Chifteaua de juma' de miliard

Tuesday, 16 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ne plac sumele. Ia uite : 500,000,000.- E ceva, asa-i ? Se rostogoleste de pe limba, cincisutedemilioane. Merge.

Nu mai traim in comuna primitiva, cand toti barbatii erau vanatori, si toate femeile curve culegatoare. Nu mai suntem in perioada feudala, cand majoritatea lumii ranea-n mocirla. Diviziunea muncii a depasit inceputurile post-feudale, cand fiecare burgeois avea o meserie, a trecut in viteza peste diferenta ocupatii servile - profesiuni liberale, si iata ca ne trezim in plin post-modernism, inconjurati de oameni care mananca din aflarea-n treaba.

Pentru ca aia-i "presa" ca si "politicienii", si analistii de emisiune, si expertii de televizor si asa mai departe : o groaza de oameni care incearca sa traiasca din aflarea in treaba. Daca lumea casca gura la ei, merge banu', daca nu, pauza. Daca sunt bagati in seama, platesc ratele, daca nu, traiesc dintre degete. Daca sunt in conversatie, exista, iara daca nu, inapoi la profesiunea de baza. Care-o fi aia. Apropo, care-i profesiunea de baza a lui Oprescu ? A lui Boc ? A lui Vanghelie sau Mazare sau Hrebenciuc sau Basescu ? Mnoa, bine, sa trecem.

In asa conditii, cu o clasa de un milion (cifre inventate, puse din burta, trase din aer, ca sa nu facem nota discordanta in peisaj) de personaje care depind de atentia publica pentru pizza de zi cu zi, la fo' patru milioane de persoane amploaiate in totalul tarii, e clar ca-i mare presiune si mare concurenta. Ce faci atunci, ca sa nu ti se inchida robinetu', ca sa continui sa existi in discursul public ? Pai, in principiu, orice, frate. Absolut orice.

Asta fiind nivelul (si nu-i aia singura rupta de foame, dispusa la orice, de-o bere sa iasa), ramanem fara posibilitati critice pentru cei care nu-s decazuti pana chiar acolo. De-un exemplu Sutu. Sa fim intelesi, omul imi este indeobste simpatic, n-am o parere proasta nici despre el, nici despre ce scrie el pe-acolo pe blog, in general vorbind.

Dar chestia cu jumatatea de miliard e o chiftea de tot rasul. In primul rand, dupa nivelul documentarii. S-a trezit nea Caisa sa citeasca doua vorbe dintr-un proiect guvernamental, si sa execute un comentariu. Orice, oricand, oricum poate deveni material de EXPLOZIV cu tratamentul asta, lucru pe care Sutu ar trebui sa-l stie. Din experienta, vazut cu ochii. Doar cu asta se ocupa foile de impachetat slanina.

Si dupa el, zeci daca nu sute de blogeri s-au trezit, cu gregaritatea tampa atat de specifica domeniului (nu doar in Romania) sa repete, la telefonul fara fir, aceleasi stupizenii ingalate. Vai, dar "doar in Romania". Vai, dar batjocura. Vai, dar manareala. Vai, dar cum sa dai 500,000,000 de euro pe-un site ?!?

Spuneti-mi, dragilor, voi care asa de bine va pricepeti la "cum ii in Romania", desi n-ati baut apa din mai mult de doua sisteme de aductiune si nu v-ati incalzit curu' la mai mult de trii ceturi, cat a costat informatizarea retelelor bancilor comerciale, in perioada 1999-2004 ? Hai, ca voi le stiti pe toate, cand 500,000,000 de euro vi se pare nejustificabil de imens clar ca nu vorbiti fara voi, ci va bazati pe niste comparatii, pe niste rationamente, ati inteles in profunzime ce presupune si cum s-a mai facut, si pe unde. Hai, ca v-ati facut temele, cat a costat informatizarea in Germania, cand s-a facut dansa ? (Cand, hai ca daca nu stiti cat, ziceti-mi cand s-a facut, ca v-ati interesat, nu-i asa ?)

Sa lasam astea, ca e grele. Ziceti-mi lista cu ce urmeaza sa se faca de banii aia. Bine, am inteles, "un website". Si mai ce ? Hai ca puteti. Nu puteti ? Bine. Cate puncte, macar atata, cate puncte de chestii se vor face ? Ca scrie acolo, manca-v-ar mama de documentati, atenti, intransigenti si opinionisti. Ceva, orice, de-un cinci, ca deja ma apuca icterul ex cathedra, explica-mi ce-i aia imperativul absolut. A, nu stii ? Bine, da' cine-o vorbit de el ? Nici aia ? Da' macar cate feluri de imperative sunt ? O, nici atat ? Bine, atunci intoarce-te cu curu', sa am si io pe ce-ti da nota.

