Hai cu estetica

Friday, 30 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este o chestiune care ma framanta de mai multa vreme, o chestiune care tine, poate, de domeniul esteticii arhitecturii, sau mai simplu spus frumusetea caselor. Domeniu la care eu unul n-am nici o pretentie ca ma pricep, dincolo de faptul ca am, ca tot omu', niste idei proprii despre ce-i frumos si ce-i urat, pe care le obtin ca vitelu' : prin punere dinainte.

Hai sa lucram pe un exemplu.

palat1s

Aceasta cladire este ea o cladire urata sau o cladire frumoasa ?

Mie, dar inca o data, sa subliniez, ca sa evitam neintelegerile, ca nu ma consider specialist, profesionist ori expert in domeniu, da ? Simplu consumator, bun ? Mie zic, mi se pare ca-i o cladire frumoasa.

Nu asta-i chestiunea, ca se mai intampla sa-ti para chestii frumoase, nu-i un capat de tara. Chestiunea e urmatoarea : am observat eu o conventie tacita de-a dezaproba orice incercare de a construi frumos in Timisoara (nu doar, si-n restul tarii, dar in fine). Conventie complet, dar complet lipsita de justificare.

Lumea nu spune de-a dreptul ca-s urate. Mai nimeni nu vine sa faca afirmatia tare, dom'le, nu-mi plac, ca-s urate. Asta ar fi ceva ce s-ar putea discuta, in termenii cei mai civilizati, cu ce seamana ? A ce arata ? Ce stil e asta ? De unde vine ? Incotro se duce ?

Lumea le dezaproba, asa, pur si simplu. Asta-i chestiunea care ma intereseaza, de ce anume ? E ceva mentalitate de taran prost, care nu inghite ideea ca unu' are casa mai faina decat cutiuta lui de chibrite ? E ceva defectiune totalitarista, ori ramasa din istorie ori cosubstantiala spiritului romanesc, asa incat lumea pur si simplu nu poate inghiti notiunea ca nici un curent si nici un stil nu poate satisface plenar si complet TOATE aspiratiile tuturor oamenilor ? Nu poate, nici chiar Brutalismul nu poate, oricat de socant ar parea.

E ceva problema etnico-rasiala, adica cum isi permit ungurii sa poarte haine unguresti si astia sa-si faca case "tiganesti" ? Tendinta nationalista spre omogenizare, inflamata de ingrozitorul individualism al "unora", ca sa nu le zicem de-a dreptul elemente ?

Uite, eu am taria sa spun despre celalalt stil, despre stilul iubit de romani, cubul de sticla si beton, usa cu termopane, ca-s de-a dreptul, complet si nemantuibil urate. Nici nu-si au locul in orasele vechi ale tarii (intre care Bucurestiul nu se numara, evident), nici nu merg cu nimic, dar dincolo de aceste inconveniente circumstantiale, sunt in si prin ele un exercitiu in uratenie. O rochie rosie poate fi adecvata sau inadecvata unei femei anumite, dar o rochie cu avionase liliachii pe un fundal oranj este de-a dreptul urata, indiferent pe cine ar sta.

Deci hai sa ne lamurim, e o chestiune estetica la mijloc, pana la urma ? Simple probleme socio-politice ? Mi-a scapat ceva ?

Si, in incheiere, sa vedem si ansamblul, ca poate-i de-acolo problema

palat2s

Deci ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

72 Responses

  1. Sunt disproporționate în raport cu terenul .

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 April 2010

    Adica ca n-au gradina ? Da's case de oras, nu de sat, zici la fel despre Westminster Abbey, de exemplu ?

  3. La oraș am pretenții de unitate arhitecturala.
    Esti sigur ca sunt la oras ?

  4. La capătul unui parc de doua hectare probabil ar putea arata mai bine.
    In ce privește proporțiile diverselor elemente ale clădirii mie și alea îmi par neplăcute privirii, nearmonioase.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 April 2010

    Adica concret. Care parti, cu care, cum ?

  6. prea mare densitatea de elemente. prea multe gratii la geamuri, coloanele ce capiteluri suprapuse etc

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 April 2010

    http://www.uk-contemporary-furniture.co.uk/blog/wp-content/uploads/2008/11/white-house.jpg

    Aceeasi obiectie, apropo de geamuri ?

