Discutia cu popa

Friday, 05 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dintre popi (pe care nu-i vom discrimina dupa religie, cel putin din punctul meu de vedere fiind toti la fel, si nici nu-i vom discrimina dupa alte criterii aiuristice, ca de exemplu ca unu' o facut nu-stiu-ce scoala si altu s-o uns cu nu-stiu-ce ulei si alta s-o-mbaiat in nu-stiu-ce baltoaca, tot niste ametiti se gasesc) unii sunt mai enervanti decat altii. S-ar putea sa va para surprinzatoare observatia, da' asa-s io, daca nu scriu o banalitate in primul paragraf nu poci sa ma desfasor ideatic.

Mai departe, si tot surprinzator, cat is ei de enervanti depinde tocmai de modul in care se comporta, si n-are nici o legatura cu mine. E un dat obiectiv din punctul meu de vedere, ca sa zic asa. Cei deloc enervanti sunt aia care-si vad de treaba pana te duci tu la ei. Daca ma duc eu la om si-l intreb, Gheorghe, ce ar zice Barbosu' din Ceruri despre chestia asta, sau mai rationalist abordat, ce invata Masina de Spalat cea Sfanta (sau Pagina de Internet Divina, sau Gazeta Profetica, sau Piatra Scrijelita din Vazduh, sau ce-o fi, dupa caz) in problema cutare ? Atunci nu-i doar tolerabil, ci chiar si foarte frumos sa-ti spuna omu', din ce-o priceput si el, cum sta treaba. Tot asa cum daca il intrebi pe-un specialist in calculatoare o chestie e frumos sa-ti raspunda, daca se poate. Sau pe-un dentist. Zic, de exemplu.

Pe de cealalta parte sunt aia care vorbesc neintrebati. Ce-ar fi sa ma iau eu de lume pe drum, intrebandu-i sau spunandu-le asa, ca mi s-o traznit mie, opcoduri de procesoare Intel ? Sa stie! Ce daca nu-i intereseaza pe dansii ? Sa stie oricum! Ca trebe' stiut! Doara opcodurile is foarte importante, mai ales pentru masinile ce ruleaza procesoare pe arhitectura aia. Pai nu ?!

Manifestarile de felul asta zarghit sunt nesuferite daca nu de-a dreptul enervante, dar indiferent de motivul ce le-o casunat apucatilor. Nu conteaza ce anume bolborosesc ei, si de ce li se pare ca-i imperativ necesar s-o faca, ci doar atata ca nu i-o intrebat nimeni. Asa ca faptul ca-s enervanti n-are nici o legatura cu religia respectiva, ea neavand sarmana nici o vina c-o ajuns in mana unor apucati, ci doar cu faptul ca astia nu stiu sa se poarte.

Noa, acu' c-am lamurit teoria, sa trecem la exemplul practic. Nu mai stiu ce ziceam exact, da' era in primul rand cu o alta persoana cu care povesteam eu, si-n al doilea ceva despre rolul terapeutic al pizdei, cel putin presupus de mine in cadrul mai larg al nevrozelor specifice pe care le nutrea preopinentul. Si un popa de-ala enervantu' simte nevoia sa se bage in discutie, in pofida faptului ca nici eu nici nimeni pe lume nu vorbea cu el - si, in treacat fie spus, daca nu invata sa se comporte in societate nici nu va vorbi nimeni vre-odata.

Popa mi-o atras atentia ca-i un pacat sa ai de-a face cu pizda, ori oral, adica in vorbire, cum vorbeam noi, ori in fapta (in afara sfintei taine a cacastoriei, care cumva face ori drege ceva, da' nu se poate explica ce si de ce, ca-i un mister - da' daca te apuci singur si de capu' tau nu-i tot mister, mister!).

Eu asa am invatat la scoala de hermeneuti unde-am mers cand eram mai tanar, ca e indeobste o idee buna sa raspunzi unei comunicari in termenii in care-i facuta ea, asa ca intr-o clipita am deconstruit discursul individului si i-am reconstruit elementele intr-un raspuns coerent cu presupozitiile lui (cel putin in masura in care ele nu-s contradictorii de capul lor, singure) : Daca Dumnezeu cela avea o problema cu pizda, bag sama ca facea femeia fara. Cel mai probabil. Si ca daca Domnia Sa Augusta nu s-o obosit sa faca altfel decat facu, nu vad ce mi se poate cere mie.

