Despre haleu

Sunday, 13 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

You gentlemen who think you have a mission
To purge us of the seven deadly sins
Should first sort out the basic food position
Then start your preaching, that's where it begins

You lot, who preach restraint and watch your waist as well
Should learn, for once, the way the world is run
However much you twist, or whatever lies that you tell
Food is the first thing, morals follow on

So first make sure that those who are now starving
get proper helpings, when we all start carving
What keeps mankind alive? The fact that millions
are daily tortured, stifled, punished, silenced and oppressed

Mankind can keep alive thanks to its brilliance
in keeping its humanity repressed
And for once you must try not to shirk the facts
Mankind is kept alive by bestial acts!

Text de Bertolt Brecht, in Die Dreigroschenopera.
Eu prefer versiunea lui Burroughs, desi nici cu Pet Shop Boys nu mi-e rusine.

Ce-ar insemna asta in romaneste ? Hai sa incercam.

Voi domnilor care va credeti insarcinati
Sa ne curatati de sapte pacate capitale
Puteti problema mancarii intai s-o rezolvati
Si-apoi poftiti la discutii si retoricale

Voi astia, care-i dati cu smerenia si dietele
Nu v-ar strica sa invatati cum merge lumea
Oricat va invartiti, oricat de bune minciunile
Mancarea vine-ntai, morala dupa ea

Asa ca pentru inceput asigurati-va ca flamanzii
Primesc portii sanatoase cand ne asezam la mese
Ce tine omenirea in viata ? Faptul ca oamenii
chinuiti, torturati, bine legati si-o iau zilnic la fese

Omenirea se tine in viata prin splendoarea
cu care-si tine calitatile reprimate
Incercati a recunoaste cu toata candoarea :
Omenirea se tine in viata prin bestialitate.

Mizerabil, da, stiu. Se primesc traduceri alternative de la persoanele care se simt talentate (si nu, nu se primesc critici de la persoanele care nu ofera traduceri alternative, cu multumiri, da' chiar nu-i nevoie).

Tema nu-i cu totul neglijabila daca privim la istorie. Exista in mintea oamenilor de azi (dupa parerea mea datorita faptului ca am externalizat functia imaginatiei catre Holywood, care-a venit din motive de cost cu sistemul cowboy + prosop = senator roman) asteptarea ca totul de peste tot si-n toate timpurile era la fel ca azi.

Ei bine, nu. Nu era. Sa trecem in revista cateva puncte. Carnea, fripta sau fiarta, era o raritate pentru grecul din timpul lui Platon. Suficient de rara incat din punct de vedere social vorbind singurul mod in care putea fi consumata era la o mare petrecere, de cateva ori pe an. Pentru ca altfel se lasa cu bataie si scanda. Asa s-a nascut sacrificiul, si asa s-a nascut si mitul ala cu zeii cei prosti care si-au ales oasele si unsoarea. Nici macar eroii nu-si permiteau carne zilnic.

Carnea a ramas o raritate si pentru latinul mediu, o mie de ani mai tarziu. Si pentru englezul mediu, inca o mie de ani mai tarziu. Da, Henry propunea ideea revolutionara, ca mare ideal social, ca oricine sa aiba un pui in oala o data pe saptamana. Un fel de echivalent pentru aselenizarea pe Luna, la nivelul de preocupari al epocii. Va dati seama, doua mii de ani pentru a trece de la o halca de vita de cateva ori pe an la un pui de gaina saptamanal. Ce progres e asta, procentual vorbind ? 5% ?

Este ca privind astfel dificultatile regimului comunist, dupa inca fo' 500 de ani, de-a asigura abundenta unei populatii de, stati asa, sa citez, "viermi care nu se mai satura" parca era ? primesc totusi o oarecare perspectiva istorica favorabila ? Pana la urma, ce mai conteaza inca cinci sute de ani in conditiile in care doua mii n-au adus cine stie ce mare schimbare ?

Si ce mancau atunci oamenii ? Ce a mancat omenirea de-a lungul intregii ei istorii ? Pai, grecul care mai avea fo' 500 de ani de Asteptat dupa cristos sa-i faca pesti din nimic manca fiertura, un fel de gris (nu cu lapte, cu apa), si eventual cu putin ulei de masline (asta fiind de fapt scopul si cauza dezvoltarii industriei antice, suplimentarea, "indulcirea" dietei). Iar dacul contemporan lui manca tot fiertura, tot un fel de gris. Din mei. Se zdrobesc frumos boabele si se fierb pe foc. Aia-i. Ce va aud ? Mancare de puscarie ? Nu dragilor. Mancare.

