Contele de Mare Sandwich

Tuesday, 08 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

John Montagu, al 4-lea Conte de Sandwich, PC, FRS (adica membru in Consiliul de Coroana si respectiv Fellow al Societatii Regale) a fost Prim Lord al Amiralitatii engleze in timpul Razboiului de Independenta din America Continentala, si indeobste se considera ca incompetenta lui in ce priveste problemele Amiralitatii a sabotat eforturile altfel credibile ale Marinei Regale, reducandu-le la irelevanta.

the_state_tinkersTipul a ocupat in cursul vietii nenumarate alte posturi politice importante, de care s-a achitat deosebit de prost, fiind in aceeasi (consistenta) masura incompetent si corupt.

In imagine aveti o caricatura din epoca, se sugereaza ca smecherii care repara oala statului au grija sa faca doua gauri oriunde repara una. Asa-i ca suna deosebit de adecvat si azi, dupa iata, doua sute si mai bine de ani ?

Ca o anecdota, sa notam cearta cu Samuel Foote, actor si director de teatru cornish. Sandwich i-ar fi spus "Foote, m-am intrebat deseori ce catastrofa-ti va pune capat vietii. Ma gandesc ca te va manca ori buba, ori streangul." La care Foote i-ar fi raspuns "Milord, chestiunea depinde de una din doua contingente : daca am sa va urmez amanta sau principiile."

Atat de iubit se gasea intre conationali incat cica putin a lipsit sa nu-i puna pe cruce epitaful "Rareori s-a vazut un om care din slujbe atat de importante sa fi reusit atat de putin." Pasamite englezii gandesc ca a obtine slujbele publice nu-i, in sine, cine stie ce mare reusita, contand mult mai mult ce faci din ele. Cam prosti, englejii astia.

Ei, ilustrul personaj a inventat chipurile sandwich-ul, adica o bucata de carne intre doua felii de paine. Intamplarea ar fi fost c-a cerut valetului sa-i aduca zisa carne intre doua felii de paine. Cum apelativul dupa numele de familie era folosit in epoca, altii din jur au comandat si ei valetilor lor "Bring me the same as Sandwich", adica, aduceti-mi la fel ca si lui Sandwich. Povestea zice ca oamenii se aflau la masa de joc, dar nu-i clar daca intr-adevar.

In tot cazul, americanii au preluat ideea, si-au adaptat-o, facand un numar de variante : hamburger - carne fripta intre doua jumatati de chifla (rotunda!), hot-dog - carne in general fiarta in mijlocul unei baghete, sandwich - orice, dar intre doua felii patrate, eventual taiate pe diagonala, dand niste triunghiuri, si respectiv sub - o bagheta oricat de lunga, taiata in doua si umpluta cu chestii.

Asupra acestei ultime specialitati am o interpretare proprie, pe care sa-mi ingaduiti s-o ilustrez :

megasub_1

megasub_2

Deci, una bucata bagheta de-un metru, cas, ansoa, masline verzi, rosii, gogosar, diverse alte ingrediente secrete.

Yum.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

 1. Hmmm, imi pare cam greu sa fii in aceeasi masura, incompetent si corupt. Sau, daca ar fi fost - in aceeasi masura -, ma gandesc ca ar fi fost incompetent si in coruptia sa. Ceea ce-mi pare mai putin primejdios decat un corupt competent :))

  Cu mancarea vaz ca-ti place sa ma chinui. Ardeiul rosu sau gogosarul ii grozav in combinatii de gen, rosiile (chit ca ale tale nu arata prea bine) is mereu binevenite SI cand ii vorba de-un sandwich, iar casul n-are voie sa lipseasca de acolo. Ansoa si maslinele verzi nu ma incanta, dar noa, ce stiu io. De indata ce o sa am voie, o sa pregatesc si io mancari din categoria 'veata grea', cum ar fi astea.

  http://picasaweb.google.ro/sorin970/VeataGrea#5480465751424146354

 2. Nici-un post far'de mancare? Pe Trilema. Bine-mancat. :D

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 8 June 2010

  @Florin Si mie mi se parea, asa, teoretic privind chestiunea si naiv fiind. Da' uite ca mesteru' cica o reusit. Nu ne punem deductiv contra concluziilor inductive.

