Iresponsabilitatea functionarului public
A fost frig saptamana trecuta. Foarte frig. Neobisnuit de frig. Treizeci de grade sub zero si mai bine. Au murit oameni, vreo 60. Sigur, ei nu conteaza, n-o fost epidemie de frig, nu te poti vaccina de frig, deci nu merita mentionati, nici pe sfert si nici pe zecime cat merita mentionate numeroasele victime ale gripei. In anumite orase, precum de exemplu Brasovul, au inghetat conductele. Nu intr-un loc sau in doua, ci in sute si mii de locuri, lasand o groaza de oameni fara apa curenta, si echipele de reparatii ingropate in munca pana prin 2013.
Nu pot sa nu observ ca ambele aceste imprejurari subliniaza cu litere groase iresponsabilitatea functionarilor romani. Daca eu eram Seful Politiei in orasele in care se stia ca va fi frig ca-n Siberia, sau daca eu eram Seful Politiei si descopeream ca uite, e minus 30 bai frate, trimiteam tot efectivul capabil de patrulare in patrulare. Cu misiunea sa adune toti oamenii pe care-i descopera fara adapost, si sa-i duca undeva, pana dimineata. In arestul preventiv daca nu se poate altfel, intr-un hambar, intr-un garaj, undeva, oriunde. Undeva unde oamenii aia sa nu moara de frig.
Pentru ca aia e fisa postului meu, aia e chestia pe care o indeplinesc eu, asta mi-e toata responsabilitatea : sa evit pagubele de vieti omenesti si daunele aduse proprietatii. Cu asta ma ocup eu, de-aia sunt platit. Am mijloace la dispozitie, pe care revine sa le folosesc, iara nu sa stau sub plapuma si sa ma minunez cu nevasta si copiii "Tii ce frig e". Aia fac ceilalti, fraierii. Dar eu, care cred despre mine ca nu sunt fraier, ci ditamai Seful Politiei, nu ma comport ca ultimul fraier. Este ?
Daca eram Primarul Brasovului ieseam dracului la televiziunea locala, sau daca nu voiau aia sa ma primeasca dadeam dracului un mesaj pe twitter rugand cetatenii sa lase apa curgand peste noapte. Apa care curge nu ingheata, daca un apartament din doua lasau apa deschisa putin, nu maxim, doar cat sa nu stea, tevile n-ar fi inghetat.
Dar nu, noi n-avem si nu cunoastem responsabilitati, noi sedem sub plapuma cu chipiul galonat pe noptiera si pe urma iesim dimineata la numarat cadavre, noi dam audiente si ne plimbam prin oras cu limuzina Primariei. Nu ne apuca rusinea de nici o culoare, nu-i nimic pe lume ce-ar fi trebuit noi sa facem. Aiurea, cum sa avem noi ceva anume de facut ?! Ridicol, cum adica sa raspundem noi de ce-am facut prost si ce n-am facut deloc ? Cine, noi ?! Da' di ce ? Ne-a luat iarna prin surprindere, frate, asta este, n-am stiut, nu ne-am gandit, alea alea.
Scuzele incompetentei tampe si nesimtite dintotdeauna, si dupa toate aparentele pentru totdeauna. Dar pot spune ca ma bucur ca nu-s, ziele astea, Seful Politiei prin orasele cu oameni inghetati pe drum, pot spune ca ma bucur ca nu-s zilele astea primarul Brasovului, pentru ca sincer sa fiu, daca eram in locul lor, ma duceam si ma spanzuram de rusine.
Wednesday, 3 February 2010
In fisa postului de Sef al politiei sau Primar este stipulat: DOAR daca esti TAMPIT, poti acupa aceasta functie.
Se stie, tampitii si prostii pot fi manevrati!
Apropo, ai observat cumva sa se mai osteneasca vreun functionar public in a-si cere scuze?
Wednesday, 3 February 2010
Am observat, dar disproportionat de rar, si inca si mai grav, cel mai adesea isi cer scuze cei binecrescuti, iara nu cei vinovati, ceea ce tinde sa transforme incet-incet buna crestere intr-o vina sui generis.
Wednesday, 3 February 2010
trist si adevarat.
oricum responsabilitatea cred ca e mai degraba a primariei si consiliului local. ei administreaza resursele locale si dau ordinele catre bugetarii care apartin de bugetul lor. nu imi amintesc ca politia, pompierii, serviciul de ambulanta sa fie extrabugetari.
seful politiei probabil, daca nu este cine stie ce politician incompetent si manevrabil, cum se practica pe la noi*, probabil a vrut sa faca ce scrii tu, doar ca nu avea mana libera.