Iar englezul lui Henry manca gruel. Care-i, n-o sa ghiciti, un fel de gris. Nu de mei, de grau, mai rar, de secara, cel mai probabil. Ca si iobagul neamt. Ca si iobagul roman. A trecut timpul, a ajuns porumbul din lumea noua, si ce credeti c-au mancat oamenii ? N-o sa ghiciti. Mamaliga, frate. Care-i un fel de... fiertura. Gruel. Gris. Din porumb. Si cum cu ce ? Cu ceapa. A mai ajuns si cartoful, si iarasi n-o sa ghiciti ce mancau oamenii. Ei, da. Fiertura. Chestia aia pe care noi acum o dam la porci ar fi fost mancare perfect acceptabila pentru majoritatea, pentru majoritatea populatiei locurilor astora, si locurilor alora, si tuturor locurilor, acum cateva, putine, sute de ani.

Uite minune ca n-or murit din aia, si uite minune c-or scris, si-or pictat, si-or facut copii, si-or purtat razboiaie (e, chiar asa, ce mancau in transee astia, eroii, Curcanii ?). As indrazni sa zic c-or facut toate astea chiar mai bine decat noi, mai ales copiii, da' ma gandesc ca se supara lumea. As presupune ca cine stie... poate ideile asta cu nu pot face copii ca n-am destui bani, si nu pot lucra la servici ca nu-s motivat suficient n-au, de fapt, mare legatura cu realitatea, da' mi-e teama ca s-or ridica fortele sindicale sa-mi cante o serenada sub balcon, ag-ita-nd pancarte scrise sa sperie gramatica.

De fapt, daca stam si ne gandim bine, lucrurile s-au schimbat foarte putin. Singura modificare reala este ca acum industria a invatat cum sa traga aceeasi zama, acelasi gris, in forme colorate. Si le zice cartofi prajiti, hamburgheri, saorme si cum le-o mai fi zicand, dar practic tot acelasi lucru sunt, fiertura porcilor.

De fapt, daca stam si ne gandim bine, progresul pare mai degraba o vorba goala, de dansii inventata. Da' nu stam, ca n-avem vreme. Cineva tre' sa invarta si piatra morii, sa se poata face gris si pentru generatia curenta de gurmanzi.

De fapt, daca stam si gandim bine, poate aia de la Holywood au dreptate. De fapt, poate ca un cowboy cu prosop chiar e un senator roman.

Cine mai stie...

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Dupa festinurile tale publicate pe trilema postul asta imi da o ciudata senzatie de satietate... curios, in fine... cine stie.

  2. io as fi incercat o traducere, insa doar dupa orgioanal. uhm... original vroiam sa zic. pofta mare, dar de ce pui accent pe mancarea asta zdrobita si fiarta; prospaturile ce au?

  3. original mi se pare a fi o contractie a doua cuvinte: orifici* *aginal

  4. ``Uite minune ca n-or murit din aia, si uite minune c-or scris, si-or pictat, si-or facut copii ... ``
    Pai da, pina a venit halivuuduu si i-a invatat la prostii. Ca pe Bula, de exemplu, care s-a uitat la filme nepotrivite virstei lui.
    Si pe urma ajunge la scoala, la ora de educatie sexuala. Intreaba profa: stiti voi, copii, cum ati ajuns pe lume ? Unu` raspunde ca l-a adus barza, altu` ca la ``fabrica de copii`` , altu` stia ca a iesit din pizda ma-sii.
    Si Bula, evident, tot cu mana ridicata, sa raspunda si el.
    - Doamna, eu cred ca am venit pe lume cu feribotu` !!!
    - Cum, ma, cu feribotu` ?
    - Da, pai aseara treceam eu pe linga camera parintilor asteptind sa-si bage tata utilaju` in fabrica aia de facut copii si ce credeti ca aud ? Leano, nu mai feri botu` ca iar ii facem un frate lu` Bula !

    Vezi, nu ai mentionat chiar toate sursele de hrana. Tocmai tu ... hmmm ...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 June 2010

    @alexut Chiar un efect de care nu ma stiam capabil. Cine stie...

    @F Adica dupa ce original zici tu, dupa Brecht ?!

    #2 Ahahahaha sa se retina in cartea veacurilor, zic.

    @Marian S Obiceiul este complet modern, si, daca stam sa judecam dupa faptul ca o buna majoritate din tot ce simte populatia ca ar trebui scris pe ziduri este "muie", banui ca-i o activitate frustranta prin deosebita ei raritate chiar si-n zilele noastre, oricat de absurd [prepasterous] ar suna asa ceva. Iada deci cum inmultind o lingurita de substanta umeda cu o data intr-o luna albastra iese exact avatarul notiunii de neglijabil.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 June 2010

    PS. Ca sa-i raspund lui F : Prospaturile au ca-s scumpe. Mult, mult prea scumpe ca sa ingaduie majoritatii sa puna botu' pe ele. Stiu, suna incredibil. E fapt.

  7. Io cred că te-ai rătăcit în meandrele concretului.

  8. Pe langa meiul ala, dacul punea si o ciosvarta de zimbru sau ceva asemanator.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 May 2011

    N-as pune pariu, de unde atita belsug ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.