Mizeria zisa Disqus

Monday, 20 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
    Eu : Un tip cu mizeria aia de Disqus instalata n-are nici o cadere sa dea opinii pe tema comentariilor.

    freeseodesign : Ha, tu esti primul care zice ca Disqus e o mizerie, cred ca restul sunt bolnavi mintal si nu-si dau seama ca Disqus e o mizerie

    Eu : Restul sunt diversi timuruci pe bloguri free care au impresia ca 100 de comentarii ii pun in pozitia de-a emite opinii si judecati. Nici un bloger serios nu foloseste chestia aia, unii dintre ei pentru ca au ascultat de mine.

    freeseodesign : Mircea, eu habar nu am cine esti tu, nici nu ma intereseaza parerea ta. Eu ascult sfaturile scrise pe aceste bloguri: pelfusion.com, www.socialtimes.com, mashable.com

    Apropo, si ei folosesc Disqus, crezi ca ai cunostinte mai bune ca ei? Hmm, nu cred.

Pina la urma, ca stie sau ca nu stie, e incontestabil ca pustiul se straduieste, ceea ce zic ca ma obliga la o explicatie asezata.

Disqus nu este un serviciu, pentru ca nu face un ceva util. Disqus este in fapt mai aproape de un trojan, sau alt soi de malware, singura diferenta reala fiind ca au pus foarte bine la punct latura de social engineering, asa incit oamenii se infecteaza singuri.

Un blog infectat cu Disqus sufera un numar de dezavantaje majore, printre care :

I. Serverele Disqus adauga o latenta in relatia dintre cititori si blog. Cine credeti ca asteapta pina se "incarca comentariile" ? Ati ghicit, nimeni. Disqus va face sa pierdeti comentatori, si anume, probabil pe cei mai inteligenti si valorosi dintre ei (pentru ca aia sunt tocmai cei mai putin rabdatori, timpul lor online are valoare si ei stiu asta), si nici macar n-aveti cum sa va dati seama cam citi oameni sau cam ce valoare se pierde.

II. Comentariile dumneavoastra devin proprietatea unei companii cu care nu aveti nici un fel de raporturi. Sa citam din ToS, chestie pe care pun pariu ca nici unul dintre utilizatori n-a facut-o.

Disqus grants you a limited license to access the Site and use the Services in accordance with these Terms and the instructions and guidelines posted on the Site. Disqus reserves the right to terminate your license to use the Site and Services at any time and for any reason or in the future charge for commercial usage.

Disqus provides access to portions of its Site and Services via RSS feeds and an API; for the purposes of these Terms, such access constitutes use of the Site and Services. Disqus asks that you use these features respectfully, as outlined in the documentation. You may not use these or any other features or the Site itself to allow the display of a substantial portion of the Disqus database or reproduce, duplicate or copy the Disqus Site. Disqus reserves the right to change these features at any time and to disable access to the feeds and the API at any time for any reason.

Disqus and you are independent entities, and nothing in the Terms, or via use of the Site or Services, will create any partnership, joint venture, agency, franchise, sales representative, or employment relationship between Disqus and you.

Trei chestii importante. Primul le asigura proprietatea de fapt asupra comentariilor de pe blogul dumneavoastra. Da, stiu ca n-o spun de-a dreptul, dar daca miine se decid sa va ceara o suma de bani (orice suma de bani) pentru a accesa comentarii pe care cititorii dumneavoastra le-au lasat pe site-ul dumneavoastra, nu va ramine decit sa platiti. Al doilea subliniaza aceeasi problema : alte entitati pot accesa comentariile lasate la dumneavoastra pe blog fara sa va consulte. Al treilea va impiedica sa va aparati drepturile acolo unde conteaza : in justitie. Simplu si la obiect.

Precum probabil stiti, "content is king". Dumneavoastra cedati singura chestie valoroasa de pe Internet, continutul original, unei companii care... va taxeaza pentru acest privilegiu. Logic ar fi sa va plateasca, ca orice schema de lead-generation, cu o suma fixa per comentariu. Din nefericire pentru autori, si din fericire pentru smecheri de teapa Disqus, logica nu-i tocmai prietena publicului larg.

Fata cu aceste considerente, argumentele naive ca "si mashable" foloseste nu prea au valoare. Mashable primeste bani ca sa foloseasca Disqus, pentru ca Disqus stie ca dumneavoastra nu stati tocmai bine cu logica si si-i recupereaza astfel. Tot simplu, si tot la obiect.

