Este de vina!

Monday, 22 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

[...] Cum numim insa pe aceia cari zic c-au descoperit o singura doftorie pentru toate boalele din lume, un leac fara gres, care, de esti nebun, te face cu minte, de-ai asurzit, te face s-auzi, in sfarsit, orice-ai avea, pecingine, degeratura, perdea la ochi, durere de masele, tot cu-o alifie te unge si tot c-un praf te indoapa ?

Pe un asemenea doftor l-am numi : sarlatan.

Ce sa zicem acum de doftorii poporului romanesc, care la toate neajunsurile noastre tot c-un praf ne indoapa, care cine stie de ce-o fi bun ?

Da'-i soseaua rea, incat ti se frange caru-n drum? Libertate, egalitate si fraternitate si toate vor merge bine. Dar se-nmultesc datoriile publice? Libertate, egalitate si fraternitate da oamenilor, si s-or plati. Da'-i scoala rea, da' nu stiu profesorii carte, da' taranul saraceste, dar breslele dau indarat, dar nu se face grau, da'-i boala de vite ?... Libertate, egalitate si fraternitate, si toate or merge bine ca prin minune. [...]

M. Eminescu -- Din publicistica

Mihai Eminescu, un prost sifilitic, rasist si ce alte multe hibe, care habar n-avea el cum merg treburile-n Romania acum o suta si ceva de ani, si inca autor de poezie proasta pe deasupra, are si el o opinie. Care opinie se lipeste la fix astazi, douazeci-si-ceva Brumar, 2010. Zici ca-i pleznita cu barosu' si mai multe nu, face corp comun de-a dreptul cu realitatea. Ca sa vezi tocmala.

Sa ne obosim sa-i atragem atentia lui Crinisor Prin-Noi-Insine sau o fi fiind prea ocupat cu ciordeala de pe la inaintasi, mai indepartati sau mai recenti de chestii pe care sa si le infiga-n coifu' de "prin voi [fraierilor ma ridic eu] insumi" ? Sa-i aratam textul lui Victoras µTitulescu sau n-are ochelarii de citit la el ?

Sa-i spunem lui Gadea sau nu se gaseste asa minune pe laptop, prin grija mult stimatului si mult iubitului Academician-Geniu-Romancier Eugen Simion ? Sa-l deranjam pe Badea sau se gaseste ocupat dinsul cu mentinut forma fizica si muschii masticatori ?

In fine, sa spunem cuiva sau sa pastram pentru noi si sa ridem in barba ? Ziceti domnilor, "il" "dam jos" pe Basescu si toate-or merge bine ? Pedeleul este de vina ? Boc si Udrea ? Clasa politica ? Tara ? Neamul ? Istoria insasi ? Dumnezeu de-a dreptul ?

Oricine numa' nu noi, este ? Oricine numai nu noi insine. Mbine. Sa fie primit. Eventual sa ne facem si o manea in acest sens, zic.

Psotto :
Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de cronici
Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. O fi fost el cu ochii dupa fete (ca orice baiat) da cred ca a fost foarte inteligent si poet nu cred ca trebuie comentat acest aspect

  2. Porcul de York`s avatar
    2
    Porcul de York 
    Thursday, 25 November 2010

    hai ca "sarmanul Dionis" n-o fo rau deloc .. adica, la naiba... c-o fi auzit ideea pe altundeva sau ca nu .. chiar n-o fo rau.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 November 2010

    @Noni Io cred c-ai ratat un nivel de subtilitate din text.

    @Porcul de York Si tu, moartea sarcasmului ce va gasiti mai oameni buni mai!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.