Marea orbeala

Saturday, 09 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mexicul are, ca stat, o problema majora.

Niste neni decapiteaza politisti. In toata saptamina citiva, si sefi galonati nu asa ca se supara nea Gheorghe pe varu-so sefu' de post si-si baga brisca-n el. Nu frate, cu program, cu sistem, cu livrari la domiciliu. Si de-acolo-ncolo incep problemele, ca va dati seama ca niste tipi care-si fac un hobby din reordonat efectivele politiei dupa inaltime nu se prea dau in laturi de la orice altceva le mai trece lor prin capatina. Pe scurt, siguranta publica e principala problema cu care in mod obiectiv se confrunta populatia Mexicului.

Ei, mexicanii, nu cred asta. Ei, daca-i intrebi, cred ca au o problema cu poluarea, cu Statele Unite, cu ploaia (literalmente, astea-s problemele de care ti se plinge omul simplu, ca-i seceta, ca nu-i lasa americanii sa imigreze, astea sunt durerile lor).

Costa Rica nu are, ca stat, nici o problema majora.

E o tara tihnita si linistita. Daca-i intrebi in schimb pe cetateni, are o problema absolut ingrozitoare cu siguranta publica!

Mai frate, daca nu m-au avertizat si rasavertizat. Sa fiu atent. Ca-i periculos. Ca-s banditi. Ca aia, ca cealalta. In doi ani de trait in Costa Rica n-am vazut nu ca viol, nu ca agresiune in strada, nu ca macar un prapadit de furt din portofel (pe cuvint, n-am vazut niciunul!), da' nici macar doi tipi imbrincindu-se nitel, doua muieri paruindu-se, nimic frate. Zero. Sunt cam la fel de periculosi ca si locatarii Centrului Rezidential Speranta. Asta in conditiile in care eu mi-am petrecut cam cea mai mare parte a timpului in quartillo ala cu bordeluri si cazinouri, ca se intimpla ca-i centrul istoric al orasului (Costa Rica e practic un oras-stat, apropo). Mai exista si un quartillo al "strainilor", unde-i ambasada americana si stau in general americani si gringos diversi, da' sincer n-am avut chef sa traiesc in Del Boca Vista.

Si totusi, cetatenii sunt disperati dupa securitatea publica, se simt amenintati, garduri, porti de fier, da' de fier frate, sanatos, doua tone poarta. Sirma ghimpata, sirma lamelata (n-ati vazut de-alea, pe bune daca oamenii nu-si pun role de sirma lamelata, zici la prima vedere ca esti in zona de razboi!) e ceva ce nu se poate povesti. Zilnic se scriu editoriale in ziar pe tema, te si doare capul daca sa zicem ca in saptamina aia ai fost si-n Oaxaca si-n Cartago si pui ziarele unul linga altul ai ciudata impresie ca-s colaj. Unu-i plin de rapoarte despre cine-o mai fost taiat felii in fata Curtii Constitutionale si se discuta editorial starea vremii, celalalt e plin de editoriale despre ingrozitoarele pericole pe care le confrunta cetatenii si-n rest e plin de povesti despre cum au mai evaluat euro si dolarul. Pai mai frate...

Nu-i asta doar o ciudatenie a "latinilor". In 1940, daca intrebai neamtul mediu care-s problemele cu care se confrunta statul lui, care-s amenintarile viitorului scl se apuca sa-ti povesteasca dom'le, sunt ratii, nu este benzina, nu este ciucalata, alea. Totusi, principala problema in Germania Nazista era, in 1940, statul totalitar! Faptul ca nu puteai sa te caci pe drapel la tine-n curte, faptu' ca nu te puteai uita in voie la filme cu Charlie Chaplin co sonoru' dat la maxim. Corespunzator, daca intrebai un englez de la 1940 de problemele tarii lui, iti spunea ca e rau cu opresiunea asta dom'le, Churchill ala e un tiran in haine de oaie, nu se mai poate asa, ne distrug astia dom'le. Ete fis, principala problema a englezului la ora aia era fix aprovizionarea, si dac-o mai duceau nemtii mult cu scufundat nave mureau toti englejii de foame.

