Haosul din sistemul bugetar romanesc
S-o luam pe bucatele.
Primo. Sebastian Vladescu, inca Ministrul in functie recunostea inca din iunie ca Ministerul pe care il conduce nu doar ca nu functioneaza, ci dimpotriva, disfunctioneaza.
Rapoartele institutiilor abilitate arata ca sistemul distributiei de stimulente in Ministerul Finantelor Publice inclusiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala este grav afectat de doua tipuri de actiuni ale persoanelor cu functii de conducere :
- distributia preferentiala de stimulente (inclusiv conditionarea acordarii de stimulente de returnarea catre conducerea unitatii a unei parti din acestea) ;
- colectarea de sume, distribuite drept stimulente, de catre factori de conducere la nivel central si local inclusiv redistribuirea lor in sistem piramidal.
(Documentul original, via ziarul Gindul)
Ambele practici incriminate sunt amplu ilegale, chiar si in Romania, apropiindu-se ingrijorator de fizionomia crimei organizate. Putem in sfirsit sa intelegem de unde vine probabil mare parte din banii care platesc uleiul si zaharul electoral, si ar fi cazul poate sa luam masuri. Incepind cu dosare penale pentru toti sefii de orice din MFP sau din ANAF care au primit bani necuveniti.
Blaga si-a pierdut postul pentru atingeri infinit mai nesemnificative ale autoritatii statului, si eu sa fiu Presedinte m-as simti mult mai grav agresat de aceste ilegalitati ale Ministerului de Finante decit m-as fi putut simti de niste caschete aruncate aproximativ in directia mea. Sigur, Basescu are inca vii in minte cosmarurile tineretii, cu generali de jandarmi pititi prin portbagaje si tunuri de apa care in mod suspect n-au functionat, dar totusi. Taria statului se reazema astazi pe Fisc nu pe Politie, ca nu mai suntem in Rusia sovietelor.
Secundo. Salariile sunt batjocoritor de mici. Asta-i lista publicata de MFP cu veniturile pe aprilie. Un ministru incaseaza ceva peste o mie de euro. Un secretar de stat ia salariu mai putin decit ajutorul de somaj intr-o tara a Uniunii Europene. Dragii mei, nu este nici posibil nici tolerabil asa ceva. O persoana nu se poate numi ministru cu un salariu sub 50,000 de euro pe an. E o gluma si e o batjocura, un prapadit de php-pist cu 3 ani de experienta, un copywriter pe .com scoate mai multi bani decit Ministrul roman de finante ?
Pai eu sper ca voi glumiti. Ce se intimpla cind trusturile de presa incearca sa angajeze personal pe salarii aflate cam la jumatatea rationalului ? A, rezulta articole agramate si presa-maculatura cu care ne-am obisnuit. Pai si ce se poate intimpla daca statul incearca sa angajeze personal pe salarii aflate sub un sfert din minimumul minimumului ?! Va angaja o garnitura de trogloditi si nechemati, aia se va intimpla, pe cine surprinde chestia asta ?
Alegeti un om competent, la intimplare. Competent inseamna ca-i mai inteligent decit dumneavoastra. De ce s-ar duce el sa lucreze in Ministerul de Finante pe un salar de 3800 de lei ? De ce sa nu se duca in Germania, Anglia, Suedia sau Patagonia sa lucreze pe doua-trei-cinci mii de euro ? A, ca-i fraier ? Bine. Da' atunci sa nu va uimiti de ce tot personalul statului, de la ministru la sofer e incompetent. Hai sa aliniem salariile la nivelul lor din Uniunea Europeana intii, si sa emitem pretentii si doleante dupa aceea.
Zic ca mai bine serviti am fi daca taiem toate ministerele, sa raminem cu trei daca trei ne putem permite, cu doua, cu jumatate de minister, dar sa platim cinstit si sa avem pretentii decit sa continuam cu douazeci de ministri si cinci sute de secretari si subsecretari de stat platiti in brusturi. Care lucreaza exact la nivelul frunzei de brusture. E nesanatos ce facem noi, si e calp si irational sa ne indignam de proastele servicii pe care ni le aduc niste institutii nefinantate. V-ati angaja bona la copil cu 18 lei pe luna ? V-ati opera de apendicita la spitalul unde operatia costa 22 de lei si 50 de bani ? Pai atunci ?
Astea sunt cele doua coarne ale dilemei, astea sunt coordonatele reale ale problemei, intre un sistem corupt gestionat de elemente criminale si niste prapaditi de umplutura angajati dupa criteriul ca-s suficient de fraieri cit sa accepte salarii de batjocura evolueaza institutiile Statului Roman, din colt in colt, cu stingu-n dreptu'. Restul discutiilor, cu fetele cu sapte masterate si sase sute de lei salar, cu creditele la banci, cu fluierat dupa Blejnar sau extras ministrul din birou cu SPP-ul, alea-s non teme si non probleme, trivialitati irelevante care dau cel mult culoarea abramburelii mentale locale.
Daca dorim solutii si rezolvat de probleme ne apuca de treaba. Dosare penale + salarizare adecvata. Daca preferam s-o lalaim, fie, hai cu reportajele despre nimicuri, dar atunci ar cam trebui sa ne intelegem conditia, de tipi incapabili sa-si confrunte problemele, care prefera sa se lalaie decit sa-si ia viata in miini.
Stiti cum se zice, fiecare isi face soarta proprie in fiecare moment. E valabil si la state, nu doar la persoane.
Friday, 15 October 2010
Ia încearcă să-i explici asta cuiva de pe stradă. Io am încercat să explic că mai bine mai dai $2000 fiecărui ministru, tăind 3 lei de la proşti .. degeaba, spălătura de creier socialistă dă roade excelente. De ce să primească mai mulţi bani un ministru, nu-i ajunge că deja ia mai mult decât Gigă de la vopsitorie?
Friday, 15 October 2010
Pai eu incerc :)
Friday, 15 October 2010
Stiu ca salariile sunt foarte mici. Si atunci, ma intreb si eu ca prostul- pardon proasta, de ce ar da cineva spaga sa se angajeze la Directiile de Finante din teritoriu? Dar stii cum e: noi ne prefacem ca muncim, ei se prefac ca ne platesc...
Friday, 15 October 2010
Si zici ca pe vremea cand salariile erau mari erau competentii functionarii astia ?
Saturday, 16 October 2010
@Luisa Vezi tocmai asta-i problema Luisa draga, avem o problema (salarii mici) pe care-o rezolvam printr-o parasolutie (sporuri aiurea) care creeaza o noua problema pe care-o rezolvam din nou printr-o parasolutie (spaga pentru post) si iata cum am reusit s-o viram complet in irational. Asa gindeste si muncitorul care repara un motor legindu-l cu sirma, asa gindeste orice roman din scoala lui "facem noi sa fie bine".
Ei, ghici minune, dupa douaji de ani de facut sa fie bine in agregat am reusit un mare cacat. Sa schimbam paradigma, zic. Sa facem sa fie corect, si-a fi bine.
@Dr.A Nu, zic ca pe vremea cind erau mari salariile aveai titlu sa ai pretentii.