De buricum

Monday, 18 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Buna ziua, stimati cititori, si bine v-am regasit la o noua editie a Intrebarilor care Ma Framanta. Astazi vom dezbate pe larg o problema minora si ne-esentiala, dar tocmai prin aceea obsedanta si fascinanta. Ca totdeauna.

Sa intram in subiect : ati auzit vre-odata de cineva sa aiba o infectie in buric ? Eu nu. Si-am mai intrebat si pe altii. Si ele la fel, nu.

Cum este posibil ? Buricul este un pliu, ca sa nu-i zicem gaura, ca ratanii. Toate celelalte pliuri ale pielii, ca sa nu le zicem gauri, ca vulva, nasul ori gura, fac diverse, nenumeroase infectii intr-o variata gama de sortimente si culori adecvate tuturor gusturilor. Exista chiar doctori specializati in sanatatea urechii, sau a gurii (ori in general, ori in particular celor femeiesti).

Buricul nu face. Si totusi, macar la un moment dat comunica cu abdomenul. Uite ca poti face apendicita, care-i o inflamare a apendicelui, care-i un organ ce sta bine mersi la caldurica inlauntru, si te poate chiar omori. Dar buricul, acest viteaz rest al unei existente mai fericite, nu te omoara.

Si cate are de infruntat. Parul burtii aduna mereu intr-ansul scame si ce alte mizerii si gunoaie mai gaseste in imediata vecinatate, si destui proprietari uita (ei) ori se sfiesc (ele) sa-l spele cum se cuvine, cu apa si sapun si degetul. Traiesc streptococi, stafilococi si alte multe peste tot pe piele, darmite in buric ? Buricul e, sunt convins, un Manhattan al bacteriilor, acolo-s cele mai fancy magazine de extensii de cili si pigmenti de citoplasma.

Si totusi, nu se lasa corupt, nu se transforma peste noapte intr-un nexus dureros si purulent din care sa se scurga incet incet lichide odorante si vascoase, isi vede de treaba lui, care-i de fapt a se preface ca nu-i. Si o face bine. Asa de bine ca uite, nici nu v-ati intrebat pana acuma, oare care-s simptomele unei infectii de buric ?

Nu exista buricita, asa cum exista stomatita, vulvita sau otita, si bine ca nu exista, ca fix asta ne-ar mai lipsi. Ce ma framanta pe mine este, oare cum reuseste ?

Si-n final, sa notam vorba de dojana care se cade adresata oricarui organ suparator sanatatii noastre : "De ce nu poti fi si tu mai mult ca buricul ?"

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Monday, 18 January 2010

    Regulamentul Universului 42.i: ce nu este ud nu poate fi obscen.

  2. Uai, dar buricul poate sa faca si el infectii! Numai ca e protejat de piele, ceea ce banuiesc eu ca face buricita la fel de probabila ca un furuncul oriunde altundeva pe suprafata burtii... Problema vine atunci cind fetiscanele de paispe ani isi gauresc buricul ca sa-si spinzure de el diverse zorzoane, pietricele, tablouri. Sa vezi atunci infectii in buric si scrisori de lamentatie disperata catre revista cool girl.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @pletzalcoatl Haha boon. Si doar ceea ce este obscen se poate infecta ?

    @Imparatul Utopic al Balcaniei Te intampin cu traditionalul "links or it never happened" :)

  4. Sa nu-i uitam pe cei care sufera de buricita... pamantului!

  5. simplu: buricul nu secreta nimic.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @MeetTheSun Sa nu uitam nicicand sa iubim aaaafectaaareaaa gen :D

    @fcbl Si piciorul secreta ?

    http://bugs.bio.usyd.edu.au/learning/resources/Mycology/images/Topics/Animal_Interactions/TineaFoot.jpg

  7. e mai puternic vascularizat

  8. Oare Adam avea buric!? :D

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @fcbl Zici tu ? Mai puternic vascularizat decat lobul urechii ? Preputul ?

    @Ionut El nu, nici Lilith, doar Eva.

