Esti prost!

Sunday, 18 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am citit un articol bun pe blogul lui Alex Vicol. Spicuim cateva bucatele pentru a intra in tema, ca vreau sa spun si eu doua vorbe.

Daca te intreb daca esti prost, cel mai probabil vezi zice ca nu esti. In schimb, daca te intreb daca tu cunosti oameni prosti, cu siguranta vei raspunde ca stii foarte multi. Straduiste-te sa urmaresti, nu e foarte greu. Acum, acesti baieti pe care tu ii vezi ca fiind prosti, daca ii intreb daca sunt prosti, si ei vor zice la randul lor ca ei nu sunt, in schimb imi vor raspunde cum ca exista foarte multi prosti pe lumea asta, poate chiar facand referire la tine.

Observi o problema?

Judicios. Faptul ca sunt multi prosti, dar nimeni nu e prost denota ca-i ceva putred in Danemarca, ori in Spania, ori in Germania (sigur nu in Romania, pentru ca persoanele de fata se exclud, bine ?).

Un alt subiect tangential - cand accepti acuzatia cum ca esti prost? In ce circumstante? Cine trebuie sa o zica? In ce mod? Cat ar fi trebuit ca acea persoana sa te cunoasca?

Presupunand ca tu urmeaza sa scrii un comentariu, iar noi vom replica sec "noua ni se pare ca esti foarte prost", vei accepta asta? De cate dovezi ai avea nevoie? Sau vei refuza aceasta afirmatie ca fiind valida mergand pe principiul cretin "nu ma cunosti/astea-s prejudecati/eu sunt, de fapt, foarte smecher".

Din nou judicios, si cu asta am ajuns la fondul problemei, care scapa altfel acutei analize a autorului (pe scurt AAAA). Exista o ambiguitate fundamentala in utilizarea termenului de "prost". In primul rand, este o judecata obiectiva, cu referire la capacitatile cognitive ale individului caruia i se adreseaza. Asta inseamna primo inteligenta, secundo coordonare ochi-mana (ce blonda proasta, nu stie parca) si intr-o mica masura memorie, tertio. Ea poate fi folosita si figurat, evaluand negativ culturalizarea sau socializarea individului (n-ai citit X carte la moda ?! ce prost esti, respectiv ai pleznit-o pe Didina-n discoteca ca se uita la ala ? Ce prost esti, era fra'su.)

Dar in al doilea rand, si de departe mai des folosit, termenul de "prost" traduce o disputa de ierarhie. Nu se aduc in discutie calitatile obiective ale individului, ci situarea lui relativa "pe gardul cu baietii" fata de emitent.

Oamenii sunt fiinte sociale, si societate fara ierarhie nu poate sa existe. Ca atare, ea trebuie construita. Cea mai simpla metoda de-a o construi, specifica... prostilor (de data aceasta in sens literar, neam prost, oameni primitivi, neamuri de la tara) este sistemul biela-manivela a lui "ba, esti prost!" + cafteala. In aceasta fiziologie expresia "ba, esti prost" se traduce prin "hai sa facem schimb de locuri pe gard", sau prin "cra-cra", daca o cioara vrea sa ia locul alteia intr-un pom cu ciori, sau prin agitatiile gansacilor si cocosilor prin curte, cand unul decide ca i-o ajuns pozitia inferioara, sau dimpotriva, cand seful decide ca-i momentul sa puna la respect aspirantii cu figuratii.

Datorita acestei a doua, si mai frecvente utilizari, sunt mai multi prosti pe lume decat sunt oameni : toti ceilalti, intr-o societate ostila, precum de exemplu a aurolacilor sau boschetarilor, sunt niste prosti. Adica, suntem oricand gata de atac contra oricui, ca strategie pe termen mediu. Din aceasta perspectiva, expresia "persoanele de fata se exclud" chiar este un semn de civilizatie (si implicit si un semn de ipocrizie, asa cum il percep tinerii rebeli, intrucat civilizatia este, fundamental, ipocrizie), el indica pur si simplu ca nu intentionam sa sarim la beregata absolut oricui, absolut oricand. Un grad de civilizatie pe care eu de exemplu pot marturisi ca nu l-am atins, si sper sincer ca voi muri inainte de a-l atinge.

