Micro-blogosfera

Thursday, 30 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Blogosfera romaneasca, inteleasa drept totalul blogurilor pe care apar articole scrise in limba romana e vasta. Aproape uriasa. Au loc pe ea si-un Horatiu Savu si-un Mihai Bacalu, Adrian Melicovici ca si Adrian Mihalcioiu, Maria Postu sau Marieta Varga, Mircea Hodarnau ca si Dorin Victor Vasile, Raluca Avramescu sau Anca Hotineanu. Mi-a luat treizeci de secunde sa scriu zece nume si as mai putea s-o tin tot asa macar zece sau douazeci de ore fara pauza.

Ce au oamenii astia in comun ? Poate faptul ca nu se cunosc intre ei, sau poate faptul ca nu mai au douazeci de ani, sau poate faptul ca n-au nici o singura preocupare comuna, nici un set comun de idei fixe, nici o estetica sistematic-neechivoca, nici multe alte defecte, lipsuri si scaderi. Poate faptul ca nu-si cistiga traiul zilnic incercind sa apuce firmiturile cazute de la masa mogulilor (chestia asta se numeste mai nou si cu emfaza "presa" pe la noi). Poate faptul ca nu sunt "celebri" si nici "vedete", cel putin nu in sensurile pe care termenii astia le capata la televiziunile de carton ale patronilor de carton. Totusi... nu putem spune ca niste oameni au in comun diverse ce-uri negative, asa ca sa zicem ca au in comun faptul ca ii cunosc eu. Nu in sensul comun si obisnuit, "ne cunoastem", putin conteaza asta pe Internet, ci in sensul propriu : stiu ca exista, stiu cam cum si cam ce scriu, cam dincotro vin si poate si incotro se indreapta, oarecum.

Asta este blogosfera. Nu neaparat si fix aceste zece nume sau cei o mie, zece mii, o suta de mii pe care i-as putea scrie daca mi-as bate capul ci acesti oameni, piloti de curse si autori de romane, functionari prin banci sau ce-or mai fi dinsii. Adulti diversi, cu preocupari diverse, cu experiente diverse si idei proprii, care-si petrec un ceas din zi sau din saptamina scriind pe-un blog, eventual chiar citind cite-un blog.

Si pe linga ei, mai sunt cititorii. Care sunt si ei o groaza. O groaza. Trei sute optzeci si sapte de mii soua sute nouazeci si sapte de voturi acordate pe fain in anul si ceva de existenta palesc in comparatie cu milioanele, literalmente milioanele spre zeci de milioane de vizite, sutele de mii de vizitatori. Ei, cititorii, ocazional comentatori, in general tacuti, ei sunt de asemenea blogosfera. Se gasesc raspinditi peste tot, in toate colturile lumii, si stim asta doar pe ghicite, vad ca primesc un email din Manila sau Brasilia si deduc ca intr-adevar, avem un roman profesor universitar si-acolo, vad in loguri cititori de la toate ministerele, din banci si din "servicii" si deduc ca da, intr-adevar, blogosfera se intinde din buncarele Ministerului Apararii si pina-n palatul Cotroceni.

Asta este blogosfera, autori si cititori. Pe linga ea avem, complet irelevanta dar agitata de mai-mai face spume, si-o micro-blogosfera, inteleasa drept totalul blogurilor scrise de blogerii de agentie. Cu minciunile si turpitudinile, cu ratarile si nereusitele, cu esecurile si refularile specifice unor oameni care nu sunt, nu pot, si-n cele din urma nu conteaza.

Cinci, hai zece mii cu totul (din care citeva sute platite si restul aspiranti la salarizare), autori si cititori in devalmasie si completa confuzie de roluri. De ce confuzie de roluri ? Pai pentru ca singurul mod de-a "face rost" de cititori e sa se lamureasca unul pe altul sa se citeasca reciproc. Productiile lor nu intereseaza in mod obiectiv pe nimeni, n-au, pe piata libera nici o forta si nici un impact, asa incit s-a construit de facto un mare circle-jerk, in care o suta sau o mie de blogeri se citesc intre ei si pe urma se lauda : eu am atitea mii de trafic. Din care cea mai mare parte google junk si restul un pic de spam, un pic de drama, un pic de contributia amicilor din cerc.

Ei, asta-i micro-blogosfera, n-are alti cititori decit insasi autorii, care se zbat si cricnesc sa prinda un loc mai sus in degringolada rusinii comune. Da' vorba ceea, intre impotenti n-are de ce sa-ti fie rusine de impotenta proprie, este ? Asa ca impotentii scrisului se aduna in turma, isi tin reciproc de cald si se despaducheaza precit pot cu copitele lor, fara sa realizeze ca... pai... paduchii nu traiesc decit acolo unde se aduna turme.

Cit de mult conteaza micro-blogosfera in cadrul blogosferei romanesti ? Eu zic ca mai deloc. Ei cred sincer ca dimpotriva, sunt totul. Pina la urma, oricarui prost prostia lui proprie-i apare drept o culme de implinire intelectuala, de ce s-ar constitui prostii astia particulari intr-o exceptie ?

Viata merge inainte. Blogosfera merge inainte. Micro-blogerii din micro-blogosfera stau pe loc.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Dan Patrascu`s avatar
    1
    Dan Patrascu 
    Thursday, 30 December 2010

    Eu incep sa ma amuz copios cand ii vad pe acest micro-bloggeri cum se bat cu pumnul in piept ca ei produc continut relevant. Ma tot chinui sa vad un asemenea continut la Zoso sau Arhi dar inca nu am trait ziua aceea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 December 2010

    Pentru a remarca erectia la furnica ai nevoie de niste instrumente foarte, foarte mici, si deosebit de precise.