  10. acum nu stiu ce buric ai, ca sunt feluri si feluri, dar in fond e doar o gaura bine aerisita, care nici macar nu sta la intuneric permanent. care-i faza cu lobul urechii? la preput e simplu... e umed precum se zicea inainte.

  11. cristian`s avatar
    11
    cristian 
    Monday, 18 January 2010

    Știi ce mă frapează? Să cităm:

    " Si-am mai intrebat si pe altii. Si ele la fel, nu."

    Care-i șpilu?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @fcbl Deci descopar ca tu esti un antiburician fanatic!

    @cristian Te jeneaza politica editoriala de gender political corectness ?

    Se intampla ca nu poti discuta chestii de-astea esentiale precum buricul decat cu femei, ca barbatii au alte preocupari.

  13. http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t200745.html ?

  14. Pai buricu nu mai are legatura cu nimic interior. el ramane ca o cicatrice. Posibil sa aiba roluri metafizice da organice nu mai are dupa nastere. Problema cu puful a fost un mare mister pina de curand, auzeam la BBC ca nu stiu ce mare mahar a descoperit raspunsul.
    Apenticele are rol dar nu mai e folosit de luma moderna. Pai daca apenticita faci din cauza respectarii igienei in general, buricticita faci din cauza de fetish buricesc probabil.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @Imparatul Utopic al Balcaniei Deci ai castigat. Sa-mi amintiti sa va zic odata povestea cu gagica ce-si facuse piercing in preput si-si agatase de el lantuc...

    @cipslim Cum faci apendicita din cauza respectarii igienei ?! Ca acu ni arunc tot sapunu' de prin casa...

  16. Pai apenticele avea un rol acum ceva timp cand rineam ca porcii prin noroi dupa mancare, ne scarpinam in cur si vorba aia"who wipes?!" cand in sistemul digestiv intrau microghii ca pe bulevard. Apenticele avea rolul de a apara sistemul de hoardele astea de bacterii raufacatoare. Acuma ca hoardele nu mai vin sistemul e ramas acolo si cateodata se supraincarca si bufneste.
    Incidenta apenticitei in tarile subdezvoltate este mult mai mica.

    BBC Wolrldnews again... aia jurnalisti.

  17. Anonimosu`s avatar
    17
    Anonimosu 
    Monday, 18 January 2010

    Din cate imi mai amintesc eu, apendicele are rol in digestia celulozei, la iepure de exemplu e foarte bine dezvoltat. Nu?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @cipslim Deci vrei sa zici din cauza NErespectarii igienei :D

    @Anonimosu Asa-i cum zici. Documentare : http://www.talkorigins.org/faqs/vestiges/guts.gif

  19. nu, nu, taman invers. Sunt mai multe teorii. Una spune ca in apentice se mentine flora bacteriana necesara organismului ca si rezerva. In caz de diaree de exemplu apenticele regenereaza cultura de bacterii in intestin. Din cauza ca nu pre mai facem atatea diarii din cauza ca suntem curati flora depaseste limitele bunului simt, mareste apenticele si in el incep sa se depoziteze reziduuri alimentare nedigerate. Si poc.

  20. La ideea secundară comentatorii te contrazic... cât despre jenă nu există și exprimarea este corectă după umila mea părere...dar este haioasă rău și din context poți înțelege orice numai asta "politica editoriala de gender political corectness" nu :))

  21. Mikael Eon`s avatar
    21
    Mikael Eon 
    Monday, 18 January 2010

    mi se pare un cuvant urat buric, nu stiu, imi suna cam aiurea in limba romana. nici in engleza nu prea e stralucit bellybutton, dar asta e o chestie de lingvistica, nu e cazul aici. imi aduc aminte de un serial de desene animate "Cow and Chiken", un desen destul de scarbos dealtfel, in care Cow, sora lui Chiken se intreaba cum ar fi lumea in buricul propriu. buricul e inceputul spiritual si sfarsitul fizic al fiintei noastre. odata cu nasterea pe aceasta lume intram pe traiectul ascendent spiritual si pe cel descendent fizic.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @cipslim Hmm, e si asta o teorie... desi logic vorbind diareea ar surveni unei suprapopulatii de bacterii intestinale, si atunci ce anume sa inlocuiasca ?!