La care asta mi-o raspuns ca, tineti-va sa nu cadeti, lucrurile sunt tocmite altfel decat trebuiau sa fie pentru ca Dumniezo o vrut sa ne testeze pe noi, astia. Deci ati inteles ? E un mare test toata chestia. Asta trebuie tinuta pentru la birou, cand intreaba sefu' cine-o infundat buda nu zici nimic, da' si cand ajung la tine prin eliminare declari ca tu pur si simplu testai racordurile, ce mare chestie. Si-ai dovedit ca-s proaste, deci sa-ti deie prima. Pai nu ? Cred ca asta functioneaza cel mai bine atunci cand tu ai facut si instalatia, de la bun inceput. Sa stim o treaba.

La care traznaie eu i-am raspuns ca sa nu-si faca probleme, ci sa sada linistit, ca nici io nu chiar vorbesc de-adevaratelea de pizda, si nici nu bag degetu' nici alte chestii pe bune, ci doar asa, ca test. Voi sa vaz, adica, daca Pantocratoru' are simtul umorului.

Ce, n-am voie ?

Malaietul o ramas cam incurcat de asa raspuns, da' sincer spun, sper ca si-o invatat lectia : e riscant sa te trezesti vorbind cu oameni pe care nu-i cunosti, ca ai oarecari sanse (pozitive, nenule) sa descoperi ca aia or inteles cat tu n-apuci sa citesti pana mori. Ceea ce din cate inteleg poate fi trist.

Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. slab slab... io ti-as fi spus ca tu n-ai voie ca fiinta inferioara sa testezi superioru', ca-i unidirectionala banda de testare. si ne puteam certa asa pana te plictiseai.

  2. Trebuie facuta o diferenta intre popi, una simpla: Destepti si prosti! :) Si nud oar intre popi, ci si intre oameni!

  3. Mikael Eon`s avatar
    3
    Mikael Eon 
    Saturday, 6 March 2010

    deci ti-e frica de moarte? cel mai usor de acceptat ca nu exista Dumnezeu este pentru raufacatori, o lespede deasupra dupa ce s-or dus pe nasalie le rezolva toate pacatele. scuza-mi obiectia, da' esti cam iresponsabil fata de evolutia ta ca om, barbat, sa nu-i zic destin ca sigur nu crezi in el.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @Flaviu Pai nu ne certam, ca io radeam de tine si-mi vedeam de treaba. Auzi domne, stie el ca-i virgina, da' nici de vazut n-o vazut-o, nici de putut nu se poate. Laissez.

    @Ionut Adanc, adanc.

    @Mikael Eon Nu. Nu mi-e frica, ne-am intalnit odata, demult, n-o fost ea suficient de moarte pe cat de barbat am fost eu copil fiind, si de-atunci incoace oricum sunt pe plus.

  5. Dan Patrascu`s avatar
    5
    Dan Patrascu 
    Saturday, 6 March 2010

    Da, in aceasta problema ma simt oarecum direct implicat, in masura in care este posibil ca la un moment dat sa fiu eu insumi popa. Cu siguranta nuvoi interveni in discutii fara sa fiu intrebat, deci per ca nu voi face parte din categoria celor enervanti.

    Probabil ca parintele a ramas scandalizat de exprimare si nu a inteles ideea de baza. Reformuland teoria despre care discutai cu acel prieten, este incontestabil ca femeia are un rol foarte important in prevenirea nevrozelor si, in general, a bolilor psihice.

  6. Mikael Eon`s avatar
    6
    Mikael Eon 
    Saturday, 6 March 2010

    @ Dan Patrascu. la asa popa m-as duce si eu sa ma spovedesc. bravo, asta da raspuns de parinte adevarat precum zici ca o sa fii.

  7. kokofifi`s avatar
    7
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 6 March 2010

    da, bravo!
    reiese ca bolile psihice si nevrozele sunt boli barbatesti, rotflcopter

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @Dan Patrascu Acu sincer, io nu cred ca unu' care poate rezista pe-aici doua ceasuri poate fi cine stie ce enervant, eventual daca isi propune cu dinadinsul. Asa ca dinspre partea aia, nu mi-as face neaparat probleme.

