Eu la bac

Tuesday, 10 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O intrebare de-a lui Mari m-a trimis pe insula incetosata unde sta de paza Mnemosyne, fata Gaiei cu Uranus si mama celor noua muze (stiti sa-mi spuneti care-s cele noua muze ?), asa ca hai sa va povestesc din tineretile autorului (pana va ganditi voi).

Deci, eu am dat bacalaureat de-ala "naspa", cu 5 probe din care 2 orale, dar v-oi spune un secret : nici azi n-as vrea sa-l schimb cu unul mai "fain", si precat imi amintesc nici atunci n-as fi vrut. Ca de ce sa vreau ?

Singura problema reala era limba romana, unde avusesem tot liceul o profesoara... cu dificultati, sa-i spunem astfel. O drama, sincer sa fiu, nu vorbim de oricine ci de sotia lui Mircea Muthu, criticul, si de o femeie inteligenta si cultivata. Nu stiu, nici nu m-a interesat sa aflu ce probleme avea ea de fapt, dar nici nu tin minte s-o fi vazut treaza. Un alcoolism de-ala feroce, distructiv, pana la encefalopatie si dincolo de ea. Ficatul rezista, cumva, eroic.

Ca rezultat dupa 4 ani de liceu habar n-aveam de romana. Gramatica nu ridica mari probleme, dar nu pentru ca pe-atunci nu petrecusem partea mai larga a unei decade fara a vorbi romaneste nici un strop si de pe un fundament solid de limba latina puteam da lectii cam oricui, ci pentru ca nu "se dadea", daca bine retin. Literatura in schimb... nu mi-a placut niciodata literatura romana asa cum e ea inteleasa prin manuale. Creanga e bun dar nu-i pentru adolescenti. Slavici e bun dar nu-i pentru adolescenti. Goga e bun, dar daca n-ati fost cu noi in inchisori si transee n-aveti ce pricepe din el. Hortensia Bengescu e o dejectie, precum si Liviu Rebreanu e o dejectie, precum si alalalt cu Morometii, cum drac il cheama. Pseudo-literatura, file numai bune de facut cornete. Eu eram ocupat citind Levantul si Jean-Marie-Mathias-Philippe-Auguste, comte de Villiers de l'Isle-Adam. Pentru ca de-aia.

Ei, si totusi am luat, si fara emotii. Ce-am facut ? Pai, am asistat.

Bacalaureatul se dadea in doua zile, ca eram multi. Eu, cu P, intram in ziua a doua. In prima zi m-am prezentat la comisie. Ce doresc ? Pai, doresc sa asist. Regulamentul spune ca persoanele interesate pot sa asiste la examenul oral, cu contidia sa nu deranjeze. I-a cam surprins, dar daca regulamentul spune...

Asa ca am petrecut 6 ceasuri urmarind tineretul raspunzand la grozavia grozaviilor, examenul oral de limba romana. Va mira c-am trecut ? Chiar ? Pai atrunci sa mai spun ca la gradi mergeam cu poezia neinvatata si-o invatam pana se balbaiau ceilalti copii. Era o fetita, Craciun nustiucum care era foarte silitoare si-o spunea aproape intotdeauna corect, si mai erau si alte prichindute inaintea mea.

Iar la scris am avut ceea ce se numeste "bafta". Mi-a picat Basmul si inca o chestie. I-am omorat cu zile, pentru ca incepusem lecturi serioase de antropologie culturala de prin clasa a 10-a, ce le-am scris eu acolo despre basm era bun de lucrare de licenta, cu tot cu citate de prin Biblioteca de Arta, le stiti, cartile-pian. Nu mai retin cat drac am luat, dar binisor. A, ba retin. Am luat 7, si anume, pentru ca nu citisem nu mai stiu ce prostie de pseudo-roman si eu le-am scris net ca n-am citit, si ca nu ma intereseaza. Nu-s eu omul s-o dau pe dupa piersic. Asa ca mi-au dat 100% in rest si 0 aici, dupa regulament.

