Ciinii albastri

Saturday, 25 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Care este diferenta dintre un inginer si un ciine ?
Ambii au privirea inteligenta dar nici unul nu reuseste sa se exprime.

proteste-politisti1 Da, stiu, v-am inteles, parerile sunt impartite. Pentru unii, iesirea in strada a politistilor reprezinta un act iresponsabil al unor interese oculte, ramasite ale Securitatii, oamenii lui Voicu, e un nec-plus-ultram de iresponsabilitate, de abdicare de la datorie, ce mai, de-a dreptul tradare. O fi. Pentru ceilalti, iesirea in strada a politistilor este un act disperat, semnul sigur al disperarii societatii, oprimate de un bampir care suge, nu-i asa, singele poporului. O fi.

Nu vreau sa intru in aceasta discutie fundamental politicianista, pentru ca nu sunt un politruc. Si da, mi se pare ca asumarea evenimentelor din perspectiva beneficiilor politice pe care ele le pot sau le-ar putea aduce, si interpretarea lor in chei ideologice este fapta de politruc, si continuarea directa a tristelor modele mentale care ne-au asigurat cincizeci de ani de constructie a socialismului urmati de douazeci de ani de constructie a tranzitiei. Deci sa lasam prostiile astea lui Basescu si lui Antonescu, lui Gadea si lui Badea, si noi sa ne vedem de lucrurile care cu adevarat conteaza.

Uite, de exemplu pentru mine cu adevarat conteaza ca intreaga poveste mai ca mi-a stors o lacrima. N-o sa va vina sa credeti, dar ba da. Sa ma explic.

Cum atinge o limita un apogeu ? Am mai vazut si alte pancarte, "Cetateni, [informatie]", unde informatia respectiva era expusa cu o formalizare inadecvata, cu o pompa inoportuna...

Oamenii astia au un deficit de comunicare. E scuzabil si e de inteles, ei nu sunt intr-o meserie a comunicarii, ei sunt intr-o meserie a executiei. Sunt un fel de timplari, fierari-betonisti, analisti-computeristi ai mersului legii. Se executa, nu se discuta.

Dar ei cred. Sigur, astazi pustimea se angajeaza in politie pentru ca iei salar si capeti pulan. Si revolver, chiar daca nu capeti si incarcator la el. Dar politistii astia la lucru astazi au si 30 si 50 de ani, si deci au inceput sa lucreze de prin '80 pina astazi. Si-au inceput sa lucreze, poate nu toti, dar unii cu siguranta, dintr-o credinta. Dintr-o convingere.

Ei lucreaza in mintea lor cu niste abstractiuni, pentru ca e tot ce pot face pentru a nu timpi de cap. Sa-mi permiteti sa va citez dintr-un alt politist, un politist care "are vorbele", tocmai pentru ca nu-i autentic, ci joaca un rol.

You know what the worst part of being a cop is ? 8 hours a day all you hear from people are lies. I didn't do it, I wasn't there, somebody else, blah this, blah that.

Deci, dragii mei cititori cu juma' de norma politicieni, care n-ati fost politisti, ca erati ocupati cu a fi secretare si account executives si soferi si ce-oti mai fi voi in timpul in care nu sunteti politisti : stiti care-i cea mai naspa parte din toata meseria ? Ca zi de zi nu auzi decit minciuni, zi de zi intilnesti doar hoti, doar violatori, doar pseudo-oameni, cvasi-oameni...

De ce ? De ce esti tu acolo, de ce tii mina pe arma gata s-o folosesti la nevoie, de ce risti sa-ti taie tiganul pumnul cu securea, sa ramii ciung pe viata si traitor dintr-o pensie de invaliditate si recunostinta vesnica a statului (si, speri tu, a poporului) roman ? Si da, stiu un caz, nu vorbesc teoretic, ci vorbesc de un om care uite minune ca nu se poate certa cu nimeni pe internet decit la 40% din viteza pustanului mediu. Maxim.