  8. sunt mai rărite. Si probabil dacă te apropii la aceeași distanta vei vedea ca sunt mai mari putin dense. Sunt curios dacă găsești un exemplu interesant de structura cu coloane supra-etajate

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    Santa Maria Novella se socoteste ?
    http://farm1.static.flickr.com/162/427194075_9fc53e1930.jpg

  10. Porkul de York`s avatar
    10
    Porkul de York 
    Saturday, 1 May 2010

    E urata. Dar asta depinde atat de notiunile individuale de urat-frumos cat si de bogatia punctelor de referinta. Daca alea-s 5, la ce raportezi? Personal am vazut case mai mici si mai frumoase. Magaioaia din foto mi se pare un bloc cu turnuri si balcoane. E ca o papusa gonflabila leit Daniela Crudu. Nu urla, nu atrage. Dar nu te poti caca in gustul omului, doar in ...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    Mei, da' la concret. Ca altfel, ce zici tu se poate zice despre absolut orice, si ca atare nu plateste mare lucru. N-am cum sa discern, fara parti pris, daca vorbesti la obiect sau pur si simplu iti masturbezi identitatea de grup.

  12. @mircea
    Da la ce ne folosește discuția asta ?
    Fie, tu iti faci trafic pe blog ca sa-l poți ajunge pe idolul tău zoso, da la ce-mi folosește mie sau oricui altcuiva sa purtam cu tine discuții de genul asta?

  13. Nu-s urâte per se. Ce displace lumii (şi mie oarecum, dar n-aş face-o criteriu) sunt turnuleţele specific ţigăneşti. Ai observat probabil că pe-aici arhitectura e pătrăţoasă şi foarte regulată, făcută să exprime măreţia sau opulenţa prin sugestie şi nu prin ceva concret. Zic şi eu.

    Referitor la Santa Maria, mie unuia-mi pare banală, ca o icoană ortodoxă din Evul Mediu.

    PiEs, turnurile alea negre au aşa o moacă de Darth Vader :))

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    @Dr.A Mi se pare ca pui problema de-a dreptul invers. Deci, eu cheltui biti de pe server, oferind gratuit un serviciu public. Io-s ala cu cheltuiala.

    Beneficiarii, adica aia cu castigu', in masura in care ei exista si se gasesc interesati, ori invata ceva, ori se distreaza, ori amandoua. Isi pun probleme noi, descopera lumea, afla una-alta, e o intreaga paleta.

    In masura in care astea n-au loc, eu chiar as prefera sa toace bitii-n alta parte, sincer sa fiu. Dar indiferent de toate astea, cu siguranta nu-mi pare ca mi se face mie oarece favoare, in toata relatia.

    Da' asa, in trecere, observ o chestie destul de interesanta : de cand am ajuns io sa nu-mi mai pese de trafic, s-or apucat cititorii sa se preocupe. Poate ca preocuparea pentru traficul unui blog e o constanta, si daca nu-si face griji proprietaru' se simt cititorii siliti sa contribuie ?!

    @dAImon Eu am observat ca arhitectura e patratoasa in vremea de dupa razboi. Da' din ce-am observat ramas de dinainte, mi se pare ca rotundul avea buna, veche traditie in Banat.

    Nu mi-e clar cum si de ce sunt turnurile alea "specific tiganesti". De ce-s specifice ?

    Cat despre Santa Maria a florentinilor, cred ca-i banala, da' cred ca nu-i vina ei, fiind prima basilica din oras. Prea multi si-au luat-o de model, poate.

  15. Luka D`s avatar
    15
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 1 May 2010

    Ohhh daaaaa ... este o sfidare genul asta de cladire ...

  16. Intrebarea suna cam asa: voua va place, ca mie imi cam place ?
    Ce sa intelegem de aici, ca vrei sa-ti faci una la fel ?

  17. Tu definesti problema: astea sunt mai frumoase decat blocurile de garsoniere confort III din ferentari sau casele de santier prefabricate din sat la tine. Pusa la nivelul asta nu putem aduce mari argumente.