Electiva a fost filosofie (din pacate n-am putut sa aleg latina, unde ajunsesem asa de bun prin clasa a 12-a ca profesorul ne dicta in romaneste texte de tradus si eu le scriam direct in latina, calitate pe care timpul a mai stirbit-o, dar totusi, pe undeva pe sub oxizi si rugini mai pulseaza), unde n-am luat prea mult, ca filosofia din manualul de liceu e un fel de functionara acra ajunsa cumva, nu se stie cum, prestatoare la bordel. Ai un chef de ea cum ai chef de nevasta. Tot am senazatia ca la 18 ani pricepeam mai multa filosofie decat toata comisia, dar asta este, impresia mea si cu ea raman. La mate ma rog, noi aveam ore de "Matematica Speciala" in fiecare saptamana cu profesori de la UBB, ca deh, clasa de "suprareal".

Ei, si-aici ajungem la chestia de la care incepusem, proba orala de specialitate, fizica. Cum am mai zis, la noi in clasa exista cate-un expert in fiecare domeniu. Ca sa ne intelegem, expertul era ala care reprezenta clasa, scoala, orasul si judetul la olimpiada nationala pe tema. O singura fata tinea Chimia, la informatica era un tip blond, cel cu eroii, la mate era un tip foarte haios, de felul lui din Ghej, care locuia-n camin chiar langa liceu (mai era si-o fata, cu care de altfel s-a si insurat, sau ma rog, reciproc, si cu care-am fost coleg de scoala din clasa intai, poate ca v-oi mai povesti una-alta), iar la fizica eu. Eu. Sigur, mai exista un cetatean, care daca bine retin lucreaza pe la Microsoft in Redmond acum, care si el. Dar el pe locul 2, da ? Eu pe locul intai.

Chestia n-a fost de fapt transata tot liceul, daca-l intrebati pe el probabil ca va avansa alta opinie (de altfel gresita). Ei, dar orisicat va puteti inchipui ca nu era tocmai adunat de pe drumuri nici el, ba chiar, daca ma enervez bine pot sa afirm fara dubii ca era mult deasupra unei vaste majoritati a profesorilor existenti atunci in sistem (ca intelegere, nu neaparat ca abilitati de relationare), si pe-atunci nu se lua 4 la definitivat, ca-ti crapa obrazul de rusine de la asa ceva.

Ei, si vine oralul la fizica, tragem beletele, eu ma apuc de rezolvat, imi vine randul... si ma apuc sa-i explic cucoanei ca la problema asta probabil ca rezultatul la care va asteptati e asa, rationand asa, dar totusi, el nu este corect, pentru motivele astea, si rezultatul corect e de fapt asta, chiar daca nu-i trecut in foaie. Femeia m-o ascultat cat m-o ascultat - a, da, am uitat sa mentionez, ca ne cunosteam, si anume sefa comisiei fiind prietena de familie, un membru fiind unul dintre profesorii care ma pregateau si asa mai departe - s-au uitat unul la altul si m-au concediat. Fara s-o mai asculte si pe-a doua, nu ca n-ar fi fost rezolvata. Zece. Si de la usa m-am intors ca "stiti, de fapt, nici ALA nu-i corect, ca ar trebui" si m-or dat afara. Pe bune, s-o ridicat tipu' din comisie si m-o scos afara pe usa.

Ei dar tipul asta... bietul de el. Deci, se prezinta la oral, incepe sa-si expuna solutia dar comite o gresala minora, si de altfel irelevanta, sefa comisiei i-o intoarce pe loc, sa-l verifice, el se opreste descumpanit dupa care se apuca sa-i explice o chestie destul de intortocheata, ratand sa observe circumstanta evidenta ca femeia vroia pur si simplu sa verifice un lucru anumit. Discutia nu progreseaza prea bine, si se ajunge la punctul culminant la care asta o intreaba daca stie fizica. S-o lasat asa o liniste, intrebarea "Bai copile, tu esti dobitoc ?" care se putea citi pe buzele onor prezidentei nu s-a mai exprimat, nu mai stiu cat a luat bietul, 6 ? In tot cazul, o nota nemeritata, merita si el zece, daca e s-o luam dupa cata fizica stia.