Sigur, aparent chestia nu-i cu nimic diferita de-a sustine cu eforturi proprii platformele altor companii (precum de exemplu blogspot). Pentru oamenii al caror timp valoreaza mai putin de un dolar pe zi poate intr-adevar sa para o mare afacere, chestia ca blogspot te lasa "sa scrii pe gratis", tot asa cum pentru africanii din fundurile Biafrei poate parea o afacere excelenta ca "li se permite" sa lucreze in fabrica care te lasa sa muncesti pe gratis. Totusi...

Marea smecherie pe Internet nu-i sa creezi ceva de valoare, aia-i simplu si poate oricine. Marea smecherie pe Internet e sa protejezi valoarea respectiva de... pai de propria prostie, cum ar veni, ca nimeni nu te poate obliga sa faci traznai precum sa instalezi Disqus.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Sperietoarea cu "contentu'" este standard in orice contract de webhosting. Daca nu-i spelled out in contractul tau, este subinteleasa. Poti oricand exporta / importa comentariile Disqus asa cum (sau mai bine decat) le poti exporta cu orice alt serviciu. Cum ar fi IntenseFubate, care apartine companiei care face CMS-u' pe care-l folosesti tu pentru blog, si cu care, folosindu-l, ai intrat si tu intr-un EULA.

    Este foarte trist ca sunt o gramada de pulifrici care-si imagineaza ca folosind Wordpress si hostuindu-si hoitul singuri sunt liberi si nu "lucreaza pe contract". Cum 2 think about it si eu fac la fel, dar nu-mi fac iluzii.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    Intense Debate nu-i cu nimic mai buna sau mai proasta decit mizeria ceastalalta.

    Interpretarile cu aroma [sintetica] de-a fi legale pe care le izvorasti tu au cam atita valoare (ori practica, ori teoretica) precit are orice alt sir generat aleator. Tine-te de psihologie, acolo macar esti vag calificat, nu scrie nicaieri ca tre' neaparat sa te bagi in orice ma bag eu, am stabilit deja ca nu suntem entitati comparabile (in sensul inferioritatii tale zic).

  3. In rahat nu ma bag. Incercam de fapt se te scot, dar tie-ti place sa te bagi mai tare.

  4. FreeSeoDesign`s avatar
    4
    FreeSeoDesign 
    Monday, 20 December 2010

    Oho, prezenta mea in acest articol ma onoreaza.
    Nu crezi ca ar fi frumos sa pui si link la articolul meu. Sa vada si altii despre ce era vorba. Sau nu te tine :))

  5. Eu am facut cont de Disqus pentru a comenta pe blogurile cu serviciul respectiv activ.

    In esenta, ar exista o idee decenta in spate: protectia comentariilor de labarici anonimi si identity theft. Desigur, asta ar functiona daca 99% ar adopta sistemul si daca sistemul n-ar fi o momaie lenta, ci un Gravatar mai safe.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    @FreeSeoDesign Vad ca ti-ai insusit principiile de "biznis" pe tiparul Disqus, daca tot ti se da ceva de ce sa nu mai ceri si altceva ? Doara nu mi-ai dat Fernetu' pe Slibovita ?!

    Zic sa te duci si sa faci tu vreo trei patru articole de multumire, e mai adecvat.

    @krossfire Mei, teoretic ar fi foarte bine sa avem asa un guvern planetar care sa ne apere de rai in schimbul unor chestii de-astea de bun simt precum accesul la conturile de prin banci, perchezitii fara mandat, de-alea. Da-n practica ar fi chiar foarte rau, ca avantajele-s oricum o minciuna si dezavantajele sunt drastic subevaluate.

    Gravatar e un fel de oja, si cu si fara.

  7. dece nu pot sa mai scriu pe prosport pt ca nu ma lasa pe disqus si acum nici macar nu se mai incarca comantariile

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 May 2013

    Cre' ca ie o conspiratie.

  1. Mizeria zisa Disqus pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Intru edificarea tineretului....

  2. [...] Folosesti ceva plugin istet de distrus comentariile, cum ar fi de exemplu disqus ? Sau poate ceva gen adcaptcher ? Pai de-aia, draga. Scoate-le, lumea nu comenteaza pe blogurile [...]

  3. [...] un motiv excelent pentru mine sa nu mai comentez pe-acolo. Cum nu comentez nici pe bloguri cu mizeria aia zisa disqus, cum nu comentez nici pe blogspot. Asta e. [↩] Category: Meta psihoza Comments feed : [...]

  4. [...] there it means I have your email now. Because Gravatar sucks, just like Automattic sucks, just like Disqus sucks, just like the entire bezzle-powered world [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.