    Putem discuta la modele si motive despre arhitectura rurala romaneasca traditionala. In ce priveste partea urbana nu cred ca am avut ocazia de a inventa stiluri ci mai mult de a le prelua de la altii.

  18. Porkul de York`s avatar
    18
    Porkul de York 
    Saturday, 1 May 2010

    Da, eu sunt beneficiar pt. ca citesc si ma distrez. Tu platesti pt asta. Nu-i nici un favor la mijloc intrucat un fir de iarba nu se va clinti daca dispare unul din noi. Dar ai un blog fain. Nu ca blocul ala cu balcoane si multe elemente ingramadite din poza pe care il incadrezi in care stil ? Si da, imi masturbam identitatea de grup, nah. He he. Sambata faina!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    @Luka D Sfidare, o fi fiind daca zici. La adresa a ce si a cui ?

    @Marian S Slabe sanse. Dar pot sa-ti garantez ca daca ma apuc eu sa construiesc, voi sfida sigur. Nu pentru ca asa vreau eu, cat pentru ca pe-aici e din cale-afara de usor a sfida.

    @Dr.A Nu neaparat. Uite, vrei sa-ti pun o poza cu Casa Tineretului din localitate ? Cu Palatul Postei din Cluj-Napoca ? Tii minte seria aia de timbre de prin 85 cu succesele arhitecturii comuniste ?

    Cladiri publice sunt cladiri publice, cu ce-ai vrea sa compar daca nu cu Casa Poporului ? Ca arhitectura aia traditionala romaneasca saraca... cam prea mult ne-am hranit ipocritic dintr-insa. Mergi pana in orice sat si vezi cine mai construieste Biserica Dintr-un Lemn.

    Si urban, e plin si Clujul cum e plina si Timisoara cum e plin tot Ardealul (nu, nu si Bucurestiul) de constructii romanesti. Cu elemente preluate, dar nu copiate de la altii. Asta pana prin 1910-20. Au trecut, mari, 100 de ani, nu cred ca ne mai putem permite sa aratam la alea daca ne intreaba cineva.

    @Porkul de York Mai, asta-i, ca nu-l incadrez in nici un stil. Daca as fi sigur ca-i ok, as ridica din umeri si i-as trata de prosti pe aia cu care incerc sa construiesc o discutie prin articolul asta. Da' nu-s. Am doar niste dubii.

  20. @Mircea
    Da ce arhitectura romanească este n Ardeal si Banat pana in 1918 ? Făcută de către cine ?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    Uite un singur exemplu [de arhitectura banatana-n ardeal] : Langa IEIA, chiar pe colt era o casa alba, patrata, n-am idee daca mai este au ba.

  22. kokofifi`s avatar
    22
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 May 2010

    mie imi plac.
    daca e sa cârcotesc un pic, as spune ca mi-ar placea si mai mult daca ar fi plantate pe câte o parcela foarte verde si departe de strada.

    turnuletele alea negre chiar arata a star wars

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    Cum era numa', stai sa-mi amintesc... stai asa... deci...

    Pance-s negru, nu-s tigan
    Puiutu-s de lapusan.

    :D

  24. kokofifi`s avatar
    24
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 May 2010

    hehehe :p

    Uhăi pată, uhăi Soare
    nu vré badea să se-nsoare
    c-are pete pă picioare

    ( motivul petelor solare in folclorul românesc)

  25. Florin`s avatar
    25
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 1 May 2010

    Langa IEIA unde ? Ca fata in fata cu IEIA o fost alimentara si la etaI bar Iguana si cu pitzzeria nu stiu cum cu f (Florentina ?) si niste case batranesti si obosite (asta pe Republicii), iar spre str. Observatorului o fost ceva cladire de-a lu' baetii de la comunicatii, langa IEIA iar peste drum numa blocuri. Tu zici de cladirea comunicatorilor, ceea cu curtea mare, cum ar veni cand intri de pe Turzi pe Observatorului, prima de pe dreapta inainte de IEIA ? Urata, mei. Urata in spume.
    Numa ca stii cum ii pana la urma, frumusetea ii ascunsa in ochiul privitoriului, ori asa ceva.

  26. Florin`s avatar
    26
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 1 May 2010

    Kokofifi, ha ha, faina, pot sa te citez, da ?
    Legat de uhăi, io o stiam pe ceea cu Ş

    Badea:
    -Uhăi lele ţucă-mă!
    la care lelea
    -Da io-te curu pupă-ma !