Da' uite ca nu totdeauna conteaza ce si cum gandesti. Mai trage si gura ponosul ei.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. anul acesta am fost presedinte de bac. desecretizam in 50 de ani:) in ceea ce o priveste pe doamna, rezista pina in momentul de fata, ca bibliotecar, poate si-a revenit.

  2. Si eu aveam senzatia ca la 18 ani pricepeam mai multa filosofie decit toata comisia; ba chiar decit toata lumea, in general. Bine ca n-am dat bac la asta, ca faceam ca tine cu fizica: 'stiti, de fapt nu-i corect, ar trebui...' Insa as fi patit ca ala in schimb: 'bai copile, tu esti dobitoc ?' :D

  3. Știu io, știu io... pot să zic? :D Cele nouă muze erau: Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Terpsichore, Thalia, Polyhymnia și Urania.

    Ți-am zis vreodată că-mi place modestia dumitale? Uneori. Nu ți-o lua în cap. :D

    Cât despre colegul păgubit, a demonstrat că are ceva sânge în instalație!

    Am asistat la o scenă asemănătoare prin facultă, când o profă din aia mega înțepată ne explica sensul anumitor simboluri și un coleg (care lucra în domeniul respectiv) s-a ridicat și i-a zis că anumite simboluri nu sunt corecte și/sau nu se mai folosesc. Nu cred că vă puteți imagina ce criză de isterie o putut face femeia aia, am rămas șocați toți.
    Ulterior și eu am avut o mică confruntare cu ea, dar cum eu aveam dreptate și nu m-am lasat până nu i-am demonstrat că e proastă. 1-0 pt. mine ;)

  4. BAC-ul ... eheheee, la Fizica am luat 8 si acum ma intreb cum ...
    In rest, liceul mai mult n-a fost decat sa fii fost dar asta e alt subiect ...
    Bacovia nu am inteles ce cauta in programa de liceu, de fapt eu nu pricep ce cauta Bacovia asa in general in literatura ... am protestat pe vremea aia si nu i-am citit minunatul Plumb, care evident ca mi-a cazut la o teza; dupa ce i-am facut portretul psihologic, i-am plumbuit omului si periuta de dinti ... am luat 5 pentru imaginatie lol sau nu ...

  5. Am uitat să zic că am dat bac și mai ”nașpa” cu 6 probe. La prima probă, oralul la limba română, fiind cu U eram programată în a doua zi, seara. Doar că în prima zi pe la 10 dimineața mă sună una din secretarele liceului să-mi zică să merg repede că mulți din cei planificați nu au venit iar pe cei prezenți i-au examinat deja și comisia șomează.

    Așa că m-am îmbrăcat rapid cu primele haine care am pus mâna când am deschis dulapul, nu m-am mai pieptănat (oricum nu se observa), mi-am încălțat pantofii și am pornit spre liceu.

    Am ajuns, am intrat și am tras biletul cu... ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război"...citisem romanul, mă și ascultase profa la oră, picase și la teză ... piece of cake.

  6. am remarcat, printre altele, cit de urit se imbraca elevii la bac- fete in pantaloni scurti si cizmulite, rochite cu paiete...de fapt la fete domina prostul gust si taranismele. Sa nu mai vorbim de coafuri lipite cu fixativ si unghii oribile de toate lungimile si toate culorile!

  7. Bai, deci la faza cu gradinita m-ai lovit in plex. Nu ma laud cu inteligenta, da' memoria ... stateam si ma uitam in gol la kinderi cum repetau pentru ceva serbare, ca n-aveam chef si nu ma interesa ce incercau ei sa faca acolo. Cand o vazut educatoarea ca n-am treaba o trimis o colega cu mine in dormitor la convingere, unde am rostit textul meu de la cap la coada. De 2 ori. Si a treia oara l-am zis de fata cu colegii fara ajutor. Pana la serbare stiam cam toate rolurile pe de rost.

    Uneori prin generala si liceu faceam chestii similare cu ascultatul oral la istorie, ajungeau unul-doi colegi sa fie ascultati inainte de mine si imi aminteam lectiile. Tot asa am facut si la romana la bac, literatura era 3 puncte si exemplificarea pe o opera cunoscuta 1,5. Asa ca am invatat teoria cu 3-4 zile inainte si cam atat .. pacat ca o picat o chestie necunoscuta, Gradina Ghetsimani, samanatorism parca?