Exact la fel, dar exact la fel se prezinta situatia si in Romania moderna si, cu voia dumneavoastra, chiar contemporana. Acum 20 de ani Silviu Brucan a zis, intrebat "cit dureaza sa ajungem vestul", ca 20 de ani. A fost exact asa cum a zis el. Exact asa. Am ajuns din urma "vestul" anul trecut. Tin minte cum ma uitam la italieni si nu intelegeam ce probleme au astia in plm, se pling ca-i fura politicienii ? Cum sa-i fure cind ei au detoate ? Se pling ca televiziunea s-a dus pe copca, numa' prostii se arata ? Bai frate! Ce emisiuni faine numa' cu gagici aveau ?! Cum dracu' se pot plinge de asa ceva ?

Daca sunteti destul de copti sa mai tineti minte, exact, da' exact ce facem noi azi la teveu faceau italienii acu' 20 de ani, si noua ne parea Raiul pe Pamint, scopul insusi al vietii. Este ? Mnoa, fix aia avem. I-am ajuns, fratiorii mei albi. Sigur, i-am ajuns temeinic si cu totul si acum ni se pare ca pute, da' noi nu l-am intrebat pe Brucan acu' 20 de ani "Cind vom ajunge sa fim multumiti de ce avem ?", ca avea atita minte sa ne raspunda "Niciodata!", ci l-am intrebat "Cind vom avea ceea ce ne dorim acum ?". Si adevarul este ca in 2009 avem ce ne doream in 1989, punct. Fara discutie posibila.

Sa nu va suparati pe mine daca nu dau doi bani pe parerile societatii despre care-s problemele cu care se confrunta. E o operatie similara cu a intreba vita sa-ti spuna ce-o doare. Ati vazut vre-odata cocina alcatuita in urma unui brain-storming cu grupul de porci care urmeaza s-o locuiasca ?

Si, daca-i pina acolo, cum vi s-ar parea un spital organizat dupa urmatoarele criterii : doctorii conduc periodic sondaje de opinie, in conformitate cu care aloca tratamente medicamentoase. V-ati dori sa fiti tratat acolo ? "90% dintre cei care-au raspuns A au fost operati de prostata, miine aveti programare la cutit." "Dar eu sunt femeie!" "Aici in Spitalul Modern noi nu discriminam dupa gen."

Hai, sa fiti iubiti, ca fericiti nu-i cu cine.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. nu am prea inteles finalitatea articolului. in rest, zici tu ceva pe acolo...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 October 2010

    Pai ori-ori mai Mihai mai.

  3. Parafrazand pe un anumit individ, un individ poate fi destept, frumos, afectuos, generos, insa masele de oameni sunt panicate, conduse de spiritul de turma, egoiste si usor de manipulat. Iar oamenii in general cu cat sunt mai liberi cu atat sunt mai usor de manipulat, pentru ca daca un om alege sa faca ceva, atunci alege sa imite pe altul. :P

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 October 2010

    De-aia libertatea e inversul calitatii sculelor de "comunicare" intr-o societate, si se poate deci aduce argumentul ca lumea era mult mai libera in feudalism decit e astazi.

    Argument care in pofida aparentei e chiar solid.

  5. La scară mai mică, şi între diverse oraşe româneşti e diferenţa asta, la Arad tre' să fii atent unde umbli noaptea deşi nu-i nici dracu pe străzi, şi la Craiova futu-i mama ei de vreme secetoasă în timp ce diverşi elevi se taie pe la colţuri. Cred.

    Pân' la urmă cred că-i un simplu semn, rezultat al faptului că buboiul cel mare e cumva subînţeles, ne-am obişnuit să trăim cu el şi deci nu mai vorbim despre el.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 October 2010

    Ori aia, ori ne este el consubstantial si-i de fapt exact ce ne dorim de la lume, ori cine stie.

  7. Recunosc, nici eu nu am prins finalul in context.

    Mass-media de putine ori reprezinta/prezinta realitatea.

  8. Pai stai ma, cum in Germania Nazista sa te plangi de sistemul dictatorial ca te impuscau astia ca reactionar. Si in plus majoritatea erau cu sistemul ca taman ii scapase de niste probleme.
    Mie imi pare bine ca la noi se plange lumea de chestii economice de genul impozite de ala sau de alalalt, nu ca inainta: nu avem de munca, Guvernu nu ne da de munca. Normal ca ramas patura bugetara, dar aia mai au si de infruntat cu privatul care le mai da peste ocheane.