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 May 2010

    @kokofifi Uhăi bade, uhăi bade uhăi mă
    Uhăi bade, uhăi bade ţucă-i mă
    Şi mă reazimă de-o salcă
    Şi mă ţucă pân' te calcă
    Hăi că vin acum
    Călare pe Vânătu

    Că vine badea de la miei
    Vine badea, vine badea de la miei

    Ca sa ne lamurim cum e cu caprioarili.

    @Florin Vaz ca nu mai exista. Uite unde-i sageata rosie era : http://trilema.com/wp-content/uploads/2010/05/casa_ieia.jpg

  28. Ukavra`s avatar
    28
    Ukavrainsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 3 May 2010

    Am zis sfidare ... sfidare ramane ... ca doar mi-as renega statutul de superficiala ...

  29. offtopic : daca sondajul e pe bune, nu vad bine urmatoarele alegeri de la Primarie :))

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 May 2010

    @dAImon Lol. Pe bune zici ? :D

  31. Nu-mi pare neaparat urata, dar e un stil care nu prea se potriveste in decor. Nu le am cu stilurile arhitectonice, dar ma duce cu gandul la cladiri mai de pe la tropice (poate si de-aia iti plac?). Si are Dr. A dreptate ca proportiile elementelor nu prea sunt placute privirii.

    Are si Bucurestiul cladiri frumoase, dar foarte multe sunt lasate in paragina. Dintre cele care nu sunt, as zice palatul Kretzulescu pe Stirbei de exemplu.

    In sfarsit, stilul Brancovenesc ca stil romanesc cu ce-i rau sau nu exista?

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Monday, 10 May 2010

    Nu zic neaparat si cu tot dinadinsul ca ar fi rau, da' mi se pare c-a murit. Uita-te la ce se construieste azi si spune-mi ce treaba mai are.

    Pe la tropice nu se poarta si nu se poate alb, ca orbesti. Totul e pe acolo ocru.

  33. Arhitectura de tropice, nu culoarea. Culoarea alb ar fi de tinuturi mediteraneene.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Monday, 10 May 2010

    Nu prea arata ase, lasa ca bag o tura de poze mai inclo.

  35. Uite o idee a propos de promovat un anume fel de arhitectura: http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/visual_arts/architecture_and_design/article7127556.ece

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Monday, 17 May 2010

    Meh.

  37. Permiteți-mi să vă ofer o mostră de (in)estetică: http://img25.imageshack.us/img25/8087/dsc6999p.jpg

    Ghiciți locul! :D

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 August 2010

    Undeva intre Sibiu si Turda.

  39. Greșit, dar ești foarte aproape.

  40. Mari, io am vazut ceva porcarele de gen, intre Cluj si Turda, as spune ca la iesirea din Cluj, mai degraba.

    Da ma bag si io

    http://picasaweb.google.com/sorin970/Pose#5506849964191207218

  41. Nici cum zice Florin nu e bine și din nou foarte aproape...

    Wow... aceia sunt omi?

    P.S. Mirciule, rogu-te, specifică dumneata ce rută folosești pt. Sibiu-Turda. :D

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 August 2010

    Io cu elicopteru' zici ? Sau asa, abstract vorbind ? Pai Sibiu Reghin Turtucaia Lugoj faci dreapta la Arad si pe urma Oradea, Targoviste si esti acolo.

  43. Rog seriozitate! :D

  44. huedin sau campia turzii

  45. Mari, da, aia-s omi, Mircea ar trebui sa stie unde.
    Ca sa ajung la Sibiu mergeam pe la Aiud, Alba Iulia.

    Mircea, adica zburai si tu ca vulturasul cel mic cu poola mare ? :D

  46. And we have a winner... Dr.A!!!

    Câmpia Turzii.

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    @Mari Decat pilozitate...

    @Dr.A Vezi cai scris gresit Huiedin.

    @Florin Mai intrebi ? :p

    @Mari Nui cinstit co scris gresit raspunzu!

  48. @ Florin Se dădea ceva gratis? :D

    Pe ruta Aiud, Alba Iulia nu ajungi prin Câmpia, dar noah, cine are chef de plimbare...