    Btw, colegul tau avea dreptate. Daca era amanunt neimportant atunci sarcina profesorului era sa treaca peste, cumva. El e cu pedagogia, elevul doar cu raspunsurile :D

  8. Porcul de York`s avatar
    8
    Porcul de York 
    Tuesday, 10 August 2010

    ahahaha.. ceea ce-mi aminteste cum am luat 9 in teza la romana, era dejectia cu Morometii si eu ca de obicei pierdusem semestrul pe la alte licee prin curte. am aflat surprins in ziua rezultatelor, pe cand evident chiuleam, ca am luat spre stupefactia colegilor, musculoasa nota 9 pentru ca dadusem tot felul de conotatii metafizice unor cacaturi. ei...ce vremuri... si cand incepeam sa scriu lucrarile la subiect si le continuam cu aberatii si apoi le incheiam iarasi bine si luam tot note mari ca nu le citea nici dracu...ci eventual le cantarea... ce vremuri... ce vremuri ...

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 August 2010

    @corina Haha, ma gandesc ce-o fi fost acolo, din ce-am auzit mai multa lume a avut revelatii ontice anul asta.

    Ma bucur s-aud, sincer sa fiu. Sala de clasa de liceu chiar nu era un mediu adecvat pentru ea.

    @Marius Problema cu mine e ca uite ca nu mi-o trecut nici la 30. Caz grav, aduceti amobarbital.

    PS. Eu n-aveam impresia ca pricep mai multa filosofie decat toata lumea nici atunci.

    @Mari Asa, Urania. Toata lumea-o uita, ca au impresia ca astronomia-i stiinta si n-are muze. Bravo Mari.

    Sange avea el, cam altceva nimic ca era slab ca un tar.

    Da' sa stii ca scena ta nu-i asemanatoare, femeia stia fizica, pe de-o parte, si era o profesoara foarte competenta, pe de cealalta parte. Asta era mai salbaticut asa si nu se stia purta cu oamenii.

    @Luka D Adevarul e ca eu am fost la un liceu bun, cu profesori buni, chiar si aia slabi erau buni. Ca n-am prea dat eu pe la scoala e alta problema, sigur nu a scolii. Da' pe de alta parte cred c-am vazut unii din altii exact cat sa ne faca placere sa ne intalnim, ceea ce pana la urma e bine.

    Bacovia e speranta noastra de Bacau ca totusi eram si noi incadrati in curentele culturii Europene. De la Bacau. S-avem si noi simbolistii nostri! Dar sincer vorbind, mie-mi pare acceptabil. Am citit sigur poezie mult mai proasta.

    @Mari II Mai du-te tu :D

    @corina Da-mi doamne sanul lor cu capul de-acum ? :D

    @dAImon Haha, si eu stiam cam toate rolurile pe de rost, asa ca eram pe langa printul en-titre la toate productiile si sufleur universal plus inlocuitor pentru atinsii de pojar si ce mai era. Kinda fun cand incepea printu' sa vorbeasca singur, ca printesa fusese la bunici unde [se pupase cu vre-un bolnav] si sedea-n pat.

    "Ca semn al preţuirii de care se bucură opera lui Vasile Voiculescu într-o Românie modernă şi democratică, membrii Academiei Române l-au ales post-mortem pe rafinatul scriitor ca membru al acesteia."

    Nu gasesc. Mi se pare ca profesoara a procedat judicios. Ai cinci minute sa-ti formezi o impresie despre cunostiintele unui pustan intr-un domeniu larg, cel mai sigur este sa tragi de greseli de-astea sa vezi ce iese. Dupa doctrina merita picat, sincer sa fiu. Asa cum stia si ea si comisia, da' uite ca uneori pedagogia inseamna toleranta.