    Si-n rest, clar ca n-o inteles, da' din vina cui ? Ca indraznesc sa zic ca nici a mea, si nici a lui Doamne-Doamne, stii cum zic ?

    @Mikael Eon Daca ti-e degraba, pana termina d-l Patrascu da tu o fuga pana la Mitropolitul Ardealului, si daca are vreme sa te primeasca tot aia ti-a zice.

    @kokofifi Isterico :D

  9. kokofifi`s avatar
    9
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 6 March 2010

    tz'impossible, ca ma am pre mine pentru ca sa previn :p

  10. deridaule.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @kokofifi Previno, previno, previno, previno (de vina sunt eu). Daca-l mai tii minte pe Stanescu.

    @Petrov Decat carauli si carabule...

  12. a raspunde unei interpelari "in termenii in care ea este facuta" nu cred ca-i o idee buna, desi tentatia-i mare. condescendenta mineaza intelegerea. in momentul in care raspundem ca si cum am fi inteles deja, comunicarea nu mai exista. a te 'cobori' la nivelul interlocutorului prezinta riscul ca fie sa te cobori prea mult, fie sa fii luat imediat in balon.

    cat despre popi, daca e sa facem vorbire despre ce spun ei, mie mi se pare intotdeauna interesant sa vad care e limita de care cineva nu poate trece. popii au, ca orice categorie profesionala, anumite intransigente peste care, daca trec, se descalifica. asadar, ce zic popii nu rezulta neaparat din ce gandesc ei cu adevarat. recomandarile si prescriptiile lor sunt doctrinare, iar daca doctrina nu prevede sexu' ca mijloc terapeutic normal ca nu o sa-i incurajeze folosirea. acu' discutia e daca doctrina religioasa cu privire la sex are vreun substrat real sau e doar o fantezie iscata din dorinta (sau cu scopul) de a instaura un control populational de masa.

    virtutile terapeutice ale sexului sunt cam aceleasi ca ale analgezicelor. dincolo de faptul ca actioneaza doar simptomatic, nu cauzal, doza de painkiller trebuie gradual crescuta pana la valoarea la care devine toxica sau chiar letala. sigur ca utilizarea instrumentului sexual face sa cada anumite bariere, inlatura anumite blocaje emotionale, dar nu stim in ce masura asta face bine.

    pentru ca daca iei cu asalt o baricada trebuie in primul rand sa stii daca chiar poti trai in lumea de dincolo de ea. barierele nu sunt acolo degeaba, ele raspund unei nevoi reale pe care o suplinesc. e foarte riscant sa trimiti la razboi un om care nu vrea sau nu poate sa ucida, pentru ca risti imprevizibilul - nu stii impotriva cui se va intoarce : fie va fi ucis, fie va innebuni ca sa poata ucide si atunci nu se stie asupra cui va sari.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    Nici nu avea cum sa existe, si nici prin cap nu-mi trece sa-i ingadui sa existe, fiind ea nesolicitata cum se gaseste. E o falsa imprese, si-o gresala pe care-o comit adesea marketerii incepatori (cum is de exemplu autoproclamatii experti romani in domeniu) sa-ti inchipui ca daca intrerupi pe cineva ai reusit sa deschizi un canal de comunicare, si-i poti vorbi ca si cum te-ar asculta. Nici poveste, si din principiu.

    Drept in ce zici cu limitele, atata ca nu-s o categorie profesionala ci un grup social, asa incat daca se dezic, se descalifica. Diferenta intre grup, care-i electiv, si profesiune, care-i obiectiva, este ca nu poti fi popa decat daca te recunosc popii, dar n-ai nevoie sa te recunoasca pictorii ca sa fii pictor. Ci tre' sa te recunoasca penelurile.

    Cat despre discutia ailalta, am mai atins-o pe-aici in trecere, si e complexa, da' nu mi se pare ca popa nostru' are caderea de-a o purta. Problemele lui sunt la cu totul alt nivel.