    @Mircea Popescu Și mai bine, pilozitatea un semn de viriliate. :D

    Ba e cinstit, ofticosule!

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    Huo! In semn de protest fata de aceste masuri in esenta lor basesciene am sa-ti fac cadou un catel flocos.

  50. @Mircea
    Era huiedin inainte sa fie preluat de minoritatile inlocuitoare. Acuma e Huedin da nu-i exclus sa ajunga Huodin

  51. Mda, câtă generozitate pe dumneata!

    Un cățel cu purici sau bolnav, nu?

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    @Dr.A Casi Cetatea Hohotin.

    @Mari Deci catelu' de dar se cauta la floci ?!

  53. Să sperăm că nu ajunge Bánffyhunyad. :|

    Dacă ești alergic, DA.

  54. Mircea Popescu`s avatar
    54
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    Esti alergica la pureci ?!

  55. Deci mi-am luat porumbul, fiert ce-i drept, nu floricele ... deci continuati ... :D
    Dar mare grija cu Campia Turzii aia, ca primul meu iubit virgin era din Campia Turzii ....

  56. @Mircea Popescu Și la.

    @Luka D Pofta mare!

    Și tot virgin l-ai lasat? :D

  57. Neah ... mai rau ... indragostit ...

  58. Mircea Popescu`s avatar
    58
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    @Luka D Uite ce-am uitat pe lista cu fundu'. Stiam eu c-am uitat ceva. Corn to teh cornhole!!!

    @Mari Iresponsabila Raluca s-a indragostit de virginu' cu ochii albastri...

  59. Asta este, dacă nu s-a îndragostit și Dana de el. :D

  60. Tu Mirceo, lasa-ma ca de la analul 2 ma gandesc la mazarea aia cu pui, morcovi si alte alea ... in seara asta m-am consolat cu porumbul ...

    @Mircea&Mary ... pe rand, baiatul cu ochii albastrii era minor si nu era virgin ... Care Dana? Care Raluca? Shutter Island?

    I'm blind ...

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    Nu te mai preface tu ca nu stii despre ce-i vorba cand stii preabine!!!

    Va suna la amandoo!!!

  62. Ain't no mercy here for me!!!

    Nighty-night

  63. Da' eu ce-am facut? :(
    Da' chiar nu stiu ... :D

  64. Mircea Popescu`s avatar
    64
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    Lol da' ce, tre' sa fi facut ceva ?!

  65. Da :(
    Si uite ca mi-am rupt si-o unghie ... la naiba.
    Am niste sunca in frigider ... cred ca-mi alin durerea pierderii cu d-ale gurii ... pah ce, am ajuns la 53 de kg, pot ...

    Vorbesc singura, nu? :))))

  66. Mircea Popescu`s avatar
    66
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    La 53 de kg da.

  67. S-o crezi tu ... am plamani ...

    Si gata la somn ca maine vine Mary si vede ca ne-o cantat si descantat de durit si noi nimic, nimic ... si ce e aici? Messenger d-ala?

  68. Sa adaugam la checuri:

    Casa Brabețeanu se găsește în Caracal, judeţul Olt. Este casa în care a locuit Ioan Brabețeanu, fost prefect de Romanați (1898 – 1902). Clădirea este construită la sfârșitul secolului al XIX-lea şi este una dintre cele mai frumoase piese arhitecturale ale oraşului Caracal.
    Este monument istoric.

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 March 2019

    Frumos construit, d-le.

  1. [...] fiecare strop de sudoare si fiecare scama. Decorurile sunt judicios alese, si-n trecere raspund unei intrebari despre coloanele suprapuse, atat de iubite de arhitectura franceza [...]

  2. [...] poate fi discutie, neexistind palate pe la noi prin ramasitele construirii socialismului (totusi, se lucreaza la asta, nu de catre romani, bineinteles, ci de catre oamenii invatati cu Munca) si pe linga diversii [...]

  3. [...] ? Unde si mai ales cine va construi serviciul de ecarisaj pentru popime ? Vai noua. [↩]Casele tiganesti cu multa tinichea pe suprafata acoperisului sunt bineinteles un ce atit de neromanesc, la mare [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.