De ce British Petroleum nu va putea evita falimentul

Thursday, 01 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu sunt, cum poate v-ati astepta, short BP. Foarte, foarte short.

Care-i rationamentul ? Pai sa vedem. Sa zicem ca un copil tampit, pe numele lui Goe, primeste de la mamitica lui o macheta de petrolier. Pe care se apuca si-o umple cu titei, gaseste el in garajul familiei un bidon si toarna doua polonice in rezervoarele jucariei, sa se poata juca mai realist. Si cum se joaca el asa, varsa cam o lingura de titei din petrolierul lui pe una dintre rochiile mamei. Da' alea faine, de seara.

O lingura de petrol costa cam o jumatate de cent, la preturile actuale. O rochie cat de cat acceptabila costa de pe la vre-o cinci sute de dolari, sa nu intram in discutii cu mari fite si case de moda. Deci, in urma operatiunii petroliere supervizate de dl. Goe, s-au produs urmatoarele pagube : $0.005 sub forma de titei pierdut, si $500.00 sub forma de rochie distrusa, in total $500.005. Observati voi ca raportul intre costul titeiului pierdut si costul stricaciunilor produse este cam 1 : 100,000 ? Si eu observ.

Bun. Pe de alta parte, alti copii tampiti, reuniti sub numele generic de BP (asa se scrie in englezeste CT)... dar stati putin. De ce le spun eu "copii tampiti" oamenilor de bine, inginerilor competenti si managerilor performanti care trec "dincolo de petrol" si aduc atatea nenumarate beneficii economiei mondiale ? Pai uite de ce : din 2005 pana azi (adica de cand le-o explodat ultima oara o rafinarie), BP a omorat 26 de oameni. Ca adica ei mergeau la munca dimineata, si pe seara se-ntorceau acasa lupul mort. Si-au mai ranit in diverse feluri inca 700.

N-ai ce-i face, drept ? Asta e, ghinion, mediu dur de munca, iti asumi riscuri, nu-s toate chiar aduse pe tava in lumea asta. Bine. Da' uite ca tot in acelasi interval BP a inregistrat 760 de infractiuni la regimul securitatii in activitate, pentru care au primit 373 de milioane de dolari amenzi. Pai mai frate... daca scuipi pe jos din masina de destule ori ti se ia carnetul. Daca depasesti viteza legala cu 2Km/h de 3-4 ori ti se ia carnetul. Daca treci pe rosu ti se ia carnetul. Daca treci pe rosu de 760 de ori in 5 ani ?

A, pardon, dl. Goe nu-i fraier din asta ca soferii, el isi poate permite. Logic de altfel, daca stai si te gandesti, o corporatie de dimensiunea BP, multi angajati, greseli se mai intampla, cum sa nenorocesti compania ?! S-or mai fi intampland ele, greseli, ce-i drept. Se intampla si la altii. Uite de exemplu Sunoco si ConocoPhilips, tot companii, tot mari, tot se mai intampla au patit fiecare cate 8. Da, in aceiasi 5 ani. Da, 16 impreuna. Da, 2.1% din antiperformanta BP. Da, impreuna. Iar Exxon Mobil, principalul competitor pe piata americana a patit-o o singura data.

Asa incat, scuzati-ma daca observ ca BP nu-i "o companie" petroliera, similara cu celelalte care mai sunt, condusa de manageri performanti si populata de ingineri competenti. BP n-are nici in clin nici in maneca cu o companie petroliera, BP e pur si simplu o gasca de copii tampiti care se joaca in garaj cu o machetuta si un butoi de titei, lasat acolo cine mai stie cand si de ce. BP e domnul Goe. Dar sa revenim.

Cand dl. Goe a varsat o lingura de titei pe rochia mamei, pagubele erau de 500 de dolari rochia si juma' de cent titeiul. 1 : 100,000. Acum, cand acelasi dl. Goe a varsat 140,000,000 (o suta patruzeci de milioane) de galoane de titei, sau cam juma' de miliard de litri, cat sunt pagubele ? Pai, dl Goe-BP declara ca a platit deja 2.65 miliarde de dolari pentru a contracara efectele scurgerii, si ca plateste in jur de 100 de milioane de dolari pe zi la ora actuala. Multi bani.

Enorm de multi bani. Imens de multi bani. Practic gaura din bugetul Romaniei, asta pe care-o tot carpim, si de unde tragem de-acolo se sfasie materialul si mai largeste gaura. Bine.

Dar costul petrolului varsat pana acum, la preturile destul de scazute de la acest moment (pe la 75$ barilul) ar veni vreo 330 de milioane de dolari. 140 milioane de galoane / 32 de galoane la baril x 75$ dolari barilul = 328 milioane de dolari. Pardon ?

Deci hai cu regula de trei simpla :

    0.005 dolari varsati ....................................... 500.005 dolari pagube
    328 milioane de dolari varsati ..................... ? pagube

Hai sa vedem daca ne mai amintim din gimnaziu. Mie asa-mi iese, ca ar fi un treizeci de mii de miliarde de dolari. Cat este valoarea totala a BP la ora actuala ? A, vre-o suta de miliarde, sa zicem rotund, ca pe bursa e vreo 90. 0.03% din total. Cat e produsul intern brut al Statelor Unite ? A, vreo 15 mii de miliarde de dolari. 50% din total. Produsul intern brut al SUA pe 2 ani!

