Forgeddaboutit

Thursday, 29 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
Copper : Hey, can I ask you som'thin ?
Donnie : Wha' ?
Copper : What's forgeddaboutit ?
Donnie : "Forget about it" is like, if you agree with someone, you know, like "Raquel Welch is one great piece of ass, forget about it." But then, if you disagree, like "A Lincoln is better than a Cadillac? Forget about it!" you know? But then, it's also like if something's the greatest thing in the world, like mingue Rosa peppers, "forget about it." But it's also like saying "Go to hell!" too. Like, you know, like "Hey Paulie, you got a one inch pecker!" and Paulie says "Forget about it!"
Coppers : Foggeddaboutit!! [doing Godfather impression] Paulie! Forgeddaboutit!
Donnie : And then, sometimes it just means... forget about it.
Copper : Aite. Thank you very much, I got it.
Donnie : Lemme tell you som'thin... If I don't get this boat for Lefty...
Copper : Wha' ? Forgeddaboutit ?!
Donnie : Fucken forgeddaboutit.

Donnie Brasco, un film din 1997 cu Al Pacino, Johhny Depp si Anne Heche, sub conducerea lui Mike (Cormac) Newell este unul dintre filmele perfecte. Perfecte, ma-ntelegeti dumneavoastra, si-n parti si-n intreg, filmul este tot ce poate, si pentru ca poate trebuie sa fie un film. Nu-mi dau seama cat e meritul regizorului, dar asa-i cinstit, sa i-l recunoastem. Ori ca s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit, ori pentru ca-i un geniu, Newell a scos un film perfect. Cinste lui. (Si, dat fiind Patru Nunti si o Inmormantare, s-ar putea sa fie mai mult decat simplu noroc. Zic si eu.)

Scris pe baza unei povesti adevarate (Joseph D. Pistone, agentul federal cu 500,000$ inca asteptandu-i capul e trecut intre scenaristi), filmul este autentic. Autentic pana la maduva si dincolo de ea, in fiecare detaliu si fiecare cadru, de la palaria soioasa la clinchenitul vesel al monezilor in parcmetru, pe toate nivelurile, autentic. Ambiguitatile obiectelor pe care se cladesc ambiguitatile relatiilor, pe care se cladesc visele si sperantele iridiscente si improbabile ale unor oameni care exista, respira, traiesc pe pelicula.

Cred ca este cel mai bun rol al lui Al Pacino (am sters si-am scris de 3 ori. Este. Este cel mai bun rol al lui Al Pacino, chiar daca nu-i cel mai bun film cu Al Pacino, despre care vom vorbi mai incolo). Este fara indoiala cel mai bun film al lui Johhny Depp, chiar daca in Blow munceste mai mult. Blow e un film prost, dezbucat, face alaturi de Donnie Brasco impresia unei gropi de gunoi langa rafturile Bibliotecii Universitare din Cluj. Anne Heche n-a fost atat de heterosexuala in viata ei, surprinde exact si taios, cu o taiosenie de nestemata, problemele casniciei intre oameni. Intre oameni, care sunt si vor sa ramana oameni, nu intre vite, zic. Eu as fi pus-o pe Anette Benning, si-as fi gresit. Heche e viespe, fierbinte, enervanta, s-o arunci pe geam afara direct in pat, si face numai fete. De ce-o urasti ?

Filmul asta ar putea inlocui cu succes multe chestii care se fac prin scoli, si-ar fi, zic eu, timpul sa recunoastem ca si arta cinematografului e clasica, si s-o introducem in programa scolara. Chiar daca copiii de astazi nu au, si dupa toate probabilitatile nu vor mai avea niciodata ocazia sa traiasca ceva oarecum similar unei vieti omenesti adevarate, totusi poate ca le-ar face bine sa priveasca la o reprezentare perfecta in vitro. Sau poate le-ar face rau. Ceea ce ar fi inca si mai bine.

Cinematografie fara Donnie Brasco ? Forgeddaboutit.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. cipslim`s avatar
    1
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 30 April 2010

    cre ca l-am vazut de fo 50 de ori.
    Da Al Pacino: i'm out of order? You're out of order! asta a fost cel mai tare.
    Faza cu japonezul in care si noi am fi dat cu sete cu toate ca stim ca e gresit sa condamnam colectiv si ca Donnie chiar minte este pur si simplu geniala.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 April 2010

    Este. Si faptu' ca tu crezi ca faci bine, da' ? Tanar, italian, intri in FBI sa faci BINELE.

