Nuditatea la copii si sugari

Thursday, 16 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mai mult la copii si mai putin la sugari, dat fiind ca-n ce priveste sanatatea si bunastarea nounascutului cam toata lumea-i de acord cu natura, anume ca-i prinde mai bine sa saza invelit decit in pielea goala, pina prin jur de un an de zile nefiind tocmai capabil sa-si regleze singur temperatura si pierderile de caldura asa ca mai raceste daca-l lasati despuiet.

Dar, odata cu ancorarea-n real, care in general survine la copiii sanatosi de cap inainte de intarcare (care, daca tot am mentionat, e preferabil sa aiba loc la discretia copilului, ca un proces gradual inceput undeva dupa sase luni si finalizat probabil spre un an, chit ca daca mai suge de la sin si pe la un an-doi nu-i un capat de tara), inteleasa in sensul locomotiei independente, se pun niste probleme mecanice. Adica, copilu' vrea sa se miste, diversele toale mai mult il incurca, tre' cumva echilibrat beneficiul ca-i tin cald si-l protejeaza de una-alta cu dezavantaju' ca-i stau in cale si-l impiedica. Plus ca le hartaneste, dar asta mai putin conteaza mai nou, data fiind abundenta materiala in care traim.

446691030lmnujv_fsCele doua extreme posibile exista si se manifesta, de-o parte nemtii (ori sasii, daca preferati) leaga copiii de zici ca-s diavoli si vrajitoare bietii, si parintii se tem sa nu le-o tuleasca la fuga. Literalmente copilu' neamt petrece o jumatate spre trei sferturi din orele zilei complet imobilizat in panere, carute, patuturi si alte cutii, legat de picioare, cu legaturile puse-n sac legat si ala la gura, in camasa de forta, e ceva care frizeaza abuzul, cel putin pentru ochii mei.

Pe de cealalta parte la tigani e mare lucru daca are copilul pina pe la virsta pubertatii o sfoara la briu, deja se considera imbracat in costum de scafandru. Apropo de care chestie, acum niste ani mergind la ceva treburi cu niste cetateni americani am zis sa ne abatem spre Turda, sa vada si dinsii minuni arhitectonice ale etniei rome. Ei, si-ajunsi acolo am oprit masina, am vorbit cu care tigani mai cunosteam din partea locului, ne-au dus la plimbare in camerele ale faine, matasuri, covoare, oglinzi aurite cit tot peretele, o luxura ceva greu de conceput pentru mintea americanului care-i foarte, foarte puritan fara sa-si dea macar seama.

Si cum ne plimbam putin pe drum dupa socul cultural la care-i supusesem, sa-si mai revina, dam un colt si dintr-o data iata-ne pe-o ulita prafuita, din douazeci de pasi am iesit din Europa si eram brusc in Rutenia secolului XVII. Iara spre noi venea, din trecutul imemorial, o copila ca de vreo 10-11 anisori, cu un inceput minuscul de sin sub areole si-un singur floc cirliontat pe pubis, cu un curmei legat in jurul soldurilor si-o bota pe care-o clatina alene in mina, lovind-o din loc in loc de gard.

Astia sarmanii cit pe ce sa moara, cum e posibil asa ceva ?! oare ar trebui sa cheme politia ?! Eu cu un zimbet dracesc i-am invitat sa-i faca poze, doara ce mare lucru, chestie care le-a taiat complet genunchii, ca "if we show up with that at the border we're going straight to prison" si alte temeri asemanatoare. O fi, nu zic nu, dar faptul ramine ca tratamentul nuditatii e o chestiune pur culturala, si daca tiganii nu-s deranjati de puradei in pielea goala, e problema lor si sa fie sanatosi.

Probabil ca excesele dauneaza in ambele directii, chit ca n-avem studii serioase pe care sa ne putem baza, dar eu presupun ca atita timp cit e cald afara nuditatea-i benefica pentru copiii mici, nu doar pentru ca se pot tavali si catara in voia lor ci si pentru ca au ocazia sa simta lumea corect si uniform. Uite ca exemplu ilustrativ faptul simplu ca inainte de moda cu cotiere, casti si genunchere copiii tot se dadeau pe patine cu rotile, si e drept ca se mai loveau, dar dezvoltau o gratie si-o finete pe care plozii cei de astazi n-o dezvolta.

Probabil ca indiferent de-i cald sau nu afara nuditatea-n incaperi nu-i mare lucru, functie si de preferintele copilului, si-n plus imi inchipui ca-i o idee buna oriunde exista apa, cel putin pe mine unul stiu sigur ca ma enervau slipurile la mare, ca lipeau mereu nisip. Sigur, depinde foarte mult si ce fac ceilalti, nu-i o idee tare buna sa fii singurul deosebit, mai ales intre plozi de-o cifra. Pe de cealalta parte probabil ca un copil mereu imbracat va dezvolta oarece relatii mai dubioase cu obiectele si mai deficiente cu oamenii, cel putin la nivelul cel mai abstract-statistic de vagi tendinte.