  Sa-ti spui un lucru despre rosii in CR : Sunt cele.mai.bune.rosii.din.lume. Asa ceva n-ai vazut, nici in Sicilia, nici in Val D'Orcia nici in Val D'Este, nici in Modena, nici in Castilla, nicaieri in Languedoc, nici in Provence, ni-ca-ieri! Pur si simplu. Asa ca daca n-arata bine, tre' sa fie ceva pe lentila. Eu nu reusesc sa le vad, ca imi domina memoria perceptia.

  Si sa poftesti numa', facem concurs de nino-nino cu halino. Ce zici ca patisi de n-ai voie sa bagi in gura, apropo ? (zi-mi soptit sa n-auda fetili ca le mai dai idei).

  @Diana Coman Naturalia non curca, cum ar zice dadatroll.

 4. Se mai gasesc, oare, rosii de gradina, cu gust de rosii? :|
  Astea din poza nu arata prea bine, dar sunt reprezentative ptr ce se gaseste in aprozare.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 9 June 2010

  In Timisoara cel putin, da.

 6. Și zici că ești în stare să înghiți dintr-o dată asemenea monstru? :D

  @Cătălin Roșiile de grădină le ghicești cel mai bine după miros. Se găsesc de obicei la piață.

 7. Mircea, pe langa paine si cartofi, rosii pot sa mananc zilnic, fara sa ma satur de ele. La fel cu bulionul, or fost vremi in care imi faceam si peste 150 de l de bulion/an, si nu-mi ajungea. De regula, din vara si pana in toamna, nu am zi fara rosii. De la noi, imi plac mult cele 'inima de bou', o sa incerc sa ajung sa gust si rosii din Costa Rica. Banuiesc ca diferenta ar fi gen, cam cum ii cu carnea de vita la noi si carnea de vita de la americanosi. Cam in doo saptamani intru pe regim normal, ca am scapat de o peritonita, iar daca-i cu concurs de nino halino, io ma pricep mai mult la mancat, nu la gatit, da cred ca s-ar gasi ceva concurenti :D

 8. Eu nu inteleg unde baga omu` acesta atita mincare, la cum arata.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 9 June 2010

  @Mari Da. Si aceasta asa-zisa performanta nici nu ma impresioneaza cine stie ce, dat fiind ca spre deosebire de fetele pricepute, eu si mestec. Ma rog, intr-o oarecare masura.

  @Florin Si eu sunt tot cam asa, si mi se pare ca-i un obicei foarte bun&sanatos. Timisoara e locul ideal pentru inimi de bou, ca ele cresc in Oltenia, si decat sa le taraie pana la Bucuresti, de doua ori distanta si oameni saraci, tiganie in piete etc, mai bine le aduc la Timisoara.

  Peritonita ?! Ce, apendicita perforata ?! Pfoai.

  @Marian S Stomach of holding.

 10. @ Mircea Popescu Incepe să-mi fie teamă că într-o bună zi/noapte o să ne mănânci și pe noi! :S

  @ Florin Te rog să te odihnești, să te faci bine cât mai repede. Noi ne bazăm pe tine.
  Eventual angajează și fo` două asistente să te îngrijească. :D

  Multă sănătate!

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Thursday, 10 June 2010

  "Ce te agiti asa prin casa ?"
  "Pai am baut ceva medicament si numa' dupa aia am observat ca zicea sa agit bine inainte de folosire."

 12. Bun, atunci o să umblăm tiptil :D

 13. Robert`s avatar
  13
  Robert 
  Sunday, 4 August 2013

  Romanul se pricepe la mancare:)

 1. [...] Aceasta functie conteaza mai putin in spatiul cultural din care face el parte, pentru ca acolo faptele bat functiile. Aceste fapte ar fi : "The uncomfortable and largely unspoken truth is that the current turmoil in [...]

 2. [...] charged an uniform price for tea and various other luxuries, which they (at great expense, due to their ossified inefficiency) delivered to all corners of their endless "Realm". Tea was an aspirational drink in the 1700s, [...]

 3. [...] : you'd be a lot better served by a plain, out and out feudal system at this point. King George had poorly performing ministers, but nothing this bad. [↩]You know, the exact equivalent of the paranoid delusion, borne of [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.