Nu, nu am nici o incredere in alocarile bugetare ale guvernului Boc, si nu, nu am nici o incredere in capacitatile administrative ale PDL. Asa, in principiu. Dar nici nu mi se par sanatosi la cap oamenii care procedeaza fara a gandi. A, eu n-am vazut cinci sute de euro la un loc din vara, pai inseamna ca cinci sute de milioane e prea mult. Pentru orice. Gandirea asta de Ceausesc ne-a cauzat suficiente probleme, istoric, si vaz ca nu se lasa dusa.

E foarte usor de furat bani din bugetul Romaniei. Nu (sau nu numai) pentru ca statul e slab, cum sustine Vantul. Ci si (sau mai ales) pentru ca cetatenii sunt prosti. Prosti, fuduli, autosuficienti si atoatecunoscatori in prostia lor neteda si obositoare.

Mi-ar fi rusine, dar mie degeaba-mi este, si lor nu le poate fi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. ma lasi asa nesatisfacut cu-n gust amar in gura... o solutie ceva? ca expuneri de baiuri am si eu in colectie cu duiumul. :P

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    "Children must be seen, not heard" si citanie. In rest, nu vaz ce, si banui ca-i intentionat cladita lumea sa nu existe ce.

  3. acest meme a luat avant abia dupa ce Nenumitu' i-a dat lui Sutu un link pe twitter.. reactia generala fiind "ce tare" - hai sa scriu despre asta, ca de citit comunicatu' de presa e prea dificil :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Si io cand zic ca prostia online curge dintr-un singur loc, unii si altii se apuca sa-mi explice ca vai, dar nu-i frumos, dar nu-i in spiritul blogosferei, dar nu asa se face.

    Nu s-o fi facand, da' lui Flaviu ce-i raspunzi, cu solutii ?

    Ca eu asta vad solutia, sa dam jos piticii de pe socluri.

  5. N-ai cum. El reprezinta sufletul boborului onlain. A-ntrebat ieri-alaltaieri care-i cea mai mare boala a romanului - vezi si tu ce raspunsuri a primit. EPIC!

    Partea trista este ca eu n-as fi bagat de seama daca nu mi-ar fi spus ca-s "prost". Urmarindu-l, mi-am confirmat ca e ca o medalie de achievement. O sa fac o emblema si-am s-o pun pe blog - cand am timp. E mai valoroasa decat aia cu "don't link".

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Depinde si ce urmaresti. Si-n rest, contrar opiniei individului, eu rareori servesc prostioarele debitate la el acolo, ori de el ori de altii pe-o minte. Cam la fel de des precum servesc aceleasi la Mircea Badea, si din aceleasi motive.

  7. nu stiu altii cum sunt, dar eu nu vad nimic rau in ePlatformaRomâneasca , in afara, poate, de eBOR- dar asta e o chestie subiectiva.

    asa cum spui, toate tarile occidentale au parcurs "traseul" asta si nimeni n-a urlat ca e prea scump: e necesar.
    in România însa multe se petrec in sens invers, oamenii pot plati impozitele online, dar trebuie sa stea la coada sa-si plateasca curentul, unii isi primesc leafa cash on the paw, altii isi primesc pensia pe card. ar trebui o directionare, un flux, ceva care sa tina mai mult decât intre doua legislaturi.

    (Boc e jurist, parca, iar Basescu e capitan de vas. Oprea e doftor, Mazare e fotomodel si dansator de samba :D iar Hrebe e stat..stat...statistician, noa! acuma stii!)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Dar mersi.

    Eu gandesc ca exista, intr-o oarecare masura, fluxul acela de care vorbesti, si se afla in dezvoltare. Mai vedem.

  9. Mie chestia asta imi pare dubios inceputa. In principiu, plecand de la niste standarde de interoperatibilitate generale se pot dezvolta aplicatii specifice diverselor servicii pe care statul le asigura cetatenilor. Care servicii se pot deconcentrat implementa de catre fiecare institutie.

    Nivelul politic guvernamental care decide asupra necesitatii unor asemenea servicii nu poate asigura centralizat si implementarea sistemului.