    Ca fapt divers sa vezi ziarele in Dubai, daca nu zici ca e presa locala atata rau:

    Ieri o femeie a fost jefuita! Si-a lasat postofelul pe masa la Mc. Donalds si cand s-a intors de la baie nu mai era acolo!
    Reprezentantul Mc. Donalds: Domle nu mai scrieti ca e Mc. Donalds ca acolo e food court, faptul ca a comandat de la noi nu are relevanta.
    Reprezentantul politiei: Politia a rezolvat crima, am luat inregistrarile video, si am identificat infractorul, care a fost prins in urma unei decinderi a politiei intr-un cartier rezidential. Rugam cetatenii si rezidentii sa dea dovada de mai multa atentie in ceea ce priveste bunurile de valoare.
    victima: mi-am recuperat toate actele mai putin 500 de AED (vo 120 de dolari) multumesc glorioasei ... etc

    Da stai Bre ca si la noi citeam ca Ministru de Interne se implica in bunul curs al unei investigatii cu privire la injunghierea mortala a unui individ de catre alt individ, ca urmare a unei altercatii.
    Deci mey, e de bine.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 October 2010

    Ei, la arabi asa e mo, eu am avut un amic de exemplu care-o venit la mine cu un catalog gen Neckerman si m-o intrebat, ca el intelege totul, pentr uce e, doar pagina asta nu intelege. Era pagina cu diverse modeluri de lanturi pentru bicicleta.

    Dar da, este.

  10. Porcul de York`s avatar
    10
    Porcul de York 
    Sunday, 10 October 2010

    da.. o fi.. imi aduc aminte de excursie facuta cu niste nemti din Dussledorf care au ramas surprinsi ca n-au avut parte de AK-uri la cap, nici n-au fost rapiti pentru rascumparare si nici yo roman fiind nu m-am dovedit tzepar si nici alte tepe n-au luat ca nu si-a pus nimeni problema... si stateau ei sprijiniti in barba spunandu-mi cum la ei la TV, Romania e prezentata ca un fel de mic infern din care numa in saci negrii te mai intorci. Acuma noa' ... totu-i alb si negru, poate ca i-am tinut in jumatatea alba. Poate-n jumatatea alba ai stat si tu 2 ani in Costa Rica fara sa stii (norocul se pune si el), la fel si eu cand am trecut de zeci de ori noaptea prin locuri care apareau de 2 ori pe saptamana in ziar cu crima si .. nimic.. uite-ma, iarba rea nu piere. pentru deruta generala, pentru legendele inventate sau umflate, as cam da cu pietre dupa mass media ...un pic, nu mult.. dar cu pietre mai mari asa

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Cum sa dai cu pietre mo, ei dau publicului fix ce le cere!!! Uite de exemplu gindeste-te ce bine ar fi daca ai avea un copchil si i-ai da fix ce cere. Ar minca numa' dulciuri, s-ar caca direct in pat si-ar conduce un BMW cu parbriz fumuriu pe contrasens.

    Este ce intelept ai fi pentru de-astea ?

  12. Porcul de York`s avatar
    12
    Porcul de York 
    Sunday, 10 October 2010

    .. no, pot vedea lucrurile si asa ...da...este :)

  13. Nu ni-i dă şi nouă, cu împrumut, pe tăietori ? Că avem şi noi neşte capuri pe-aci care-s în plus !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 January 2011

    Io-i dau, da' vezi ca aia taie ce vor ei nu ce vrei tu.

  15. no, las" că nu-i bai ! barem tăt pe-al doilea să-l nimerească !

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 January 2011

    Pe teoria ca daca-si scot tot al doilea ochi de orbit n-or orbi :D

  1. [...] le gasesc singuri romanii n-au treaba nici cu ei anume, nici cu categoria mai larga a defectului. Am mai vorbit despre asta, nu-i specifica nici unui popor ci mai degraba universala. In schimb, defectele pe care [...]

  2. [...] chestia cea mai faina la Romania, chit ca romanii o percep exact invers, asa cum de altfel face toata lumea. Romanilor le pare ca sunt fraieri, ca de-aia nu merg lucrurile pentru ca sunt calmi si toleranti. [...]

  3. [...] chestia cea mai faina la Romania, chit ca romanii o percep exact invers, asa cum de altfel face toata lumea. Romanilor le pare ca sunt fraieri, ca de-aia nu merg lucrurile pentru ca sunt calmi si toleranti. [...]

  4. [...] ca noi am inventat-o pe coana Coruptie, suntem tatici la capitolu' Coruptie, alea-alea. Pentru ca asa gindesc oamenii, ce povesti cu coruptia cea vesnica si fundamental necesara sanatatii [...]

  5. [...] notwithstanding the Romanians themselves perceive it exactly the other way around, as in fact everyone else does. Romanians think they're suckers, and that's why things don't work as well as they'd like, because [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.