______
*la noi seful politiei e pus in functie de unii ca sa ii favorizeze pe ei si sa ii incurce pe concurentii lor.
Wednesday, 3 February 2010
Cum adica nu avea mana libera ? "Atentie, comanda la mine!", cunosti expresia ?
Wednesday, 3 February 2010
pai bre, stai putin, apa s-o lase la Primarie deschisa, nu la mine acasa, ca nu el imi plateste apa curenta :D am zis!
Wednesday, 3 February 2010
Daca ajunge sa te mai uimeasca ceva cand vine vorba de romani. Inseamna ca nu traiesti in Romania.
Si din pacate ai dreptate: Prostia este ridicata la rang de virtute, iar cunoasterea/moralitate sunt un defect al celor cativa ramasi cu demnitate.
Wednesday, 3 February 2010
@fcbl: si apa primarii tot tu o platesti :))
Wednesday, 3 February 2010
@Law da, tot eu dar impart pretul cu ceilalti fraieri din oras. In plus daca ar exista o agentie de control l-ar trage la raspundere pentru consumul excesiv de apa pe primar nu pe mine :D
Wednesday, 3 February 2010
Io nu inteleg de ce-i spune politiei comunitare, comunitara ? La noi in sat (mic sat, 50k de suflete) am inteles ca-s peste 50 de comunitari. La ce-s buni ? Singurul lucru bun (din cat am vazut io), din partea lor, imi pare ca-s ceva amenzi pentru stupit coji de achene. Da' daca tot is cumunitari, si-s cu zecile, si cat mai partuleaza, ar trebui sa stie toti omii din sat care dorm prin cartoane. Nu ? Si ar fi trebuit sa-i adune din proprie initiativa. Ori sa le spuna primarul, ca poate, "mei draghe comunitari, rezolviram problem du comunitate". Ori is pre putini comunitari, si nu fac fata broblemilor ?
Wednesday, 3 February 2010
@fcbl Haha foarte bine.
Vezi, asta-i un studiu concret si limpede de ce inseamna interes public. Chiar daca nu el o plateste, ci tu, totusi el are dreptul sa iti spuna ce sa faci, si anume pe banii tai, pentru ca alternativa (adica cum ii acum) in care n-o sa ai apa toata iarna, si pe urma la primavara mii de roni de dat pe reparatii e mult mai naspa.
@Law Sa zicem ca traiesc in Romania doar pe jumatate.
@Florin Is putini, si anume, in ce priveste mintea. De cati comunitari e nevoie pentru a impiedica cativa nenorociti sa moara de frig in noaptea cea mai rece din ultimii o suta-doua de ani ?
Wednesday, 3 February 2010
Ce prost obicei au romanii sa moara de frig. Uite, ne fac de ris pina si aici in Italia, care se stie ca e in tarile calde:
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-6869750-doi-romani-murit-frig-italia-autoritatile-incearca-identifice-rudele-decedatilor.htm
Wednesday, 3 February 2010
Clar, e genetic.
Thursday, 4 February 2010
Ce mă face pe mine cu un ochi să râd și cu altul să plâng e că autoritățile (nu știu exact care, am auzit în treacăt) au încercat să îi bage pe cei de la INMH în justiție pe problema asta. Și nu datorită predicțiilor pe termen scurt, care erau corecte, ci din cauza ălora pe termen lung, care nu prevedeau alea câteva zile de vreme cruntă (dacă mă întrebi pe mine, nici nu cred că aveau cum). Na, ăsta pretext bun să își ascundă incompetența, iresponsabilitatea și alte câteva defecte din astea care tot sălășluiesc în sânul funcționărimii.
Thursday, 4 February 2010
Las' ca asa le trebe', mama lor. Pai acu doua mii de ani nu transa imparatu' Chinei la astrologi si prezicatori daca se vadea ca or ghicit eclipsa aiurea si murea lumea de foame datorita taxelor si impozitelor ? Noa vezi.
Milenara intelepciune administrativa.
Wednesday, 10 February 2010
mare dreptate ai, insa nu trebuie generalizat, pentru ca in sectorul public am intalnit oameni care chiar se preocupa pentru bunul mers al institutiei pe care o reprezinta.
Wednesday, 10 February 2010
Subscriu. Si dincolo de bulbucii cu sectorul privat etc, cred ca o buna jumatate din specialistii (aia adevarati) din tara asta lucreaza pentru stat.