Nu pentru bani, se pot face mai multi bani furind pepeni decit pazind bostanaria. De ce credeti ca mai exista prin birouri prafuite, netencuite de douaji de ani, expuse mindru intr-o rama cacata de mii de generatii de muste "Rezistenta magarului". Stiti ce-i aia, rezistenta magarului ? Pai intrebati un politist bai, poate ca va spune ala, daca are vreme.

Ei cred, ei au niste convingeri. Pentru a nu se scufunda complet in hirdaul de mizerie umana pe care-l freaca zilnic, zi de zi, mereu, oamenii astia au o credinta, au niste convingeri, tin in suflet o icoana.

Stiti cine-i icoana aia ? Pai cine sa fie, omul. Cetateanul. Ala de bine, ala respectabil, cetateanul ideal. Ala pe care in practica nu-l intilnesc niciodata, dar in a carui existenta, ubicuitare, universalitate cred cu disperarea inecatului. Ala care voi nu sunteti, si nici n-o sa fiti niciodata, ca nu puteti, perfectiunea e dincolo de posibilitatile muritorului. Este ceea ce ati putea fi, daca ati renunta la rahaturi, si v-ati vedea cu seriozitate de treburi. Este tata, asa cum si-l reprezentau si vi-l reprezentati si voi la 9 ani, este omul perfect.

Si icoanei aleia, neexistenta in practica dar foarte, ohoooo, foarte prezenta in mintea lor, de nevoie, icoanei aleia i se adreseaza ei. O informeaza, cum pot, cu latraturile specifice profesiei, ca uite lucrul dracului iti schimba si vocea zece, douazeci de ani de meserie, cu ideile putine si structurile prea pronuntate pentru forma precara pe care o duc. I se adreseaza asa cum pot, pina la urma tot asa cum pescarul intra in biserica mirosind a peste si morarul purtind particule minuscule, invizibile, de faina.

Nu-i, bineinteles, nimeni pe receptie, dar faptul ca acesti oameni isi striga durerea catre idolul pe care si l-au construit ca sa poata supravietui este, pina la urma, un lucru induiosator. Cel putin pentru mine.

Nu inseamna ca au dreptate, si nu inseamna nici ca n-au dreptate. Dar inseamna ca sunt oameni, si inseamna ca realitatea este complicata. Foarte, foarte complicata.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

44 Responses

  1. oricum, basescul e copilul cel mult, nu tatal. s-a suparat bombonelul(isi merita porecla asta mult mai abitir deca nastase) si a zis ca gata, renunta la serviciile lor si ale jandarmeriei. de acum ca fi pazit doar de spp.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 September 2010

    Ti-am pierdut antecedentele. Al cui copil ? Cine zici ca-i bombonel ?

  3. dementii care ne conduc!
    oricum, daca nu stia de unde i se va trage, a aflat!

  4. Mda. Rezonez.

    Chiar mă gândeam de multe ori cum m-aş simţi să fiu poliţai, să stau la filat 3 luni în soare, praf, mizerie şi locuri înghesuite, iar după ce a fost prinsă trupa de traficanţi în flagrant să primească o pedeapsă minusculă pentru că "viciu de procedură". Păi ţi se duce dracului tot cheful.

  5. "Este tata, asa cum si-l reprezentau si vi-l reprezentati si voi la 9 ani, este omul perfect.

    Si icoanei aleia, neexistenta in practica dar foarte, ohoooo, foarte prezenta in mintea lor, de nevoie, icoanei aleia i se adreseaza ei."

    basescu nu este tatal, este copilul...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 September 2010

    @corina Domnita, am mai impuscat unu' si tot degeaba o fost.

    Poate ca nu-i de la "dementii" care "ne conduc". Zic si eu.

    @dAImon Voyons, poate aia ar trebui sa fie ca sa-ti vina chefu' sa urmezi procedura.