    E o subtilitate pe care centralismul dirijist tipic comunist cu care ne mandrim nu o poate percepe in ciuda numeroaselor exemple ajutatoare. cum ar fi CNAS.

    In apararea analitilor pot zice:
    Avand in vedere ca din majoritatea absoluta a acestor proiecte nu ramane in urma decat un site, e totusi de inteles reactia.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Pana la un punct.

    Desi, din initiativa de informatizare a bazelor de date a evidenta populatiei au ramas de exemplu niste statii Nokia parca, pe care agentul in patrulare introduce ce date are si obtine informatiile despre individ. Sistem wireless si excellent protejat anti-efractie, la standarde exigente.

    Precum si din initiativa de aducere la curent a cartilor de identitate au ramas douazeci si de milioane de carti de identitate, mult, MULT mai securizate decat erau buletinele.

    Si din initiativa de supraveghere a granitelor cu aparatura performanta s-au ales niste granite supravegheate de aparatura performanta, asa incat contrabandistii nu mai pot trece prin lunca Dunarii, sau prin toata granita cu Serbia, si depind strict de punctele de trecere, care inca le permit, si in curand nu le vor mai permite accesul. Si gata, inca o poveste.

    Pasamite, statul roman tanar si nascent a invatat imens din experienta cu minerii, si face lucrurile foarte, foarte profesionist. Delicat si eficient, implacabil, imi aminteste de romani, de fapt. Dar in epoca lor de maxima inflorire, la maturitate, nu la tinerete.

    Cat au costat, in euro, oricare dintre astea, stii ? N-ai cum sa stii, dar cred ca macar la ordin de marime, poti estima. Bon.

    Si-acum la discutia cu deconcentrarea, e adevarat ce spui tu, dar in alta tara. In Romania, cu doua milioane de indivizi esuati intr-un aparat functionaresc care exista, s-o recunoastem, mai ales ca sistem de protectie sociala, pentru ca n-au reusit, nici dupa 20 de ani, sa se adapteze la rigorile libertatii (cum stiam, de altfel, toti si cu totii, ca se va intampla), nu ar fi avut nici loc nici posibilitate de succes metoda despre care vorbesti tu. Oamenii aia trebuie trimisi la training de superiorul ierarhic, la ordinele superiorului lui ierarhic.

    Sincer, politica pragmatica, inteleg de ce s-a procedat astfel. Nu pentru ca-i bine. Ci pentru ca nu-i cel mai rau. Ca de obicei.

  11. Exista firma in romania care sa poata livra asa un sistem unitar sau macar sa poata/stie scrie specificatiile unui asemenea sistem ?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Vrei sa zici in afara de Polimedia :D

    Pai nu te obliga nimeni sa fie romaneasca firma. Poti vorbi cu aia de la Haliburton, de exemplu :D

  13. Na, bun, de acord, dar exploziv, imploziv sau altfel, e totuși de bun simț să te întrebi de unde au scos suma aia, adică pe baza căror estimări. Doar de-aia sunt bani publici. Eu unul am doar așa, o curiozitate, nimic mai mult.

    În principiu, un proiect de genul ăsta mi se pare, pe termen lung, o idee foarte bună. Dar trebuie să se înceapă de jos, așa, conform piramidei lui Maslow, fiindcă treaba asta mai mult o să încurce treburile în primă fază: pentru fiecare Leană - de fapt pentru fiecare zece, douăzeci sau altfel după caz - din capul satului (și sunt mai multe astfel de Lenuțe decât oameni cu minime cunoștințe de utilizare a unui PC) va trebui să existe un funcționar care să împingă la taste, să rezolve problema, presupunând că Leana nu poate să și-o rezolve singură. Pe termen scurt tot acolo suntem. Și cu riscul de a suna prea socialist (nu-s așa, dar e bine să expunem și latura asta a problemei), se vorbește de informatizare când multe clădiri publice din țară (mă refer cu precădere la școli) mai-mai le cad în cap oamenilor ce-și duc munca zilnică în ele. Na, întâi consolidezi și renovezi clădirea, abia după aia dai cu Interneții în ea - dacă Guvernul chiar are un plan așa de bine coordonat în sensul ăsta, pe cuvânt de nu calc în toți rahații și toate bălțile din fața blocului de bucurie că n-am avut dreptate.