    Dar ca tot zici ca-ti place o anume abordare dihotomic-idealista a realitatii : sexul e antimoartea, si ca atare tre' sa ajute in suferintele pe care cealalta metoda paliativa le duce spre morbiditate. Nu ?

    Iar gratie inspiratiei ziditorului, omul e facut din muci, si se poate turna in orice forma doresti, de la sindromul Stockholm pana la Germania nazista. Dupa care se lasa la uscat si ramane asa.

  14. Porkul de York`s avatar
    14
    Porkul de York 
    Saturday, 6 March 2010

    Si pentru mine sunt toti la fel dar eu le gasesc o utilitate reala raportat la masele carora ei se adreseaza. Acolo-s numa buni. Pe principiul "cine-i crede-i merita".

  15. Dan Patrascu`s avatar
    15
    Dan Patrascu 
    Saturday, 6 March 2010

    @ Mikael EOn

    Ia-o, incet stimabile ca nu am zis nimic rau si impotriva dreptei credinte? Ori socotesti tu oare ca femeia a fost creata doar asa ca accesoriu fara sa aiba nicio importanta pentru barbat? Acelasi lucru este valabil si viceversa, adica in ceea ce priveste barbatul pentru femeie. Si femeia are nevoie de barbat pentru a avea o viata psihica sanatoasa. Acelasi lucru ti-l va zice orice psiholog sau il poti gasi in cartile Sfintilor Parinti. Deci nu vad care este scandalul?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 March 2010

    @Porkul de York Acu hai sa privim chestia si ca entertainment, ai dupamasa de duminica libera, ce faci cu ea ? Dormi ? Televizionezi ? Mergi la ceva standup comedy ? La biserica e gratis, se sade, vorbeste unu', mnoa. E si asta o alternativa.

    @Dan Patrascu Pai la crestini parc-o fost creata ca sa nu se plictiseasca / deprime asta.

  17. Popi sunt niste fatarnici cei care l-au rastignit pe isus, ca rahat sa caut eu la un popa sa ma spovedesc, il doare pe ala sub patrafir de mine, dar si pe mine de el, religia este acel ceva care te intareste si te face sa speri, sa crezi si sa fii mai bun, bla bla

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 March 2010

    Nu te poate acuza nimeni ca n-ai avea convingeri.

  19. Ce-ar fi sa ma iau eu de lume pe drum, intrebandu-i sau spunandu-le asa, ca mi s-o traznit mie, opcoduri de procesoare Intel ?

    Ar fi grav. Și mai grav ar fi totuși să găsești doi-trei nebuni care să îți răspundă cu opcode-uri de SPARC sau de PowerPC. Eu zău că m-aș băga în pământ.

    La care asta mi-o raspuns ca, tineti-va sa nu cadeti, lucrurile sunt tocmite altfel decat trebuiau sa fie pentru ca Dumniezo o vrut sa ne testeze pe noi, astia. Deci ati inteles ? E un mare test toata chestia.

    Nu pot să mă abțin de la a cita din Vasile. Al doilea clip din listă se referă exact la ce a zis individul în sutană.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 March 2010

    Eu nu, eu i-as face semn ca-i dus :D

    Care Vasile ?

  21. Vasile, adicătelea nimeni altul decât Împăratul site-ului din link, care la rândul său a citat din sursele sale, Amin.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 March 2010

    Bai deci nu ma prind. Cum ?

  23. Vasile = Împăratul Utopic al Balcaniei: http://utopiabalcanica.net/. Am băgat în comment-ul de mai sus un link la un articol legat - indirect, printr-un iutub - de Dumnezeu, Avraam și alte lucruri sfinte.

    Și pe cuvânt că nu mă plătește pentru reclamă, atât doar că faza cu testul mi s-a părut că se potrivește la fix cu filmulețul ăla.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 March 2010

    A! N-am observat linku lol. Is cam obosit.

  25. Iertata-mi fie indiscreția... cine/ce mi te-a obosit, trilemoi ???

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 March 2010

    Antonescu

  27. No, lasă-l în plata Domnului. Pastreaza-ti energia pt. persoane mai distinse.

  28. cipslim`s avatar
    28
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 March 2010

    stii ce trebuia sa i se raspunda?
    Cu ce masura vei judeca anume cu acea masura vei fi judecat.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.