Mogulii, presedintele si discutia puliblica.

Tuesday, 03 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mda, cred ca s-a strecurat o eroare de scriere in titlu, dar vorba unui regretat profesor doctor docent, n-as putea sa pun mana pe ea.

In tot cazul, in patria nostra multae silvae sunt (PNMSS - iote brand de tara, apropo) avem de-acum moguli, care-s niste oameni bogati, adica bogati-bogati, gen nu-ti dai seama tu cat de bogati sunt ei (si ca atare mai si fabulezi pe tema, ca doar ceea ce nu ni se apropie prin gandire ni se apropie prin metafora) care au in proprietate ziare si televiziuni.

Ei, uite lucru mare, ca noi n-am mai avut in PNMSS asa minune, adica niste cetateni privati, da ? Ca mine, si ca tine, daca-i pana acolo si-si uita portofelu' acasa ii da jos controloru' din autobuz - admitand ca ar umbla cu autobuzul decat sa se intoarca dupa portofel - niste cetateni privati care n-au nici mai multe drepturi nici mai multe atributii statale decat orice alt cetatean au totusi ziar! Al lor. Deci, daca vor sa-i dea foc ii dau foc, ca asa-i cu calculatoru' meu care-i al meu, pai daca ma enerveaza ii bag un ciocan de zboara, sa fie clar! - daca vor sa apara tot a cincea zi sa faca in ciuda lumii apare tot a cincea zi, daca vor sa intre-n emisie o poza cu Gina Lolobrigida unsa cu crema de ghete neagra si purtand o coaja de pepene in cap pai apare! Si cu asta am terminat discutia.

Iar pe de cealalta parte, avem presedinte. Dar stati. Ca moguli n-om mai fi avut noi de prin 1930 e drept, da' presedinte am avut, ohoo... sa ne-ajunga. Presedinte al partidului si secretar general al ba nu, ca era secretar general al partidului si presedinte al Consiliului de Stat nu stai ca ala parca s-o desfiintat prin 70. Deci secretar general al partidului si mai era si presedinte ? Nu era ala Manea Manescu sau Dascalescu sau cum il mai chema presedinte de fapt ? Asa, presedinte marioneta, asa era. Sau nu ?

Deci precum vedeti nu-i clar, avem presedinte, ceea ce am mai si avut, dar e diferit (posibil sa fie, nu stiu, zic) desi nu-i tocmai clar cum era de la inceput, daca era, ca nici aia nu-i clar, si-atunci cum e diferit ? Nu se stie.

Precum vedeti, discutia puliblica e confuza. Nu-i foarte clar nici ce inseamna sa fii bogat, lasa la o parte chestiile astea simple cu ce inseamna sa fii sef peste niste interese comerciale care nu-s, de fapt, in proprietatea ta in sensul ala strict. Si, daca-i pana acolo, nu-i nici clar ce-s de fapt banii astia. Si cu atat mai putin e clar ce-i ala un presedinte, ca functie, ca indeletnicire, ca personalitate.

Sa ne mire atunci ca in discutia despre jocul de-a cainele si pisica, asa cum e receptat el de niste oameni care n-au vazut absolut niciodata nici caini nici pisici, si nici macar nu-i clar in mintea lor ce inseamna vorbele astea (cainele e ala cu doua picioare, da ? pisica-i aia cu coada, corect ? cainii sunt cei ce au dinti, pisicile in schimb au gheare, este ?) sufera un pic de... confuzie ? Ba chiar, daca suntem rautaciosi, putem pentru ca sa spunem fara mare exagerare ca-i o aiureala fara cap si fara coada. Sa ne mire ? Pai de ce sa ne mire. Doara noi aici in PNMSS suntem deja la portile orientului, unde totu-i luat in lejera.

Adevarul este ca pentru prima oara intr-o suta sau pe-acolo de ani niste oameni simpli si slab educati, lipsiti si de discernamant si de cultura (nu vorbim in general, vorbim sub aspectul aspectelor care ne intereseaza pe noi, bun ?) incearca sa discute si ei cum pot niste probleme pe care si le reprezinta si ei cum pot.

Si ca atare, nu mi se pare acceptabil sa ne suparam pe "moguli" pentru ca nivelul discutiei televizate este atat de sfrijit, cum nu mi se pare acceptabil sa ne suparam pe "presedinte" pentru ca [inserati nemultumiri care suna de parca ar fi in fapt probleme politice, dar in realitate sunt mai degraba incercari de limpeziri lexicale si alte asemenea exercitii]. Sigur, noi ne vom supara, ca de-aia-s create aceste entitati abstracte, ca sa ne suparam noi pe ele, doua fire - doua paie, ia ciulandra la bataie. De-aia si sunt facute din paiele abstractiunii, ca sa ne putem incerca noi ciomegele gandirii pe dansele, sa ne dam seama cam cum functioneaza un ciomag, sa putem trece mai apoi, incet incet, la subler in drumul neabatut chiar daca uneori sinuos catre penseta.

Pe scurt, daca priviti toata Romania drept o mare scoala unde niste tipi cam ramasi in urma - da' nu din vina lor, bine ? e vina istoriei! - incearca si ei sa se lamureasca ce-s dom'le usile astea cu senzor ? E lucrarea Satanei ? parca devine mai digerabila. Suntem cu totii la gradinita, si copiii nu-s rai, bine ? Asa invata ei. Bun ?

Doamne-ajuta, ca uneori sincer spui ca parca simt cum imi pierd rabdarea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Nu mai sta in soare cu capul gol, te rog mult. Asteapta pina iti creste parul la loc sau pune o basca, un coi f de hartie, ceva.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 August 2010

    Ca bine zici.

  3. Bogatia nu este un pacat, poate fi poacat modul cum o obtii, cum o administrezi si pentru ce o folosesti. Parerea mea este ca bogotia este o virtute.
    Apropo ai citit in presa articolul privind reaprinderea scandalului cu pumnul de la alegeri, in care oamenii lui patriciu spune ca informatia de pe CD sa alterat datorita faptului ca sa scris pe Cd cu marker.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 August 2010

    Pai daca poate fi un pacat modul cum o obtii etc, s-a cam terminat discutia, ca niciodata morala celor ce o obtin nu se va potrivi cu morala celor ce n-o obtin.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.