  3. Citisem la un moment dat pe un blog, nu mai ştiu care, despre bloggerii care scriu numai despre faptul că orice ar scrie ei, oricum nu vor ieşi în faţă fiindcă sunt cei mari, cei tari, cei vestiţi care au o anumită vechime în blogosferă şi oricum nu-i poate nimeni depăşi.
    Sau mai sunt cei ce scriu despre faptul că deşi sunt de ceva timp în blogosferă, nu-i laudă şi nu-i comentează prea mulţi, cei care îşi smulg părul din cap din cauză că li se aduc critici (cu ce-am greşit?!?), etcetera.
    Asta în loc să scrie.
    P.S. Mulţumesc pentru adăugarea pe listuţa celor 10.
    Un An Nou cu bine şi la cât mai multe scrieri!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 December 2010

    E greu sa scrii. E mai usor sa orice altceva, ca scrisu' necesita munca cu capu'.

    Tu sa fii sanatoasa, da' e pura coincidenta, zic.

  5. Pură sau murdară, am ţinut să mulţumesc. Din pură curtoazie...

  6. irongatesMarieta`s avatar
    6
    irongatesMarieta 
    Thursday, 30 December 2010

    Nu mă compar cu nimeni, nu-mi permit să dau sfaturi, ce să faci, ce să nu faci, cum să câştigi bani cu blogul etc. Nu am calitatea să dau sfaturi pentru că încă sunt în faza de acumulare şi sunt fidelă principiului că ai mereu ceva de învăţat. Nu e cazul de făcut bani cu blogul pentru că nu mă pricep şi mai ales nu e cazul. Am încercat să scriu pentru că am simţit că-mi face plăcere şi după o foarte lungă pauză am vrut să recuperez în mică măsură ceea ce am pierdut.
    Deci sunt dintre cei care scriu de plăcere şi dacă uneori ceea ce scriu e relevant, atunci vor fi întotdeauna oameni care să citească şi eventual să comenteze. Abia atunci ştiu că a fost ceva rezonabil de bun.
    Mulţumesc pentru menţionare.

  7. Mah nu mai face din astea.
    La modul sincer zic ca mi-am vazut numele acolo si m-am ridicat in picioare cu "Prezent" in gat ... numai profa de mate ma striga asa lol

    Da mah tu dar ei facE banul gros, noi ne jucam cu propriile noastre minti oricand avem chef si cu doruri si cu perversiuni si cu muzici fiindca avem libertatea de a face asta cand avem noi chef.

    Da' au si target? lol

  8. cățelul alpha`s avatar
    8
    cățelul alpha 
    Thursday, 30 December 2010

    Noi să fim nesănătoși cu micile noastre manii și preocupări netrendineze!

  9. M-ai trecut in lista, deci exist. La multi ani !

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 December 2010

    @Anca A, pai atunci sa fie purprimit :D

    @irongatesMarieta Spor.

    @Luka D Asa, asa, in pozitie de drepti, ce sa mai.

    Nu prea inteleg obsesia asta cu face bani, mai ales in conditiile in care face bani din parti, da-n fine. O fi ceva ca si la impotentu' mare Casanova, chestii de supracompensare.

    @cățelul alpha E, pai nu mi-as face griji c-oi ajunge tu sanatos :D

    @Mircea Hodarnau Lma.

  11. Pah mah obsesia cu banul o avem cu totii in mai mica sau mai mare masura, chestie de necesitate insa lauda cu banul gros e un scurt-circuit major. Omul care face banul, tace si face fiindca ... cine stie, cunoaste.

  12. Dorin Victor Vasile`s avatar
    12
    Dorin Victor Vasile 
    Sunday, 2 January 2011

    @Mircea Popescu: m-am uitat pe la ceilalti 'nominalizati' si, intradevar, ai dreptate, nu prea semanam.

    Poate tocmai atunci aste blogosfera interesanta, atunci cand participantii nu seamana prea mult intre ei. De ce as citi pe cineva care scrie cam la fel ca si mine? Despre aceleasi lucruri? :)

    Asa cum in lumea reala populatiile izolate n-o duc bine din cauza consangvinizarii pot doar presupune ca pe termen lung si populatiile de bloggeri izolate si consangvine n-o vor duce prea bine... :)

    LMA si LCMMP (La Cat Mai Multe Posturi) :) pe 2011

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 January 2011

    Absolut adevarat, si pe unu si pe doi.

    Si-n rest, ca sa citam dintr-o obscura formatie de guristi, "imi doresc ce-mi doresti tu mie si sa ti se-ntimple tie" :)

  14. mihai b`s avatar
    14
    mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 22 June 2012

    bun, articol. bun. amu serios zic. ;) vvezi ca nu trollolez intotdeauna, dreptu-i? :d

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 June 2012

    Sa se consemneze.

  1. [...] sa tot fie vreo doi ani de zile, micro-blogosfera era absolut obsedata de RSS, de abonatii RSS, se faceau topuri (irelevante), se comparau imaginare [...]

  2. [...] Mircea Popescu scrie in 2010 despre Microblogosfera, circuitul de circlejerk al tipilor in discutie aici. Pentru ca Mircea Popescu este un irelevant, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.