Cea mai importanta concluzie ramine, totusi, observatia simpla ca normele sociale, asa obiective precum pot parea in lipsa examinarii sunt totusi niste exercitii in arbitrarul cel mai absurd. Ca exemplu ilustrativ, stiti ca-n Romania pina la Revolutie toti copiii, de ambe sexe, purtau rochite pina pe la 7 ani cind incepeau scoala ? Chestiile se numeau "sortulet", erau niste mizerii de plastic vag albastrui cu guleras si panglici legate-n funda la spate, pe scurt un fel de sarafan, obligatorii in toate unitatile de invatamint gradinitistic de stat si motivul proxim pentru care eu am ajuns a face gradinita particulara (de limba germana, cu o ghenosinlerarin blonda si foarte machiata) : nu le puteam suferi si nu eram dispus sa le port.

Asa incit toate babele convinse ca va face copilul meningita daca se joaca cu putulica-n nisip (asa cum de altfel mi-a atras una atentia sa nu las fata sa sada cu curu' pe ciment, ca "nu va mai putea face copii" vara trecuta) sunt aceleasi babe care erau convinse ca-i perfect normal sa imbrace baietii-n sarafan acum treizeci de ani, si deci, ma rog... cita baza putem pune pe ideile lor ?

PS. Sursa foto : actualbob on webshots.com

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Partea cu rochite pentru toti pana la 7 ani e falsa. O fi fost la Cluj daca zici tu, dar eu n-am pomenit asa ceva. Colegii mei purtau pantaloni, chiar daca din aia de plastic.

  2. pletzalcoatl`s avatar
    2
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Thursday, 16 December 2010

    http://inlinethumb12.webshots.com/45323/2198831640105946424S600x600Q85.jpg ?

  3. Ce ma scotea pe mine din sarite era palaria "ca sa nu racesti la cap" , cum venea vara, ete cum imi aparea pleasca pe scafarlie la 30 de grade si mai erau fustele, care la fiecare miscare zdruncinata de-a mea mi se ridicau in cap si astfel faceam "poze" .

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 16 December 2010

    @Diana Coman Hmm, poate sa fi fost o chestie localizata, desi nu prea cred. Deci, gradinita de stat, anii 80, si nu se purta sortulet ? Unde ?

    @pletzalcoatl Exact.

    @Luka D Stii bancu' cu suitu-n pom pentru 5 lei ?

  5. Cea mai tare memă naţională e aia cu "te trage curentul".

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 December 2010

    Ioai ca-ti vine sa le bati, in rarele cazuri cind mergi cu trenul sigur dai peste cite-o proasta de-aia. Bai frate, curentu'!!!!

    Ma rog, in trenurile alea de navetisti care cica-s "intercity" sau cum le mai spune nici macar nu poti deschide geamurile, asa ca se pare ca babele au cistigat (din nou).

    Tre' facut un tocator imens de babe cu program continuu sa mai echilibram scorul.

  7. Nu-l stiu ...

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 December 2010

    Era o fetita de fo' 6 anisori, si vine in fuga foarte surescitata la ma-sa,
    - Mami, mami! Un nene mi-o dat cinci lei sa ma urc in copac! Uite!
    - Tu proasta, ala o vrut sa-ti vada chiloteii.
    - Uhm...
    Dupa vreo doua zile
    - Mami, mami! Un nene mi-o dat douazeci de lei!
    - Cum ?
    - Pai o venit iara nenea care da cinci lei daca te sui in copac.
    - Tu, iara ti-o vazut chiloteii!
    - Nu, ca inainte sa ma sui i-am dat jos.

  9. @Mircea Popescu Ploiesti. Hm, partial se pare ca ai dreptate, ca am intrebat si ai mei zic ca aia era uniforma intr-adevar - doar ca noi n-am purtat-o si se pare ca nu eram singurii :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 December 2010

    Niste favorizati ai regimului, ce mai.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 December 2010

    Acum si cu ilustratii.

  12. Caterina-Dana Gensinoicu`s avatar
    12
    Caterina-Dana Gensinoicu 
    Thursday, 2 June 2011

    Nuditatea e sanatate.... din ce am citit triburile africane si indiene au inceput sa se imbolnaveasca, sa raceasca, cand colonistii au inceput sa-i imbrace... organismul trebuie sa respire si prin piele

  13. Misto ofertele alea low-cost si reclama gratis, d'na Iecaterina.

    Pai avand in vedere ca Europa si America geme de obezi si putori si numa' tiganii/indienii/arabii/negrii etc trag din greu in munca si sunt cat de cat mai bine facuti, cred ca avem raspunsul.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 October 2011

    Pai atunci dezbracarea.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.