-s interesati de produsul lui peste, indiferent ce-ar fi el. Chiar daca reclama ii deranjeaza sau nu, ramane faptul ca ei nu-s, de fapt, interesati. Cu alte cuvinte, le cam pierzi vremea. In fine, asa-i lumea construita, niciodata n-ai sa faci bani din nimic. Daca vrei cu adevarat bani, nu te intereseaza chestii de-astea.

Se intampla ca pe mine nu ma roade cine stie ce chestiunea cu banii. Ma roade incomparabil mai mult curiozitatea. Asa-s eu tocmit, n-am ce-i face. Si ma mai roade si o oarecare... sa nu-i zic de-a dreptul rusine, dar totusi... jena ? de-a activa intr-un domeniu cu pretentii de "industrie" si aere de "biznis" in care nu se cunoaste dom'le, nimic. Dar nimic. Daca online.ro ar fi geografie, cartea de capatai ar consta intr-o foaie alba pe care scrie HiC SUNT LENOES. Ca nici cu scrisu' nu-i tocma lamurita chestiunea.

Ca atare, m-am apucat sa expun atentiei publicului cam cea mai interesanta intrebare dintre toate intrebarile care ma framanta pe mine. O aveti dinjos, cu raspunsurile primite pana acum cu tot.


Nu va sfiiti sa contribuiti si raspunsul propriu, apropo.

In primul rand, sa spun ca m-a surprins placut receptia excelenta pe care-a avut-o pe twitter. Desi venea de pe-un cont strict de proiect (@fain_polimedia) pe care aparent nu-l urmareste nimeni, totusi a primit vreo 20 de RT-uri (multumiri dragilor) de-atunci incoace (8 ore, circa). Sa mai zica cineva ca nu conteaza ce zici, ci doar cine esti, pe social media.

In al doilea rand, sa spun ca m-a frapat disjunctia neta intre cele doua surse de votanti (am adaugat un embed cu poll-ul si pe fain). Anume, la momentul la care scriu aceste randuri, cele 4 categorii care au primit cele mai multe voturi sunt :

  • Al meu si inca zece-douazeci diverse. [ 34% (35 votes) ]
  • Eu nu am blog, dar citesc minim zece-douazeci de bloguri intr-o saptamana. [ 26% (27 votes) ]
  • Al meu si cel putin o suta de altele. Cititul face bine la ten. [ 11% (11 votes) ]
  • Eu nu am blog, dar citesc doua-trei bloguri intr-o anumita arie de interes. [ 9% (9 votes) ]

Suspectez ca utilizatorii de twitter sunt responsabili in principal pentru prima si-a treia, iar utilizatorii de fain in principal pentru a doua si-a patra, nu doar pentru motivul simplu ca nu-mi vine a crede ca exista tare multa lume pe twitter fara blog, in timp ce pe fain acestia sunt in majoritate, ci si pentru felul in care voturile au curs in timp - dupa explozia pe twitter, multe voturi cu "am blog", dupa aceea incet incet recuperare la "nu am blog". Vom vedea, ma gandesc, daca trendul se confirma.

In tot cazul, 57 din 102 utilizatori declara ca au blog, fata de 45 care nu au. Numerele astea mi se par cel putin mie unuia foarte interesante, pentru ca parerea generala in "industrie" este ca dimpotriva, "toata lumea are blog" si chestiunea-i practic saturata. Uite ca nici poveste de-asa ceva, ceea ce-mi confirma o presupunere mai veche pe tema.

Nu mi-e clar daca va reusi sau nu acest sondaj sa adune mia magica de repondenti, dar mi se pare ca-i una dintre putinele ferestre deschise inspre realitate. Am de gand sa fac un update mai intr-o saptamana-doua, asa ca stati pe faza.

Update, 7 iunie. Wow. Inca o zi, inca o suta de raspunsuri. Concluzii, in mare viteza :

  • Majoritatea cititorilor de bloguri nu au blog. 120 fata de 83 (!!!)
  • Cititorii avizi de bloguri se impart cam egal intre cei ce au si cei ce n-au bloguri. 68 fata de 66. Mai frate...
  • Audienta blogerolor "cunoscuti" intre cititorii de bloguri este neglijabila. 8 din 203, un fel de 4%. Mda.
  • Nisa este foarte importanta pentru cititori (33/120 = 27.5%) si absolut neglijata de autori (5/83 = 6.0%)
  • Componenta sociala e neglijabila in toate cazurile ( 7/120, respectiv 4/83).

Sa mentionez in treacat ca "nu am blog si citesc un singur blog" s-a triplat de cand am publicat articolul asta, asa ca multumesc dragilor, dar probabil nu-i foarte generalizata proportia respectiva. Cine stie.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. E frumoasa diversitatea ... o intreaga paleta de culori! :)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 June 2010

    Cate bordeie...

  3. Uite, eu am blog dar n-am twitter. Sa-mi fac ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 June 2010

    Pai depinde si cat de interesant esti :D

  5. Mersic de sfat. O sa-mi pun si poze !
    Pe blog, mey.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 June 2010

    Updated.

  7. Anonimosu`s avatar
    7
    Anonimosu 
    Tuesday, 8 June 2010

    Eu am votat cu obsesia:D

  8. cipslim`s avatar
    8
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 8 June 2010

    Pai daca tot faci update, baga si poza ca asa-i profesional.
    Numa ca sondajul e relevant numai pentru astia care au twitter, eu zic sa se faca si in strda cu voluntari, si sa se ceara bani pentru rezultate, ca asa-i in capitalism.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 June 2010

    @Anonimosu Problema-i cu obsesiile ca daca le recunosti nu le ai, sau asa ceva.

    @cipslim Poza la ce adica ?

    Nu cred ca-i relevant numa' pentru astia cu tuitar, cam un sfert din voturi au venit de-acolo.

  10. ha ha, si alcoolicu' ce stie ca bea prea mult nu-i alcoolic. Cand iese volumul #2 cu Povestiri din Fairyland, by Zeno?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 June 2010

    Nici nu-i alcoolic, ca se poate lasa cand vrea. Da' nu vrea.

    Si cand sa iasa, dupa ce intra. Sau inainte.

  12. Andrei Stefan`s avatar
    12
    Andrei Stefan 
    Saturday, 23 November 2013

    Pai da , marjoritatea citiorilor nu au blog . Multi dintre noi , incercam sa gasim un blogger care se aseamana cu noi si care are aceleasi opinii ca si noi .

    Aici apare relatia dintre blogger si cititor . Cel putin , asta cred eu .

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.