Cat valoreaza un eurovot.

Wednesday, 10 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

S-a povestit prin presa de voturile cumparate de PSD la 50 de lei bucata. Eu, om de afaceri fiind, n-am putut sa nu ma apuc de socoteli, ca asa-i mintea omului. Daca tot le-am facut, sa le si impartasesc, ma gandesc.

Intai, intrarile. Un loc de parlamentar in PE valoreaza cam 6,000 euro salar (cifrele sunt toate rotunjite), cam 18,000 euro la dispozitie pentru asistenti, cam 2-3000 de euro pentru transport si alte diurne. In totul lui tot, sa zicem rotund 25,000 euro pe luna. Un mandat de 5 ani, care au impreuna 60 de luni, ar insemna 1,5 milioane de euro.

Sigur, valoarea asta ar trebui diminuata tinand cont de faptul ca o anuitate n-are aceeasi valoare ca o suma pesin. Pe de cealalta parte, am zis 25 care-i mai degraba sub decat peste. Se poate afirma ca o persoana are si alte beneficii (de imagine, de CV, de Sex in the City) de pe urma accederii la un loc in PE, dar sa nu intram in aceste discutii. Eu unul ma simt multumit cu concluzia asta, un loc in PE este un milion juma' de euro pentru respectivul.

Dimpotriva, iesirile. In primul rand, clar ca o parte din acei bani vor trebui cheltuiti in scopul in care au fost platiti. Se poate spune ca "ce conteaza chiria, o chirie tot plateam undeva", sau mancarea, se poate presupune ca-ti angajezi iubitul drept asistent, si petreci toata ziua la shopping si masaj, dar o papiota de ata pentru birou tot iti cumperi.

Mult mai importanta, campania. Eba s-a ales cu, sa zicem iarasi rotund, 4%. Asta vine din, sa rotunjim iarasi, 25% din populatie. Deci, ca sa iei milionu' jumate de euro, ai nevoie de, in mare, voturile a 1% din ametitii de romani. Hai rotund un 200,000 de oameni acolo.

La break-even, ar insemna sa dai pe ei cat iei, adica, 1.5mil/200k = 7.5 euro de cap de furajata. 31 de lei si 50 de bani (circa). Daca se platea un vot cu 50 de lei, rezulta ca diferenta (18.5 lei) e tocmai ce lipseste din socoteala noastra : beneficiul de imagine etc.

Aplicand o teorie din sociologie tranzactionala care zice ca beneficiul de imagine al unei parti e egal cu beneficiul factual al celeilalte parti, rezulta ca strategii de campanie romani sunt de parere ca un europarlamentar roman va aduce cam 18.5 lei beneficii sistemului Parlamentului European, per cap de votant. La cheltuieli salariale de 31.5 lei.

Pe scurt, opinia noastra despre noi este urmatoarea : Producem prin munca noastra valoare echivalenta cam cu 58.7% din valoarea salariului incasat. Asta, bineinteles, se refera la varfuri si elite, si, inca mai amuzant, se sustine foarte bine cu date din statistica economica.

Noi sa fim sanatosi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Am auzit ca 50 RON este in medie un vot. Ieftin, tinand cont de bugetele care se baga in campanii. Mai bine platesti un vot decat un banner pe strada.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    Si cu siguranta mai ecologic.

    Merge treaba cu micrositurile afiliate, sau nu prea ?

  3. opinie sau simpla constatare argumeentata si sust0iuta .. statistic?
    cat despre cat cred eu ca valoreaza un vot, altatdata, acum m-as lungi la scris si nu am nici timp, nici spatiu;

    seara ffrumoasa!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    Pai nu stiu, asta-i dilema, daca sa fie opinie ori sa fie constatare.

    Revino cu imcredere.

  5. făniţă`s avatar
    5
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 11 June 2009

    la mine de ce n-au venit cu ofertele ăstea? :D

    nu uita că mai sunt nişte costuri. că mai fac şi campanie electorală, ceea ce costă. mai plătesc nişte consilieri de imagine şi de campanie, şi ei aduşi sau promovaţi pe pile, dar tot cu costuri. se mai dă o mită, un protocol şi prin alte prţi ca să meargă treaba bine şi tot românul să prospere. şi nu uita că se prind şi mai multe mandate, deci mai mulţi bani. numai că ăia intră în visteria omului, nu a partidului. iar partidul plăteşte.

  6. initial cand am citit titlul am inteles "EURO-VOLT" :D ... eram chiar curios cu VOLTU.

  1. [...] tot 0 e valoarea pentru noi. Dar pentru X-luescu si Y-greceanu, valoarea aia nu-i zero. De exemplu, cum am calculat, valoarea pentru Elena Basescu a faptului ca e ea si nu altcineva europarlamentar este pe la un [...]

  2. [...] organizate. Putem in sfirsit sa intelegem de unde vine probabil mare parte din banii care platesc uleiul si zaharul electoral, si ar fi cazul poate sa luam masuri. Incepind cu dosare penale pentru toti [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.