    @Mihai A, a. Pai ei nu lu' Base i se adreseaza cind zic "va informam".

  7. Hai ba care n-ati luat o amenda (ca sa-si faca unii norma) cu lagrima la interval. Nu-s convins ca militienii aveau convingerea mai mare ca politaii. Eventual era mai grea.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 September 2010

    Bai frate, da' chiar io-s singuru' roman care n-a interactionat cu agentu' decit din pozitia de superioritate ?! Hai ca nu se poate, da-o-n plm, oricit o fi fiind de anemica clasa aia de mijloc, citiva tot tre' sa existe ce fras.

  9. Da Mircea, am văzut. Mulţumesc.

    Foarte bun articol.

    Dar, problema rămîne. Dacă nu suntem capabili noi toţi, să trasăm nişte graniţe limpezi între drepturi şi îndatoriri, indiferent din ce parte a societăţii venim, ne vom scălda la infinit, într-un maram perpetuu. (cam tautologic spus)

    Sincer, dacă îmi dai voie să mă exprim ceva mai direct, îţi spun că şi eu îi f.t în gură pe toţi politrucii care ne distrug viaţa, începînd cu piratul şi terminînd în gura cui vrei tu.

    Problema este alta.
    Nu reuşim să vorbim limpede şi să ne înţelegem în jurul unui ideal comun.
    Ne retragem fiecare dintre noi, în propriul său "metoq" meschin al propriului interes, uitînd DELIBERAT întregul.

    "Las' că merge şi aşa, spunem noi cu toţii, atunci cînd este vorba despre toţi; las' că fac eu ce este mai bine pentru mine şi pentru ai mei, spunem noi cu toţii, la nivel individual.

    Părerea mea. Cu tristeţe o spun.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 September 2010

    Io-s absolut de acord cu tine.

    Ce propun eu, ca program, este ideea ca nu vom putea construi respectivul ideal comun decit in jurul adevarului/realitatii/experimental-constatabilului.

  11. Mircea, sper din toată inima ca programul tău să capete aderenţa necesară de a se transforma într-o posibilitate reală şi constatabilă.

    Şi Teofil încearcă să coaguleze o chestie similară.

    Sper să aveţi amîndoi, o congruenţă împreună cu cei care gîndesc identic.

    Tare mi-ar plăcea să văd că acest lucru necesar, este şi posibil...

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 September 2010

    Ceea ce denota ca o fi avind ceva valoare ideea, ca n-om fi amindoi prosti, prea suntem diferiti.

    Sincer iti spun ca nici nu ma intereseaza daca iese ceva sau nu iese nimic. Asta-i una dintre alea cu "asa e pentru ca nu poate fi altfel'. Cauze, nu scopuri, gen.

  13. "Metodele de-a evalua scopuri sunt cu necesitate aproximari grosiere, si prin aceea perfect deschise minciunii si manipularii."

    EXACT despre acest lucru este vorba.
    Problema este că nimeni nu mai pune înaintea unui enunţ, "IF".
    Toată lumea merge pe "convingeri" inculcate deja, de alţii.
    Aici este durerea : logica a fost înlocuită cu eufemismul - ca paralelism de sens - , cu sofismul.

    Bon. Mai vb. Amu' spun cuviincios, Noapte buna !

    ps. Nu uita să îţi votezi articolul. Îi FAIN! :)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    ;)

    Miine-i o alta zi.

  15. Faptul ca scrie "diferenta" in loc de "asemanarea" e tot parte din poanta? :P

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Acum da :D

  17. Asteptai sa muste cineva momeala?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Io las frecvent tot soiu' de agatusuri de-astea sa vedem cine si cit citeste.

  19. Tot e bine. Macar ai aflat ca eram prin zona, chiar daca nu am simtit nevoia sa comentez in ultima vreme. :D

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Apropo, foarte faina initiativa cu sezatoarea, da' ma oboseste faptu' ca toate gagicile miorlaie. De ce miorlaie ?!