    Si ajungi sa te asculti tu pe tine, cum il bati pe unu' ce n-o gresit nimic. Dimpotriva, fara sa stie era cat pe ce sa expuna un rat. Ca sa te scapi. E mai mult acolo despre orice decat aproape oriunde.

    Tot e bine facut, replica de replica. "You want me to make a left ?" "What, off the fucken bridge ?". Adica, pe pod, intelegi tu, metaforic vorbind, ce stanga sa mai faci, cu 23 de morti sub curea ?

    Si aia cand face fi-su supradoza, si muierea ce "nu stie sa gateasca speshal, ca Lefty", si tot ce mai vrei tu. Alege-mi o scena proasta, ce mai. E teatru.

  3. Cristian Lisandru`s avatar
    3
    Cristian Lisandru 
    Friday, 30 April 2010

    Un mare rol, așa este. Da` și Deep... Film excelent. Îl revăd de fiecare dat cu plăcere...

  4. cipslim`s avatar
    4
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 30 April 2010

    si mai e ala Departed care iar mi se pare capodopera, cel putin conversatia din bar dintre Leo si Jack:
    http://www.youtube.com/watch?v=MvVqcuNQHpI&feature=related

  5. kokofifi`s avatar
    5
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 30 April 2010

    mie mi-o placut mai mult in Scarface
    "i always tell tha truth, even when i lie"
    nu-mi pot imagina pe altcineva in rolul ala

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 April 2010

    @Cristian Lisandru Care Deep ?

    @cipslim Ce-i drept, da' aia-s alti oameni.

    @kokofifi Nu zic ca n-o fost bun, da' din nefericire mi se pare ca personajul pe care-l joaca nu exista. Poate fi pana la urma lipsa mea, chit ca am cunoscut destui psihopati pentru o intraga clinica de specialitate. Mie asa-mi pare.

  1. [...] Tot asa cum nu ma mira ca altu' incalca legea electorala pentru a-i face campanie lui Basescu, de unde el ia bani da' nu recunoaste, ca se da nu impartial, ci om cu opinii sincere. Asa ii place lui de PDL, natural, are aceasta opinie politica. A, si face zeci de mii de euro pe an "din blog". Care blog are cam atata importanta si duce cam atata interes in Romania cat basina medie trasa-n supermarket. Da' cum sa recunosti ca tu obtii zeci de mii de euro de la diverse grupuri de interese ca sa minti pe blog ? Si la rigoare, din fonduri secrete ale partidelor politice, ca sa incalci legea ? (PS sa stii ca nu te-am uitat la faza asta, si nu te uit, chiar daca tre' sa astept 5 ani ca sa va vad la procuror, sunt omul care s-o faca, si vei da declaratii pe tema asta, foggedaboutit). [...]

  2. [...] ? [↩]Sa zicem Dopo Poco, dar ca bonus e si-un termen de slang pentru un fals. In particular Donnie Brasco-i zice lui Lefty asa ceva despre diamantul in discutie. [↩]Masinarie de-aia ca-i bagi un ban [...]

  3. [...] Own Private Idaho, 1991, de Gus Van Sant cu Keanu Reeves si James Russo (pe care poate-l stiti din Donnie Brasco). River Phoenix e un imbecil netalentat promovat exclusiv pe criteriul ca-i activist pentru diverse [...]

  4. [...] cunoscator de limbi straine cit si asa cumva vag poate c-o fi ceva mafioso, mbine ? Capisci ? Foggedaboutit. Da' de semnat tot nu s-o semnat. Ca asa face moabstarii, a citit el intr-o carte de [...]

  5. [...] o promisiune buna-i chestia aia despre care nu mai e nevoie sa vorbesti, nu incape discutie. Forgeddaboutit, in versiunea englezeasca. Poate ca putem s-o scoatem la capat, daca ne straduim, e un fel de [...]

  6. [...] know that scene where Lefty explains to Donnie what the difference'd be between a friend of mine and a friend of ours ? That just happened right [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.