    ... asta din paragraful anterior fiind una din probleme. Încă una ar fi cea că, după cum știm, iGuvernul României (nu mă gândesc prea tare, nu de alta dar îmi mai scapă câteva denumiri din astea ciudate) are un prost obicei de a face lucrurile la futu-i mă-sa. Nu m-ar mira să iasă un mare fâs din tot proiectul ăsta, cu tot tacâmul de prelungiri de termene, măriri de buget și așa mai departe. Adică na, și în Germania o fi costat. Măcar de-ar face guvernul .ro jumătate din treabă cu aceiași bani.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Da mei, dar astea-s discutii substantive, care nu pot fi purtate cu oameni care gandesc chestiunea in termenii "website". Si nici nu va incerca nimeni sa le discute cu ei. Si sub pervazul lui "asa e publicu'" s-or ascunde multe, care nu se pot ascunde in Germania.

    Stii de ce ? Ca-i altfel publicu'.

  15. Sutu ii fotograf. Restul sunt part time blogeri.
    In ce fel ii relevanta parerea lor pe tema ?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 March 2010

    Din moment ce scriu, ar trebui sa fie, zic. Marele Socialism Internetic.

  17. Anonimosu`s avatar
    17
    Anonimosu 
    Tuesday, 16 March 2010

    A doua duda de la Sutu, dupa stirea cu Basescu pe moarte preluata direct de la Vadim-Tudor.

  18. Pe scurt: e pacat ca se face critica pe motive subrede (sau fara motive) cand proiectul saracul ofera atatea motive substantiale (de ex. exprimarea inconsistenta, subreda tehnic si de nivel de "referat ca sa invatam si noi ce e aia Internet" din documentul care se vrea baza fundamentului - sau nu?).

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 March 2010

    @Anonimosu Ia uite, si aia tot de-acolo pornise ? Uitasem.

    @Diana Coman Eu sincer sa fiu incepeam exact de-acolo, cu a stabili ce-i exact chestia respectiva. Un draft ? O propunere ? A cui catre cine ? Etc.

    Daca eram ziarist pe teme de buget public aia faceam, da' nu-s, si mai am si alte treburi, asa ca sumar tot ce pot sa-ti spun e ca-mi pare, aruncand un ochi, ca-i o chestie de-aia facuta-n sila pentru comunicat cu publicul, care "asa este", si gata, opinie la care aludez si-n articol.

    Da-n rest... ar cam fi nevoie de jurnalisti.

  20. Si de ingineri. si de medici. si de economisti. si de manageri. si de dadatroll.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 March 2010

    De dadatroll mai ales.

  22. Ce dracu` sunteti asa grei de cap, de cind l-a facut Basescu` pe unu` tonomat cu acte in regula multi se inghesuie, poate s-or mai da diplome.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 March 2010

    Calificarea la locu' de munca, este ce zici tu, este, este.

    Care este.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 20 March 2010

    PS. Sutu mai scoate o aiureala, stirea exploziva despre cum Dan Andronic lucreaza pentru PDL. A ajuns si pana la el, la sfarsit de martie 2010.

    Zic ca azi-maine ne anunta si expulzarea evreilor din Spania.

  25. Grijincu`s avatar
    25
    Grijincu 
    Saturday, 10 April 2010

    Costurile informatizarii in Germania: Reteaua de procesare a fost 60 mil DM. Cat mai poate fi softul si implementarea online? Inca 120 mil eur maxim, cu indulgenta! Deci 500 mil e o suma cel putin dubla fata de niste costuri de bun simt cum au fost in Germania, dar binenteles ca asa cum la noi kilometrul de autostrada este de nu stiu cate ori mai scump decat in alte tari asa pare a fi si cu informatizarea http://www.reference-global.com/doi/abs/10.1515/piko.1992.15.2.112

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 April 2010

    Observatia e buna, desi in principiu costuri de infrastructura la 10% dintr-un asemenea proiect nu-s automat dovada unor practici neortodoxe.

    Cum exact se va face implementarea, si mai ales cat training se bugeteaza, de exemplu, raman in continuare puncte importante.

  1. [...] martie 2010 : Guvernul romaniei ia Internetul in serios. Establishment-ul nu pricepe absolut nimic. Dincolo de ideea simpla ca "ba, daca mai vin si altii noi ce ne facem [...]

  2. [...] o varsta frageda, dar nu si de teoria grafurilor sau metode numerice. Aia. Si-n al doilea rand, mi-au demonstrat deja destul de clar cam cat spirit de finete si discernamant [...]

  3. [...] incredere. Si asta tot nu din niste motive psihologic-subiective, ci pentru ca ati mai cacat batul o data. Ba pardon, de doua ori. Ba pardon, de-o infinitate de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.