  21. Pai Cristina si Mihaela sunt pustoaice, mai au de invatat, dar sunt pe drumul cel bun. Si Simona ti s-a parut miorlaita?
    Oricum, ne confruntam toti cu chestia asta.. nu am ajuns la un nivel la care sa recitam cu usurinta, de-asta vocea este fortata/nenaturala uneori, iar interpretarea prea teatrala/mecanica/falsa/etc.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Tu ai progresat mult, daca judecam dupa ultima.

    A, iata, de la Ura a pornit toata chestia ? Fain hehehe.

  23. Nu chiar.. ideea e ca noi toti am dat la facultatea de actorie si poeziile pe care le interpretam sunt ori din repertoriu, ori nou-pregatite.
    Si a fost coincidenta misto cu Ura, ca m-ai starnit sa ma inregistrez. Initial voiam sa inregistrez tot repertoriul inainte de examen, pentru feedback. Da' apoi am zis ca nu e chiar intelept, din varii motive. In fine, am folosit Ura ca exemplu pentru Ziua 0, dar era inregistrata de ceva vreme.

    A, si imi doream demult sa fac o versiune ca lumea pentru Poveste, de Radu Gyr, dar ramane de vazut daca am timp sa invat textul. :)

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Ei, timpul folosit invatind o poezie nu-i niciodata pierdut.

  25. Nicidecum, chiar imi face placere. E o activitate suficient de placuta incat sa ma tina departe de tentatia de a instala SC2. :))
    Da' acum invatam "Cainele ovreiului", de la 1 incep facultatea (cu munca in paralel) si naiba stie pentru ce-oi mai avea timp.

  26. Recomand sexul

  27. Te oferi? :)
    Asa, de dragul variatiei, ca nu duc lipsa.

  28. Bonus.. iti zic si-o poezie de dragoste. :))

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    @Catalin Si ce aspiri sa faci, teatru sau film ?

    @lexy229 Hahaha, mnoa ?

  30. Barbatii e perversi...

  31. Teatru. Si as face si film, daca mi-ar acoperi nevoile financiare, dar n-am ajuns acolo inca.

  32. Apropo, daca tot suntem offtopic de vreo 15 comentarii - poti sa-mi zici un evreu roman cu accent notabil care sa aiba vreo inregistrare audio sau video pe net?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=QgCGP4k0c7Y

  34. Merci mult.
    Seamana la voce cu un taximetrist din Israel care copilarise in Romania. La cel din urma era mult mai evident accentul, da' nu-mi serveste memoria auditiva.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Ahahahaha deci ce tare ai fost la faza asta...

    Zi blyad, lucrezi pentru serviciile multilateral specializate ?

  36. :))

  37. Am transpirat un pic pentru comentariul de mai sus. Cu tot cu search pe google.
    Noapte buna. :)

  38. da mircea, o facem pina ne iese bine.
    si nu-mi spune ca puterea nu dauneaza grav sanatatii, macar asa :)

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 September 2010

    Aia clar dauneaza, uita-te numa' ce imbatrinesc toti alesii, in 5 ani cit altii-n 25.

  40. iote un tip care-i de acord cu tine

    http://liviualexa.ro/2010/09/20/de-ce-nu-vreau-sa-injur-politistii/

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 September 2010

    Sa fie primit.

    Da' chiar se gasesc care sa fie de acord cu mine, doar ca nu prea scriu ei pe internet, in general.

    Ca au slujbe. Si familii. Tot in general.

  42. Sa stii c-am auzit si opinii contrare, ba chiar cu cateva kile mai multe, in general invartindu-se in jurul lui "mai da-i in pula mea ca nu vezi picior de politist cand ai nevoie de ei".

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 September 2010

    Cred mo.

    Da' acuma io ce sa fac ?!

  1. [...] mai zis ? Da, am mai zis. Asa-s io, plicticos, si ma si repet. M-am zaharisit, de la o [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.