Deci, daca BP reuseste sa opreasca deversarea de petrol astazi, chiar acum, va avea de confruntat pagube de pana la trei sute de ori valoarea lui totala de piata. Iar daca nu reuseste sa opreasca deversarea chiar acum, va avea de confruntat pagube mai mari. Iar daca, asa cum unii experti incep sa se teama, se prabuseste dracului intregul fund al oceanului in rezervorul de petrol pe care-l exploatau astia, rezultand o deversare de una pana la trei miliarde de barili, adica trei ordine de marime peste ce-o fost pana acum, sau doua ordine de marime peste toate deversarile de petrol din toate timpurile de pe toata planeta adunate la un loc...

Ce sa mai vorbim. Dl. Goe merge fix la scoala de corectie, valoarea per actiune este 0 la acest moment si va ramane 0 veci pururi. Sigur, mai exista oameni care nu s-au prins inca. Sa le dorim succes.

Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. sunt doua optiuni: sa sape puturi pe langa ca sa scada presiunea in rezervorul natural (ceea ce va dura linistit pana la toamna "and beyond") sau sa aduca niste petroliere de-alea gigantice care sa adune deseurile de la suprafata golfului. pana acum n-au facut nici una din astea... si daca se prabuseste fundul oceanului...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 July 2010

    Acuma cica au terminat de echipat unul in Virginia si va intra pe felie.

    Totusi, a filtra petrol din apa nu-i o sarcina usoara, mai ales ca majoritatea petrolului pare ca nu iese la suprafata. Descompus de bacteriile anaerobe, aerotolerante si facultativ anaerobe va iesi o groaza de CO, CN si HS/SO/SO2. In principiu cam asa a ajuns si Marea Neagra sa fie mare neagra.

  3. o dat Bush o lege care zice ca raspund de max 1 miliard de dolari pt asa accidente deci restul e facultativ.

    Experientia docet:

    In fapt cazul trebuie judecat relativ la accidente/sanctiuni oarecum similare gen exxon valdez si nu la rochita lu mama. Acceptand totusi comparatia cu rochita lui mama e exclus ca din varsat petrol pe rochie sa ajunga baiatul la scoala de corectie sau sa-i taie cineva capul desi nu-i exclus sa doarma pe burta vreo 3 zile.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 July 2010

    Aia fuse si se duse. Pe de-o parte Obama i-o fentat sa dea in scris ca raspund de tot, prin mai, si pe de cealalta tocmai ce se ridica limitele in Senat acusica. Deci aia nu prea tine.

    Nu prea se poate compara o varsatura in 2010 cu una in 1980 (care ar fi singura comparabila) din cauza ca in astia 30 de ani atmosfera politica si toleranta publica s-au modificat imens. In tot cazul, Exxon abia si-a revenit dupa aventura din Alaska. Ce-mi vine in cap e un numar de masini care incearca sa sara peste un pod ce se ridica. Acu' 10 ani, exxon a reusit cumva sa aterizeze. Intre timp, podul s-a mai ridicat.

    Singurul motiv pentru care lingurita de petrol nu duce copilul la scoala de corectie e dimensiunea relativa a linguritei, nu faptul in sine. Daca varsa o mie de lingurite pe o mie de rochite in oraselul de munte unde locuieste el e chiar probabil sa i se taie capul, si anume, cu un cutit de unt.

  5. cipslim`s avatar
    5
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 1 July 2010

    stai ca ai uitat ceva.
    Zice BP: hai ma ca se face prea mult caz, la cata apa e in ocean cantitatea de petrol e infima.
    Deci... ia mai dai in PM cu BP-ul lor cu tot.

  6. E si nasol ca nu mai au muncitorii ieftini din ''imperiu''...ca nu salta nimeni de fund in sus daca mureau 26 de indieni sau daca se varsa maimute in apele teritoriale ale Tavelau.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 July 2010

    @cipslim Zici tu ?

    @krossfire Ei cu Iranu' mai mult, nu cu India. Aici daca ai chef de istorie : http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/LG01Ak02.html

  8. Sa mergem si noi cu niste canistre, daca tot e gratis.

  9. cipslim`s avatar
    9
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 6 July 2010

    nu zic eu, asa a zis ala de la BP.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 July 2010

    Lol. Se apropie incet-incet de 1ppm petrol in apa golfului. Tot e o realizare.

    Era mai bine daca faceau limonada, sa nu mai mearga turistu' pana-n hotel pentru un pahar, da-i bine si asa.

  1. [...] exemplu ar putea fi recenta aventura cu petrolul din golf, un alt exemplu ar putea fi aventura pseudo-mancarii livrate de fast-food-uri (unde ma puteti citi [...]

  2. [...] discutat deja despre British Petroleum si viitorul firmei respective, dar dintr-o perspectiva pe termen lung si mai degraba pedestra. Fapt [...]

  3. [...] Pe scurt, Visa si MasterCard se prea poate sa fi pierdut tot, absolut tot, in zilele astea. Eu am un track record destul de prost aici pe blog cu evaluarile astea, asa ca priviti-le cu un gram de sare, dar in tot cazul, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.