Obversul este ca aproape oricine abordat printr-un "ba, esti prost!" tinde la un raspuns imediat si visceral, de natura reactiei unei persoane careia ii comunicam frust "ba, am sa te omor." Exclamatia ca "esti prost" joaca rolul lasarii la o parte a normei sociale, urmeaza sa aflam care pe care. Ca atare, oamenii obisnuiti nu simt nevoia sa raspunda inteligent respectivei afirmatii, ci dimpotriva, simt nevoia sa raspunda violent. Cele doua nu se suprapun decat in rare cazuri, ceea ce are efectul pervers ca intareste convingerea ca omul chiar este prost, in cazurile (mai rare) in care afirmatia fusese facuta in sensul ei obiectiv, fara interes de angajament social.

Problema este agravata intr-o masura semnificativa de ramasitele gandirii proletcultiste in functionarea mintii contemporanilor, in special de ideea ca daca suntem toti oameni, inseamna ca suntem toti acelasi lucru, ca suntem egali. Ca atare, nu doar ca preopinentul nu-si poate reprezenta situatia in care nu va aflati, si nu v-ati putea nicicand afla in acelasi copac, si ca atare o judecata de natura "esti prost" nu poate fi decat candida evaluare obiectiva, dar odata reactia viscerala demarata, incercarea de a-i explica diferenta sociala care face absolut imposibila o interactiune in termenii pe care si-i inchipuie el adecvati nu poate fi interpretata de catre el altfel decat drept o insulta.

Situatie care naste bineinteles frustrari de-o parte si amuzament de cealalta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. pai prostu nu-i prost destul pana nu e si fudul! ... e teoria cercului mai mic din cercul mare si care pare mai mare! :)) n-o mai stiu, clar sunt prost!

  2. Uita-te maine dimineata in oglinda si o sa vezi exact definitia prostului.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 July 2010

    @Ionut Chestia amuzanta e ca nu-i nevoie de mai mult de cinci minute pentru a se gasi unu care sa demonstreze ca-i exact cum zici.

    @Radu Boncea Am sa-ti incredintez un secret : cand ma uit in oglinda nu te vad pe tine. Stiu, e socant, cand te uiti tu in oglinda te vezi pe tine. Totusi, oglinzile au aceasta proprietate magica. Sa nu mai spui nimanui, bine ?

  4. @mp asta-i tot ce poti? Slabut, slabut...eu zic sa treci pe Nestle Lapte Junior 1+ sa te intremezi.

  5. ba io-s prost

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 July 2010

    Mnoa frate, incep sa suspectez c-am construit un artefact foarte necesar culturii romane. Un fel de piatra a comemorarii prostiei proprii de catre cei ce-s prosti accidental care in acelasi timp este si piatra de dat cu capu' pentru cei care-s prosti structural.

    Dracu' vorbeste prin mine, ce mai.

  7. Am şi eu o vorbă, cînd mă enervează cîte unul. După ce îi sugerez una-alta, omu` se enervează şi mă întreabă:
    - Bă, tu mă faci prost ?
    - Bă, de făcut te-a facut altcineva, eu doar îţi spun că eşti.

  8. tre' sa recunosc ca e foarte tare postul. cu comentarii, cu tot. :))

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Ahh, ce articole bune scriam cind eram mai tinar...

  10. exceptional e, ce mai

  11. Destept mai esti, indispensabilule.

    “ba, esti prost!” + cafteala.

    Si pizda ma-tii, si ma-ta-i curva.

    Eo zic asa. Deci pizdeski si curveski si proteski e de slavi. Nu cumva moare universalitatea ierarhizarii in fata unui grup etnic specific?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 June 2013

    Pe opinia asta or disparut din lume diverse rase inutile, ba erau s-o muste chiar si evreii acu' recent cit se dau ei de dastepti. N-as risca prea mult pe ea.

  13. Mi s-ar parea ca "la noi", cel putin asa la prima vedere, pare real... popor de pastori nomazi, vine altul peste, ne fac state(valahia etc), poate ca nu exista precedent cultural la noi?!

    Teoria cu rasa era mai mult avans "genetic" decat tehnologic-cultural, ambele-celelalte stangi-a au mers pe distrugerea completa a culturii.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.