    @cristian Hehehe noa, atunci asa o fi :D

    @Mikael Eon Mi se pare ca vine din turca, poate de-aia.

    In tot cazul Cow and Chicken e de-a dreptul metafizic, eu unul sunt fan.

  23. Mikael Eon`s avatar
    23
    Mikael Eon 
    Monday, 18 January 2010

    Cow and Chicken rules, numa' ca e putin scarbos... iar Two stupid dogs are un umor genial. si Dexters lab e fainutz, da' numa' privit dintr-o perspectiva freudiana.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    Fantastic ce ne potrivim noi la gusturi pe desene animate.

  25. : )))) simpsons no-one?

  26. pierlapatrat`s avatar
    26
    pierlapatrat 
    Monday, 18 January 2010

    Oare Isarescu e buric? Se va infecta vreodata el?

  27. Simpsons r da shit!

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    @fcbl, lexy Pe mine ma enerveaza in acelasi mod in care ma enerveaza O'Donell. Nu chiar in acelasi grad, ce-i drept.

    @pierlapatrat Haha subersivule! Umblii cu soparle ?

    In tot cazul, mi se pare ca se fereste destul de bine de-a ajunge buricul lumii. Minus incercarea aia bizara la Presedintie.

  29. ba exista, cum sa nu existe? infectia localizata la buric se cheama omfalita.

    e adevarat ca-i mai frecvanta la nounascuti si sugari, pana a nu se inchide complet lumenul cordonului ombilical, dar si la adulti tot asa se cheama. apare de pilda dupa un piercing ombilical neingrijit. tegumenul acolo e relativ gros si cu mai putine glande sebacee si sudoripare decat in restul corpului, asa ca la adulti se infecteaza mai greu. dar daca e intepat, muscat sau mai stiu eu ce, se umfla si supureaza bine-mersi.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 January 2010

    Vai, cum striviti voi corola de minuni a lumii...

  31. Da dece nare pisica coarne?

  32. Final trist la o discutie vioaie...

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 January 2010

    @dadatroll Pisica chiar are coarne, avand in vedere ca motan calugarit inca n-am pomenit.

    @cipslim Asta suna a chestie de zis dupa sex :D

  34. buriciu'i minunat totusi, chiar si fara corola. fara buric, un om nu se cheama om, ci robot.

    va sa zica nu faptul ca nu se poate infecta face buricul sa fie minunea lumii, ci tocmai faptul ca nu poate sa lipseasca. nici imaculata conceptie nu l-a putut scuti pe pruncul sfant de la taierea buricului (si, mai apoi, a motului).

    daca ma gandesc bine, unui nou-nascut poate sa-i lipseasca la nastere cam orice organ (intern sau extern), dar fara buric nu se poate naste. malformatia imposibila prin excelenta. acuma, ramane de verificat dacae asa cum spun sau nu, dar cel putin logic vorbind, asa ar trebui sa fie.

  35. ...aaa, evident, nici buricul targului nu poate sa lipseasca :)

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 January 2010

    Ia uite, buna observatie asta cu malformatia. Chiar ca te poti naste fara orice, da' nu fara buric.

    Imi aminteste de expresia aia, "fiecare cu pizda ma-sii". Cam asa ceva.

  37. @cipslim - mi se pare mie sau ţie îţi sună mai bine "ApenTice" în loc Te "apenDice" ca la toată lumea Tin blogosferă şi nu numai Te acolo?

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 March 2010

    Trebuia sa zica "final drisd" ?

  39. Ta' te ce drebuie să tialogăm şi du şi eu cu T?
    Tincolo te asta, blogul dău e OK.

  40. Defapt char am avut o ruda mai departat cu infectie la buric..ma rog totul este ok acum

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    @omuldelamunte Tii, n-am observat comentariul. Sa fim sanatosi, zic.

    @mihai De la piercing ?

  1. De buricum pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    (...) sa notam vorba de dojana care se cade adresata oricarui organ suparator sanatatii noastre : “De ce nu poti fi si tu mai mult ca buricul ?”...

  2. [...] De buricum [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.