    Eu insa il picam. Si ii si spuneam ca-l pic nu pentru ca nu m-am prins ce s-a intamplat, ci pentru ca el nu s-a prins.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 August 2010

    @Porcul de York Sa-ti impartasesc, tie, urbi et orbi un secret :

    In tabara de fizica de la Mangalia de prin 95 parca (se faceau un fel de chestii, n-am inteles exact cum si de ce, da-n fine) ni s-a dat la un moment dat la o proba scrisa o problema destul de complicata. Eu n-aveam chef si eram cam mahmur, asa ca mi-a trimis unu' de-al meu (tot Clujean, adica) rezultatul si m-am apucat sa rezolv problema, printr-un sistem de ecuatii (cinci bucati) pe care l-am dus cam o pagina si jumatate. In paralel, pe ciorna, pornind de la rezultat l-am complificat cam o pagina inspre ceva ce semana cu unde ajunsesem, si-am facut tranzitia. Pam-pam, punctaj maxim, da' sa vezi ce rupere era in punctu' de tranzitie lol.

    In schimb atunci s-a intamplat episodul ala cu dus fetele la discoteca pe care parca l-am povestit pe undeva. Si anume, in seara anterioara.

  11. si ... la ce iti foloseste acum fizica aia de super nivel?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 August 2010

    De exemplu scriu ghiduri pentru sexul anal.

    Serios vorbind, imi pare ca fu o foarte buna investitie, care mi-e de foarte mare folos.

  13. atunci felicitari, 10`le ala nu e o nota in trecutul tau ci se concretizeaza .. adica e valoros mai mult decat o amintire, produce ceva ... poate si cash! :)

  14. Misto vremuri ...

    1998. Eram in clasa a XIII-a, nu pentru ca era seral sau "am ramas", ci pentru ca la pedagojoc tre' sa faci 5 ani sa inveti ce invata altii in 4. Mda, au facut destui misto de noi la vremea aia.

    Bac din: Romana (scris/oral), Mate, prima limba (Engleza, ca m-am mutat in a XIII-a sa o fac, "inghitind" deci 2 ani intr-unul), Psiho-pedagogie.

    La romana m-am tot jurat in aia 5 ani ca invat comentariile. Spre deosebire de generatia asta xyz, io chiar am citit toate cartile (singura exceptie este Fratii Jderi pe care n-am citit-o nici azi. De-a dracu'). Comentariile le faceam cu 3-4 carti de critica literara, notitele de la clasa (am avut o profa de nota 100), plus citit pe langa, ca era ziua si cartea macar. Deh, obiceiuri de oameni ne-cool.

    Stiind io ca mi-am facut temele frumos si ca prind repede, am avut asa o lene puternica, de n-am invatat mai nimic. Colegele deja recitau rahaturile alea de comentarii si ma uitam ca vaca. Cu 3 zile inainte de oral am binevoiit sa adun caietele si sa imi citesc de 3 ori toate jde comentariile.

    Am prins cred Baltagul si ceva cu Eminescu, deci "specialitatile casei" sa zic asa. Le-am trocerit astora la oral, de mai ca nu m-au scos pe usa afara, asa cum povestesti tu, Mircea. Am luat un maret 10. Zic io pe merit.

    La scris am zbanghit ceva la gramatica (desi ma luam de guler cu studentele, mult mai prost pregatite de noi). Naiba stie, bad karma. S-o fi implinit blestemele unei proaste ce nu nimerea niste chestii de sintaxa nici daca ii taiai gatul. am luat peste 9, naiba mai stie.

    La mate a fost iar OK, nasol ca n-am dat din geometrie, care a fost iubirea vietii mele.

    Si ajungem la engleza, unde, cu toata modestia mea inexistenta, eram cam a mai tare din liceu. Faceam pe buda TOEFL-ul (mama, ce scumpa a fost cartea ...), scriam eseuri si "panselute" peste programa si umpleam caiete cu aberatii. A fost si asta o mare pasiune si profa' a stiut sa ma calareasca suficient, incat sa stie ca iau examenul fluierand, mai ales ca doream sa fac Romana-Engleza intr-o perioada in care se intra cu examen (culmea am si prestat studiile respective).

    Si intru la sala. Doua madame profe, primesc bilet si incep sa ganguresc. Dupa un minut mai asa de sperietura, imi dau drumul si graiesc ca la Oxford in curtea scolii. Si o vad pe una ca se uita la mine ca la fiica-sa revenita dupa 10 ani pe o insula pustie, aialalta nu pare fermecata. Si imi dau 10, respectiv 9.

    Mama, ce tragedie. Ies aproape in lacrimi ca am luat 9.5, cand in ultimii 8 ani luasem 10 pe linie. Si, culmea, o singura individa luase 10, cand stiam de la ore ca abia deschidea ratul sa zica ceva. Marea si sarea de treaba!

    Ma intalnesc cu profa mea, asta incantata ca am luat asa nota mare. Io in pragul unei crize de nervi. Cica era super ca am luat asa nota, mai ales ca eram cu un an in urma teoretic (facusem engleza limba a doua, o ora pe saptamana etc.). Deh, chestie de mandrie :D

    La psiho/peda am avut de rontait manualul de Psihologia copilului si ceva Didactica. Apoi, cu mana pe inima va zic ca am citit materia in noaptea de dinaintea examenului. Manualele erau cretine si plictisitoare, aveam experienta la clasa si aflasem multe "smecherii" de la profesori. Manualele insa erau pline de tot felul de balarii si fraze lungite a proasta, de ti-era scarba sa le parcurgi. Am luat un laudabil 6.5, tinand cont ca n-am invatat nimic :D

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 August 2010

    Vezi ce bine c-am invatat tot liceul in rand cu tocilarele clasei, pentru nota mare la bac care ne-o prins bine la facultate, care ne-o adus slujbe frumoase ? Vezi ? VEZI ?!

    Pe urma se mira diversi de ce functionarele de la primarie care-o ard pe cateva sute de parai pe luna sunt acre. Pai de-aia-s acre, ba, ca alea-s fetele care or tocit tot liceul in timp ce altii, unii, "curvele" clasei etc se tineau de chefuri si beneficiau de cea mai faina decada din Romania tuturor timpurilor. Ca sa ia nota mare la bac care sa le ajute la facultate care sa le aduca o slujba buna. De casierita la Primarie. Le-or mintit parintii, si nici macar nu-s suparate de-aia. Sunt suparate c-or fost fraiere si-or crezut.

    Iar copchii astia care-or facut ce i-o taiat capul, or citit ce i-o interesat pe ei si-or invatat cat si ce le-o placut, pai astia saracii... mda.

  16. Bre, când am zis asemănătoare, m-am referit la partea cu sângele din instalația colegului.

    Hehe, chiar faină șezătoare de amintiri s-a creat aici.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 August 2010

    Din punctu' ala de vedere nu statea rau tipul, ce-i drept.

  18. Și ăstalalt statea bine. Unei seminariste, ceva mai tinerică, i-a demonstrat și în alte moduri. :D

  19. Mircea nu prezenta mea era problema ci prezenta si pregatirea lor ...

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 August 2010

    @Mari Bune si seminaristele la ceva.

    @Luka D A, pacat atunci.

  21. Critic`s avatar
    21
    Critic 
    Friday, 8 July 2011

    ofc jews always win

  22. Lol la ce cauta Bacovia, dupa ce mai si descrie corect Bucurestiul, vagauna de betivi, pisat, copii bubosi si noroi-ploaie etern. E bun si Baudelaire.

    Nu mai bine citim toti Pangloss cu corole si revelatii sau Lipoveanul, stelele si teii ca sa ne imaginam ce n-am trait la oras..

  1. 23
    avemblog.net (via Trackback)
    Tuesday, 10 August 2010

    Eu la bac pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu....

    Cum a fost la Bac, amintiri din alte vremuri....

  2. [...] chiar copii capabili sa gandeasca fizica cea adevarata tind sa ia note mici la bacalaureat pentru ca nu le iese prea bine partea de socializare, ideologizare si interactiune cu constructe [...]

  3. [...] probabil ca banuiti (de exemplu dupa articolul cu bacul), eu eram rasfatatul unei largi retele profesionale de profesori si profesoare, cunoscuti de-ai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.